
A fi vs. a face: despre identitatea creștinilor | Dinu Onea
Foarte mulți vin la Dumnezeu doar pentru a primi avantaje, pentru a li se rezolva problemele. Îl consideră un fel de automat cu fise.
1 Petru 2:9: „Voi, însă, sunteți o seminție aleasă, o preoție împărătească, un neam sfânt, un popor pe care Dumnezeu Și l-a câștigat ca să fie al Lui, ca să vestiţi puterile minunate ale Celui ce v-a chemat din întuneric la lumina Sa minunată.”
Versetul acesta este valabil pentru noi toți și ne ajută să înțelegem că Dumnezeu nu ne-a ales doar ca să avem o titulatură, ci cu un scop: ca să emanăm gloria și slava lui Dumnezeu pe pământ.
În sfera creștină sunt multe discuții despre ce suntem, de fapt, în Isus Hristos: robi, slujitori, fii, comoștenitori, coregenți, parte din Mireasă sau cetățeni ai Împărăției. Vestea bună este că suntem definiți de toate acestea. Dar mai presus de orice, suntem răscumpărați prin jertfa Domnului Isus Hristos.
În calitate de fii și fiice, suntem și comoștenitori cu Isus Hristos, care este viu. Nu exista posibilitatea să fim comoștenitori dacă Isus Hristos n-ar fi murit, n-ar fi fost îngropat și n-ar fi înviat. Datorită învierii Lui, suntem considerați neprihăniți și vii în El: „Dar acum, Hristos a înviat din morţi, pârga celor adormiţi. Căci dacă moartea a venit prin om, tot prin om a venit și învierea morţilor.” (1 Corinteni 15:20-21)
Suntem și parte din Mireasă. Cu toții știm că Israelul este considerat soția Tatălui, iar noi reprezentăm Mireasa Fiului. În epoca milenară, după răpire, vom domni împreună cu Isus Hristos pe tronul de la Ierusalim. Iar în veșnicie vom avea cea mai importantă poziție din Univers.
Dar nu uităm că avem și latura de slujitori, de robi. Îl vedem pe apostolul Pavel care își prezintă în epistole poziția și identitatea de apostol. Observăm, pe măsură ce trec anii și primește revelații profunde de la Dumnezeu, din al treilea cer, că vorbește mai puțin despre apostolie, ajunge la identitatea de slujitor, și în cele din urmă la cea de rob.
De la apostol la rob. De ce?
În calitate de fii ai Tatălui, pe măsură ce umblăm cu Domnul, începem să ne îndrăgostim tot mai mult de El. Atât de puternică a fost dragostea apostolului Pavel, încât pe finalul vieții spune: „Ce-mi doresc mai mult decât orice, mai mult decât apostolie, misiune, este să-L cunosc pe Hristos, și puterea învierii Lui”. Dragostea apostolului față de Tatăl îl determină să spună „Te iubesc atât de mult, încât Te urmez și în viață, și în moarte”. Poziția de rob nu este dezonorantă, ci transmite: „Sunt în stare să fac orice pentru Tine, fiindcă Te iubesc”.
Sunt gata să dau totul pentru Dumnezeu?
O astfel de poziție de fii, care sunt gata să dea totul pentru Dumnezeu, să-și sacrifice chiar viața, ar fi de dorit să avem și noi. Din păcate, în această perioadă se nasc tot felul de curente, în care oamenii se bazează doar pe poziția de copii ai Domnului, și devin rebeli. Încearcă să se descurce prin forțele proprii.
Dar Dumnezeu să ne ajute să dăm totul pentru Hristos, așa cum a făcut și El pentru noi. Să avem un echilibru între pozițiile de fii, de preoți, de neam sfânt, de comoștenitori, de Mireasă și de cetățeni ai Împărăției.
Suntem chemați să ne bucurăm de moștenirea primită de la Domnul, dar în același timp Dumnezeu se așteaptă să-I fim slujitori credincioși, „să punem în negoț talanții” și să luptăm pentru extinderea Împărăției lui Dumnezeu.
Dumnezeu nu e un automat cu fise
Să nu uităm că vom moșteni după ce vom fi suferit împreună cu Hristos, dar, în final, vom fi Mireasa Lui. Crezând în jerfa lui Isus Hristos, acceptându-L ca Domn și Mântuitor și urmând calea Lui.
Mulți oameni au nevoie de Mântuitor, și Isus Hristos îi salvează. Unii au nevoie de eliberare, apelează la Domnul Isus, și El îi eliberează. Mulți Îl cunosc doar ca Mântuitor, și resping autoritatea de Domn. De ce? Fiindcă, în calitate de Domn, ne cere să devenim slujitorii Lui, să ascultăm ce ne spune să facem. Foarte mulți vin la Dumnezeu doar pentru a primi avantaje, pentru a li se rezolva problemele. Îl consideră un fel de automat cu fise. Se roagă, iar El le ascultă toate cererile, le împlinește nevoile. Dar El vrea să-I cunoaștem și inima. Când ne îndrăgostim de inima de Tată, ne abandonăm cu totul în brațul Său și nu ne deranjează niciun statut pe care vrea să ni-l dea. Brațul Tatălui este cel mai bun loc în care putem fi.
Dinu Onea este pastor la Biserica Credinței, Baia Mare.
Articolul a fost publicat în revista Alfa Omega TV Magazin (anul 12, nr. II), din martie-aprilie 2022, cu tema „Creștinul autentic”. Mai multe despre revistă și despre cum te poți abona: https://alfaomega.tv/revista