Donează     Rugăciune       TV LIVE                           

Marea Unire de la Alba Iulia din 1918 in context international

Procesul prin care s-a format Romania Mare se poate spune ca a inceput, de fapt, in 1859, prin unirea Moldovei cu Tara Romaneasca. A continuat cu unirea Dobrogei in 1878, a Basarabiei in martie 1918 si a Bucovinei in noiembrie 1918. Ultimele regiuni care s-au unit cu Romania au fost Transilvania, Banatul, Crisana si Maramuresul, la data de 1 decembrie 1918, prin proiectul de rezolutie votat de Adunarea Nationala de la Alba Iulia.

Transilvania n-a fost niciodata pana la 1918, in decursul istoriei sale, o tara romaneasca, in sens de politic romaneasca, adica n-a fost condusa de o elita romaneasca spre deosebire de Bucovina care pana la 1775 a facut parte din Tara Moldovei, toata clasa boiereasca, toata elita era romaneasca; Basarabia pana in 1812 parte integranta a Moldovei neindividualizata. Regiunea de la rasarit de Prut si cea de la apus de Prut era Moldova. Si cu toate acestea, Transilvania care a stat sub stapaniri straine atata vreme a fost provincia cel mai bine organizata in vederea Marii Uniri, probabil si pentru ca liderii romani din Transilvania stiau ca e foarte greu de facut acest lucru. A declarat Acad. Ioan-Aurel Pop, presedintele, Academiei Romane.

Este de remarcat si contextul politic international al anului 1918 de care s-au bucurat si alte popoare.

Nu numai Romania si-a recastigat sau si-a castigat provinciile sale istorice si a reusit sa-i aduca pe romani sub aceeasi obladuire. Ca tot atunci s-au eliberat de sub imperii inglobante si Cehia (parte a Imperiului Austro-Ungar), si Slovacia, parti imense din Polonia (Polonia, de fapt, era complet desfiintata; pe harta nu mai exista Polonia; ea s-a reinfiintat in 1918). Tarile baltice (Tarile Baltice erau inglobate in Imperiul tarilor) au revenit si si-au castigat identitatea politica tot in 1918 – Letonia, Estonia si Lituania. Cu alte cuvinte a fost o miscare a popoarelor. A aratat Acad. Ioan-Aurel Pop, presedintele, Academiei Romane.

Dupa incheierea Primului Razboi Mondial, la nivel international a existat un climat favorabil unirii.

Fiindca nu poti sa hotarasti ceva si sa schimbi granite in epoca moderna fara sa te recunoasca o comunitate de state internationale, ca daca nu te recunosc Marile Puteri degeaba ai lucrat in interior. A adaugat Acad. Ioan-Aurel Pop, presedintele, Academiei Romane.

Modul in care s-au desfasurat evenimentele dupa prima conflagratie mondiala in favoarea natiunii romane a fost perceput ca un semn din partea lui Dumnezeu.

Alfa Omega TVSusține producția de știri creștine

Prin platforma pe care o avem prin Alfa Omega TV, vă prezentăm evenimente și știri internaționale sau din România din perspectivă creștină, ajutându-vă să înțelegeți mai bine vremurile în care trăim. Însă toate acestea costă. Dacă doriți să vedeți mai multe articole de acest fel, ajutați-ne financiar să continuăm.

sidebar pulsspiritual
sidebar MC
sidebar stiriro
sidebar stiridinisrael
sidebar aotv cinesuntem
sidebar facebook
sidebar revista
sidebar manaprofetica
sidebar crestinul societatea
sidebar creationism
sidebar proviata
sidebar intelegerea vremurilor
sidebar tvlive
sidebar programtv
sidebar receptie
sidebar mediacenter

Alte informatii

Canalul Alfa Omega TV poate fi receptionat gratuit via satelit: Eutelsat E16A, 16 grade Est, Frecventa – 12.717 Mhz, Polarizare Orizontală, Symbol rate - 7500 ks/s, FEC - 3/4, Codare - MPEG-4. Alfa Omega TV Production detine 2 licente de emisie TV pe satelit: canalele Alfa Omega TV si Alfa Omega TV International. SC Alfa Omega TV Production SRL, Str Aurel Pop nr. 8, Timisoara. Reprezentant legal si asociat unic: Petan Tudor. Conducerea societatii: Petan Tudor: director general, coodonator programe; Petan Mirela: director executiv; Mocofan Muguras: director tehnic/dezvoltare.  Cod de conduita profesionala

x

Abonează-te la revista gratuită, la newsletterul nostru email sau la punctele de rugăciune lunare, durează doar câteva secunde.  Abonare

Rugaciune Ai o problemă și ai nevoie de ajutor în rugăciune? Suntem aici pentru tine, te putem sprijini, ne rugăm împreună cu tine! Scrie-ne!

Alfaomega.tv folosește cookies. Info și setări: Politica Cookies. Politica confidențialitate.