• Esența creștinismului - resurse recomandate »
  bazele crestinismului web1Dorești să afli mai mult despre aspectele centrale ale creștinismului? În această secțiune vei găsi articole și resurse care te vor ajuta. Citește-le, descarcă-le, printează-le și sharuie-le și cu alții!

  Dacă dorești să aprofundezi aspectele ce țin de viața creștină, îți recomandăm:

  1. Cursul Fundamente ale Creștinismului te va ajuta să explorezi teme precum Biblia, existența lui Dumnezeu, viața creștină, omul și viitorul. Intră în curs

  2. Cursul Ucenicie în formatul a 10 broșuri care dezvoltă teme precum viața după moarte, a Doua Venire a lui Isus, darurile Duhului Sfânt. Vezi/descarcă broșurile

10 dovezi că Isus a înviat

10 dovezi că Isus a înviat

Unul dintre motivele pentru care am ieșit din slujire a fost scepticismul. Un lucru despre care nu eram sigur era fiabilitatea scrierii Noului Testament și a învierii lui Isus.

În iulie 2005, viața mea s-a schimbat. Am intrat în librăria creștină Lifeway din Winston-Salem, Carolina de Nord și am citit trei cărți care mi-au schimbat viața mai mult decât orice altă carte în afara Bibliei. Am descoperit cartea lui Lee Strobel – The Case for Christ, și două cărți ale lui Josh McDowell - The New Evidence that Demands a Verdict și A Ready Defense. Am aflat că există o mulțime de dovezi și argumente care demonstrează că învierea lui Isus din Nazaret este un fapt istoric.

Acest articol va oferi 10 dintre cele mai fascinante dovezi că Isus din Nazaret a înviat. Acestea nu sunt singurele dovezi care există. Cu toate acestea, sper că această listă vă va oferi un punct de plecare pentru a vă gândi la autenticitatea învierii lui Isus. 

1. Primii martori oculari ai învierii au fost femei. Toate cele patru Evanghelii relatează că primele persoane care au descoperit mormântul gol au fost două femei. Matei notează că „La sfârşitul zilei Sabatului, când începea să se lumineze înspre ziua dintâi a săptămânii, Maria Magdalena şi cealaltă Marie au venit să vadă mormântul... Dar îngerul a luat cuvântul şi a zis femeilor: „Nu vă temeţi, căci ştiu că voi căutaţi pe Isus, care a fost răstignit. Nu este aici; a înviat, după cum zisese. Veniţi de vedeţi locul unde zăcea Domnul (Matei 28: 1, 5-6). În acea vreme, femeile nu aveau prea multă credibilitate. În cultura greco-romană, mărturia unei femei nu era admisibilă în instanță. În cercurile evreiești, era nevoie de mărturia a două femei pentru a echivala mărturia unui singur bărbat. Dacă această relatare ar fi fost invenată, ultimele persoane care ar fi fost puse ca martori ar fi fost femei. Femeile au marturisit ceea ce au văzut cu proprii lor ochi, indiferent de ceea ce ar putea spune scepticii. 

2. Fapte universal acceptate referitoare la Isus. Omul de știință Gary Habermas a scris câteva fapte istorice referitoare la Hristos care nu au fost niciodată contestate ca fiind adevărate. Aceste fapte istorice sunt:

 • Isus a murit prin răstignire.
 • Ucenicii au crezut că Isus a înviat și El li s-a arătat.
 • Pavel, un om care persecuta creștini, a devenit brusc un martor a lui Isus
 • Iacov, fratele lui Isus, a devenit și el credincios brusc.
 • Mormântul era gol.
 • Aceste fapte sunt aproape universal acceptate de către cercetătorii Noului Testament, inclusiv de către cei necedinicoși.

