Fii Liber - Cum fac diferența între un atac spiritual și problemele vieții?
Pot avea un demon? Cum știu dacă sunt atacat de demoni? Cum fac diferența între un atac spiritual și problemele vieții?
Unii creștini cred că fiecare problemă e cauzată de demoni. Acest lucru cu siguranță nu este adevărat. Suntem de unii singuri capabili să ne generăm o varietate uimitoare de probleme. Facem alegeri prostești și suportăm consecințele. Totuși, uneori când ne confruntăm cu probleme, simțim că e și altceva dincolo de circumstanțele naturale sau firea noastră păcătoasă. Experimentăm perioade inexplicabile de ghinion, boli fără explicație medicală, îndemnuri de a păcătui pe care nu le putem stăpâni, sau un sentiment tangibil de apăsare. Când problemele sunt cu mult peste limita normală de ghinion, probabil ai parte de un atac demonic.
Am vești bune. Biblia ne asigură că e NORMAL să ne luptăm împotriva demonilor! Isus a avut de-a face cu ei peste tot pe unde a mers. Pavel descrie viața de creștin ca o bătălie continuă împotriva principalităților, puterilor și domniilor acestei lumi întunecate. Lupta cu demonii e parte normală din viața de creștin.
Vestea bună e că Dumnezeu vrea să ne dea BIRUINȚĂ asupra demonilor. Isus a murit ca noi să experimentăm eliberarea de fiecare strategie a vrăjmașului. Biblia ne dă instrucțiuni clare despre cum să umblăm în aceasta biruință. Problema e că majoritatea creștinilor au primit puțină învățătură biblică despre demoni. Nu știm cum să experimentăm eliberarea lui Dumnezeu și umblarea în libertate pe care a intenționat-o El.
Zidul tău de protecție
Viața de creștin e o bătălie împotriva Satanei și a forțelor sale. Vestea bună este că Dumnezeu nu te-a lăsat fără apărare în această bătălie ci, pentru a te apăra, El ți-a dat „un zid de protecție”, un zid moral, un zid al neprihănirii.
Biblia descrie această protecție în multe pasaje, cu multe denumiri. În Iov 1:8-10, protecția este descrisă ca o barieră divină de protecție care îl împiedica pe Satana să-l atace pe Iov. În Efeseni 6:14 și Isaia 59:17 este numită platoșa neprihănirii, o parte din armură care te protejează de atacurile vrăjmașului. În Zaharia 2:5, protecția lui Dumnezeu este numită un zid de foc. În Romani 13:12 este numită armă a luminii. Dumnezeu ne-a dat o barieră protectoare a neprihănirii pentru a ține vrăjmașul la distanță.
Strategia Satanei de a-ți îndepărta protecția
Pentru ca diavolul să aibă succes împotriva ta, trebuie să străpungă zidul tău de protecție. Modul de a face asta este să te facă să păcătuiești. (Efeseni 4:26-27). Când păcătuiești, creezi o breșă în zidul tău moral care îndepărtează protecția și îi oferă Satanei acces direct în viața ta. Dacă Satana te ține în păcat, are o ușă deschisă prin care te poate apăsa.
Prima strategie folosită împotriva ta este ispita. Satana încearcă să câștige un cap de pod în viața ta prin implantarea de gânduri și dorințe rele în mintea ta. Un exemplu biblic se găsește în Fapte 5, când Satana „a umplut inima” lui Anania și Safira ca să-l mintă pe Duhul Sfânt. Pentru a face față ispitelor, fii conștient că nu toate gândurile care îți trec prin minte vin de la tine. Satana poate planta gânduri în mintea ta. Inainte de a acționa pe baza unui impuls, examinează-l în lumina Cuvântului lui Dumnezeu, pentru a vedea de unde vine. Despre asta vorbește 2 Corinteni 10:5 - „să facem rob orice gând”.
Satana va lucra cu ajutorul lumii pentru a ne ispiti să păcătuim, prin presiunea anturajului și prin valorile distorsionate ale culturii noastre. El lucrează și prin intermediul firii noastre, a tendințelor înnăscute de a păcătui pe care le-am moștenit de la Adam. El va manipula circumstanțele pentru a atinge zonele personale de slăbiciune.
O imagine potrivită se găsește în Numeri 22-25, unde Balac, regele Moabului, l-a angajat pe vrăjitorul Balaam să blesteme poporul Israel, dar Dumnezeu nu permitea ca un blestem să vină împotriva lor. Când Balac a văzut că Israel era înconjurat de „zidul de protecție” al lui Dumnezeu, s-a hotărât să-i facă să păcătuiască. Moabiții i-au atras în imoralitate sexuală și în închinare la zeii moabiți. Consecința - zidul de protecție a fost îndepărtat și o urgie îngrozitoare a venit împotriva lui Israel.
