
Bazele crestinismului - 4. Pacatul
Inapoi | Inainte |
Să ne imaginăm că un prieten ți-a oferit un palat plin de lucruri frumoase. Este al tău ca să te bucuri de el. Singura cerere pe care o are este: „Te rog să nu sari de pe turn pentru că vei muri.”
Apoi un dușman vine în palatul tău și spune: „Cine ți-a zis să nu sari? Sari. O să te simți minunat! O să știi cum este să zbori. O să poți să-ți vezi palatul dintr-un unghi diferit. Nu te îngrijora despre ce se va întâmpla când vei atinge solul; gândește-te doar la toate lucrurile noi pe care le-ai învățat în timp ce zburai spre sol.”
Ai alerga spre vârful turnului ca să sari? Bineînțeles că nu. Ar fi stupid să te încrezi în dușmanul tău și să faci ce spune el. Adam și Eva au avut o experiență similară. Dumnezeu i-a plasat într-o frumoasă grădină și i-a făcut stăpâni peste tot ce era acolo. Le-a permis să mănânce din orice pom, cu excepția unuia. A venit acolo și dușmanul, Satana, care le-a zis să mănânce fructul pomului, pentru că, oricum asta nu o să-i rănească. Ei s-au încrezut în vorbele lui în loc să se încreadă în vorbele lui Dumnezeu. Cât de prostesc!
Așa cum am studiat în lecția anterioară, omul a fost creat perfect, dar prin neascultare păcatul a intrat în viața lui. Cum am defini noi păcatul? Adam a adus păcatul în lume? Care este pedeapsa pentru păcat? Există vreo scăpare? Versetele biblice din această lecție ne vor oferi răspunsuri.
În această lecție vom studia...
- Definiția păcatului
- Originea păcatului
- Soluția pentru păcat
Această lecție vă va ajuta să...
- Descrieți natura și consecințele păcatului
- Apreciați lucrarea lui Hristos în înlăturarea păcatului omului.
DEFINIȚIA PĂCATULUI
Obiectivul 1. Recunoașterea descrierilor păcatului
Păcatul este neascultarea de legile lui Dumnezeu. Acesta spune lui Dumnezeu: „Eu sunt mai important decât ești Tu. Eu nu primesc Cuvântul Tău ca și autoritate finală a mea.” Păcatul este o rebeliune.
„Nimeni nu are dreptul să mă limiteze”, ai putea să spui. „O să fac ce-mi place.” Limitele stabilite de Dumnezeu pentru noi au fost create pentru un scop – binele nostru suprem. De exemplu, Dumnezeu știe că amărăciunea și ura ne pot da dureri de cap; o dorință de răzbunare poate crea ulcer. Aceste atitudini rănesc și pe alți oameni. Dumnezeu Și-a arătat dragostea față de noi, stabilind anumite limite, sau legi, ca și protecție. Să trecem de aceste limite înseamnă să păcătuim. 1 Ioan 3 : 4 spune: „Oricine face păcat, face şi fărădelege; şi păcatul este fărădelege.”
„Este în regulă atunci să fac orice altceva ce nu mă rănește pe mine sau pe alții?” Nu, orice altceva este legitim DOAR dacă se află în interiorul limitelor trasate de Dumnezeu. Am putea să credem că ceva anume nu ne rănește pe noi sau pe ceilalți și, totuși, să fim greșiți în credința noastră.
De exemplu, au existat părinți care au crezut că nu ar trebui să asculte de porunca lui Dumnezeu, de corectare a copiilor lor, pentru că acest lucru o să le aducă frustrare sau îi va face să devină confuzi. O revistă recentă ne informează: „Este vremea să ne disciplinăm copiii.” Părerile oamenilor se schimbă. Pentru o vreme, omul crede că un anumit lucru nu ne va răni, iar mai târziu va spune că, de fapt, ne va răni. Singura conduită pentru noi este ascultarea de legile lui Dumnezeu, fie că înțelegem sau nu motivul pentru ele.
Temă pentru voi
Pentru aceste exerciții, alegeți răspunsul care completează cel mai bine fiecare frază. Încercuiți litera din fața alegerii voastre.
1. Păcatul este
a) orice simți tu că este greșit.
b) orice îți spun alții că este greșit.
c) să fii descoperit făcând ceva greșit.
d) rebeliune și neascultare față de legile lui Dumnezeu.
2. Dumnezeu trasează limite conduitei omului pentru că El
a) a vrut să-i frustreze pe Adam și Eva.
b) nu a vrut ca omul să se bucure sau să fie liber.
c) iubește omul și vrea ce e mai bine pentru el.
3. Să pășești în afara limitelor trasate de Dumnezeu este
a) în regulă dacă nimeni nu va fi rănit.
b) admisibil atât timp cât nu suntem descoperiți.
c) uneori necesar ca să ieșim din probleme.
d) ceva ce nu trebuie făcut niciodată.
ORIGINEA PĂCATULUI
Obiectivul 2. Identificarea enunțurilor care arată cum a intrat păcatul în lume.
Satana a ispitit omul ca să păcătuiască, iar omul a cedat ispitei. 1 Ioan 3 : 8 ne spune: „Cine păcătuieşte, este de la diavolul, căci diavolul păcătuieşte de la început”. Satana a adus păcatul în lume, dar aceasta nu eliberează omul de vinovăție. Și omul este responsabil.
