O minte curată (sau cum nu poți face tot ce vrei) | Charles Stanley
Te mulțumești doar să treci prin viață?
Te afli pe autostrada vieții și urmărești cum trece lumea pe lângă tine?
Sau vrei ce are Dumnezeu mai bun în fiecare aspect al vieții tale?
Ești dornic să afli ce ar putea face în viața ta?
Ai o pasiune pentru a te descoperi – să îți testezi limitele și să vezi ce ai putea realiza?
Atunci, trebuie să ai o minte curată.
Mintea spirituală versus mintea firească
Când le-a scris corintenilor, apostolul Pavel a făcut diferența dintre creștin și necreștin, între omul cu minte spirituală și omul firesc. El a scris: „Dar omul firesc nu primește lucrurile Duhului lui Dumnezeu, căci, pentru el, sunt o nebunie; și nici nu le poate înțelege, pentru că trebuie judecate duhovnicește.” (1 Cor. 2:14)
Mulți oameni care nu Îl cunosc pe Isus cred că înțeleg chestiunile spirituale. Milioane de oameni din întreaga lume sunt în căutare, dorind să fie mai „luminați”. Însă înțelegerea chestiunilor spirituale este îngrădită. Ei, de fapt, urmăresc religii și dumnezei falși, sau cred că ei înșiși sunt dumnezei. Definesc spiritualul în termeni strict omenești, definit de om. Exact așa cum a scris Pavel – ei nu cunosc cu adevărat lucrurile Duhului lui Dumnezeu.
Apostolul continuă și explică: „Omul duhovnicesc, dimpotrivă, poate să judece totul, și el însuși nu poate fi judecat de nimeni. Căci cine a cunoscut gândul Domnului, ca să-I poată da învățătură? Noi însă avem gândul lui Hristos.” (1 Cor. 2:15-16)
Ce afirmație extraordinară și ce concept extraordinar! Noi, care suntem umpluți de Duhul lui Dumnezeu avem mintea lui Hristos – nu vom avea, ci o avem.
A gândi cum gândește Hristos înseamnă că suntem în stare să înțelegem lumea așa cum o înțelege El, să gândim așa cum gândește El și să luăm deciziile și să facem alegerile pe care le-ar face El, ca să ne binecuvânteze pe noi și pe alții. Cunosc puțini oameni, chiar și dintre prietenii mei, care sunt maturi spiritual și cred cu adevărat că au mintea lui Hristos.
Când vine vorba despre a lua o decizie cu privire la relații, se uită la cei din afară. Discută lucrurile cu prietenii lor, cu consilieri, cântăresc lucrurile potrivit unor cărți cunoscute și apoi iau o decizie. Rareori întâlnesc oameni care merg la Domnul cu deciziile legate relații ca să Îl întrebe: „Dumnezeule, asta este ce ai mai bun pentru mine?”
Când vine vorba despre a lua decizii cu privire la bani, majoritatea oamenilor – inclusiv majoritatea creștinilor – urmăresc cursul pieței și îi ascultă pe cei mai renumiți guru financiari. Iau decizii cu privire la investițiile lor conform celor spuse de om, nu conform ce le spune Duhul Sfânt. De fapt, rareori se întreabă: „Dumnezeule, asta este investiția pe care vrei să o fac? Așa pot să îmi folosesc cel mai bine finanțele acum?”
Biblia ne spune că putem ști cu siguranță ce crede Domnul cu privire la o problemă sau o oportunitate. Credincioși fiind, avem în noi capacitatea de a gândi așa cum gândește Isus.
Cum să ai gândirea lui Hristos
A avea gândirea lui Hristos înseamnă a discerne spiritual și a fi motivat corect. Este darul lui Dumnezeu pentru noi. Totuși, nu putem să ne educăm pentru a avea gândirea lui Hristos. Cu alte cuvinte, nu putem merge la școală să facem niște cursuri și să absolvim cu un certificat sau cu o diplomă care ne conferă că avem gândirea lui Hristos. Putem să o primim, dacă suntem gata să acceptăm ceea ce dorește Dumnezeu să ne dea.
Perspectiva caracterului complet
Persoana care are gândirea lui Hristos înțelege și gândește în termenii unui caracter complet. Isus nu a vindecat doar anumite boli, fără să ia în considerare celelalte aspecte ale vieții. Într-adevăr, a vindecat orbi, ologi, leproși și alte boli, însă a făcut acest lucru astfel încât persoana să devină completă. Conceptul iudeilor despre om, în acea vreme era mai inclusiv decât conceptul nostru de azi.