ZONE ALE ATACULUI SATANIC
Iată unde Satana atacă când zidul tău de protecție e dărâmat:
- Mintea ta – Satana te poate ataca la nivelul gândurilor prin confuzie și înșelăciune. Fapte 5:3 arată că Satana poate sădi dorințe rele pentru a te face să înaintezi în păcat. Marcu 4:15 spune că el poate fura Cuvântul, făcându-te să uiți adevăruri spirituale pe care le cunoșteai.
- Voința ta – Satana te poate face să-ți dorești foarte tare să păcătuiești. Când ai o dorință nestăpânită să păcătuiești într-un anumit domeniu, poate fi un semn al unui atac demonic.
- Emoțiile tale – Satana te poate umple cu emoții negative precum ură, teamă, depresie, vinovăție falsă sau anxietate. Deși toate aceste emoții negative pot veni natural în urma unei varietăți de motive, sunt momente în care una dintre acestea „cade peste tine” dintr-o dată, fără nicio cauză aparentă. Când nu poți găsi niciun motiv rezonabil pentru emoția negativă, e adesea vorba de un atac demonic.
- Trupul tău – Când zidul tău de protecție este fisurat, Satana poate aduce slăbiciune și boală împotriva trupului tău. Biblia oferă multe exemple de boli care sunt atribuite lucrării demonice: epilepsia (Marcu 9), orbirea (Matei 12), incapacitatea de a vorbi (Matei 9), probleme grave de spate (Luca 13).
Asta nu înseamnă că toate bolile vin din cauza unei uși deschise pentru vrăjmaș, sau că bolile de mai sus sunt întotdeauna un semn al unui atac demonic. Pasajele arată însă că, atunci când vrăjmașul are acces în viața ta, o cale de atac e prin afecțiunile fizice, că sunt cazuri în care simptomele fizice de infirmitate sunt rezultatul unui atac demonic. De aceea ne sfătuiește Iacov să ne mărturisim fiecare păcat știut înainte de a primi rugăciune pentru vindecare! Actul mărturisirii sigilează găurile din zidul tău și distruge orice atac din partea vrăjmașului (Iacov 5:14-16). Uneori, doar închiderea breșei din zidul tău va duce la încetarea simptomelor.
Acum câțiva ani am fost rugat să slujesc unei tinere, Cornelia, o femeie neprihănită care-L iubea pe Domnul cu toată inima. De doi ani însă, viața Corneliei fusese devastată de dureri de cap teribile care o făceau neputincioasă pentru câteva ore zilnic. Fusese la medici și luase numeroase medicamente, dar nimic nu ajuta. În disperarea ei, m-a întrebat dacă problema e de natură demonică.
Am întrebat-o când au început durerile de cap. Familia ei trecea printr-o perioadă stresantă și angajatorul soțului ei avea cerințe nerealiste de la el. Într-o zi, Cornelia a izbucnit într-o criză de mânie față de comportamentul nedrept al șefului soțului ei. Durerile au început în acea zi. Am întrebat-o dacă s-a pocăit vreodată de mânia ei și dacă l-a iertat pe șef pentru nedreptatea lui. A spus că nu. I-am explicat învățăturile biblice despre cum păcatul nemărturisit și neiertarea ne fac vulnerabili la apăsărea Satanei. A fost dispusă să se pocăiască și am condus-o pe Cornelia într-o rugăciune de pocăință și de iertare.
Pe măsură ce Cornelia și-a mărturisit mânia și amărăciunea și l-a iertat pe șef pentru nedreptatea lui, zidul ei de protecție a fost restaurat. Durerile de cap au încetat în acea zi! Am reîntâlnit-o pe Cornelia după câțiva ani și mi-a spus cu bucurie că durerile au încetat definitiv în ziua în care s-a pocăit și că nu mai experimentase nicio durere de cap de atunci!
Durerile de cap fuseseră o formă de apăsare demonică. Duhul care o chinuia câștigase acces în trupul ei datorită amărăciunii și neiertării. Când s-a pocăit de păcat, accesul Satanei în viața ei a fost întrerupt și durerile de cap au încetat!
