Donează     Rugăciune       TV LIVE                          

cursul-fundamente - 250pxEști la începutul vieții de credință? Poate dorești să înțelegi mai bine anumite aspecte ale creștinismului? Sau ai un prieten, o cunoștință care are întrebări sau nelămuriri. Cursul Fundamente te ajută să înțelegi într-un mod concis și pe înțelesul tău aspecte esențiale ale vieții de credință.

INTRA IN CURS

Bazele crestinismului - 1. Biblia

  Inainte

Corăbierii erau speriați. A fost o furtună teribilă și unii din prietenii lor s-au înecat. Erau pierduți și multe întrebări îi nelinișteau. Unde mergeau? Cât va dura această călătorie? Vor găsi vreodată drumul spre casă?

Era anul 1492 și căpitanul acestor bărbați, Cristofor Columb, nu le putea răspunde la întrebările lor. I-a luat într-o călătorie pe un drum care nu era marcat pe hartă, dincolo de Oceanul Atlantic, căutând India. În schimb, el a găsit o insulă în America. Acolo el și corăbierii lui au găsit apă proaspătă, viețile lor fiind astfel salvate.

Astăzi nu s-ar putea repeta așa de ușor o astfel de poveste. Cu schițe și hărți precise care să le direcționeze călătoria, căpitanii de vase nu se pot abate din drumul lor.

Deși se află încă pe pământ, mulți oameni se simt ca și când ar fi pierduți într-o furtună pe ocean care-i aruncă încoace și încolo. Își pun întrebări. Unde mă îndrept? M-am rătăcit? Voi găsi vreodată calea cea bună? Dumnezeu a auzit întrebările noastre și ne-a dat deja o Carte care să ghideze viețile noastre.

Citeste mai departe

Bazele crestinismului - 2. Dumnezeu

Inapoi Inainte

Eram un copil atunci când mama mea m-a învățat cum să mă bucur de furtuni. Își punea mâinile în jurul meu în timp ce eram la fereastra din casa noastră din America Latină. Vântul bătea printre bananierii din curtea noastră din față. Era magnific să văd frunzele azvârlite, ude de ploaie strălucind când fulgera. Furtuna suna ca tobele, povestind cât de mult iarba și florile iubeau ploaia înviorătoare.

Oamenii se pot bucura sau se pot teme de furtună, în funcție de ceea ce au fost învățați. De asemenea, este important de știut ce fel de furtună este – benefică sau distructivă.

Cum poți să înțelegi o furtună? Care este forma vântului, a ploii și a fulgerului? Poți pune o furtună într-o sticlă? Bineînțeles că nu. O furtună este înțeleasă atunci când îi studiem părțile: de exemplu, aerul rece întâlnind aerul fierbinte. Putem studia efectele – ce face pământului sau mării.

Într-un fel, Dumnezeu poate fi comparat cu o furtună. Unii oameni se tem de El, iar alții Îl iubesc – în funcție de ceea ce li s-a spus și de ceea ce au făcut în această privință.

Citeste mai departe

Bazele crestinismului - 4. Pacatul

Inapoi Inainte

Să ne imaginăm că un prieten ți-a oferit un palat plin de lucruri frumoase. Este al tău ca să te bucuri de el. Singura cerere pe care o are este: „Te rog să nu sari de pe turn pentru că vei muri.”

Apoi un dușman vine în palatul tău și spune: „Cine ți-a zis să nu sari? Sari. O să te simți minunat! O să știi cum este să zbori. O să poți să-ți vezi palatul dintr-un unghi diferit. Nu te îngrijora despre ce se va întâmpla când vei atinge solul; gândește-te doar la toate lucrurile noi pe care le-ai învățat în timp ce zburai spre sol.”

Ai alerga spre vârful turnului ca să sari? Bineînțeles că nu. Ar fi stupid să te încrezi în dușmanul tău și să faci ce spune el. Adam și Eva au avut o experiență similară. Dumnezeu i-a plasat într-o frumoasă grădină și i-a făcut stăpâni peste tot ce era acolo. Le-a permis să mănânce din orice pom, cu excepția unuia. A venit acolo și dușmanul, Satana, care le-a zis să mănânce fructul pomului, pentru că, oricum asta nu o să-i rănească. Ei s-au încrezut în vorbele lui în loc să se încreadă în vorbele lui Dumnezeu. Cât de prostesc!

