Dumnezeul sezoanelor
(Florin Dan, pastor din Oradea)
Pastorul Florin Dan, din Oradea, vorbește despre „Dumnezeul sezoanelor” care are lucruri noi pentru copiii Lui în fiecare etapă a vieții. Este necesar să auzim ce ne vorbește Dumnezeu, să fim atenți la El, pentru a primi binecuvântările pe care ni le-a pregătit și pentru a face voia Lui.
Atunci când e vorba de schimbare de sezoane, Dumnezeu vrea să ne capteze ATENȚIA. Este ciudat că în ultima vreme sunt alte lucruri care ne captează atenția. Doresc să adresez o întrebare: când v-a vorbit ultima dată Dumnezeu? Poate veți zice: „Chiar acum”. Aleluia! Dumnezeu vrea să ne capteze atenția pentru că vrea să ne dea instrucțiuni. Cu alte cuvinte, Dumnezeu zice: „Vreau să fii atent și atentă la sufletul tău, la direcția pe care vreau să ți-o dau. Vreau să fii atent la scopul pe care în perioada asta vreau să-l ating cu tine.” Știți unde e marea noastră problemă? Suntem atenți la o grămadă de detalii din viață. Suntem prea atenți la viața altora și de aceea e așa de multă bârfă în poporul român. Suntem prea atenți ce se întâmplă la alții și de aceea îi judecăm. Să nu mi-o luați în nume de rău, sau ca o jignire, sau o ocară. Dar prea puțin suntem atenți atunci când ne vorbește Dumnezeu. Suntem captați de o grămadă de voci, ca să nu mai spun de Facebook, Instagram, Youtube și altele. De aceea, Dumnezeu vrea să-ți spună acum: „În etapa prin care treci, în care te afli, ce ți se deschide, este important să dai atenție.” Amin? Dumnezeu vrea să fii atent la ceea ce vrea să-ți ofere. Îmi plăceau mult cărțile lui Richard Wrumbrand. Le-am citit aproape toate. Mi-a plăcut o expresie dintre multele lui expresii, care spunea: „Dumnezeu aleargă zi de zi cu binecuvântările Lui după noi, iar noi nu suntem atenți să le primim.” Asta își dorește Dumnezeu. Și adresez o nouă întrebare: „Când L-am ascultat ultima dată? Când L-am auzit ultima dată spunându-ne ceva”, și să zicem: „Da, Tată, așa o să facem.” Ne ascultăm soții, soțiile. Nu-i greșit. Ne ascultăm părinții. Foarte bine. Îi ascultăm pe șefii noștri, ascultăm de, eu știu, de demnitari, dar cât de mult suntem atenți la ceea ce ne spune Dumnezeu?
La un moment dat, am avut o revelație din partea Domnului și aproape în dreptul fiecăruia dintre noi se vedea o coală albă și am auzit Duhul Sfânt, spunând: „Urmează un nou sezon pentru tine. Ce vrei să scrii?” S-ar putea să scriem ce ne zice unul și altul, dar dacă este un sezon, o nouă etapă pentru noi, vrem să scriem ceea ce vrea să ne zică Dumnezeu. Îmi plac așa de mult oamenii care au jurnale, care își scriu gândurile, impresiile, ce le-a vorbit Dumnezeu. Unii sunt mai precauți și își înregistrează prorociile, scriu vedeniile. Foarte bine. Dar Dumnezeu, în orice etapă a vieții ai fi, vrea să-ți transmită ceva, o instrucție. Dacă anul trecut ai fost la rugăciune și nu s-a întâmplat nimic, acum ai venit din nou și poate nu se schimbă nimic, nu te întrebi de ce nu se rezolvă situația? Dumnezeu îți captează atenția și vrea să-ți vorbească. El vrea să-ți spună care e cauza pentru care nu te vindeci sau nu scapi de un anumit viciu, care e motivul pentru care nu ai pace în casă sau finanțele tale nu se dezvoltă și te confrunți tot cu sărăcie.
Și mai e ceva ce îmi place la Dumnezeu. El nu are elitism religios, însă noi avem impresia că vorbește doar unor proroci sau pastori. Dar noi ce suntem? Dacă Tata e tată, El are copii. N-are vecini, n-are nepoți, ci are copii și cum îi vorbește unui profet sau unui pastor, El poate să îți vorbească și ție. Când îi vorbește lui Samuel, nu era nici măcar preot, dar Dumnezeu l-a ales pentru că la El nu există vârstă, nu există poziție socială, nu există elitism religios. Dumnezeu captează atenția noastră, a tuturor.