În zilele noastre, oamenii vorbesc despre minte, emoții, trup și suflet, de parcă ar fi patru entități separate și care pot fi ușor incluse în categorii. Tindem, de asemenea, să facem subcategorii ale acestor domenii, ca să putem discuta despre funcțiile corpului, despre caracteristici și sisteme, ca și cum nu ar avea strânsă legătură cu orice alt aspect al aspectului fizic al unei persoane. Avem impresia că un medic care face legătura între modul de gândire al unei persoane și boală se află pe muchia de cuțit a sistemului sanitar.
Calea psihoneuroimunologică
Nu cu mult timp în urmă, o persoană mi-a prezentat o frază medicală științifică de zece puncte care este mai ușor de înțeles dacă se împarte în părți mai mici: calea psihoneuroimunologică. Acest lucru înseamnă că ceea ce gândește o persoană (psiho) are un impact asupra funcționării senzorilor din creier (neuro) care, la rândul lor guvernează producerea și funcția anticorpilor (imuno), care reglează modul în care corpul reacționează și învinge bacteriile, virușii și ciupercile care invadează corpul și pot cauza inflamații. Am uitat să spun că inflamarea se poate instala în pereții sistemului circulator și poate fi cauza principală a bolilor de inimă, a atacului de cord și a atacului cerebral. Pe scurt, modul în care gândește o persoană are un impact direct – pe lângă o cale stabilită – asupra gradului de îmbolnăvire al persoanei.
Adevărul este că Dumnezeu a știut acest lucru de la bun început. Când Isus a vindecat oamenii, El nu a înlăturat doar simptomele din trupul lor, ci i-a pus pe calea unei gândiri drepte! El le-a spus mereu bolnavilor că trebuie să fe sănătoși în trup și suflet (Mat. 9:22, Luca 8:50, Ioan 5:14). Isus le-a spus celor pe care îi vindeca: „Nu mai păcătui” (Ioan 5:14, 8:11) – adică El vroia ca ei să își schimbe atitudinea, gândirea și modul în care percepeau viața, pe lângă comportamentul lor fizic.
Biblia este plină de adevăruri pe marginea acestui subiect. Proverbe 23:7 spune direct despre om că: „Ceea ce gândește în inima lui, așa este el”.
Ce înseamnă acest lucru pentru noi, când facem alegeri și luăm decizii? Indică faptul că trebuie să Îi cerem Domnului în mod continuu să ne arate imaginea în perspectivă. Trebuie să întrebăm: „În ce mod se leagă acest lucru de plinătatea vieții mele? De plinătatea familiei mele? De întregul trup al lui Hristos?”
Deciziile noastre devin mai clare dacă ne gândim la ele în acord cu planul lui Dumnezeu pentru plinătate. Ceea ce pare a fi plăcut și corect într-un moment, dintr-o dată poate deveni complet greșit când devenim conștienți de impactul asupra altor oameni sau asupra mărturiei noastre creștine.
Nu poți face tot ce vrei
După moartea soției, un bărbat la 60 de ani a început dintr-o dată să facă alegeri care nu se potriveau caracterului său. A vrut să arate mai tânăr și să fie atractiv pentru femeile de 30 de ani, a început să se îmbrace diferit. La sfârșit de săptămână mergea cu motoreta și a cumpărat o barcă de viteză pentru curse, pe un lac din apropiere.
Cei care i-am observat comportamentul, am crezut inițial că se comportă așa din cauză că era mâhnit sau că încerca să își depășească sentimentul de muritor. Într-o bună zi, un prieten al acestui om, i-a spus direct: „Uită-te la tine. Deciziile pe care le iei nu îl onorează pe Hristos și nu aduci cinste copiilor tăi.”
Omul s-a simțit jignit și a reacționat la cuvintele prietenului său. Și-a apărat acțiunile cu termeni de genul „dreptul meu” și „libertatea de a face ceea ce mi-am dorit dintotdeauna” și „fericire”.
A inclus și trei cuvinte foarte populare din cultura de azi. Le aud tot timpul în jurul meu. Oamenii au impresia că au dreptul să facă tot ceea ce vor, fără să țină seama de alții. Cred că au o libertate proprie de a acționa într-un mod imoral, nesăbuit și în cele din urmă lipsit de înțelepciune. Alții vorbesc despre fericire de parcă ar fi totul în viață.
Dați-mi voie să vă asigur, nicăieri în Cuvântul lui Dumnezeu nu scrie că ai dreptul să faci tot ceea ce vrei. Nu ți s-a dat libertatea de a-i răni pe alții, să nu ai respect sau să încalci poruncile lui Dumnezeu. Scriptura nu îți promite nici ție nici altei persoane fericire continuă și Dumnezeu nu cheamă pe nimeni să urmărească fericirea. Fii foarte clar cu privire la modul în care înțelegi fericirea. Este un substitut ieftin și temporar al adevăratei bucurii care vine în urma unei relații solide cu Dumnezeu. Fericirea trece iute și se bazează pe circumstanțele din exterior. Bucuria este de durată și adânc înrădăcinată în Duhul.
