Donează     Rugăciune       TV LIVE                           

Proiectul Dumbrava, un cămin pentru oamenii abandonați

Bolnavii sau oamenii rămași pe drumuri sunt aduși în satul Dumbrava (județul Bihor) din toată țara. Instituțiile statului care au cazuri sociale preferă să suporte cheltuielile pentru transport chiar dacă distanța este de sute de kilometri. Mulți dintre bolnavi nu au asigurare medicală și nici aparținători care să-i întrețină.

Lucrarea a început acum 14 ani în două camere, în casa lui Viorel Pașca, din care a mai rămas doar o piatră de aducere aminte.

Viorel Pașca, fondatorul proiectului „Dumbrava”: Aici, în urmă cu 14 ani au fost aduși primii bolnavi la Dumbrava și adăpostiți într-o casă care era pe acest loc.

Dorința lui a fost să vină în sprijinul oamenilor fără adăpost.

Viorel Pașca: În mintea mea sunau foarte clar, foarte limpede cuvintele: „Uite, Viorel! Asta vreau să faci: iei oameni care sunt în pericol să moară pe stradă, care n-au unde locui, care n-au o casă a lor și îi aduci în cele două camere.”

După momentele de euforie au urmat calculele: care ar fi cheltuielile lunare pentru întreținerea a 5 oameni? Atunci și-a dat seama că nu are resursele necesare și a fost la un pas să renunțe.

Viorel Pașca: Și din nou Dumnezeu, la fel ca întâia oară, mi-a vorbit: „Viorel, uite cum facem! Problema banilor, a lucrurilor materiale, nu este problema ta. Aceea e problema mea. Tu îți vezi de treabă, lucrezi, faci ce e de făcut, iar Eu voi purta de grijă.”

Când totul a fost gata, Viorel Pașca a mers la Spitalul Județean din Oradea pentru a prelua cazuri sociale.

Viorel Pașca: Mi-au spus că tot timpul sunt persoane acolo, oameni ai străzii, oameni care nu au o locuință, oameni care nu au familie sau sunt abandonați de familie. Și în ziua aceea am venit acasă cu o femeie de vreo 68 ani, maghiară, nu vorbea românește deloc, nu înțelegea românește. A fost prima noastră bolnavă adusă la Dumbrava, pe care am îngrijit-o.

De la cele două camere din casa lui, acum s-a ajuns la 16 case, cumpărate una câte una cu ajutorul unor oameni care au dorit să-și ofere sprijinul. Fiecare casă are o poveste a ei despre cum a fost achiziționată.

Viorel Pașca: Mă sperii și încep să număr: 24.000 euro. Mi-am zis că ăștia sunt bani falși. De unde să îmi dea 24.000 euro un om care nu spune de unde e, nu spune cine e? Bani mărunți, de 50 și 20 euro. Ei, s-a dovedit că banii erau buni! Ne-am dus la bancă și am plătit casa. Astfel am luat o casă cu bani de la un om pe care nu știm cum îl cheamă, nu știm de unde e, a spus că nu e important lucrul acesta și ne-a oferit asta.

Viorel Pașca: Avem pâine proaspătă în fiecare zi pentru că Dumnezeu ne poartă de grijă și ne trimite făină, de exemplu. Alți oameni ne aduc cartofi, alții ouă, carne, bani și altele, în așa fel încât niciodată nu am dus lipsă. Ne ajută oamni din toate categoriile sociale: și săraci, și bogați din toată țara.

În prezent, primesc îngrijire peste 400 de persoane în imobilele din Dumbrava și Tinca. În cei 14 ani de existență ai proiectului, pe aici au trecut aproape 2.000 de oameni.

Viorel Pașca: Toți acești oameni sunt trimiși de către spitale, de către alte instituții ale statului - poliție, primării și așa mai departe, din toate categoriile sociale, cu toate bolile posibile. Sunt trimiși la Dumbrava pentru a trăi aici ultima perioadă a vieții lor.