Așa cum am studiat în lecția anterioară, omul a fost creat perfect, dar prin neascultare păcatul a intrat în viața lui. Cum am defini noi păcatul? Adam a adus păcatul în lume? Care este pedeapsa pentru păcat? Există vreo scăpare? Versetele biblice din această lecție ne vor oferi răspunsuri.

Citeste mai departe

Bazele crestinismului - 6. Mantuirea

Inapoi Inainte

Mă aflam în mica ei casă când Amelia (95 de ani) mi-a povestit cum a ajuns să-L accepte pe Isus ca și Mântuitor al ei.

Cu mulți ani în urmă, stătea în ușa bisericii din America Latină. Îi era teamă să intre, dar a ascultat cu mare atenție ce spunea predicatorul: „Isus este Mântuitorul tău. El te va salva de păcatele tale. Când ești în nevoie, cheamă-L pe Isus.”

În acea zi s-a întors înapoi spre deal, iar când a intrat în camera ei a auzit un foșnet. Dintr-o dată, înainte de a putea fugi, un mare șarpe boa s-a încolăcit în jurul ei. Putea vedea capul mare al șarpelui în fața ei în timp ce începea să strângă. Și-a amintit cuvintele predicatorului și în disperarea ei a strigat: „Isus, salvează-mă! Isus, salvează-mă!” Șarpele a început să slăbească, a căzut de pe ea și s-a târât afară din cameră.

Nu mai e nevoie să spun că în acea zi Amelia nu doar că a mulțumit Domnului Isus pentru că a salvat-o de șarpe, dar I-a cerut să o salveze și din punct de vedere spiritual.

Același Domn Isus care a salvat-o pe Amelia te poate salva și pe tine. Să studiem despre salvarea sau mântuirea prețioasă și ce putem face ca să o obținem.

Citeste mai departe

Bazele crestinismului - 8. Biserica

Inapoi Inainte

Există clădiri și catedrale frumoase, case umile de misiune din pământ care au scris pe ele: „Biserică”. Au clopotnițe și cruci, clopote și turnuri care au un mod propriu de anunțare a trecătorilor de faptul că „Aceasta este o biserică”. Aceste structuri făcute de mâini omenești sunt biserici într-un sens al cuvântului, dar biserica despre care se vorbește în Noul Testament este ceva mai mult.

Biserica în sensul larg este formată din toți credincioșii. Este numită Trupul lui Hristos. Dumnezeu locuiește printre acești credincioși prin Duhul Lui. În lecția 7 am studiat despre Duhul Sfânt și câteva dintre lucrările Sale. Una din lucrările Sale pe care nu am menționat-o este că El unește Biserica. Efeseni 4 : 3 spune: „şi căutaţi să păstraţi unirea Duhului, prin legătura păcii.”

În această lecție vom studia despre ceea ce este Biserica, ce ar trebui să facă și ce o să se întâmple cu ea. Din nou, Biblia este cea care ne va oferi răspunsurile corecte.

Citeste mai departe

Bazele crestinismului - 10. Viitorul

Inapoi Inainte

Fiecare este interesat de viitor. Cărțile, atât cele bune, cât și cele rele, conțin relatări despre ceea ce cred oamenii că are să se întâmple. Oamenii de știință și liderii politici sunt întrebați despre ideilor lor legate de ceea ce are să se întâmple cu națiunea lor.

Oamenii au fost mereu anxioși în legătură cu viitorul, consultând frunzele de ceai, horoscopul, globurile de cristal și alte astfel de forme de „prezicere a norocului”. Într-o zi o femeie a venit alergând la mine, întrebând dacă îmi poate citi în palmă și să-mi spună viitorul. A fost destul de surprinsă când i-am zis că am o carte care mi-a zis viitorul – și care conține și viitorul ei! Apoi i-am dat o copie a Noului Testament.

Biblia este singura sursă adevărată de prezicere. Prin Cuvântul Lui, Dumnezeu ne-a dat nouă tot ceea ce avem nevoie să știm. Nu este nevoie să „citim” frunzele de ceai sau cărțile de tarot. De fapt, acestea și alte forme de „magie” sunt interzise de Dumnezeu.

