
Fii liber ! Vindecare - Eliberare - Restaurare | Editorial de Tudor Pețan, Alfa Omega TV
„Eu sunt Domnul care te vindecă” (Exodus 15:26)
A. Introducere
De ce să-mi pun problema să fiu liber?
Poate îți spui: sunt liber oricum prin acceptarea lui Isus în inima mea, prin asumarea statutului de mântuit, de copil de Dumnezeu, născut din nou, cu perspectiva că voi fi alături de El în veșnicie.
Am totuși câteva gânduri pentru tine:
- nu este vorba de mântuire ci de eficiența umblării cu Hristos și a slujirii Lui
- sănătatea ta fizică și spirituală se reflectă în puterea, autenticitatea și disponibilitatea de a-L sluji
- este vorba de intrarea ta deplină în destin, în plinătatea chemării Lui pentru tine
- este o pregătire, o curățire a ta ca parte din Trup, din Mireasa Lui, după care El se va întoarce curând.
Constatăm, ca lucrători de media, interfațați prin diferite canale TV, digital media, corespondențe și întâlniri/discuții directe cu un spectru larg de populație, o creștere fără precedent a interesului cetățenilor, a publicului din România pentru acest subiect.
Punct de plecare esențial - pe cruce Isus ne-a oferit în dar:
- mântuire
- vindecare
- eliberare
- restaurare
Să înțelegem și să intrăm în plinătatea lucrării Lui la cruce!
In rândurile următoare sintetizăm câteva idei, pe care le-am adunat în anii mulți de slujire, din 1994, și care sunt repere ale abordărilor tematice în lucrarea Alfa Omega TV și în prezent.
Premise
Dumnezeu poate și vrea să te vindece și să te elibereze.
Cele mai multe boli în trup au o cauză spirituală, vindecarea depinzând de reevaluarea lucrurilor în plan spiritual.
Căile de acces ale diavolului în viața individului pentru a aduce boli, dependențe, legături sunt multiple; câteva căi:
- păcat generațional
- păcat individual
- blestem sau autoblestem
- atac demonic
Fiecare credincios care îl are pe Hristos în inima are autoritatea să oprească, să anihileze lucrările diavolului în trup prin boli și blesteme. Această autoritate trebuie înțeleasă și cultivată în timp.
Unele vindecări / eliberări au loc instantaneu, altele presupun un proces.
Nu există o formula, un procedeu, o “rețetă” pentru vindecare. Nici Hristos nu ne-a dat o asemenea formulă, El vindecând, eliberând în cele mai diferite moduri.
Importanța înțelegerii autorității Cuvântului rostit asupra bolii, prezenței demonice. Nici Isus nu s-a rugat niciodată pentru o vindecare / eliberare, doar a rostit în credință. Rostirea, vorbirea în credintă, puterea cuvântului rostit, proclamarea sub călăuzirea Duhului sunt elemente cheie în această slujire.
Diavolul este “ legalist “, el va folosi orice drept legal, orice “cap de pod“, orice “cârlig“ care îi este oferit cu știință sau fără știință de către individ. El nu va pleca, nu va înceta să chinuie acea persoană prin boală, dependență, până când acel “drept legal“ nu este anulat și până ce el nu este scos afară.
Poate fi afectat în trup (bolnav, atacat demonic) orice individ, creștin, născut din nou sau necreștin. Prin nașterea din nou nu se realizează automat și obligatoriu vindecarea și eliberarea, chiar dacă acea persoană și-a schimbat “stăpânul“ fiind copil de Dumnezeu. La nașterea din nou, doar duhul persoanei este conectat la Duhul lui Dumnezeu. trupul și sufletul rămânând un câmp de bătălie.
Abordarea divină a problemelor de sănătate (prin rugăciune, post, proclamare, pocăință, etc.) nu elimină automat renunțarea la soluții medicale. Medicul, procedurile medicale, tratamentul medicamentos, au fost instituite și lăsate de Dumnezeu.
