Cum pot fi binecuvântat | Editorial de Tudor Pețan, Alfa Omega TV
Premisa: Domnul vrea, poate și e pe cale să te binecuvânteze, pentru că ești un copil preaiubit al Lui.
Nu parcurge punctele următoare fără a citi înainte versetul din 3 Ioan 2: „Preaiubitule, doresc ca toate lucrurile tale să-ți meargă bine și sănătatea ta să sporească tot așa cum sporește sufletul tău.”
Într-un comentariu biblic la acest verset simplu (din Biblia de studiu pentru o viață deplină), se scrie sintetic: „În mod normal, dorința lui Dumnezeu este ca toți credincioșii să fie sănătoși și ca viețile nostre să fie însoțite de binecuvântările Lui. El dorește ca noi să propășim, adică activitățile, planurile și țelurile noastre, ca și slujirea noastră, să fie în conformitate cu voia lui Dumnezeu. În acest fel, binecuvântările lui Dumnezeu, care ne vin datorită răscumpărării lui Hristos, includ atât nevoile fizice, cât și cele spirituale.”
Domnul dorește să ne meargă bine „în toate lucrurile”, în toate domeniile vieții noastre:
spiritual
al sănătății
al familiei
material/financiar
relațional
al carierei/profesiei
…prioritar fiind însă domeniul spiritual, „sporirea sufletului”, așa cum specifică simplu versetul din 3 Ioan 2, referindu-se la creșterea staturii noastre duhovnicești.
Mulți spun: „Dacă Domnul vrea să mă binecuvânteze, o va face.” Alții dau vina pe diavolul pentru orice interferență în procesul de intrare în binecuvântări. Există persoane care din falsă smerenie consideră lipsa binecuvântării și sărăcia materială drept o virtute, o falsă garanție sau un ingredient al mântuirii.
Unii se tem de noțiunile de „binecuvântare”, de „propășire”, de „prosperitate”, din cauza extremelor din zona evanghelică în ceea ce privește teologia prosperității.
Sunt însă și piedici pe care le punem noi în calea binecuvântării noastre și a celor dragi? Sau există obstacole pe care trebuie să le înlăturăm pentru a intra în bucuria și binecuvântarea Tatălui?
Iată câteva repere, condiționări, căi si modalități pe care le-am identificat în umblarea mea cu Domnul de aproape 30 de ani și de interfațare a lucrării de media Alfa Omega cu sute de credincioși, biserici, organizații, ideologii, confruntate cu aspecte ale binecuvântării:
Puterea cuvintelor rostite: „Viața și moartea stau în puterea limbii.”
Putem, prin cuvintele noastre, să aducem viață, binecuvântare, să rostim intrare în destin etc. Pe de altă parte, putem să blocăm o binecuvântare, să rostim necredință, să aruncăm legături ale neputinței și eșecului. Și nu este vorba doar de cuvintele rostite în timpul rugăciunilor sau inspirate/preluate din Scriptură, ci de orice cuvânt care iese din gura noastră. Să nu luăm ușor sau drept metaforă, faptul că vom da socoteală în fața Domnului pentru orice cuvânt nefolositor care iese din gura noastră. De la cartea Numeri încoace, Domnul ne învață cum să îi binecuvântăm pe copiii noștri și tot ce ține de destinul și de chemarea lor. Să nu ne temem să rostim viață peste promisiunile Domnului pentru noi; a făcut-o în ascultare și prorocul Ezechiel, rostind viață peste oasele uscate.
Vrăjitorie, ocultism – practicate de persoana în cauză sau de înaintași
Vrăjitoriile și practicile oculte sunt instrumente demonice care blochează binecuvântările, aduc suferințe, dezbinări, confuzie, ruperea relațiilor, alinieri nepotrivite, dependențe, mai ales dacă au câștigat un drept legal în viața acelei persoane prin păcat personal sau al înaintașilor. Din momentul în care ești născut din nou, și ești copil de Dumnezeu, ai autoritate asupra puterilor întunericului. Folosește-o!
