Cunoașterea lui Dumnezeu e transformatoare
(Prof. Dr. Iosif Țon)
Citește Sfânta Scriptură pentru tine. Apoi, te duci personal la Dumnezeu. Dumnezeu nu are nevoie de intermediari. Tot ce a produs, ce a dat Dumnezeu prin Hristos și prin Duhul Sfânt, este la dispoziția fiecărui om. Și asta se numește relație personală cu Dumnezeu. Comuniunea cu Dumnezeu. Trăirea zilnică în unire cu El și în comunicare cu El. Aceasta duce la transformarea vieții. Părtășia personală, zilnică, în care te hrănești cu El, în care te saturi de El, în care te împlinești în Dumnezeu.
Cunoașterea lui Dumnezeu și trăirea în părtășie cu Dumnezeu e transformatoare
„Noi toți, cu fața descoperită, ca într-o oglindă, privim slava Domnului Isus și suntem transformați în același chip cu al Lui din treaptă de slavă în treaptă de slavă.” (2 Corinteni 3:18) Părtășia personală duce la transformare personală, apoi la transformarea relației tale cu familia și la o nouă atitudine față de muncă. Aici trebuie să introduc ce le spune apostolul Pavel sclavilor în Coloseni 3 și în Efeseni 6. „Sclavilor, voi sunteți cei mai nenorociți oameni, cumpărați, vânduți pe piață”. Ce poți să le spui la acești oameni care, dintr-o dată, L-au găsit pe Domnul Isus? Și Pavel le spune: „Voi nu munciți pentru stăpânul vostru, voi munciți pentru Dumnezeu. De acum îți schimbi atitudinea față de muncă. Tot ce muncești tu, faci cu drag, cu corectitudine, faci în așa fel încât stăpânul tău să spună că ești cel mai bun sclav posibil.” De ce spune Pavel asta? Pentru că „veți primi de la Domnul răsplata moștenirii”. Adică, tradus pe românește, mâine vei fi împreună moștenitor cu Hristos al tuturor lucrurilor. Tu, care astăzi ești sclav, mâine vei fi conducător al Universului alături de Fiul lui Dumnezeu. Tu îți poți permite câțiva ani de sclavie. Pentru că știi cine vei fi.
A fi creștin înseamnă a trăi după învățătura Domnului Isus
Noi toți trebuie să ne întoarcem la asta. Prea mult ne-am limitat numai la ce ne spune apostolul Pavel în Efeseni 2:8-9: „Căci prin har ați fost mântuiți, prin credință. Și aceasta nu vine de la voi, ci este darul lui Dumnezeu. Nu prin fapte, ca să nu se laude nimeni.” Domnul Isus ne-a învățat înainte de toate că Dumnezeu vrea să vină să locuiască în noi. Dacă îl facem Împărat. După aceea, noi trebuie să ne bazăm cu totul pe învățătura Domnului Isus care ne zice: „Duceți-vă și învățați-i tot ce v-am învățat Eu.” Asta înseamnă, în primul rând pentru frații noștri, memorați învățăturile Domnului Isus. Pentru că Ioan 14:26 spune: „Dar Mângâietorul, adică Duhul Sfânt, pe care-L va trimite Tatăl în Numele Meu, vă va învăța toate lucrurile și vă va aduce aminte de tot ce v-am spus Eu.” Duhul Sfânt îmi aduce aminte ce am pus în minte. Noi trebuie să memorăm predica de pe munte, să memorăm celelalte învățături ale Domnului Isus, pildele Domnului Isus, să mustim de gândirea Domnului Isus. Dar asta trebuie făcut practic. Trebuie să punem mult mai mult accent pe învățătura Domnului Isus care e o învățătură transformatoare. „Cine are aceste cuvinte ale Mele și le face, acela și-a zidit casa pe stâncă.” (Matei 7:24)
Să facem ucenici, nu doar convertiți
