Depresia - de Daniela Toplicianu, consilier Alfa Omega TV
„Sunt în depresie...”, „Am trecut printr-o depresie...”, „E depresiv/depresivă...” Membri ai familiei, colegi de lucru, prieteni apropiați... cuvântul „depresie” pare să fie tot mai auzit.
DEPRESIA e o realitate, iar potrivit studiilor la nivel mondial, aceasta a devenit cea mai frecventă suferință mintală.
Depresia se manifestă printr-o stare de tristețe, prezentă în cea mai mare parte a timpului, de descurajare, disperare, neputință, apatie față de orice activitate, afectând astfel viața de familie, relațiile, locul de muncă și orice alt domeniu de activitate.
Manifestările pot varia de la tulburări de somn, oboseală, lipsă de energie, dureri de cap, de stomac, la stimă de sine redusă, culpabilizare față de anumite trăiri sau evenimente din trecut, la lipsa puterii de concentrare sau efectuarea sarcinilor zilnice, până la gânduri negative, pesimism și lipsa dorinței de a mai trăi.
Ar trebui să se aștepte oricine să ajungă într-o perioadă de depresie?
Sunt persoane care spun că nu s-au confruntat niciodată în viață cu ea, pe când altele pot confirma prezența mai multor episoade de depresie în viața lor. La o primă analiză, tindem să spunem că depresia se produce în urma unui eveniment negativ - pierderea unei persoane dragi, o traumă din copilărie, probleme familiale sau la locul de muncă. Și totuși, deși fiecare om ajunge să experimenteze o astfel de situație în viață, nu toți ajung să cadă în depresie.
Ce îi face atunci pe unii mai vulnerabili decât pe alții la o astfel de condiție? Există anumiți factori care generează depresia? Care e natura depresiei?
Eforturile depuse în vederea elucidării cauzelor depresiei și tratării acesteia conduc la concluzia că instalarea depresiei are loc pe un fond mai complex, un amestec de perturbări biochimice la nivelul creierului, cauze emoționale sau sociale, cât și influențe spirituale.
Poate fi un creștin care și-a ancorat viața în Hristos, afectat de depresie?
Surprinzător poate pentru unii care cred că cei credincioși nu pot avea depresie, printre mulțimea de cereri de rugăciune primite din partea celor care ne solicită sprijinul aici la Alfa Omega TV, o pondere mare o au cele de vindecare și eliberare din depresie. Primim aproape zilnic astfel de cereri de rugăciune.
Deși cauzele depresiei pot fi diferite, cei mai mulți cred că depresia lor e de natură spirituală sau demonică, motiv pentru care pun la îndoială relația lor cu Dumnezeu, deoarece li s-a inoculat ideea că dacă Îl iubesc pe Dumnezeu, nu se poate să fie depresivi. Multora li s-a spus că atunci când Îl găsești pe Isus, nu te vei mai simți niciodată nefericit și viața va fi frumoasă. Realitatea nu este însă aceasta. Și credincioșii experimentează pierderea celor dragi, suferințe, probleme conjugale, trădări, nedreptăți, situații imposibil de depășit, care pot fi atât de intense încât sufletul să cadă în deznădejde. Alții consideră că în spatele depresiei stă întotdeauna un păcat care atrage asupra persoanei această oprimare demonică. Deși uneori acest lucru poate fi adevărat, nu este o regulă. Aceste concepții greșite i-au determinat pe mulți credincioși să se izoleze și de comunitatea spirituală, punct în care diavolul dorește să-i aducă pe cei suferinzi de depresie.
Te simți încătușat de acest lanț al depresiei?
Nu te simți vinovat! Nu te lăsa înșelat de gândul că nu mai ești iubit de Dumnezeu sau că ești părăsit. „Domnul este aproape de cei cu inima frântă și mântuiește pe cei cu duhul zdrobit.” (Psalmul 34:18). Găsim și în Scriptură personaje biblice care s-au confruntat cu perioade de deznădejde și depresie.