Înțelegerea modului în care funcționează acest zid explică de ce uneori oamenii vindecați în mod miraculos își „pierd vindecarea”. Am văzut întâmplându-se asta de mai multe ori. Să zicem că Satana a atins-o pe Oana cu astm sever. Doctorii nu pot ajuta, dar când prezbiterii se roagă pentru ea, simptomele astmului dispar. Ea merge acasă bucuroasă că a fost vindecată, dar după câteva zile, simptomele astmului revin. Ea și-a „pierdut” vindecarea! Cum s-a putut întâmpla așa ceva?
Astmul Oanei era un atac spiritual. Exista un domeniu în viața ei în care zidul moral era fisurat și vrăjmașul a adus boala împotriva ei. Când s-a rostit rugăciunea, Dumnezeu a vindecat boala și, câteva zile, ea a simțit o minunată eliberare de astm. Problema e că Oana nu și-a reconstruit zidul. Fisura care a permis la început să intre boala încă exista, iar Satana a fost liber să atace din nou.
De aceea, când Isus l-a vindecat pe olog, în Ioan 5, l-a avertizat să se întoarcă de la păcat ca să nu pățească mai rău. Isus a știut că dacă el continua să dea acces Satanei în viața lui, noua lui stare de sănătate și putere n-ar fi durat mult.
- Relații – Când zidul tău moral e la pământ, Satana îți poate distruge relațiile. Poate ai experimentat zile în care mintea ta a fost „încețoșată” și ți-a fost greu să comunici. Ai spus lucruri pe care nu voiai să le spui. Te-ai întrebat mai târziu: „De ce am spus asta? Eu nu cred așa, de fapt! Știu că ce am spus a jignit-o pe acea persoană!” Sunt exemple de încercări demonice de a-ți distruge relațiile.
Satan se poate atinge de locul tău de muncă. Te poate distruge din punct de vedere financiar. Te poate face să fii „predispus la accidente”. El poate chiar manipula forțele naturii ca să producă „dezastre” precum incendii, inundații sau furtuni. (Asta i s-a întâmplat lui Iov, în Iov 1:18-19. Satana este prințul acestei lumi!)
Citind lista de mai sus, ține minte că nu fiecare problemă e rezultatul păcatului! Nu vrem să fim ca prietenii lui Iov, să-i acuzăm pe frații și pe surorile noastre de păcate ascunse de fiecare dată când se confruntă cu o calamitate!
În același timp, înțelege că păcatul îi oferă Satanei oportunitatea să se atingă de noi. Când ai perioade repetate sau prelungite de boală, de calamități, sau de ceea ce lumea numește „ghinion”, este bine să-ți verifici zidul moral sî nu fie deschisă vreo ușă.
Unii pot obiecta: „Nu avem autoritate asupra vrăjmașului, nu-i putem porunci Satanei să plece?” Răspunsul, bineînțeles, este „DA, putem!” Ai autoritatea să-i spui vrăjmașului să iasă din viața ta oricând dorești. Dar dacă zidurile tale sunt căzute, se vor întoarce și vor intra din nou.
Din această cauză, uneori eliberarea e ineficientă. Câteodată, oamenii trec prin ore de eliberare și demonii sunt scoși afară. Câteva zile, lucrurile merg grozav, dar apoi reapar aceleași probleme! Explicația este că au scos afară demonul, dar nu au închis zidul! Spiritul demonic a ieșit și a cutreierat câteva zile, căutând un nou cămin. Apoi, văzând că zidurile căminului său anterior nu au fost reparate, s-a întors și a reînceput agresarea.
Eliberarea fără pocăință te poate lăsa într-o stare mai rea decât cea inițială, vezi pasajul din Matei 12:43-45. Dacă nu rezidești zidurile, nu vei beneficia de o ușurare durabilă de sub apăsarea vrăjmașului. E important să recunoști păcatele, să le mărturisești, să te pocăiești de ele și să-I lași pe Dumnezeu să-ți refacă zidul de protecție.
Pași spre eliberare
Primul pas spre eliberare este restaurarea zidului de protecție pe care Dumnezeu dorește să-l avem. El e restaurat pe măsură ce ne pocăim de păcat.
Adevărata pocăință conține două lucruri. Primul aspect este să ne MĂRTURISIM păcatul. Înseamnă să alegem să privim păcatul așa cum îl privește Dumnezeu și să-l numim așa cum îl numește Dumnezeu. Nu încercăm să-l scuzăm, să-l explicăm sau să-l negăm, ci ne smerim și spunem: „Doamne, sunt vinovat... Am păcătuit.”