3. Transformarea vietii discipolilor. După cum am precizat anterior, Iacov, fratele lui Isus, a devenit un credincios în urma învierii lui Isus. Iacov, împreună cu frații săi, nu a crezut în Isus în timpul slujirii Lui timpurii (vezi Ioan 7:5). Cu toate acestea, Isus i s-a arătat lui Iacov (1 Corinteni 15: 3-9), iar Iacov a devenit lider în biserica primară a Ierusalimului. Moartea lui este înregistrată de Iosephus. Pavel este un alt exemplu a unei persoane care a fost complet transformată după învierea lui Isus. Pavel a fost un persecutor al bisericii creștine. După ce s-a întâlnit cu Isus cel înviat, Pavel a devenit un vestitor al Evangheliei.

4. Detaliile „jenante” din relatarea învierii. Din punct de vedere istoric, detaliile jenante adaugă veridicitate unei relatări. Faptul că niște femei au fost primii martori, că un membru al Sinedriului (același Sinedriu care l-a condamnat pe Isus) trebuia să-i dea lui Isus o înmormântare corectă și că discipolii erau fricoși toți servind drept factori jenant pentru contul învierii.

5. Martorii învierii au plătit cu prețul vieții. Mulți oameni ar muri pentru ceea ce cred că este adevărat. Dar nimeni nu ar muri pentru ceva inventat. Ucenicii știau dacă spun adevărul. Cu toate acestea, ucenicii erau dispuși să moară pentru ceea ce au văzut și au auzit. Conform istoriei Bisericii, toti ucenicii, cu exceptia lui Ioan, au suferit moarte de martiri pentru ca au predicat continuu ceea ce au vazut si auzit: Iisus a fost rastignit, dar acum este din nou viu pentru ca Dumnezeu L-a inviat din morti. Iacov, fratele lui Ioan, a fost ucis de Irod cu sabia (Fapte 12:2). Isoria Bisericii spune ca Petru a fost rastignit cu capul in jos, care este in concordanta cu ceea ce i-a spus Iisus in Ioan 21:18-19. O alta traditie a Bisericii timpurii, sustine de asemenea ca ceilalti ucenici au suferit martirajul in diferite moduri: injunghiere cu sulita, jupuire, rastignire, sabie si ulei incins. Cartea Faptele Apostolilor ne spune clar de ce acesti oameni, care au fugit de frica in noaptea in care Iisus a fost arestat, au fost dispusi sa moara pentru El.

6. Documente justificative. Documentele justificative pentru învierea lui Isus sunt chiar bune. Istoricul caută să găsească atâtea surse primare și secundare câte poate aduna, pentru a determina caracterul istoric al evenimentului. Ca surse primare, Învierea dispune de relatarea lui Matei, a lui Ioan și a lui Pavel din 1 Corinteni 15, inclusiv referințele adiționale ale lui Iacov (dacă se acceptă faptul că Iacov a scris epistola atribuită lui) și ale lui Iuda. Sursele secundare ale Învierii sunt însemnările următorilor: Luca, Marcu, Clement din Roma și, mai puțin important ale lui Ignatie și ale lui Irineu. 

7. Dovezi circumstanțiale. Douglas Groothius a scris că dovada circumstanțială care arată caracterul istoric al Învierii este ”... mai exact, obiceiul Bisericii Primare de a practica botezul, Cina Domnului și slujbele de duminică.”Botezul se bazează pe analogia morții, îngropării și învierii lui Isus. Cina Domnului e simbolul morții sacrificiale a lui Hristos. În plus, e ciudat faptul că evreii devotați din vremea aceea nu ar fi mutat atât de ușor serviciul divin din seara de vineri spre sâmbătă pe duminică dimineața, decât dacă, probabil, ceva important ar fi avut loc în acea dimineață de duminică. Acel eveniment important din dimineața de duminică a fost învierea lui Isus.