Moise, numit „prietenul lui Dumnezeu”, a experimentat o perioadă de depresie, cerându-I lui Dumnezeu la un moment dat să îi ia viața (Numeri 11:15). Ilie, cel ce experimentase victoria lui Dumnezeu asupra prorocilor lui Baal, cade într-o stare atât de acută de descurajare și depresie, încât alege izolarea și își exprimă lipsa dorinței de a mai trăi (1 Împărați 19:4). David, omul „după inima lui Dumnezeu”, a trecut prin mai multe episoade de depresie. El a fost victima unor mari nedreptăți, fiind prigonit fără vină de către regele Saul, lucru care l-a împins în groapa adâncă a deznădejdii. Păcatul încălcării poruncilor lui Dumnezeu i-a provocat lui David un sentiment puternic de vinovăție, sentiment asociat cu depresia (Psalmul 51:4). Ieremia, căruia Dumnezeu îi transmite că are un plan trasat din veșnicii pentru viața lui (Ieremia 1:5), secătuit de lacrimile suferinței, ajunge atât de depresiv încât să-și blesteme viața (Ieremia 20:15). În Noul Testament, îl găsim pe Pavel care suferă sentimentul trădării și părăsirii (2 Timotei 4:10, 16).
Din experiențele lor putem fi încurajați de faptul că starea de depresie poate fi biruită, că la Dumnezeu găsim întotdeauna iertare, eliberare, vindecare și restaurare.
Poți ieși din depresie?
Cu siguranță! Este important însă ca, în primul rând, să se afle cauza depresiei. Sunt mulți factori care duc la starea de depresie. Ea se instalează pe fondul unui complex de cauze. Deși predomină cele de natură psihologică, emoțională, socială, nu trebuie neglijat faptul că de multe ori depresia se declanșează pe fondul unui organism dezechilibrat.
1. Cauze fiziologice
Întorcându-ne la Biblie, în cazul lui Ilie, principala cauză a depresiei era epuizarea fizică. Preocuparea lui Dumnezeu a fost să-i îndrepte lui Ilie atenția spre mâncare și odihnă. Cei mai mulți suferinzi de depresie se adresează medicilor psihologi sau psihiatri, acceptând o medicație, dar puțini sunt cei care menționează importanța unei alimentații echilibrate și al unui mod de viață sănătos. Micul dejun e cea mai importantă masă a zilei, nu-l ignora! Fă-ți timp pentru activități sportive și timp zilnic în aer liber.
O alimentație nesănătoasă și un stil de viață haotic duc la un dezechilibru chimic al creierului. Creierul guvernează activitatea trupului, iar neurotransmițătorii responsabili de sănătatea noastră mentală sunt influențați de alimentația noastră. Carențele de vitamine și minerale vor fi resimțite de corp sub forma lipsei de energie, oboseală permanentă, neliniște, incapacitate de concentrare. Somnul insuficient duce în timp la oboseală cronică, care pe termen lung poate duce la depresie.
Dacă dai semne de depresie și știi că ai un stil de viață dezordonat, în primul rând remediază aceste aspecte! Fă-ți un set de analize prin care poți afla despre carențele de vitamine și minerale din organismul tău.
Depresia se poate instala și ca efect secundar al unei afecțiuni sau al unui tratament. Dacă ești pe un tratament medicamentos și simți că dai semne de depresie, documentează-te sau consultă medicul pentru a te lămuri.
Asigură-te că dormi suficient. Adesea auzim că „somnul e cel mai bun medicament”. Oricât de încărcat îți este programul și oricât de mare e volumul de muncă, nu uita că odihna a fost dată de Dumnezeu. Odihna e o lege instituită de El pentru ca noi să putem funcționa în parametri normali.
Depresia de natură fizică poate necesita uneori un tratament din partea medicului specialist care să restaureze echilibrul chimic al organismului.
Mulți spun că acestea nu sunt preocupări „sfinte” - să nu uităm însă că Biblia ne îndeamnă să fim preocupați de trupurile noastre (1 Corinteni 6:19, 20; Efeseni 5:29).
Remedierea acestor aspecte de natură biologică e un pas semnificativ în procesul ieșirii din depresie. Totodată, un stil de viață echilibrat și sănătos din punct de vedere al alimentației, odihnei și recreării asigură un cadru sănătos funcționării și activității creierului, care te va feri de vulnerabilitate în fața presiunilor și încercărilor vieții, situații care pe cei mai mulți îi aruncă în groapa neagră a depresiei.