Adam nu trebuia să cedeze ispitei Satanei. Știm că ispita nu a venit de la Dumnezeu. Iacov 1 : 13 – 14 ne spune că: „Nimeni, când este ispitit, să nu zică: „Sunt ispitit de Dumnezeu”. Căci Dumnezeu nu poate fi ispitit ca să facă rău, şi El însuşi nu ispiteşte pe nimeni. Ci fiecare este ispitit, când este atras de pofta lui însuşi şi momit.”
Nu e păcat să fii ispitit. Chiar și Isus a fost ispitit de cel rău. Dar este păcat să cedezi. Cât de diferită ar fi fost lumea dacă Adam n-ar fi cedat.
Ce s-a întâmplat cu omul când a păcătuit? Dumnezeu a zis că dacă el va fi neascultător, va muri. El nu a murit imediat așa cum cunoaștem noi moartea, dar a devenit imediat un muritor. Moartea a început să lucreze în trupul lui, în sufletul și duhul lui.
„De aceea, după cum printr-un singur om a intrat păcatul în lume, şi prin păcat a intrat moartea, şi astfel moartea a trecut asupra tuturor oamenilor, din pricină că toţi au păcătuit... ” (Romani 5 : 12)
Da, oamenii sunt păcătoși. „Căci toți au păcătuit și sunt lipsiți de slava lui Dumnezeu.” (Romani 3 : 23)
Astăzi pedeapsa pentru păcat este aceeași pedeapsă care a fost dată lui Adam și Eva – moartea.
Romani 5 : 12 se exprimă în acest fel: „astfel moartea a trecut asupra tuturor oamenilor...” În Romani 6 : 23 citim: „Fiindcă plata păcatului este moartea...” Nu, păcătosul nu moare fizic în momentul în care comite păcatul. Uneori pare chiar că începe să prospere. Dar moartea lucrează acolo oricum și, în cele din urmă, omul nu va muri doar fizic, ci și spiritual. Moartea spirituală înseamnă separarea eternă de Dumnezeu.
Temă pentru voi
Alegeți răspunsurile care completează fiecare frază. Încercuiți litera din fața alegerii voastre.
4. Păcatul a intrat în lume
a) prin Satana care a păcătuit de la început.
b) pentru că Adam a cedat ispitei Satanei.
c) atunci când Adam a fost în mod intenționat neascultător față de Dumnezeu.
5. De când a intrat păcatul în lume
a) Satana nu mai trebuie să ispitească pe nimeni.
b) fiecare este un păcătos și poate fi ispitit.
c) există moarte fizică și moarte spirituală.
SOLUȚIA PENTRU PĂCAT
Obiectivul 3. Explicați cum poate un păcătos să scape de pedeapsa păcatului.
Vă amintiți povestea pe care v-am relatat-o la începutul acestei lecții? Persoana care sare din turnul palatului va muri cu siguranță. Dar dacă un prieten e aproape și întinde o plasă puternică? Dacă cel care sare ajunge în plasă, atunci viața lui va putea fi salvată.
Dumnezeu ne-a dat o cale de scăpare de pedeapsa păcatului care este o moarte spirituală și o separare eternă față de El. Calea este prin acceptarea lui Isus Hristos ca și Salvator al nostru. Într-o lecție viitoare, vom învăța versetele care ne spun cum să ajungem la ea și să fim mântuiți. Pentru moment, ar fi bine să memorați două versete care ne arată cum să scăpăm de pedeapsa pentru păcat.
„Dar Dumnezeu Îşi arată dragostea faţă de noi prin faptul că, pe când eram noi încă păcătoşi, Hristos a murit pentru noi. ”(Romani 5 : 8).
„Dacă ne mărturisim păcatele, El este credincios şi drept, ca să ne ierte păcatele şi să ne curăţească de orice nelegiuire.” (1 Ioan 1 : 9).
Temă pentru voi
6. Citiți 1 Ioan 4 : 9 – 10 și completați spațiile punctate de mai jos.
Dragostea lui Dumnezeu faţă de noi s-a arătat prin faptul că …............................................... în lume
pe............................................ca noi ….....................prin..........
Şi dragostea stă nu în faptul că noi …...................... Dumnezeu, ci în faptul că El ….........................pe noi, şi a trimis …....................................ca …............................................................ pentru …................................
7. Scrieți o scurtă completare pentru următoarele enunțuri. Un păcătos poate scăpa de pedeapsa păcatului doar prin ..........................................................................................................
Verificați-vă răspunsurile
1. d) rebeliune și neascultare față de legile lui Dumnezeu.
2. c) iubește omul și vrea ce e mai bine pentru el.
3. d) ceva ce nu trebuie făcut niciodată.
4. a) prin Satana care a păcătuit de la început.
b) pentru că Adam a cedat ispitei Satanei.
c) când Adam a fost în mod intenționat neascultător față de Dumnezeu.
5. b) fiecare este un păcătos și poate fi ispitit. c) există moarte fizică și moarte spirituală.
6. Dumnezeu a trimis, Singurul Său Fiu, să trăim, El, am iubit pe, ne-a iubit, pe Fiul Său, jertfă de ispășire, păcatele noastre.
7. acceptarea lui Isus Hristos ca și Salvator.