8. Dacă învierea ar fi o conspirație, care ar fi motivul? J. Warner Wallace remarcă în prelegerile și cărțile sale că, atunci când o conspirație ia naștere, trei posibili factori se află în spatele unei astfel de minciuni: puterea, lăcomia și/sau pofta. Ucenicii nu avut niciun interes ascuns în spatele revendicării învierii lui Isus. Din cauza mărturiei lor, erau fugăriți și amenințați de către autoritățile evreiești și romane. În ceea ce privește lăcomia, Isus i-a învățat că nu trebuie să dorească posesiunile pământești, ci cele duhovnicești. Nici pofta nu poate fi luată în considerare ca un posibil factor. Ei propovădiuau abstinența înainte de căsătorie și fidelitatea maritală după căsătorie. NT Wright notează în cartea sa „Învierea Fiului lui Dumnezeu”, că ucenicii nu au avut nici o motivație teologică în spatele susținerii că Isus a înviat din morți. Așadar, care ar putea fi motivația ucenicilor pentru a inventa o asemenea poveste? Nu există o astfel de motivație! Singurul motiv pentru care ucenicii au propovăduit învierea lui Isus a fost că învierea a avut loc.

9. Dușmanii recunosc învierea. Din punct de vedere istoric, dacă inamicul recunoaște că un eveniment a avut loc, mărturia este întărită. Autpritățile din acea vreme au spus că ucenicii au furat trupul lui Isus (Matei 28: 11-15), astfel mărturia învierii lui Isus este întărită. Ipoteza conform căreia ucenicii au furat trupul lui Isus este întărită prin descoperirea inscripției din Nazaret care ordonă pedeapsa capitală pentru oricine fură un trup dintr-un mormânt. Mai mult, referințe despre Isus și învierea sa se găsesc în citările lui Iosephus, Tacitus și Suetonius (inclusiv Talmudul babilonian).

10. Martorii oculari. Există mulți martori ai învierii lui Isus. Mai mulți oameni l-au văzut pe Isus în viață pentru o perioadă de 40 de zile. Maria Magdalena (Ioan 20: 10-18), femeia care a însoțit-o pe Maria la mormânt (Matei 28: 1-10), gărzile romane (Matei 28: 4), ucenicii (Ioan 21), oamenii pe drumul spre Emaus (Luca 24: 13-35), un număr nedeterminat de discipoli (Matei 28: 16-20); peste cinci sute de ucenici (1 Corinteni 15: 6), lui Iacov (1 Corinteni 15: 7) și lui Pavel (1 Corinteni 15: 8-9). Sunt sigur că au existat și alți martori care nu sunt numiți.

Concluzie:

Există mult mai multe dovezi care demonstrează învierea lui Isus. Acum, întrebarea este următoarea: ce veți face cu aceste informații? Unii vor încerca să ignore evenimentul care a avut loc, alții îl vor respinge iar alții vor recunoaște natura factuală a evenimentului și i se vor închina lui Isus ca Domnu înviat. Rugăciunea mea este că voi, cei care ați citit acest articol, să faceți parte din ultima categorie.

Articol de Brian Chilton 

6450 accesări

Alfa Omega TVSusține publicarea materialelor creștine

Dacă v-a plăcut acest articol și doriți să citiți mai multe articole de acest gen, dați click aici pentru a afla despre modalitățile prin care ne puteți ajuta. Dorim să ajungem la cât mai mulți oameni cu mesajul Evangheliei, dar nu putem face aceasta fără ajutorul vostru! Ajutați-ne financiar să continuăm!

sidebar tvlive
sidebar facebook
sidebar revista
App mobila

Alte informații

Canalul Alfa Omega TV poate fi receptionat gratuit via satelit: Eutelsat E16A, 16 grade Est, Frecventa – 12.717 Mhz, Polarizare Orizontală, Symbol rate - 7500 ks/s, FEC - 3/4, Codare - MPEG-4. Alfa Omega TV Production detine 2 licente de emisie TV pe satelit: canalele Alfa Omega TV si Alfa Omega TV International. SC Alfa Omega TV Production SRL, Str Aurel Pop nr. 8, Timisoara. Reprezentant legal si asociat unic: Petan Tudor. Conducerea societatii: Petan Tudor: director general, coodonator programe; Petan Mirela: director executiv; Mocofan Muguras: director tehnic/dezvoltare.  Cod de conduita profesionala

Aplicația mobilă AO

badge google play badge appstore

 Alfa Omega TV - E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. | Tel.:+40 256 284913 | Fax:+40 256 284912

Alfaomega.tv folosește cookies. Info și setări: Politica Cookies. Politica confidențialitate.