2. Cauze emoționale
Ce putem face însă cu împrejurările vieții care ne afectează emoțional, cu evenimentele pe care nu le putem controla sau evita? O traumă din copilărie, pierderea unei persoane dragi, evenimente negative precum stresul cotidian, pierderea locului de muncă, pierderi financiare, un mediu ostil pot afecta atât de puternic încât să conducă la depresie. „Duhul omului îl sprijină la boală; dar duhul doborât de întristare, cine-l va ridica?” (Proverbe 18:14). Când depresia se instalează pe un fond emoțional, persoana în cauză are nevoie de vindecare interioară.
Poate găsi sufletul doborât de întristare alinare și vindecare? Biblia e plină de versete care răspund afirmativ. Oricare ar fi cauza suferinței tale emoționale care te-a încătușat acum în depresie, nu uita că Dumnezeu dorește să te vindece , să te elibereze și să îți redea bucuria. În urma a ceea ce ai experimentat, poți spune însă că lucrul acesta pare imposibil. Oamenii îți pot spune cu ușurință să ierți, să uiți și să mergi mai departe, iar tu fie nu vrei, fie nu poți să faci acest lucru. Dumnezeu nu îți cere să ignori sau să minimalizezi suferința care te încearcă, ci să îți ridici privirea spre El cu încredere că doar prin El vei reuși.
Ai fost poate în copilărie victima divorțului în familie, sau poate a unui abandon parental, sau poate a unui abuz sexual, lucruri care te-au încătușat într-o temniță a neiertării, a subestimării, a rușinii sau a vinovăției care, în timp, te-au dus în starea de depresie în care te afli acum. Vindecarea ta începe cu eliberarea iertării. Cu siguranță acest lucru nu este ușor, dar te va încuraja exemplul Domnului Isus, Care a murit pentru păcatele noastre, deși noi nu meritam acest lucru. Stima de sine ți-o recuperezi atunci când privești la identitatea nouă pe care Dumnezeu ți-a dăruit-o în Hristos. Când primești iertarea oferită de Dumnezeu prin jertfa Fiului Său, Biblia te numește o „făptură nouă”, care la rândul ei oferă iertare (2 Corinteni 5:17).
Ai pierdut poate o persoană dragă și simți că viața ta nu mai poate continua în lipsa ei. Alină-ți sufletul rostind peste tine încurajarea care vine din Cuvântul lui Dumnezeu, „Dumnezeul oricărei mângâieri, care ne mângâie în toate necazurile noastre... prin mângâierea cu care noi înșine suntem mângâiați de Dumnezeu, să putem mângâia pe cei ce se află în vreun necaz!” (2 Corinteni 1:4). Fiecare zi de viață, de care tu încă mai ai parte, este dovada harului lui Dumnezeu investit în tine. Și El nu-Și irosește harul, are încă planuri cu viața ta. Depresia poate fi înlăturată când îți muți atenția de la tine la Hristos și asupra altora. Pune-te așadar la dispoziția Lui! Implică-te în nevoile și necazurile celor de lângă tine. Bucuriile și împlinirile lor vor deveni bucuriile și împlinirile tale!
Ai ajuns poate în depresie din cauza pierderii locului de muncă sau a unui colaps financiar. Diavolul va înnegri și mai tare situația cu gândul că viața ta e ruinată de acum. Dumnezeu te încurajează însă să nu te îngrijorezi. Vezi cauzele care au dus la aceste pierderi și ce poți remedia tu în această situație. Analizează aceste pierderi din perspectiva adevăratelor valori și vezi dacă merită cu adevărat să suferi pentru ele (Matei 6:33, 34). Nu uita că de aceste situații profită diavolul, care îți fură pacea, bucuria, instalează neliniștea, îngrijorarea, clădind astfel cadrul perfect al depresiei. (Ioan 10:10a). Domnul Isus a venit însă să ne aducă viață din belșug (Ioan 10:10). Depresia nu este o viață de belșug.
3. Cauze spirituale
Dacă ai tratat aspectele fiziologice care au dus la instalarea depresiei în viața ta, sau sub revelația adevărurilor lui Dumnezeu și alimentat de harul Său, ai depășit criza emoțională, dar, totuși, încă te mai afli apăsat de depresie, atunci s-ar putea să ai de-a face cu manifestarea unei opresiuni demonice peste viața ta. Diavolul își face drum de acces în viața cuiva prin păcat.