Forme de idolatrie clasică sau modernă - dintre acestea banul, sau mai exact, dragostea de bani, poate fi un idol la care să te închini. Nu te aștepta ca Domnul să binecuvânteze o persoană care se închină la un obiect sau entitate mai mult decât la Domnul (nu e vorba aici de icoane, ci de bunuri materiale, carieră, membru din familie, propriul eu, lideri, televizor, telefon, dependențe, pornografie, propria imagine, performanță).
Existența unor forme de blestem peste finanțele tale, peste casa ta, peste rodul muncii mâinilor tale. Împreună cu oameni ai rugăciunii, cu discernământ și slujire profetică, identifică blestemul, anulează-l, rupe-l, întrerupându-l în dreptul tău.
Zeciuiala nedată
Persistă încă în multe comunități creștine înțelegerea nebiblică privind partea care trebuie dată Domnului din veniturile tale (începând cu 10% din veniturile financiare). Biblia ne spune că 10% nu este doar un procent din bugetul nostru lunar, sau din încasări din diferite tranzacții, pe care îi dăm Domnului, ci sunt …. banii Domnului! Pe care dacă nu îi dăruim, e ca și cum i-am fura de la Domnul, intrând sub blestem. Scriptura ne spune că acești 10% trebuie dați acolo de unde ne vine hrana spirituală, de obicei comunitatea creștină din care facem parte.
Principiul primelor roade
Tot mai mulți creștini din România împlinesc și această condiție biblică pentru a intra în binecuvântări depline, onorându-L pe Dumnezeu cu o parte din primele roade din munca ta (fie bani, fie produse). Și Dumnezeu nu rămâne dator.
Neiertarea poate bloca binecuvântările
„Lasă-ți darul la altar și du-te să te împaci, și să îți ceri iertare” (parafrazat), ne poruncește Domnul. Nu putem contraargumenta cu împlinirea tuturor celorlalte cerințe biblice (inclusiv zeciuiala, dărnicia, facerea de bine) dacă în inima noastră nu am acordat iertare unei persoane, biserici, lucrări, instituții sau unui lider. Iertarea este o condiție obligatorie, atât pentru vindecarea divină, cât și pentru binecuvântări pe toate planurile.
Neonorarea părinților și a liderilor spirituali, a „unșilor Domnului”, nu este plăcută lui Dumnezeu și blochează binecuvântările. Atât în ceea ce privește sănătatea noastră (viața lungă) cât și a binecuvântărilor în celelalte domenii. Ultimele versete din Vechiul Testament vorbesc despre restaurarea relațiilor dintre copii și părinți, părinți și copii, ca o sugestie clară privind intrarea deplină într-o zonă a binecuvântărilor divine și ca o avertizare a pericolului intrării sub blestem.
Existența unui blestem peste finanțe, peste posesiunile tale materiale. Aceste blesteme pot veni pe linie generațională sau pot fi inițiate în viața curentă prin vrăji, practici oculte. De asemenea, pot fi blesteme conștiente, sau de cele mai multe ori inconștiente, rostite cu gura noastră peste noi înșine, peste alte pesoane, bunuri, situații, proiecte.
Onorarea și binecuvântarea Israelului – poporul creat și ales de Dumnezeu „Cine te va binecuvânta va fi binecuvântat și cine te va blestema va fi blestemat”, le spune clar Dumnezeu tuturor celor care de-a lungul istoriei s-au interfațat sau intră în conexiunea cu poporul evreu. Acest verset este cu atât mai provocator pentru noi, creștinii de azi, cu cât înțelegem că suntem „altoiți” în tulpina măslinului, că sub nicio formă Biserica nu a înlocuit Israelul după răstignirea lui Hristos și că planul Domnului cu Israelul merge mai departe.
