Donează     Rugăciune       TV LIVE                           

Cuvantul lui Dumnezeu schimba comunitatile de romi

Romii din Romania constituie unul dintre grupurile etnice minoritare cele mai mari din tara noastra. Conform recensamantului din 2011, ei numarau peste 620 mii de persoane, adica 3,3% din totalul populatiei. Exista opinii ca aceste cifre nu corespund realitatii. Potrivit unor estimari la nivelul anului 2013, romii sunt 10% din populaţia Romaniei, reprezentand circa 1,5 milioane de persoane.

„In Romania traiesc aproximativ 1.500.000 de romi. Acestea sunt estimarile Bancii Mondiale ale Consiliului Europei si ale Agentiei Nationale pentru romi. INS-ul ne spune ca in Romania traiesc 624.000 de romi. Exista o diferenta majora intre cele doua cifre”. A spus Daniel Vasile, parlamentar.

„In comunitatea in care eu lucrez, maxim 20% dintre familii au in case apa, o baie sau o toaleta inauntru. Bineinteles, aproape jumatate dintre ei au un acoperis stricat si podea de pamant”.A spus Nicole Triff-Rast, din cadrul Fundatia LOC - Targu Mures.

De-a lungul timpului s-au realizat programe speciale pentru integrarea romilor, care au adus imbunatatiri vizibile. Insa unul dintre cele mai de impact instrumente a fost Cuvantul lui Dumnezeu, dupa cum au observat cei care s-au implicat in comunitatile de romi.

„Romii au nevoie de Evanghelie. Spun lucrul acesta pentru ca in ultima perioada, Dumnezeu mi-a dat ocazia sa plantez o biserica in randul unei comunitati de romi, in localitatea Maguri. Am vazut dorinta lor sincera de a-L cunoaste pe Dumnezeu, am vazut pasiunea lor pentru muzica, interesul lor pentru a-si schimba viata dar si dorinta de a investi in generatiile care urmeaza. Multi dintre ei au ajuns la concluzia ca Evanghelia are solutii pentru rezolvarea problemelor comunitatilor de romi”.A declarat Ionel Tutac, pastor al Bisericii Harul din Lugoj.

„Am avut posibilitatea de a-i vedea pe fratii romi... uneori, traiam cu impresia ca Dumnezeu a luat harul de la alte popoare, inclusiv de la poporul nostru roman si l-a dat pentru vremea aceasta fratilor romi”. A precizat Viorel Candreanu, pastor al Bisericii Betel din localitatea Ipotesti, judetul Suceava.

Odata ce Evanghelia patrunde in comunitatile de romi se observa cresterea interesului pentru o viata diferita si pentru educatia tinerei generatii. Totodata au loc schimbari sociale.

„Intr-o comunitate in care acestia beau, se taiau cu cutitele iar oamenilor le era frica sa treaca pe strada, in loc de trei baruri s-au ridicat trei biserici. Acolo, intr-una dintre bisericile din Murgeni, noi am deschis un centru de zi. Lucram cu copiii iar adultii au inceput sa-si schimbe atitudinea cand au vazut ca noi ne tinem promisiunea, ca ne pasa cu adevarat de copiii lor si ca vrem sa le dam o alta sansa pentru viitorul lor.”A mentionat Aurora Vatamaniuc, presedinte executiv al Fundatiei Star of Hope Romania.

„Sunt placut impresionat si ma astept ca ceea ce vad astazi ca seamana foarte bine cu ceea ce s-a intamplat cu evreii cand au iesit din Egipt, sa duca la o urmatoare generatie care va avea maturitate de a-si permite sa abordeze problemele grele din comunitatea lor, care sa vizeze transformarea intregii societati.” A subliniat Mihai Dumitrascu, pastor al Bisericii Emanuel din Galati.

Integrarea romilor in societate poate avea si un important impact socio-economic pe termen lung. Se estimeaza ca in urmatorii ani, in Romania vor fi mai multi pensionari decat persoane integrate pe piata muncii.

„Sa stiti ca pensiile noastre pot fi platite de romi. Spun acest lucru constient fiind si totodata dorind sa trag un semnal de alarma ca in procent de 30% din populatia activa roma activeaza pe piata fortei de munca in mod licit. Daca nu vom intelege acest lucru si nu ii vom integra pe piata fortei de munca in urmatorii ani pe romi, s-ar putea ca in momentul in care vom iesi la pensie sa nu avem cine sa ne plateasca pensiile.”A mai spus Daniel Vasile, parlamentar.

Stire difuzata in emisiunea Mapamond crestin 759 - ianuarie 2019. Ultimele stiri crestine: https://alfaomega.tv/stiri

Alfa Omega TVSusține producția de știri creștine

Prin platforma pe care o avem prin Alfa Omega TV, vă prezentăm evenimente și știri internaționale sau din România din perspectivă creștină, ajutându-vă să înțelegeți mai bine vremurile în care trăim. Însă toate acestea costă. Dacă doriți să vedeți mai multe articole de acest fel, ajutați-ne financiar să continuăm.

sidebar pulsspiritual
sidebar MC
sidebar stiriro
sidebar stiridinisrael
sidebar aotv cinesuntem
sidebar facebook
sidebar revista
sidebar manaprofetica
sidebar crestinul societatea
sidebar creationism
sidebar proviata
sidebar intelegerea vremurilor
sidebar tvlive
sidebar programtv
sidebar receptie
sidebar mediacenter

Alte informatii

Canalul Alfa Omega TV poate fi receptionat gratuit via satelit: Eutelsat E16A, 16 grade Est, Frecventa – 12.717 Mhz, Polarizare Orizontală, Symbol rate - 7500 ks/s, FEC - 3/4, Codare - MPEG-4. Alfa Omega TV Production detine 2 licente de emisie TV pe satelit: canalele Alfa Omega TV si Alfa Omega TV International. SC Alfa Omega TV Production SRL, Str Aurel Pop nr. 8, Timisoara. Reprezentant legal si asociat unic: Petan Tudor. Conducerea societatii: Petan Tudor: director general, coodonator programe; Petan Mirela: director executiv; Mocofan Muguras: director tehnic/dezvoltare.  Cod de conduita profesionala

x

Abonează-te la revista gratuită, la newsletterul nostru email sau la punctele de rugăciune lunare, durează doar câteva secunde.  Abonare

Rugaciune Ai o problemă și ai nevoie de ajutor în rugăciune? Suntem aici pentru tine, te putem sprijini, ne rugăm împreună cu tine! Scrie-ne!

Alfaomega.tv folosește cookies. Info și setări: Politica Cookies. Politica confidențialitate.