Donează     Rugăciune       TV LIVE                           

Asociația ACAS, în slujba persoanelor cu dizabilități

Organizația ACAS, așa cum este cunoscută Asociația pentru Capacitarea Abilităților Speciale din Timișoara, a fost fondată din dorința de a ajuta atât persoanele cu dizabilități cât și familiile acestora. Totul a pornit după 1990 de la cazul unei fetițe diagnosticate cu tetraplegie flască, boală care i-a afectat partea fizică.

Ligia Măcelaru, președinte, ACAS: Numele ei este Raluca Popescu. E foarte cunoscută. În prezent este consilier în Primăria Timișoara. După ce mama ei a dus-o în brațe 9 ani de zile, fără să aibă un cărucior cu care să o transporte. Am primit primul transport în care erau cărucioare pentru copii.

Relația cu această familie a scos la iveală problemele pe care le întâmpină persoanele cu dizabilități.

Ligia Măcelaru, președinte, ACAS: Grupul de sprijin are rolul de a asigura un cadru în care părinții sunt liberi să își plângă durerea, să vorbească deschis despre problemele cu care se confruntă. E locul unde măștile se dau jos.

În prezent, grupul de susținere cuprinde peste 80 de familii.

Ligia Măcelaru, președinte, ACAS: Sunt atât de încărcate de durere mamele acestea și nimeni nu se oprește lângă ele să le asculte, să le încurajeze. Poate nu pot ajuta în alt fel decât să spună: uite, eu în fiecare zi mă rog pentru tine!

În timp ce părinții participau la întâlnirile grupului era necesar ca cineva să poată îngriji copiii. Așa au apărut echipele de voluntari în anii 2006-2007.

Ligia Măcelaru, președinte, ACAS: Hai să înființăm un grup de voluntari care să fie cu noi, într-o sală alăturată, să aibă grijă de copii. Să facă jocuri și activități cu copiii în timp ce părinții sunt împreună.

De-a lungul timpului, asociația ACAS a dezvoltat proiect după proiect, în prezent ajungând la zece. Unul dintre programele care funcționează în mod constant este distribuirea de echipamente de mobilitate.

Ligia Măcelaru, președinte, ACAS: Ajutăm în medie 40-50 de oameni pe lună, cazuri noi. Nu avem susținere financiară decât minimă, nici măcar necesarul salariului.

În anul 2015 s-a alăturat programului un voluntar care se ocupă cu reparația, revizia și adaptarea scaunelor cu rotile, a cadrelor și cârjelor.

Ligia Măcelaru, președinte, ACAS: Decent ar fi să te plătesc măcar 100 de dolari pe săptămână. Acum am 200 de dolari. Avem două variante: lucrezi 2 săptămâni și după aia așteptăm până mai primim bani sau lucrezi eșalonat câteva ore. El mi-a zis: „Nu. Lucrăm 2 săptămâni și... Domnu-i bun!” Ăsta a fost răspunsul lui.

Petru Stancu, voluntar, ACAS: Nu am fost pregătit neapărat să intru într-o lucrare care vizează persoanele cu dizabilități. Nu am avut multe legături cu asemenea persoane. E destul de greu pentru un om să își deschidă ochii ca să vadă și partea aceasta a lumii pentru care fiecare are un fel de reținere.

Un program inedit care se adresează copiilor cu nevoi speciale este înotul.

Timea Somogyi, voluntar, ACAS: Am avut copilași, și avem copilași cu sindrom Down care au început să înoate aici, în cadrul acestor cursuri. Acum deja participă la jocurile paralimpice. Avem copilași care au venit pur și simplu, este timpul în care ei se simt bine și răsfățați și au învățat să înoate. Și avem copilași care au diferite tipuri de diagnostic și înotul este modul în care ei fac recuperare.

Nela Julei: După 2 ani am reușit să îl conving pe băiat să intre în apă. La ora actuală, Timotei este un copil care merge pe Special Olympics România și are foarte multe medalii de aur, de argint... Este un campion.