Dacă te-ai întrebat de viitorul tău și despre ceea ce se va întâmpla când Isus va veni din nou, atunci vei fi interesat să studiezi această lecție. Vom studia despre judecățile viitoare și timpul revenirii lui Isus. Chiar și îngerii despre care am studiat în ultima lecție sunt interesați să știe când se va întoarce Domnul pe pământ. Să privim în Biblie și să vedem ce este scris despre viitorul nostru!

Citeste mai departe

Bazele crestinismului - 12. Relatia noastra cu Dumnezeu

Inapoi Inainte

Am învățat că responsabilitatea noastră principală ca și creștini este să Îl iubim pe Dumnezeu. Așa cum am studiat în lecția 11, respectăm poruncile Lui pentru că Îl iubim. Așadar, relația noastră cu Dumnezeu este una de dragoste.

1 Corinteni 13 ne oferă o frumoasă descriere a dragostei. Versetele 4 – 8 ne spun că dragostea este răbdătoare și plină de bunătate, nu este geloasă, mândră, egoistă sau îngâmfată. Nu ține un dosar al greșelilor și nici nu se bucură de rău, ci se bucură de adevăr. Dragostea nu renunță niciodată – este eternă. Aceasta poate suna a imagine foarte ideală a dragostei. Dar acest fel de dragoste este unul pe care fiecare creștin ar trebui să îl aibă pentru Dumnezeu și aproapele lui. Această dragoste plină de bunătate și necondiționată ne este oferită nouă de Dumnezeu.

Nu este un accident faptul că înainte de capitolul 13, celelalte capitole vorbesc despre darurile lui Dumnezeu pentru credincioși. Capitolul despre dragoste este legat de capitolele despre daruri pentru că dragostea este și ea un dar. Iubirea și dăruirea merg mână în mână, pentru că atunci când îi iubim pe alții, vrem să facem pentru ei ceea ce le aduce bucurie.

În această lecție veți studia...

 • Darurile lui Dumnezeu pentru noi
 • Darurile noastre pentru Dumnezeu

Această lecție vă va ajuta...

 1. Să descrieți cel puțin trei daruri de la Dumnezeu pentru copiii Lui.
 2. Să fiți dedicați în a dărui lui Dumnezeu darurile pline de dragoste pe care El le merită.

Citeste mai departe

Bazele crestinismului - 14. Crestinul si eul sau

Inapoi Inainte

Mica țară era în război civil, partizanii luptându-se peste tot. Un tânăr a fost prins de ei și amenințat cu moartea dacă nu renunță la creștinism. Într-un moment de disperare el a cedat și a renunțat la credință. A fost apoi forțat de către partizani să se alăture lor și să lucreze cu ei. A devenit liderul lor și i-a condus pe criminali la casele creștinilor pe care îi cunoștea.

Au trecut câteva luni. Apoi, într-o zi s-a aflat într-o luptă teribilă în care unul dintre oamenii lui l-a omorât. Ce pierdere – atât în această viață, cât și în cea care are să vină! Cât de bine ar fi fost dacă bărbatul ar fi stat ferm în convingerile sale. Ar fi putut atunci să-și piardă viața, dar ar fi câștigat viața eternă. El a eșuat în responsabilitatea lui față de Dumnezeu și față de ceilalți. A eșuat și în responsabilitatea față de el însuși.

Acest capitol ne va ajuta să înțelegem ce anume suntem datori față de noi înșine și cum să ascultăm de Dumnezeu care vrea ca viețile noastre să conteze atât în prezent, cât și în eternitate.

În această lecție veți studia...

 • Renunțarea la noi înșine
 • Curățirea noastră

Această lecție vă va ajuta...

 • Să realizați că cel mai mare câștig al vostru este găsit în renunțarea la voi
 • Să descrieți de ce un trup și o minte curate și pure sunt necesare pentru fiecare creștin.

Citeste mai departe

Bazele crestinismului - 16. Viata umpluta de Duh Sfant

Inapoi  

O viață umplută de Duhul ar trebui să fie scopul fiecărui credincios. A fi umplut de Duhul lui Dumnezeu este un alt pas sau progres care ar trebui să aibă loc în experiența oricărui creștin. O viață umplută de Duhul este una care este complet consacrată lui Dumnezeu. Isus a promis ucenicilor Lui că atunci când se va duce la Tatăl Lui, va trimite un Mângâietor – pe Duhul Sfânt.