Viorel Pașca: Care a stat pe stradă? Și dumneata ai stat pe stradă! Și dumneata.

Femeie 1: Eu am stat numai 3 ore. Viorel Pașca: Numai 3 ore!

Doamna a stat zile întregi... ani de zile a stat pe stradă.

Femeie 2: Am fost și la azilul de noapte.

Viorel Pașca: Și dormea la azilul de noapte, doamna. De acolo a ajuns aici. Iar doamna a fost evacuată din casă...

Cei 400 de bătrâni și bolnavi sunt cazați la Dumbrava și Tinca unde li se asigură cele necesare traiului zilnic și tratament medical. În medie, într-o casă sunt 30 de persoane de care are grijă o singură femeie. Cele care lucrează aici sunt de etnie romă.

Viorel Pașca: Face curat, tunde, spală, bărbierește, deci le face baie, spală hainele, face curat prin camere, le împarte mâncarea și așa mai departe. Femeile acestea sunt incredibile. Fac o treabă extraordinară și apreciem foarte mult dăruirea lor, dedicarea lor, dragostea lor pentru bolnavi.

Doar în primele 8 luni din acest an au fost aduse la Dumbrava peste 280 de persoane, adică mai mult de un bolnav pe zi.

Oamenii de aici au nevoie de Evanghelie. Durerea lui Viorel Pașca este faptul că în timp ce Dumnezeu face minuni în locul acesta, prea puține biserici se implică.

Viorel Pașca: Nevoie de Evanghelie au toți oamenii... și cei bolnavi psihic. Aici, dacă oamenii aceia nu sunt în stare să înțeleagă Evanghelia predicată vreau să vă spun ceva: ei au nevoie de o altă Evanghelie, au nevoie de o îmbrățișare, au nevoie de dragoste.

Știrea a fost difuzată în cadrul emisiunii Mapamond creștin 794 - octombrie 2019. Fii la curent cu ultimele știri creștine: https://alfaomega.tv/stiri

Alfa Omega TVSusține producția de știri creștine

Prin platforma pe care o avem prin Alfa Omega TV, vă prezentăm evenimente și știri internaționale sau din România din perspectivă creștină, ajutându-vă să înțelegeți mai bine vremurile în care trăim. Însă toate acestea costă. Dacă doriți să vedeți mai multe articole de acest fel, ajutați-ne financiar să continuăm.

sidebar pulsspiritual
sidebar MC
sidebar stiriro
sidebar stiridinisrael
sidebar aotv cinesuntem
sidebar facebook
sidebar revista
sidebar manaprofetica
sidebar crestinul societatea
sidebar creationism
sidebar proviata
sidebar intelegerea vremurilor
sidebar tvlive
sidebar programtv
sidebar receptie
sidebar mediacenter

Alte informatii

Canalul Alfa Omega TV poate fi receptionat gratuit via satelit: Eutelsat E16A, 16 grade Est, Frecventa – 12.717 Mhz, Polarizare Orizontală, Symbol rate - 7500 ks/s, FEC - 3/4, Codare - MPEG-4. Alfa Omega TV Production detine 2 licente de emisie TV pe satelit: canalele Alfa Omega TV si Alfa Omega TV International. SC Alfa Omega TV Production SRL, Str Aurel Pop nr. 8, Timisoara. Reprezentant legal si asociat unic: Petan Tudor. Conducerea societatii: Petan Tudor: director general, coodonator programe; Petan Mirela: director executiv; Mocofan Muguras: director tehnic/dezvoltare.  Cod de conduita profesionala

x

Abonează-te la revista gratuită, la newsletterul nostru email sau la punctele de rugăciune lunare, durează doar câteva secunde.  Abonare

Rugaciune Ai o problemă și ai nevoie de ajutor în rugăciune? Suntem aici pentru tine, te putem sprijini, ne rugăm împreună cu tine! Scrie-ne!

Alfaomega.tv folosește cookies. Info și setări: Politica Cookies. Politica confidențialitate.