Chiar dacă depresia nu este în sine un păcat, starea de vinovăție te poate cufunda în depresie. „Câtă vreme am tăcut, mi se topeau oasele de gemetele mele necurmate…” (Psalmul 32:3, 4). Vinovăția vine în urma unui păcat săvârșit împotriva lui Dumnezeu, păcat ce deschide o ușă diavolului de a veni și a-și instala domnia în viața ta. Starea de deprimare de aici a lui David s-a datorat păcatului săvârșit de acesta împotriva lui Dumnezeu. Dacă ești deprimat, cere Duhului lui Dumnezeu să-ți arate dacă există vreun păcat ascuns în viața ta, sau poate îl știi deja. Mărturisește-l înaintea lui Dumnezeu și primește iertarea Sa – „Atunci Ţi-am mărturisit păcatul meu şi nu mi-am ascuns fărădelegea…” (Psalmul 32:5).
Te afli poate în situația în care ești urmărit de păcate săvârșite în anii trecuți pentru care nu te poți ierta nici tu și crezi că nici Dumnezeu nu o face. Dacă fie nu ai cerut niciodată iertare lui Dumnezeu pentru ele, fie încă te simți vinovat în urma mărturisirii lor, povara vinovăției tale poate avea ca rezultat firesc depresia. Nu te lăsa condus de această minciună a diavolului. Soluția eliberării tale din această stare este în Cuvântul lui Dumnezeu: „Dacă zicem că n-avem păcat, ne înşelăm singuri, şi adevărul nu este în noi. Dacă ne mărturisim păcatele, El este credincios şi drept ca să ne ierte păcatele şi să ne cureţe de orice nelegiuire.” (1 Ioan 1:8,9).
Un prim pas, așadar, este să te rogi și să-ți mărturisești păcatele. Dacă ai făcut acest pas și nu te simți eliberat, se poate să ai nevoie de ajutorul altor persoane. Dacă ești parte dintr-o biserică, cere-i pastorului, preotului sau unui consilier să se roage pentru tine în vederea eliberării. Dacă nu, poți suna la noi la Alfa Omega TV, te vom pune în legătură cu cineva din zona ta ca să te ajute cu consiliere spirituală și slujire în rugăciune.
Voia lui Dumnezeu nu e să ne lase chinuiți în lanțurile păcatelor, a oprimărilor vrăjmașului, a bolilor sau neputințelor, ci a fost exprimată în jertfa Fiului Său, Isus Hristos, pe Care L-a trimis în lume să moară, ca noi să fim iertați, eliberați, vindecați și restaurați (Isaia 53:4, 5).
Concluzie
Crede că pentru depresia ta a plătit Hristos, ca tu să fii eliberat de ea. El a venit să distrugă lucrările întunericului. Predă-ți viața lui Hristos și primește iertarea, eliberarea și vindecarea! Ancorează-te în Scriptură, căci ea este viață pentru tine! (Ioan 1:1).
Ești deja un fiu/o fiică de Dumnezeu dar nu simți lucrul acesta sub robia depresiei care te apasă? În ciuda a ceea ce simți, crede și declară adevărul: „Pe voi, care eraţi morţi în greşelile voastre şi în firea voastră pământească netăiată împrejur, Dumnezeu v-a adus la viaţă împreună cu El, după ce ne-a iertat toate greşelile. A şters zapisul cu poruncile lui, care stătea împotriva noastră şi ne era potrivnic, şi l-a nimicit, pironindu-l pe cruce. A dezbrăcat domniile şi stăpânirile (chiar și cea a depresiei) şi le-a făcut de ocară înaintea lumii, după ce a ieşit biruitor asupra lor prin cruce.” (Coloseni 2:13-15).
Ieși din izolare! Înconjoară-te cu oameni care sunt gata să te sprijinească! Când te simți apăsat de aceste stări de depresie, deschide Cuvântul lui Dumnezeu și rostește tare Psalmul 103! David a făcut-o și a fost eliberat!
Aboneaza-te gratuit la revista AOTV Magazin
Articol tiparit in revista Alfa Omega TV Magazin 8.1 - Evanghelia în viața mea (ianuarie-februarie 2018). Aceasta revista se distribuie gratuit, aboneaza-te sa o primesti acasa: www.alfaomega.tv/revista