Vreau să dau un exemplu. Bill Bright este cel care a întemeiat „Campus Crusade for Christ” (n.r. este o organizație parabisericică creștină interdenominațională fondată în 1951 la Universitatea din California, Los Angeles). Bill Bright a avut câteva idei strălucite. A vrut să cucerească universitatea pentru Hristos. Campus se referă la campus universitar. La sfârșitul vieții a spus: „Am făcut două greșeli. Prima este că am vrut să cuceresc universitatea pentru Hristos și m-am dus la studenți. Să convertesc studenții pentru Hristos. Dar ei după 3 luni, 3 ani, 5 ani, pleacă. Și universitatea nu-i schimbată. Trebuia să încep prin schimbarea profesorilor”. Și abia către sfârșitul vieții a făcut proiectul despre cum să schimbăm profesorii, să cucerim profesorii pentru Hristos. A doua greșeală: „Am făcut cele cinci legi spirituale pentru a-i învăța pe studenți mântuirea prin Hristos. Dar i-am învățat numai cum să meargă în cer. Nu i-am echipat cum să-L ducă pe Hristos în mediul în care vor merge.” Și atunci, împreună cu Cunningham de la „Youth With A Mission”, au conceput cucerirea celor șapte sfere ale societății. Noi trebuie să-i echipăm pe creștini să meargă să cucerească actuala societate.
Multe culte evanghelice au spus: „Păi, noi suntem aici numai în așteptarea răpirii”. Noi credem în răpire, scrie în 1 Tesalonicen 4:17 că „vom fi răpiți toți împreună cu ei în nori, ca să întâmpinăm pe Domnul în văzduh; și astfel vom fi totdeauna cu Domnul.” Dar Domnul Isus ne trimite cu Evanghelia Împărăției să cucerim toate națiunile, ca tot pământul să fie străpuns de slava lui Dumnezeu. Noi trebuie să cucerim această lume. Când zicem, „eu nu aștept decât să fiu răpit”, vrem să dezertăm de la lucrarea pe care ne-a dat-o El aici. E adevărat, destinul meu final e cerul. Dar slujba mea actuală e să cuceresc România și Europa pentru Hristos. Și fac tot posibilul, tot ce-mi stă în putință câtă vreme trăiesc să Îl înalț pe Domnul Isus aici.
Mai adaug ceva: Evanghelia slavei. Scrie despre asta în Faptele apostolilor 20:24: „v-am predicat Evanghelia Harului”, „și am propovăduit între voi Împărăția lui Dumnezeu”. Evanghelia Harului este ce a făcut Domnul Isus pentru noi la Calvar, ce ne-a procurat El. Evanghelia Împărăției e trăirea după învățătura Domnului Isus. Dar cine știe ceva despre Evanghelia slavei Domnului Isus? Expresia Evanghelia slavei Domnului Isus o găsim în 2 Corinteni 4:4: „a căror minte necredincioasă a orbit-o dumnezeul veacului acestuia, ca să nu vadă strălucind lumina Evangheliei slavei lui Hristos, care este chipul lui Dumnezeu”. Ce înseamnă Evanghelia slavei? Am citat înainte 3:18, tot 2 Corinteni: „Noi toți privim cu fața descoperită, ca într-o oglindă, slava Domnului și suntem schimbați în același chip al Lui, din slavă în slavă, prin Duhul Domnului.” Dar cel rău ne-a orbit mințile ca să nu vedem Evanghelia slavei. Și de aceea, noi nu predicăm Evanghelia slavei. Și trebuie să se mai întâmple minunea din 2 Corinteni 4:6: „Căci Dumnezeu, care a zis: 'Să lumineze lumina din întuneric', ne-a luminat inimile, pentru ca să facem să strălucească lumina cunoștinței slavei lui Dumnezeu pe fața lui Isus Hristos.” Consecința va fi că „nu se va face niciun rău” pe tot pământul, spune Isaia 11:9. Când slava lui Dumnezeu e cunoscută, nu se va mai face niciun rău. Noi credem că lucrurile vor merge din rău în mai rău și abia așteptăm să fim scoși afară. Noi nu urmărim ce urmărește Dumnezeu. Cunoașterea slavei lui Dumnezeu să umple tot pământul și să transforme tot pământul după chipul Lui.