Vindecarea și eliberarea nu înlocuiesc o viață echilibrată a credinciosului pe cele 3 dimensiuni: alimentația corectă, mișcare, odihnă (cele 3 sunt elemente de bază în ceea ce se numește “sănătate divină“)
Respectarea poruncilor lui Dumnezeu pot să te ferească de atacurile celui rău, să îți dea sănătate; ca de exemplu onorarea părinților este urmată de promisiunea unei vieți lungi. Sunt multe opțiuni date de Dumnezeu pentru noi ca exemplu, în cartea Deuteronom, care ne lasă pe noi să alegem între binecuvântare și blestem.
Slujirea de vindecare și eliberare nu este “confesională“ nu este monopolul unui cult sau denominațiune. Este o slujire biblică, parte din activitătile și atribuțiunile fiecărui creștin, o reflectare a confruntării spirituale în locurile cerești, confruntare aflată în creștere ca intensitate. Această slujire trebuie să fie parte integrantă din viața și activitatea oricărei biserici.
Boala nu este o virtute, nu este “dăruită“ de Domnul ca să te țină smerit și să ai un argument suplimentar la mântuire. Nu este “crucea“ pe care să o porți cu tine, mergând târându-te spre veșnicie. El vrea să zbori, să alergi, să slujești.
Cel care vindecă este Isus. El o face prin noi; împuterniciții, trimișii, ambasadorii Lui. El operează prin cei pe care El îi echipează prin daruri, abilități, autoritate.
Mărturisirea păcatelor este o condiție esențială în vindecare și eliberare. Mărturisirea înaintea lui Dumnezeu și unul față de altul. Neiertarea în viața ta împiedică vindecarea și eliberarea. Nu îți poți permite ca și creștin să nu ierți, să nu îți ceri iertare și să nu te ierți pe tine însuți.
Dumnezeu nu este părtinitor. El vindecă pe oricine. A fi bolnav nu este un titlu de glorie și nici nu îl impresionează sau glorifică pe Dumnezeu.
Dumnezeu este dragoste, este bun, dar este si drept. Ințelege din această perspectivă că uneori El “dă popoare“ sau mustră pe cine iubește, sau chiar acționează radical (vezi cazul Ananaia și Safira). Dacă El face o rană tot El o vindecă. Este esențială părtășia, relația apropiată cu El pentru cunoașterea Lui și a planurilor sale
Slujirea de vindecare și eliberare poate avea efect și la distanță. “Vorba“ rostită de Isus a avut ca efect vindecarea robului sutasului aflat la distanța. La fel rugăciunea făcută de exemplu prin televiziune sau online (chiar în reluarea emisiunii) are efect vindecător sau eliberator.
Este biblică slujirea de “autoeliberare“, de rugăciune pentru propria vindecare. (“Pune mâna acolo unde este boala, fă-ți ungerea cu untdelemn și roagă-te pentru propriul trup” … îndemna acum ceva vreme un slujitor la noi în platoul de televiziune, ne-având posibilitatea unui contact direct cu persoana în cauză)
C. Piedici în calea vindecării și eliberării
In interviuri și emisiuni realizate cu Bogdan și Mircea Graur de la InHim Ministry, incluse în cartea publicată de Alfa Omega Publishing intitulată “Uși deschise spre binecuvântare” sunt identificate câteva cauze care împiedică extinderea slujirii de vindecare și eliberare în Biserica de azi.