„Şi Eu voi ruga pe Tatăl, şi El vă va da un alt Mângâietor (Greceşte: Paraclet, apărător, ajutor.), care să rămână cu voi în veac; şi anume, Duhul adevărului pe care lumea nu-l poate primi, pentru că nu-L vede şi nu-L cunoaşte; dar voi Îl cunoaşteţi, căci rămâne cu voi, şi va fi în voi.” (Ioan 14 : 16 – 17)

Venirea Duhului Sfânt a avut loc în Ziua Cincizecimii. Relatarea este descrisă în Faptele Apostolilor, capitolul 2. De atunci, a devenit posibil pentru fiecare credincios să trăiască o viață umplută de Duhul Sfânt.

În această lecție vom învăța ce înseamnă să avem o viață umplută de Duhul Sfânt. Vom învăța, de asemenea, despre răsplata care vine în urma umplerii cu Duhul Sfânt.

În această lecție veți studia...

 • Fiind umplut cu Duhul Sfânt
 • Susținut de Duhul Sfânt

Această lecție vă va ajuta...

 • Să descrieți ce se dorește printr-o viață umplută cu Duhul Sfânt.
 • Să vă testați propria viață pentru a vedea dacă este umplută cu Duhul Sfânt, învățând despre ce evidență ar trebui să existe.

Citeste mai departe

Bazele crestinismului - 3. Omul

Inapoi Inainte

Există o poveste pentru copii despre un faimos sculptor în lemn care a sculptat într-o zi figura unui băiețel. Era o sculptură frumoasă și bărbatul i-a dat numele Pinocchio. Era mândru de lucrarea lui, dar nu se putea ca sculptura să îl iubească.

Ce s-ar fi întâmplat dacă sculptorul ar fi pus o mică mașinărie în interiorul băiețelului de lemn? Poate ar fi putut face mica figurină din lemn să se miște și să spună: „Te iubesc”. Ar fi împlinit acest fapt pe sculptor? Ar fi fost el încântat și ar fi zis: „Acum știu că sculptura mea mă iubește”? Nu, pentru că asta nu ar fi o expresie a dragostei. Ar fi doar o frază mecanică fără vreun sentiment real.

Povestea spune că într-un anume mod, băiețelul de lemn a prins viață. Avea o minte proprie, iar când a zis: „Te iubesc”, aceasta chiar l-a încântat pe sculptor. De ce? Pentru că băiețelul de lemn nu a fost obligat să spună – el a zis-o cu dragoste.

Știm că povestea este doar o fabulă, dar ne oferă o mică imagine a ceea ce a simțit Dumnezeu când a creat omul. El l-a creat frumos și, cel mai important, cu puterea de a lua decizii proprii. Dumnezeu a creat omul, dar nu l-a sculptat dintr-o bucată de lemn. Cum l-a creat? Ce calități a pus El în om? În ultima lecție am studiat câteva din calitățile lui Dumnezeu și atitudinea noastră față de El. Acum să privim la cum a creat Dumnezeu omul și responsabilitatea pe care i-a dat-o.

Citeste mai departe

Bazele crestinismului - 5. Isus Hristos

Inapoi Inainte

„Da, cred în Isus Hristos, bineînțeles”, a zis prietenul meu. „El a fost un mare profet, un om trimis de la Dumnezeu care ne-a dat multe învățături pe care ar trebui să le urmăm.” „E minunat”, am răspuns eu, „dar nu este suficient. Nu trebuie doar să crezi că El a fost un mare profet, ci și că El este Dumnezeu. Trebuie să-L cunoști pe El ca și Mântuitor divin.”

Acest fapt a fost dificil de acceptat pentru prietenul meu. El a învățat câteva lucruri despre Isus, dar niciodată nu a stabilit o legătură strânsă cu El prin citirea Cuvântului Său sau prin rugăciune. A fost greu pentru el să creadă că toți oamenii sunt păcătoși (așa cum am învățat în lecția 4), sau că există o salvare din păcat.

În acea zi mi-a adresat multe întrebări. Cine este Isus? Cum poate El să fie uman și divin în același timp? Dacă a murit, de ce spun creștinii că El trăiește? Ce face Isus acum?