Claudia Leuciuc: Sunt mama lui Leuciuc Beniamin. Suferă de o boală mitocondrială din cauza căreia îi sunt afectați mușchii, practic tot corpul, și vorbitul, și mâinile, picioarele. Merge foarte greu, iar înotul îi face foarte bine pentru că îi menține mușchii să nu se atrofieze și este recomandat de medici.

Daniela Humă, voluntar, ACAS: Vin aici, la înot, săptămânal cu copiii noștri, elevi în clasa a 7-a, și ei sunt foarte, foarte bucuroși că pot participa.

Andreea Crețiu, voluntar, ACAS: Motivația mea este, efectiv, bucuria pe care vedem că le-o transmitem acestor copii care nu parte de atât de multe bucurii în viață și în programul lor.

Ligia Măcelaru, președinte, ACAS: Mă bucur că Dumnezeu ne-a ajutat să realizăm un proiect așa de frumos care a fost deschis în premieră în Timișoara la sugestia Timeei. De-a lungul timpului s-au perindat, probabil, mai mult de 100 de copii. N-am făcut niciodată o contabilitate să vedem exact câți copii au înotat în programul nostru.

Dincolo de suferință, de probleme sau programe de sprijin este promisiunea lui Dumnezeu pentru veșnicie.

Petru Stancu, voluntar, ACAS: Și când vezi toți copiii care au probleme și toate persoanele în vârstă care sunt în neputință, nu poți să nu speri, nu poți să nu crezi, nu poți să nu visezi la un cer unde nu este suferință și nici durere. E un lucru pe care Dumnezeu ni-l promite.

Știre difuzată în cadrul emisiunii „Mapamond creștin” 800 – noiembrie 2019. Fii la curent cu ultimele știri creștine: https://alfaomega.tv/stiri

Alfa Omega TVSusține producția de știri creștine

Prin platforma pe care o avem prin Alfa Omega TV, vă prezentăm evenimente și știri internaționale sau din România din perspectivă creștină, ajutându-vă să înțelegeți mai bine vremurile în care trăim. Însă toate acestea costă. Dacă doriți să vedeți mai multe articole de acest fel, ajutați-ne financiar să continuăm.

sidebar pulsspiritual
sidebar MC
sidebar stiriro
sidebar stiridinisrael
sidebar aotv cinesuntem
sidebar facebook
sidebar revista
sidebar manaprofetica
sidebar crestinul societatea
sidebar creationism
sidebar proviata
sidebar intelegerea vremurilor
sidebar tvlive
sidebar programtv
sidebar receptie
sidebar mediacenter

Alte informatii

Canalul Alfa Omega TV poate fi receptionat gratuit via satelit: Eutelsat E16A, 16 grade Est, Frecventa – 12.717 Mhz, Polarizare Orizontală, Symbol rate - 7500 ks/s, FEC - 3/4, Codare - MPEG-4. Alfa Omega TV Production detine 2 licente de emisie TV pe satelit: canalele Alfa Omega TV si Alfa Omega TV International. SC Alfa Omega TV Production SRL, Str Aurel Pop nr. 8, Timisoara. Reprezentant legal si asociat unic: Petan Tudor. Conducerea societatii: Petan Tudor: director general, coodonator programe; Petan Mirela: director executiv; Mocofan Muguras: director tehnic/dezvoltare.  Cod de conduita profesionala

x

Abonează-te la revista gratuită, la newsletterul nostru email sau la punctele de rugăciune lunare, durează doar câteva secunde.  Abonare

Rugaciune Ai o problemă și ai nevoie de ajutor în rugăciune? Suntem aici pentru tine, te putem sprijini, ne rugăm împreună cu tine! Scrie-ne!

Alfaomega.tv folosește cookies. Info și setări: Politica Cookies. Politica confidențialitate.