Al doilea aspect în pocăință e RENUNȚAREA la păcat, a-i întoarce spatele. Unii sunt dispuși să-și mărturisească păcatul pentru că îi face să se simtă mai bine, dar abia așteaptă următoarea ocazie de a păcătui. Însă adevărata pocăință nu înseamnă doar să recunoști că ai greșit, ci și să alegi să te întorci de la păcat, să vezi păcatul ca ceva oribil, respingător și distructiv, să spui: „Nu vreau să mai fac niciodată așa ceva!”
Am descoperit că mulți creștini au atât de multe păcate nemărturisite, încât nici nu mai sunt conștienți de păcatele individuale pe care le comit, ci au un sentiment general de „vinovăție”. NU așa a dorit Dumnezeu să trăiești! Când te simți vinovat, nu poți intra liber în prezența lui Dumnezeu pentru a-I experimenta dragostea. Când păcătuiești, El vrea să-ți recunoști vina, să fii iertat și să umbli într-o relație fericită cu El!
Dacă te simți vinovat, am vești bune: Dumnezeu vrea să experimentezi realitatea iertării Lui chiar acum! Poate că deja Duhul Sfânt ți-a arătat moduri în care zidul tău a fost afectat, păcate care au oferit vrăjmașului oportunități de a te chinui. Vrei să repari acele fisuri, dar nu ai habar de unde să începi. Iată câțiva pași simpli pentru a începe reparația.
Mai întâi, găsește un timp să fii singur cu Dumnezeu, când știi că nu vei fi întrerupt o oră, poate înainte de culcare, sau dimineața devreme. Când vii înaintea Domnului, ia și Biblia, un pix și o foaie. Începe prin a citi Psalmii 32 și 51, unde David își împărtășește experiența de mărturisire a păcatului. Mulțumește-I lui Dumnezeu pentru dragostea Lui și roagă-L pe Duhul Sfânt să-ți slujească pe măsură ce cauți să-ți restaurezi zidurile căzute.
Apoi, roagă-L pe Dumnezeu să-ți amintească păcatele pe care vrea să le mărturisești. Roagă-te ca David: „Cercetează-mă, Dumnezeule, şi cunoaşte-mi inima! Încearcă-mă şi cunoaşte-mi gândurile!” (Psalmul 139:23). Pe măsură ce El îți amintește păcatele, scrie-le. Nu te grăbi, nu încerca să te scuzi. Scopul e să faci o listă cât mai completă cu păcatele tale. Când Dumnezeu nu îți mai amintește de alte păcate, întreabă-L: „Mai este vreunul?” Dacă Dumnezeu nu îți mai arată nimic altceva, știi că lista este completă.
Al treilea pas este mărturisirea. Când simți că lista ta e completă, roagă-te cu atenție pe baza ei, mărturisind și renunțând la fiecare păcat. În 1 Ioan 1:9, Dumnezeu ne promite că, dacă ne mărturisim păcatele, El este credincios și drept pentru a ne ierta păcatele și pentru a ne curăța de toate nelegiuirile. Când cădem de acord cu Dumnezeu cu privire la păcatele noastre, El ne restaurează. Suntem iertați și curățați, ca și cum n-am fi păcătuit niciodată! Sângele lui Isus a plătit deja prețul fiecărui păcat din viața ta. Când venim cu smerenie înaintea Lui pentru a ne mărturisi păcatul, Dumnezeu aplică neprihănirea lui Isus în viețile noastre și ne restaurează la o părtășie deplină cu El.
După ce te-ai rugat mărturisind fiecare păcat de pe listă, mai e un singur pas. Ia foaia cu toate păcatele mărturisite, întoarce-o pe lateral și scrie de-a lungul ei, cu litere MARI, promisiunea din 1 Ioan 1:9. Apoi ia lista, rupe-o și distruge-o. Nu arăta lista nimănui. Ai rezolvat cu acele păcate și le-ai lăsat în urmă. Mulțumește-I lui Dumnezeu că fiecare păcat este acum mărturisit și iertat!
Ai făcut primul pas către restaurarea zidului de protecție al lui Dumnezeu din jurul vieții tale.
Extras din primele capitole ale cărții Fii Liber de Robert Heidler, ce prezintă principii biblice de eliberare. Comandă această carte, la preț 17 lei. 0256.284.913, Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..
Aboneaza-te gratuit la revista AOTV Magazin
Articol tiparit in revista Alfa Omega TV Magazin 8.1 - Evanghelia în viața mea (ianuarie-februarie 2018). Aceasta revista se distribuie gratuit, aboneaza-te sa o primesti acasa: www.alfaomega.tv/revista