Cele mai bune răspunsuri pe care le-am găsit erau în Biblie, Cuvântul lui Dumnezeu. În această lecție vom privi la aceleași întrebări și vom găsi răspunsurile pe care prietenul meu dorea să le afle.

Citeste mai departe

Bazele crestinismului - 7. Duhul Sfant

Inapoi Inainte

Ucenicii știau că Isus va pleca de lângă ei. El le-a zis aceasta înainte. La început nu suna ca o veste bună, inimile lor fiind foarte mâhnite. Ei Îl iubeau pe Isus; au mers trei ani cu Isus. Cum puteau să trăiască fără El?

Isus le-a citit inimile și i-a asigurat că este cel mai bine pentru ei ca El să se întoarcă la Tatăl în cer. Tatăl Lui va trimite pe Duhul Sfânt (parte din Trinitate, cum am citit în lecția 2) și ei nu vor fi niciodată lăsați singuri.

Duhul lui Dumnezeu nu este simțit doar într-o țară sau o anumită lucrare de misiune a unei rase de oameni – ci în întreg pământul. În ziua Cincizecimii, Petru a vorbit mulțimii formate din grupuri care vorbeau 15 limbi diferite. Faptele Apostolilor 2 : 16 – 17 ne spune: „Ci aceasta este ce a fost spus prin proorocul Ioel: „În zilele de pe urmă, zice Dumnezeu, voi turna din Duhul Meu peste orice făptură; feciorii voştri şi fetele voastre vor prooroci, tinerii voştri vor avea vedenii, şi bătrânii voştri vor visa visuri!”

În lecția 6 am studiat despre mântuire. Știți că suntem aduși la mântuire prin lucrarea Duhului Sfânt? Să studiem despre Duhul Sfânt și lucrarea Lui în noi.

Citeste mai departe

Bazele crestinismului - 9. Duhul lumii

Inapoi Inainte

„Voi, copilaşilor, sunteţi din Dumnezeu; şi i-aţi biruit, pentru că Cel ce este în voi, este mai mare decât cel ce este în lume.” (1 Ioan 4 : 4).

Marina era o adolescentă când a deveni medium spiritist. Când am întâlnit-o avea 25 de ani și era deja legată de Satana și duhurile demonice. Primele trei săptămâni din acele 9 luni în care eu și alți credincioși am locuit cu Marina și soțul ei au fost un moment de teribilă luptă spirituală.

În fiecare seară ne-am pus mâinile peste Marina, rugându-ne pentru eliberarea ei. Duhurile demonice au încercat s-o omoare și, de asemenea, să ne rănească și pe noi, dar nu au putut. Am rezistat forțelor satanice și am cerut protecția sângelui lui Isus. Încet duhurile demonice au plecat. Puterea lui Dumnezeu a fost mai mare și în curând Marina a fost complet eliberată! Putea să spună tuturor: „Dumnezeu care este în mine este mai mare decât Satana sau orice alte spirite demonice din această lume!”

Marina a devenit membră a familiei lui Dumnezeu, parte din biserica despre care tocmai am studiat. Doar Dumnezeu a condus-o și doar Duhul Sfânt a locuit în ea.

Poate că și tu ai văzut puterea lui Satana la lucru. Dar nu trebuie să te temi. Puterea lui Dumnezeu este mai mare! În această lecție vom învăța despre forțele duhurilor acestei lumi și protecția pe care o avem ca și credincioși în Hristos.

Citeste mai departe

Bazele crestinismului - 11. Legea lui Dumnezeu

Inapoi Inainte

1. Să nu ai alţi dumnezei în afară de Mine.
2. Să nu-ţi faci chip cioplit, nici vreo înfăţişare a lucrurilor
3. Să nu iei în deşert Numele Meu (Să nu folosești Numele Meu în scopuri greșite)
4. Adu-ţi aminte de ziua de odihnă, ca s-o sfinţeşti.
5. Cinsteşte pe tatăl tău şi pe mama ta.
6. Să nu ucizi.
7. Să nu preacurveşti. (să nu comiți adulter)
8. Să nu furi.
9. Să nu mărturiseşti strâmb împotriva aproapelui tău.
10. Să nu pofteşti nimic din ce are aproapele tău.