Modul în care gândești este alegerea ta
Când gânduri negre sau depresia încep să îți cuprindă mintea, alege să respingi acele gânduri și să te concentrezi la bunătatea lui Dumnezeu. Nu poți stărui asupra bunătății Sale și să nutrești gânduri negative în același timp.
Când începi să crezi că ești slab și că nu vei mai fi niciodată puternic, alege să te gândești la puterea și abilitatea lui Dumnezeu. El este în controlul tuturor lucrurilor și domnește peste cer și pământ prin omnisciența și omnipotența sa. Deschide Cuvântul lui Dumnezeu și citește pasajele preferate. Pe măsură ce citești gândește-te cât de slabi și cât de modești erau majoritatea eroilor și eroinelor biblice, înainte de a fi folosiți de Domnul pentru a face lucruri mari.
Dacă începi să crezi că ești singur și așa vei fi mereu, alege să te gândești la promisiunile lui Dumnezeu, că El nu te va lăsa, nici nu te va uita (Evrei 13:5). Alege să te gândești la credincioșia lui Dumnezeu. Citește în Biblie unde Isus promite că nu îi va lăsa orfani pe cei ce îl urmează pe El. El le va trimite Duhul Sfânt care să le aducă mângâiere și ajutor (Ioan 14:16- 18).
Dacă începi să crezi că această lume este păcătoasă, fără speranță sau că un lucru negativ din viața ta nu poate fi schimbat, meditează la capacitatea lui Dumnezeu de a învinge orice rău și de a întoarce orice situație dificilă și circumstanțele cu care te confrunți. Deschide-ți Biblia și lasă ca promisiunile Domnului să te conducă pe calea victoriei vieții de creștin. Citește zilnic Cuvântul lui Dumnezeu și laudă-l, el fiind Victoria care te eliberează de orice etichetă de victimă.
Tu decizi ce gândești! Fundația Națională de Științe estimează că o persoană are aproximativ 12.000 de gânduri într-o zi, ceea ce înseamnă cam 4,4 milioane gânduri pe an.
Tu decizi care gânduri vor deveni acțiuni. Tu decizi dacă respingi sau accepți o idee la care să te mai gândești. Ai grijă de gândirea ta. Alege să stărui asupra lucrurilor care se potrivesc cu identitatea și cu chemarea ta creștină. Tu decizi ce îți vei aminti pentru a medita
Poți alege să îți reamintești cine ești în Isus
Amintește-ți ce spune Cuvântul lui Dumnezeu, că ai gândirea lui Hristos. Poți decide dacă vrei să îți reamintești ceea ce a făcut Hristos pentru tine. Apostolul Pavel i-a încurajat pe credincioși să fie puternici în Domnul și să se îmbrace cu armura lui Dumnezeu ca să se poată împotrivi diavolului (Ef. 6:10-11). El le-a spus efesenilor să poarte, pe lângă alte lucruri, „coiful mântuirii” (Ef. 6:17). Coiful protejează capul. Pavel a vrut să spună: „Pune-ți pe tine ceea ce îți vă păzi și apăra gândirea.”
Gândurile murdare, înjositoare, răutăcioase, înverșunate, pline de resentimente, desfrânate, de manipulare și pline de lăcomie nu fac parte din cine ești tu în Hristos. Nu îți retrăi experiențele dureroase. Evită să ți le reamintești ca apoi să le rumegi. Gândirea stricată nu i se potrivește unei persoane evlavioase, așa că alungă orice idei care ar putea să se înrădăcineze și să te devieze de pe cale.
La începutul fiecărei zile, cere-i Domnului să își trăiască viața în tine și prin tine. Declară-ți intențiile de a umbla potrivit legilor și bucuriei cerului. Chiar și când treci prin rutina programului tău zilnic, încă mai poți vedea viața prin lentila sfințeniei cerului. Poți alege ce să gândești în același fel în care alegi și alte lucruri în viață. Poți respinge o idee și să spui: „Asta nu mi se potrivește!” Poți să îți îndrepți mintea spre o altă linie de gândire și să spui „Asta se potrivește planului lui Dumnezeu pentru mine.” Alege să faci din perspectiva Tatălui perspectiva ta și să faci din gândurile Lui, gândurile tale.
Aprofundează-ți zilnic relația cu Dumnezeu: https://alfaomega.tv/viata-spirituala/intimitate-cu-dumnezeu
Publicat inițial în revista Alfa Omega TV Magazin (anul 11, nr. IV), din iulie-august 2021. Mai multe despre revista în sine și despre cum te poți abona: https://alfaomega.tv/revista