Unii așteaptă venirea Domnului, alții sunt parte din grăbirea revenirii Domnului
În primul rând, este fenomenul acesta nou al reîntoarcerii către învățătura Domnului Isus. Este numai de 30-40 de ani. Această redescoperire a învățăturii Domnului Isus are un singur subiect: Împărăția lui Dumnezeu. Dar e acolo, în toate Evanghelile, dar noi n-am văzut-o. Și acum am redescoperit Împărăția lui Dumnezeu. Evanghelia aceasta a Împărăției va fi vestită la toate națiunile și atunci va veni sfârșitul. Ce să facem să ne creadă toți? Să le tot vorbim până când vor zice: „Domnule, e în Sfânta Scriptură și nu putem s-o negăm”. Și tot mai multă lume vorbește despre asta. Să ne concentrăm mai mult pe Evanghelii, pe cele patru Evanghelii și pe învățăturile Domnului Isus.
Eu am început prin 2002, dacă nu mă înșel, să predau la mai multe școli din America un curs despre Împărăția lui Dumnezeu. În cele din urmă, am publicat în 2010 cartea „Bunătate - o teologie bazată pe învățătura lui Isus.” Când distilezi învățătura Domnului Isus, elementul principal e bunătatea. Să fiți buni cum Dumnezeu e bun. Și vedem modul în care Domnul Isus ne învață transformarea omului. El nu zice „veniți la Mine și vă voi transforma”. El zice „ori faci pomul bun și ai roade bune, ori faci pomul rău și ai roade rele”. Cum fac eu pomul ăsta rău să devină pom bun? Iarăși vin la relația personală cu Dumnezeu, m-am îndrăgostit de Dumnezeu. E atâta frumusețe în Dumnezeu și în Domnul Isus. Și îmi dă atâta bucurie, îmi dă atâta plăcere. Și acum, tot ce admiri aceea devii. Ca Moise care a privit 40 de zile la bunătatea lui Dumnezeu și când cobora de pe munte îi strălucea fața și a devenit cel mai bun om de pe pământ, pentru că 40 de zile doar i-a admirat bunătatea. E o pledoarie pentru relația personală cu Dumnezeu a fiecărui credincios, a fiecărei biserici.
Cu cât sunt mai pasionat pentru Dumnezeu, cu atât sunt mai relevant
Câtă vreme vreau să fiu relevant, mă gândesc ce așteaptă lumea, care sunt gusturile lumii. Cum pot eu să plac lumii? Nu așa trebuie să încep. Cine e Dumnezeu? Cum e Dumnezeu? Ce înseamnă că Dumnezeu vrea astăzi să locuiască în fiecare om? Efectiv, planul lui Dumnezeu adus de Domnul Isus este ăsta, că Dumnezeu vrea să se instaleze în fiecare om ca Împărat și aia înseamnă Împărăția lui Dumnezeu în fiecare om. Nu există o comoară mai mare ca asta. Și îi fac pe oameni să dorească să fie umpluți de cea mai mare frumusețe din Univers, Dumnezeu, ca El să locuiască în ei și să devină asemenea Lui. Așa sunt eu relevant. Relevanța mea vine din pasiunea cunoașterii lui Dumnezeu.
Articolul a fost publicat în revista Alfa Omega TV Magazin (anul 14, nr. 6), din noiembrie - decembrie 2024, cu tema „Sunt o ființă nouă în Hristos”. Mai multe despre revistă și despre cum te poți abona: https://alfaomega.tv/revista