Donează     Rugăciune       TV LIVE                           

Evanghelizare prin artă – caricaturistul Radu Clețiu

Caricaturistul Radu Clețiu își folosește talentul pentru a prezenta Evanghelia prin desenele sale. De peste 15 ani el încearcă să vorbească oamenilor cu ajutorul metaforelor vizuale.

Radu Clețiu și-a făcut debutul în anii 1980 în revista de umor Urzica, binecunoscută la acea vreme. După Revoluția din 1989 a pus bazele unor publicații de benzi desenate, a colaborat cu ziare și televiziuni locale. Radu Clețiu spune despre caricatură că este un mod captivant de a prezenta realitatea.

Radu Clețiu, caricaturist, Timișoara: Am încercat întotdeauna cu mijloacele mele de exprimare, care sunt cele două mâini și instrumentul grafic cu care mă exprim, să pot să transmit concepte. Și am reușit.

În viața lui Radu Clețiu a existat un moment în care a acceptat adevărul biblic și a înțeles că viața lui trebuie să se schimbe. El își folosește acum talentul pentru a prezenta oamenilor Evanghelia prin desenele sale.

Radu Clețiu, caricaturist, Timișoara: Caricatura îți permite un spectru foarte larg de a aborda interlocutori din diferite culturi, din diferite limbi care, chiar dacă nu le cunosc prin desen se poate traduce mesajul. Chiar vârste. Pot să comunic cu un copilaș sau cu un om înțelept, să nu zic de vârsta mea, adică în vârstă, sau cu un om matur.

Cu ajutorul metaforelor grafice artistul reușește să exprime un mesaj creștin concentrat.

Radu Clețiu, caricaturist, Timișoara: Finalul este tocmai ăsta, așa cum spune Isus: ferice va fi de voi când veți fi prigoniți. Și atunci încheiam portretul ăsta al creștinului cu un plasture peste o rană pe care ți-a făcut-o unul, altul. Cam așa compune un caricaturist un mesaj sau așa înțeleg eu să fac evanghelizare.

În preocupările lui de a transmite oamenilor parabole biblice, caricaturistul reia un personaj pe care l-a creat cu mai mulți ani în urmă, numit Hominid.

Radu Clețiu, caricaturist, Timișoara: După 10 ani am reușit să finalizez opt pagini din această bandă desenată în care prezint povestea fiului risipitor, prin intermediul acestui personaj Hominid. Sper să fie și ăsta un mijloc de evanghelizare care să ajungă la cât mai mulți cititori.

Caricaturile lui Radu Clețiu sunt ca niște pilde vii prin care artistul descrie adevăruri din Scriptură.

Radu Clețiu, caricaturist, Timișoara: Am crezut în momentul în care m-am alipit unei biserici baptiste că, pe loc, voi putea să fac te miri ce. Nu. Îți trebuie ani de zile de acumulări, de experiență. Ești mai curajos la început! Acum, de multe ori mi-e frică. Ziceam că cel care caută averi mari, nestematul fără preț, își cumpără zona. Eu, ca și caricaturist, mă mulțumesc să adun paie. Ascult un material bun, i-au o idee de acolo. Hopa! Deja o transfer într-o imagine grafică. Le adun împreună aceste paie și încerc să clădesc cărămizi. Așa, cu noroiul din caricatură, din cretele astea pe care le folosesc, din grafit creez paie cu care sper să construiesc ceva cât voi avea har și timp, și cui să mă adresez.

De-a lungul timpului, Radu Clețiu a participat la saloane internaționale de caricatură și a câștigat numeroase premii. Dintre acestea amintim Premiul Clubului de Presă Francez în 2016 și un altul din 2005 când a fost desemnat cel mai rapid caricaturist, cu 137 de desene realizate într-o oră la un salon internațional tot în Franța.

Material distribuit în cadrul emisiunii „Mapamond creștin” 812 - februarie 2020. Fii la curent cu știri și reportaje din lumea creștină: https://alfaomega.tv/stiri

Alfa Omega TVSusține producția de știri creștine

Prin platforma pe care o avem prin Alfa Omega TV, vă prezentăm evenimente și știri internaționale sau din România din perspectivă creștină, ajutându-vă să înțelegeți mai bine vremurile în care trăim. Însă toate acestea costă. Dacă doriți să vedeți mai multe articole de acest fel, ajutați-ne financiar să continuăm.

sidebar pulsspiritual
sidebar MC
sidebar stiriro
sidebar stiridinisrael
sidebar aotv cinesuntem
sidebar facebook
sidebar revista
sidebar manaprofetica
sidebar crestinul societatea
sidebar creationism
sidebar proviata
sidebar intelegerea vremurilor
sidebar tvlive
sidebar programtv
sidebar receptie
sidebar mediacenter

Alte informatii

Canalul Alfa Omega TV poate fi receptionat gratuit via satelit: Eutelsat E16A, 16 grade Est, Frecventa – 12.717 Mhz, Polarizare Orizontală, Symbol rate - 7500 ks/s, FEC - 3/4, Codare - MPEG-4. Alfa Omega TV Production detine 2 licente de emisie TV pe satelit: canalele Alfa Omega TV si Alfa Omega TV International. SC Alfa Omega TV Production SRL, Str Aurel Pop nr. 8, Timisoara. Reprezentant legal si asociat unic: Petan Tudor. Conducerea societatii: Petan Tudor: director general, coodonator programe; Petan Mirela: director executiv; Mocofan Muguras: director tehnic/dezvoltare.  Cod de conduita profesionala

x

Abonează-te la revista gratuită, la newsletterul nostru email sau la punctele de rugăciune lunare, durează doar câteva secunde.  Abonare

Rugaciune Ai o problemă și ai nevoie de ajutor în rugăciune? Suntem aici pentru tine, te putem sprijini, ne rugăm împreună cu tine! Scrie-ne!

Alfaomega.tv folosește cookies. Info și setări: Politica Cookies. Politica confidențialitate.