Am studiat despre ceea ce vom face în viitor; în această lecție vom studia despre ceea ce trebuie să facem în prezent. Dumnezeu a scris cele 10 Porunci pe două table din piatră și le-a dat marelui lider al Israelului, Moise, și poporului său. Deși sunt legi vechi, ele pot fi aplicate și astăzi.

Citeste mai departe

Bazele crestinismului - 13. Relatia noastra cu altii

Inapoi Inainte

Era timpul de mărturie la serviciul școlii duminicale de luni dimineață din capelă. O fată pe nume Olga a depus mărturie. Ea și un coleg au mers să slujească în una din bisericile locale cu o zi înainte. În timp ce slujeau, câțiva bărbați băuți au intrat în biserică și au început să se bată. În timp ce credincioșii fugeau afară, unul dintre bărbați și-a înjunghiat din greșeală fiul care era și el beat. Când Olga a văzut că tânărul a fost rănit, ea și prietenul ei au mers să-l ajute. Viețile lor erau în pericol, dar ei au salvat viața unui dușman. „Să ne rugăm”, a zis ea, „ca tânărul acesta să trăiască și să Îl găsească pe Hristos și să-L accepte ca Mântuitor personal.”

Ne-am plecat capetele pentru rugăciune, dar eu nu mă rugam doar pentru tânărul rănit. Am mulțumit, de asemenea, lui Dumnezeu pentru Olga și dragostea ei pentru alții – fie ei chiar dușmanii ei! Olga a învățat ceea ce am învățat noi în lecția 12. O cale de a ne arăta dragostea noastră pentru Dumnezeu este prin a-i iubi și ajuta pe alții. Să vedem ce are Biblia de spus despre relația noastră cu alții.

În această lecție veți studia...

 • Despre cei ce ne conduc
 • Despre cei din jurul nostru
 • Despre cei care sunt împotriva noastră

Această lecție vă va ajuta...

 • Să vă acceptați responsabilitățile în relația cu ceilalți
 • Să puneți dragoste în fiecare relație.

Citeste mai departe

Bazele crestinismului - 15. Viata crestina

Inapoi Inainte

Tatăl meu care a fost misionar timp de mulți ani a fost de multe ori în situații de încercare. A fost sub amenințarea puștii, amenințat și închis pentru credința lui. Dar niciodată nu a șovăit. Totuși, cu doar câțiva ani în urmă a trăit o experiență care l-a încercat cel mai mult.

Un om care a pretins că este un credincios, dar care a fost, de fapt, împotriva lui Dumnezeu, a decis să-l bârfească și să-l insulte pe tatăl meu. Acel om a spus minciuni teribile. Dar în loc să planifice răzbunarea, tatăl meu s-a rugat și a lăsat problema în mâinile lui Dumnezeu. În câteva luni omul a fost găsit vinovat chiar de păcatele pe care el le-a atribuit altora.

Povestea tatălui meu se repetă în viețile a mii de credincioși din toată lumea. Ei nu sunt născuți creștini puternici, dar Îl lasă pe Dumnezeu să lucreze în viețile lor și își dezvoltă caracterul de-a lungul anilor. La fel ca și copacii înalți, ei își au rădăcinile foarte adânci, iar vântul nu poate să îi smulgă.

Ți-ar plăcea să fii o persoană mai bună, una care se încrede în Dumnezeu și care stă fermă în toate situațiile? Putem să aplicăm ceea ce am învățat și, la fel ca și copacul, „să creștem tot mai înalți”.

În această lecție veți studia...

 • Primind și dăruind
 • Creșterea spirituală
 • Gânduri și acțiuni
 • Viața de biserică

Această lecție vă va ajuta...

 • Să trasați principiile de bază care duc spre o viață creștină victorioasă
 • Să fiți devotați în aplicarea lor în viața de zi cu zi

Citeste mai departe

x

GDPR - avem nevoie de acordul tău pentru a putea să-ți trimitem materiale

Dacă ești abonat la revistă sau la newsletterul nostru, trebuie să știi că nu ți le mai putem trimite, decât dacă primim un acord explicit de la tine, conform legislației GDPR. Durează câteva secunde să ne dai acordul. alfaomega.tv/acord
Alfaomega.tv folosește cookies. Info și setări: Politica Cookies. Politica confidențialitate.