Donează     Rugăciune       TV LIVE                           

ROMÂNIA: Viața romilor din Piatra Neamț s-a schimbat cu ajutorul lui Dumnezeu

Potrivit ultimului recensământ, cel din 2011, în județul Neamț, 6.700 persoane s-au declarat de etnie romă. În schimb, datele Biroului Județean pentru Romi arată că această minoritate numără aproximativ 17.000 persoane. Problemele din Neamț sunt la fel cu cele din alte județe: abandon școlar, condiții precare de trai, violență și dificultatea integrării în societate.

Gheorghe Stănescu, Piatra Neamț: Aici nu intrau oamenii. Dacă intrau ieșeau dezbrăcați. Sută la sută. Noi eram foarte violenți. Când intram într-o crâșmă noi eram șefii. Toți ieșeau afară. Noi suntem 9 frați. Nu ne temeam de nimeni.

Liviu Axinte, pastor, Biserica Penticostală Elim-Piatra Neamț: Îmi amintesc că acum 15-20 ani când m-am dus eu prima dată la ei în cartier am intrat și am stat în casă, iar la un moment dat mi-am amintit de mașină. Am spus: nu sunt probleme cu mașina? Ei au început să râdă și să spună: auzi, cam târziu; dacă era înainte deja erai fără roți pentru că erau de aluminiu.

În cartierul romilor din Piatra Neamț trăiesc aproape 1000 persoane. Atunci când biserica a decis să se implice în viața acestei etnii a observat nevoile existente.

Liviu Axinte, pastor, Biserica Penticostală Elim-Piatra Neamț: În primul rând, problema care a distrus comunitatea romă a fost alcoolul. Apoi dependențele și apoi, de ce să nu o spunem ca parte socială, a fost lipsa școlii, a învățământului.

Cornel Pascaru, Biserica Penticostală Elim-Piatra Neamț: Ne-am implicat, împreună cu soția și câțiva tineri din biserică, în lucrarea cu romii. Știu că o perioadă de un an și ceva am mers la ei.

Activitatea socială a început cu copiii care prezentau riscul de a ajunge să trăiască pe străzi.

Liviu Axinte, pastor, Biserica Penticostală Elim-Piatra Neamț: Am intrat în parteneriat cu o școală dintr-o zonă unde cei mai mulți sunt romi. Am făcut anchete sociale, am văzut exact cum stau lucrurile și atunci am deschis prima cantină care apoi a crescut. Dar noi nu ne-am gândit la proiecte, ci am pornit strict bazați pe Cuvântul lui Dumnezeu care spune că religiunea curată și neîntinată (pe de o parte este să ne păstrăm neîntinați de lume), este să cercetăm pe orfan și pe văduvă în necazurile lor.

Marcela Stanciu, Biserica Penticostală Elim-Piatra Neamț: Totdeauna am înțeles că ei au nevoie de o șansă. Am lucrat timp de un an de zile cu ei. Am făcut niște cursuri. Pe lângă faptul că am predat și le-am vorbit despre Dumnezeu a trebuit să le vorbesc și despre igienă, a trebuit să le vorbesc despre tot ce înseamnă comportament în societate, tot ce înseamnă comportament între ei.

Dragoș Stănescu, Piatra Neamț: Părinții cum îi învață, copiii așa cresc. Cum era înainte, dacă părinții mei mergeau la crâșmă, mergeam și noi după ei. Acum, dacă eu mă duc la adunare, vin și ei după mine.

După ce Evanghelia a ajuns în casele romilor din Piatra Neamț, comunitatea a început să se schimbe. Oamenii au reușit să se integreze și să nu mai creeze probleme.

Gheorghe Stănescu, Piatra Neamț: Dumnezeu când m-a cercetat și am venit prima dată la biserică, la fratele Liviu, am intrat în biserică și am zis: aici este locul meu. Aici m-am întâlnit cu Hristos. Am început să plâng, și fratele Nelu Racea predica, și am zis: Doamne, de unde știe omul ăsta soarta mea, viața mea? De unde știe?

Cornel Pascaru, Biserica Penticostală Elim-Piatra Neamț: Și în mijlocul lor Dumnezeu a lucrat într-un mod minunat. S-au pocăit, poate, dintre cei mai agresivi. Atunci când Evanghelia a intrat în inimile lor a fost o schimbare recunoscută chiar și de autoritățile locale.

Liviu Axinte, pastor, Biserica Penticostală Elim-Piatra Neamț: Conducerea orașului a rămas surprinsă când, la o acțiune împreună cu romii, la voluntariat, am strâns 40 tone de gunoaie din oraș. Rețineți! La voluntariat.

Implicarea în asemenea comunități marginalizate necesită și dorința de a schimba mentalitățile învechite.

Liviu Axinte, pastor, Biserica Penticostală Elim-Piatra Neamț: Cel mai greu a fost să găsim oameni care să-i slujească cu dragoste.

Cornel Pascaru, Biserica Penticostală Elim-Piatra Neamț: Lucrând și stând între ei, am realizat că Dumnezeu îi iubește și pe ei, și că are un plan special pentru ei. De atunci, de când am început să lucrăm cu ei, Dumnezeu mi-a dat curajul și puterea să-i susțin, să fiu între ei și să-i iubesc.

Odată cu intrarea Evangheliei în casele romilor din Piatra Neamț au fost schimbate nu doar educația și viața socială, ci și elemente din tradiția lor străveche referitoare la comportament, căsătorie sau atitudinea față de muncă.

Știre difuzată în cadrul emisiunii Mapamond creștin 787 - august 2019. Ultimele știri creștine: https://alfaomega.tv/stiri

Alfa Omega TVSusține producția de știri creștine

Prin platforma pe care o avem prin Alfa Omega TV, vă prezentăm evenimente și știri internaționale sau din România din perspectivă creștină, ajutându-vă să înțelegeți mai bine vremurile în care trăim. Însă toate acestea costă. Dacă doriți să vedeți mai multe articole de acest fel, ajutați-ne financiar să continuăm.

sidebar pulsspiritual
sidebar MC
sidebar stiriro
sidebar stiridinisrael
sidebar aotv cinesuntem
sidebar facebook
sidebar revista
sidebar manaprofetica
sidebar crestinul societatea
sidebar creationism
sidebar proviata
sidebar intelegerea vremurilor
sidebar tvlive
sidebar programtv
sidebar receptie
sidebar mediacenter

Alte informatii

Canalul Alfa Omega TV poate fi receptionat gratuit via satelit: Eutelsat E16A, 16 grade Est, Frecventa – 12.717 Mhz, Polarizare Orizontală, Symbol rate - 7500 ks/s, FEC - 3/4, Codare - MPEG-4. Alfa Omega TV Production detine 2 licente de emisie TV pe satelit: canalele Alfa Omega TV si Alfa Omega TV International. SC Alfa Omega TV Production SRL, Str Aurel Pop nr. 8, Timisoara. Reprezentant legal si asociat unic: Petan Tudor. Conducerea societatii: Petan Tudor: director general, coodonator programe; Petan Mirela: director executiv; Mocofan Muguras: director tehnic/dezvoltare.  Cod de conduita profesionala

x

Abonează-te la revista gratuită, la newsletterul nostru email sau la punctele de rugăciune lunare, durează doar câteva secunde.  Abonare

Rugaciune Ai o problemă și ai nevoie de ajutor în rugăciune? Suntem aici pentru tine, te putem sprijini, ne rugăm împreună cu tine! Scrie-ne!

Alfaomega.tv folosește cookies. Info și setări: Politica Cookies. Politica confidențialitate.