Iată câteva idei inspirate de aceste emisiuni:
1 - lipsa unor învățături biblice în acest domeniu
2 - mentalitatea greșită că boala este o virtute, o modalitate de a fi ținuți smeriți, o cruce care trebuie purtată
3 - lipsa de deschidere pentru înțelegerea transferului generațional al blestemelor și a influențelor demonice
4 - ignorarea realității planului spiritual, o necunoaștere a activității și modului de operare a forțelor demonice
5 - frica de eșec și de compromitere în cazul în care rugăciunea nu este ascultată și vindecarea sau eliberarea nu se produce
6 - interpretări greșite sau exagerări în ceea ce privește înțelegerea puterii cuvântului rostit, a proclamării, a decretării
7 - neveghierea și pierderea vindecării după vindecare/eliberarea (revenirea bolii și a influenței demonice)
8 - abordări teologice limitate începând cu nevoia de înțelegerea lucrării complexe de la Cruce, apoi țepușul lui Pavel, suferințele lui Iov; sunt și efectele teologiei liberale care elimină azi minunile și dimensiunea supranaturală
9 - opoziție demonica acerbă pentru cunoașterea și practicarea acestui gen de slujire
10 - lipsa lucrătorilor care să slujească în vindecare și eliberare
D. Cine poate să slujeasca în vindecare și eliberare ?
Să recitim împreună Marcu 16/17,18: “Iată semnele care vor insoți pe cei ce vor crede… iși vor pune mâinile…” Deci “ cei ce vor crede” … Adică oricine care crede! Ești și tu unul dintre aceștia?
Să recitim Iacov 5/14 - “Este vreunul printre voi bolnav? Să cheme pe presbiterii Bisericii si să se roage pentru el , dupa ce îl vor unge cu untdelemn în Numele Domnului”. Deci liderii Bisericii pot să se roage și să facă ungere cu untdelemn.
Din 1 Corinteni 12/8-11 selectăm “unuia îi este dat prin Duhul, să vorbească despre întelepciune….. altuia darul tămăduirilor prin același duh, altuia puterea să facă minuni“. Deci sunt anumiți credincioși care au primit daruri spirituale speciale pentru a vindeca și a face minuni.
In Faptele Apostolilor - “umbra” apostolilor putea aduce vindecare (prezența Duhului Sfânt) basmalele, șorțurile impregnate de prezența Duhului, puse peste bolnavi aduceau vindecare și eliberare. Iar in Marcu 16/20 înțelegem că ei au plecat și au propovăduit pretutindeni “Domnul lucra împreună cu ei și întărea Cuvântul prin semnele care-i însoțeau“. Deci puterea supranaturală desfășurată în timpul propovăduirii Cuvântului sau prin simpla prezență fizica a slujitorilor, plini de Duhul Sfânt aducea vindecare și eliberare.
E. Cum vindecă Dumnezeu azi?
Am identificat în slujirea noastră la Alfa Omega câteva categorii majore de mijloace prin care Domnul vindecă:
Ca rezultat al credinței
Prin ungerea / darul spiritual / slujirea unor persoane
Prin prezența manifestată a Duhului Sfânt
Iată și câteva căi biblice prin care Dumnezeu vindecă, eliberează și restaurează:
Prin credința și rugăciunea persoanei în suferință (sau aflată sub influență demonică) ; credință potențată și de post ; în plan spiritual acea persoană se atinge de poala hainei Sale
“dacă 2 sau 3 cer ceva în numele Meu le va fi dat“ (cerere in unitate a vindecării, a intervenției divine)
Prin punerea mâinilor persoanelor în autoritate spirituală peste bolnav sau atacat demonic
Prin ungere cu untdelemn a persoanei în suferință
Vindecare prin eliberare - prin ședințe de consiliere spirituală se identifică zone, capete de pod din viața persoanei, zone considerate “drep legal de acces a influenței demonice”, care anulate prin pocăință și iertare, aduc vindecare fizică și eliberare de influențe demonice
Vindecare și eliberare prin puterea și autoritatea Cuvântului lui Dumnezeu; metoda este folosită cu impact imediat, cei care folosesc în autoritate Cuvântul biblic pentru situația specifică, rostesc proclamă Cuvântul, căutând călăuzire Divina pentru orice cuvânt rostit. Atenție, un cuvânt rostit (proclamat) fără călăuzire Divină poate fi asimilat vrăjitoriei.
