Donează     Rugăciune       TV LIVE                           
100-steaua
100-istoric
100-teologia
100-pace
100-stiri
100-roaga-te
100-conferinta

Interviu cu Ryan Mauro care a realizat un documentar despre adevarata locatie a Muntelui Sion

Wendy Griffith: Uimitor! Ryan Mauro a realizat un documentar intitulat: „Muntele lui Moise, Muntele Sinai in Arabia Saudita”. El este cu noi in studio. Ryan, de ce ai mers in Arabia Saudita ca sa cauti aceste locatii? Cu siguranta, a fost o calatorie periculoasa.

Ryan Mauro: Da. Sauditii blocheaza accesul la aceste situri arheologice despre care noi credem ca au legatura cu Moise si cu Exodul. Astfel, nu s-au putut realiza materiale video si fotografii de calitate care sa se poata prezenta lumii intregi. Aceasta teorie conform careia Muntele Sinai se afla in Arabia Saudita nu a primit atentia pe care ar fi meritat-o. Am mers acolo deoarece dupa ce am devenit crestin am inteles ca exista un consens la nivel academic conform caruia Exodul nu a avut loc, deoarece pe muntele considerat in mod traditional Muntele Sinai in Egipt, nu au gasit dovezi suficiente. Insa, exista o teorie alternativa, care are tot mai multi adepti, conform careia noi nu am cautat in locul potrivit iar dovezile sunt uimitoare.

Wendy Griffith: Ryan, esti de parere ca ai gasit Muntele Sinai potrivit, asa-i?

Ryan Mauro: Nu spun ca am gasit acest munte, pentru ca am mers pe urmele altora. Au fost putini americani care au incercat sa ajunga la Muntele Sinai autentic si care au fost arestati, iar dovezile lor au fost confiscate. Sunt printre putinii americani si straini care au reusit sa ajunga in acele locuri. Daca urmezi instructiunile din Biblie, Cartea Exodului te indruma, folosindu-te de aceasta teorie, chiar la dovezile legate incepand cu traversarea Marii Rosii pana la drumul spre Muntele Sinai. Este un miracol ca am ajuns acolo. Mi se pare incredibil ca am reusit.

Wendy Griffith: Nu ne poti da detalii, dar este in regula. Ai spus ca ai gasit locul unde evreii au traversat Marea Rosie. Cum arata acel loc? Ce au spus localnicii?

Ryan Mauro: Niste localnici sauditi sunt constienti ca acela este locul unde s-a traversat Marea Rosie. In Egipt, in Goflul Akaba, valea unde au calatorit este foarte ingusta. Valea duce la o plaja mare numita Plaja Nuweiba unde ar fi fost loc pentru milioane de israeliti asa cum ne spun diverse istorisiri, dar si cele biblice, ei ar fost prinsi intre munte si Marea Rosie cu doar o cale blocata de armata faraonului. Chiar acolo se afla un pasaj subacvatic. Daca apele urmau sa fie despartite, aveau nevoie de pamant pe care sa treaca. Acolo exista un loc unde se poate trece in Arabia Saudita, asa cum spune istorisirea, este in acel unghi si se poate umbla pe el. Nu este prea abrupt, astfel teoria este logica.

Wendy Griffith: Ai afirmat asta si am vazut si in materialul video ca localnicii au venit la voi si au spus: „Ati stiut ca Moise a fost acolo?” Ei cunosc acest fapt, nu-i asa?

Ryan Mauro: Ei sunt foarte mandri de acest fapt. Indiferent daca esti la supermarket sau in desert, sauditii vin la tine si te intreaba imediat: „Ati stiut ca Moise si evreii au fost aici?” Sauditii din nord-vestul Arabiei Saudite sunt mandri ca traiesc chiar acolo pe unde au mers candva Mosie si israelitii.

Wendy Griffith: Ai vorbit despre dovezi subacvatice in Marea Rosie unde se afla un pasaj subacvatic.

Ryan Mauro: Asa este. Incercati sa vedeti toata aceasta intamplare dintr-o perspectiva cinica. De ce ai nevoie ca aceasta istorisire miraculoasa sa aiba loc? Ai nevoie de un pasaj, pentru ca nu ajunge sa desparti apele daca nu exista niciun pasaj. Unde mergi? Mai mult, daca drumul este prea abrupt, atunci oamenii nu pot trece pe acel drum. Este uimitor ca locul unde crestinii cred ca Dumnezeu i-a condus, Dumnezeu a stiut ca acolo exista un pasaj subacvatic. Astfel, dupa ce apele au fost despartite, ei au putut scapa in Arabia Saudita si armata faraonului a fost distrusa odata ce apele s-au reasezat. Chiar si in acest caz, exista mai multe locuri despre care vorbeste Exodul si unde s-au dus israelitii, cum ar fi Elam unde au existat 12 fantani si 70 de palmieri. In prezent, daca urmezi acele instructiuni din Cartea Exodului de la locul unde s-a traversat Marea Rosie, vei ajunge intr-un loc asemenea Elamului care si in prezent are 12 fantani.

Wendy Griffith: Pe scurt, Ryan, unde putem vedea documentarul realizat de tine?

Ryan Mauro: Documentarul poate fi urmarit pe YouTube si se intituleaza „Finding the Mountain of Moses”. Indemn bisericile sa difuzeze acest documentar si sa ne spuna parerile oamenilor.

Wendy Griffith: Ce fascinant si inovator! Iti multumesc mult Ryan,. A fost minunat sa fii oaspetele nostru in prima emisiune al anului nou. Iti doresc un An Nou Fericit!

Ryan Mauro: An Nou Fericit!

Stire difuzata in emisiunea Mapamond crestin 756 - ianuarie 2019. Ultimele stiri crestine: https://alfaomega.tv/stiri 

Informatiile publicate pe site-ul alfaomega.tv (text sau video) pot fi preluate de alte publicatii, site-uri si bloguri online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ spre pagina de pe site-ul nostru. Orice abatere de la aceste norme constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si o vom trata ca atare.

Alfa Omega TVSusține producția de știri creștine

Prin platforma pe care o avem prin Alfa Omega TV, vă prezentăm evenimente și știri internaționale sau din România din perspectivă creștină, ajutându-vă să înțelegeți mai bine vremurile în care trăim. Însă toate acestea costă. Dacă doriți să vedeți mai multe articole de acest fel, ajutați-ne financiar să continuăm.

x

Abonează-te la revista gratuită, la newsletterul nostru email sau la punctele de rugăciune lunare, durează doar câteva secunde.  Abonare

Rugaciune Ai o problemă și ai nevoie de ajutor în rugăciune? Suntem aici pentru tine, te putem sprijini, ne rugăm împreună cu tine! Scrie-ne!

Alfaomega.tv folosește cookies. Info și setări: Politica Cookies. Politica confidențialitate.