Progresul tehnologic extraordinar al Israelului, fără explicație logică și protecția supranaturală a Israelului ne fac să înțelegem că mâna binecuvântată a lui Dumnezeu este asupra lor. Și dacă vrem să fim binecuvântați ca persoană, familie, biserică, organizație, ca națiune română, este o condiție obligatorie să fim un canal de binecuvântare pentru Israel: prin rugăciune, financiar, ca poziționare a bisericii sau națiunii, dar mai ales în inima noastră.
Alinierea României la planul Domnului cu Israelul este o cheie majoră a binecuvântării și protecției țării noastre în această vreme.
Iubește ce iubește Dumnezeu și nu accepta ceea ce Dumnezeu nu iubește și nu acceptă - și Dumnezeu va onora poziția fiecăruia, chiar dacă pe moment pentru unii va părea o pierdere, o limitare a posibilităților, o reducere a modalităților de expresie (inclusiv prin media, în cazul nostru) și implicit o posibilă reducere a suportului financiar. Sunt două domenii importante aici:
să nu oprimi pe cel nevinovat, fără ajutor sau fără glas (fie orfan sau prunc nenăscut, fie văduvă sau bătrân).
să iubești familia naturală așa cum a instituit-o Dumnezeu: dintr-un bărbat și o femeie.
Promisiunile neonorate pot anula sau întârzia binecuvântările pregătite de Dumnezeu în viața ta. „Da-ul tău să fie da, și nu să fie nu”. Să nu-ți schimbi promisiunile sau angajamentele chiar dacă omenește îți dai seama că ești în pagubă. Domnul te va onora și va restitui ceea ce aparent ai pierdut.
„Nu aveți pentru că nu cereți” - verset care ne vorbește despre importanța rugăciunii în procesul de binecuvântare. Sunt promisiuni care nu vin în ființă decât după rugăciune, post și mijlocire. Uneori, chiar prin confruntare spirituală la nivel înalt. Prin atenționarea „sau cereți cu gând să risipiți”, Domnul ne spune că vede inima noastră, motivația, planurile, dorința de a-L onora sau nu cu tot ce El ne dă.
Binecuvântat ca să fii o sursă de binecuvântare. Indiferent de argumentele tale, El îți cunoaște intențiile, calculele, modalitatea în care ai de gând să folosești o binecuvântare pe care ți-o trimite.
Fii credincios cu resursele încredințate anterior, chiar dacă sunt mai puține decât ți-ai fi dorit în acel moment. Și poate sunt și în proprietatea altuia... Domnul nu îți dă mai mult decât după ce ți-ai dovedit onestitatea și loialitatea în administrarea a ceea ce ai primit deja în grijă. Mai ales dacă acele resurse sunt aparent „ale altuia”, credincioșia ta este cu atât mai importantă și condiționează binecuvântari și împliniri ale dorințelor inimii tale.
Nu desconsidera vremea când „semeni cu lacrimi”, investești sacrificial, iei decizii dureroase ca să-L onorezi pe Dumnezeu sau să asculți poruncile Lui. Pentru această categorie, Domnul are un mod aparte de binecuvântare, aducând un sezon de seceriș cu bucurie.
Roagă-te și binecuvântează-i pe cei din dregătorii: liderii tăi din biserică, lucrare, oraș, națiune (pentru înțelepciune, integritate, revelație, protecție) pentru că de binecuvântarea care vine peste ei depinde și binecuvântarea care vine peste tine și casa ta.
Legalismul și religiozitatea – două piedici spirituale care împiedică intrarea în binecuvântări. Identifică formele de legalism religios din viața ta, și roagă-te pentru înlăturarea lor din calea binecuvântărilor pregătite pentru tine. Câteva lucruri la care să meditezi: sărăcia nu este o virtute, nivelul spiritual nu este un motiv de mândrie, poziția socială nu este o piedică în a sluji „cu ștergarul” asemeni lui Hristos, apartenența la un cult sau confesiune nu ne face mai sfinți, banii din cont nu sunt o garanție pentru ziua de mâine.