Cât ești de atent cu ceea ce vorbește Dumnezeu? „Samuel, Samuel.” El nu a fost obișnuit cu vocea Domnului și a crezut că îl strigă Eli. Dar după ce i-a spus Eli că Dumnezeu îl cheamă, lucrurile au început să intre în normalitate. Când îl chema Dumnezeu, Samuel zicea: „Aici sunt”. Dumnezeu l-a strigat și pe Adam: „Unde ești?” Dumnezeu ne caută. Cât de grozavi ne credem uneori pentru că ne-am făcut programul riguros, zi de zi, și am bifat: „Am citit atât, m-am rugat atât, am postit săptămâna asta, am venit la biserică, am luat Cina Domnului”. Să vă spun ceva, fără harul lui Dumnezeu suntem zero barat. În 1 Corinteni 15:10, apostolul Pavel spune: „Prin harul lui Dumnezeu sunt ce sunt. Și harul Lui față de mine n-a fost zadarnic, ba încă am lucrat mai mult decât toți, totuși nu eu, ci harul lui Dumnezeu, care este în mine.” Vă spun sincer, fără harul lui Dumnezeu n-am putea cânta, n-am putea vorbi, nu ne-am putea ruga.
Dumnezeu vrea să ne capteze atenția mai mult decât vrem noi. Sunt atâtea dovezi ale Bibliei care ne arată că Dumnezeu ne caută, de aceea în Isaia 55:6 scrie: „Căutați pe Domnul câtă vreme se poate găsi...” Știți unde este El? Lângă noi. Romani 10:8, mă tulbură versetul acesta, spune: „Cuvântul este aproape de tine: în gura ta și în inima ta.” Uau, e în gura ta, trebuie doar să spui, să rostești. Atât de aproape e Dumnezeu de noi. Mi-aș dori să nu treacă o zi în care să nu stai la dispoziția Domnului când El te cheamă. Nu știu cât de des vorbiți cu copiii voștri sau cu partenerul, dar mai mult decât a vorbit cu soția sau cu copiii, Dumnezeu vrea să vorbească cu tine. Și mă deranjează un lucru, că am intrat într-un sistem religios: trebuie să am o anumită poziție, o anumită îmbrăcăminte etc. Pe Dumnezeu îl interesează dorința inimii. De aceea, Dumnezeu vrea să fii atent și te strigă pe nume.
Dumnezeu are ceva nou, „să nu cunoaștem noi, oare?” Atunci ni se testează CREDINȚA. Dumnezeu vrea să-ți provoace credința, pentru lucruri pe care nu le-ai mai trăit până acum, lucruri imposibile, ilogice, lucruri care „la mintea omului nu s-au urcat”, dar Dumnezeu e în stare să le facă. Dumnezeu zice: „Ce ar fi să asculți instrucțiunile din Cuvânt, deoarece Cuvântul îți mărește credința”.
În al treilea rând, nu crezi că ar fi fără sens ca Dumnezeu să te caute și mintea ta să fie în altă parte? E cineva atent la ce vrea Dumnezeu să vorbească? Dumnezeu trimite un cuvânt și când zice ceva nu vorbește în vânt, ci El vrea să îți provoace credința pentru ca apoi să ACȚIONĂM. Nu acționa niciodată dacă nu ți-a vorbit Dumnezeu. Am văzut oameni frustrați, oameni care nu se vindecă, care zac în tot felul de situații grele, dar ei spun că acționează. Am auzit de oameni care au renunțat la medicamente și am întrebat: „Ți-a vorbit Dumnezeu să renunți?” „Păi, nu.” Până nu-ți vorbește Dumnezeu, nu acționa, pentru că acțiunea vine în urma credinței și când crezi acțiunea ta este puternică. De aceea îți provoacă Dumnezeu credința, ca tu să poți experimenta. Dumnezeu vrea să împărtășească minunile Lui cu tine. E cineva care a scris un scenariu pentru tine. Marele Maestru ți-a pregătit un destin. Cel ce „a început în voi această bună lucrare” o va duce până la sfârșit (Filipeni 1:6). El a pregătit faptele să umblăm în ele de la întemeierea lumii. El ne dă „și voința, și înfăptuirea”. „Vorbește, Doamne, căci robul Tău ascultă.” (1 Samuel 3:9)
Articolul a fost publicat în revista Alfa Omega TV Magazin (anul 14, nr. 6), din noiembrie - decembrie 2024, cu tema „Sunt o ființă nouă în Hristos”. Mai multe despre revistă și despre cum te poți abona: https://alfaomega.tv/revista