Prin darul de vindecare / tămăduire a unei persoane, dar de la Duhul Sfânt, folosit pentru slujirea altora (vezi 1 Corinteni 12). Sunt vase, instrumente speciale în mâna Domnului
Scoala Healing-room - o abordare combinată a slujirii, în care nucleul de slujitori din echipă se roagă înainte de intâlnirea cu persoana în cauză, pentru a primi direct de la Duhul Sfânt cauze, motive, situații de traumă sau suferință prin care a trecut persoana respectiva. Apoi slujirea efectivă (1-2 ședințe) devine foarte eficientă, focalizată, nemaifiind necesară o acoperire largă în rugăciune și consiliere a unor cazuistici extinse.
Prin atingerea trupului persoanelor bolnave cu obiecte asupra cărora s-au făcut rugăciuni și ungeri cu untdelemn (basmale, șorțuri, servețele...)
10. Prin prezența Divină manifestată a Duhului Sfânt în servicii de vestire a Cuvântului, în momente extinse de închinare și in situații de revărsare tangibilă a gloriei lui Dumnezeu. Vindecările și eliberările sunt instantanee, nu este nevoie de o slujire inițială directă; Biblia ne sugerează vindecarea doar prin trecerea “umbrei” apostolului peste acea persoană, ca o reprezentare a prezenței tangibile a Duhului Sfânt.
11. La Cina Domnului – când se realizează momente de întelegere personală, ca revelație, a jertfei Domnului pe Cruce, a semnificației împărtășirii cu Trupul și Sângele Domnului. Atenție la pericolul”nedeosebirii Trupului Domnului” care ar putea avea un efect distructiv.
12. Vindecare în experiențe supranaturale de care au parte anumite persoane: moarte clinică urmată de revenire la viață, răpiri în duhul, acces la tronul de judecată a lui Dumnezeu, intervenție angelică.
Nota: mai multe mișcări, “școli” de vindecare și eliberare care slujesc in România, se bazează pe una sau mai multe din metodele enumerate mai sus, combinat sau succesiv, folosite pe parcursul slujirii.
F. Concluzii
Interesul deosebit pentru slujire și învățătură în vindecare și eliberare în aceste zile de pe urmă ale istoriei, arată că Duhul Domnului cercetează inimi, provoacă la reevaluarea valorilor, dărâmă întărituri de religiozitate, echipează slujitorii. Si toate acestea într-un ritm accelerat.
Timpul este scurt, El revine după o Mireasă fără pată și fără zbârcitură.
Ești prețios în ochii Lui. Fii liber ! Intră în binecuvântarea unei vieți de biruință, aleargă pentru El, slujește în plinătatea autorității primită de la El, ca și fiu de Dumnezeu, pune-ți în negoț cu eficiență dedicare și determinare, abilitățile cu care El te-a înzestrat.
Fii liber, fi un instrument al slujirii celorlalți !
Peste veacuri, prin Scriptură, Isus ne spune și nouă “veți cunoaște adevărul și adevărul vă va face slobozi“ Adică liberi ! ( Ioan 8/32 )
Fii liber ! Este un nou sezon. Fii parte din cel mai mare seceriș al istoriei, cel ce precede cea de-a 2 venire a Domnului.
Si nu uita, ești parte din Mireasa Lui, cea pe Mirele Isus care o va intâmpina pe norii cerului, Mireasă fără cusur, fără boli sau legături, “fără pată și fără zbârcitură“.
Tudor Pețan
Președinte Alfa Omega TV
Articolul a fost publicat în revista Alfa Omega TV Magazin (anul 12, nr. 5), din septembrie - octombrie 2022, cu tema „Fii liber! Vindecare - Eliberare - Restaurare”. Mai multe despre revistă și despre cum te poți abona: https://alfaomega.tv/revista