Zeciuiala, dărnicia, facerea de bine, semănatul într-un pământ roditor. Clarifică-ți cele 4 noțiuni. Dacă e posibil, discută cu liderii din biserica ta. Dacă nu primești răspunsuri pe acest subiect, încearcă să îți definești un mod de raportare biblic, știind că:
zeciuiala reprezintă 10% din venitul tău, și care aparține Domnului
dărnicia, facerea de bine, semănatul într-un pământ roditor – sunt resursele tale, ca individ sau familie (din cei 90% rămași pentru tine) pe care să le folosești pentru a binecuvânta pe alții, alte lucrări, pentru a împlini nevoi sau pentru extinderea Împărăției.
Lipsa binecuvântării, a abundenței, a răspunsurilor, a resurselor este de cele mai multe ori cauzată de cel rău, direct sau prin oameni. Dar poate fi îngăduită temporar în viața ta de Dumnezeu, ca să te apropie de El, să te atenționeze, să-ți întărească credința, să-ți stimuleze creșterea spirituală, să te pregătească pentru un mai mare nivel de slujire, ca să-ți arate importanța dependenței totale de El.
Cea mai mare binecuvântare – cunoașterea lui Dumnezeu! Cea mai importantă dimensiune a vieții noastre: garanția că vom trăi veșnicia cu El.
Sursa binecuvântării noastre, pe toate planurile, este El, care ne spune să ne încredințăm toate lucrurile, planurile în mâna Lui, „să căutăm mai întâi Împărăția lui Dumnezeu” și toate celelalte binecuvântări vin pe deasupra, ca o consecință.
Identifică cu discernământ în Sfânta Scriptură și alte modalități prin care Domnul poate să te binecuvânteze, căi despre care se vorbește mai puțin sau doar în parte în bisericile noastre (acte profetice, scoaterea vaselor goale pentru ca Domnul să le umple, umblare/pășire pe teritorii pe care Domnul ți le dă, momente când treci de la cerere la mulțumire sau la rostire în credință, implicarea angelică, revendicarea teritoriului, înțelegerea autorității spirituale peste zone și domenii, ungerea cu untdelemn, altfel decât pentru vindecare divină, accesul la tronul divin) și acționează după cum Duhul Sfânt te călăuzește.
Lipsa de unitate
Dumnezeu nu binecuvântează familia, biserica, organizația unde este dezbinare. Într-o vedenie, Domnul ne-a arătat un avion al binecuvântării care încerca să aterizeze pe o pistă care simboliza unitatea. Dacă acea pistă este fisurată sau redusă ca dimensiuni, aterizarea este imposibilă sau îngreunată.
Da, putem fi binecuvântați în toate domeniile vieții noastre, în cel spiritual, financiar, relațional… dar nu înseamnă că vom fi scutiți de necazuri, de opozitii, de atacuri, dezamăgiri, adversități, pe multe planuri. El însă ne spune: „Îndrăzniți, Eu am biruit lumea.”
Și încă un gând legat de țara noastră: Domnul ne-a confirmat, ne-a îndemnat să vorbim ca lucrare de media creștină despre binecuvântare (și Domnul a vorbit în umblarea și slujirea lui pe Pământ despre bani și posesiuni materiale, mai mult decât despre alte aspecte teologice) la nivel individual și național pentru că El vrea să transforme Români. Dintr-o națiune aflată la capătul listei Europei ca potențial economic, El vrea să o facă o platformă de binecuvântare pentru multe țări. Ca platfomă de misiune, de susținere a multor lucrări creștine, ca bază spirituală pentru vestirea Evangheliei și pregătire a revenirii Domnului.
Fiți binecuvântați!
Tudor Pețan
Președinte – Alfa Omega TV
Articolul a fost publicat în revista Alfa Omega TV Magazin (anul 12, nr. 4), din iulie - august 2022, cu tema „Cum poți fi binecuvântat”. Mai multe despre revistă și despre cum te poți abona: https://alfaomega.tv/revista