
Strategii de luptă spirituală pentru revendicarea teritoriilor
Postul și rugăciunea - arme spirituale pentru câștigarea teritoriilor
Liviu Neagoe (pastor, Biserica Baptistă „Stânca” - Timișoara)
Postul plăcut lui Dumnezeu
Sunt două versete la care mă refer. Versetul 6 din Isaia 58: „Iată postul plăcut Mie: dezleagă lanțurile răutății, deznoadă legăturile robiei, dă drumul celor asupriți și rupe orice fel de jug.” Versetul 7: „împarte-ți pâinea cu cel flămând și adu în casa ta pe nenorociții fără adăpost; dacă vezi pe un om gol, acoperă-l, și nu întoarce spatele semenului tău.” Eu când citesc Biblia, mă comport ca un copil. Și cum înțeleg cuvântul ăsta? Am fost în post, m-am dus să iau nepoții de la școală și le-am spus că mergem la KFC. Ei m-au întrebat ce-i cu mine. Și le-am zis că sunt în post și trebuie să dau mâncarea mea cuiva. Am acest obicei: ori de câte ori postesc, hrănesc pe cineva. Încearcă să crezi Cuvântul și să vezi ce se întâmplă, să vezi ce miracol face Dumnezeu.
Vreau să mă refer la un alt verset. Versetul 3. Am ajutat sute de oameni cu versetul ăsta: „"La ce ne folosește să postim" - zic ei - "dacă Tu nu vezi? La ce să ne chinuim sufletul, dacă Tu nu ții seama de lucrul acesta?" - Pentru că, zice Domnul, în ziua postului vostru, vă lăsați în voia pornirilor voastre și asupriți pe simbriașii voștri.” Dați-mi voie să explic. La ce să ne chinuim sufletul? Și Dumnezeu mi-a vorbit: „Niciodată n-am intenționat postul ca omul să se chinuie. Când ajungi în zona chinului, nu mai primești răspuns.” Și atunci, mulțumește Domnului pentru cât poți și continuă când iarăși poți.
Nu te mândri
Când poporul evreu a ieșit din robie și au trecut anii de pribegie, Moise le-a scris a doua Lege sau Deuteronomul chiar înainte cu trei luni ca el să moară. Și scrie așa în Deuteronom 8:12-14: „Când vei mânca și te vei sătura, când vei zidi și vei locui în case frumoase, când vei vedea înmulțindu-ți-se cirezile de boi și turmele de oi, mărindu-ți-se argintul și aurul, și crescându-ți tot ce ai, ia seama să nu ți se umfle inima de mândrie și să nu uiți pe Domnul Dumnezeul tău care te-a scos din țara Egiptului, din casa robiei.” Și versetul 17: „Vezi să nu zici în inima ta: "Tăria mea și puterea mâinii mele mi-au câștigat aceste bogății."”... Mintea mea m-a ajutat, școlile mele... Aici este secretul. Nu te mândri, că „Eu ridic pe oameni și Eu cobor pe oameni. Eu sunt Domnul”. M-am tot gândit la versetul ăsta. Când noi postim Îi spunem lui Dumnezeu: „Orice alegi Tu pentru mine e bine. Noi te rugăm, noi Îți spunem, dar alegerea Îți aparține și noi nu comentăm.”
Mandatul lui Hristos pentru credincioși
Când Domnul Isus și-a început lucrarea și a avut maiestuoasa predică de pe munte, El a vorbit despre trei discipline spirituale pe care le-a enunțat în Evanghelia după Matei și nu a zis „dacă vă veți ruga”, „dacă veți posti” sau „dacă veți dărui”, ci a folosit prepoziția „când”: „când vă veți ruga”, „când veți posti”. Acest imperativ nu lasă marjă de alegere, ci e clar că este un mod de viață. Credinciosul se conectează la Dumnezeu ca mașina electrică la sursa de încărcare, prin rugăciune. Atunci ce este cu postul? Postul este o smerire a sufletului care Îl înalță pe Dumnezeu. Nu postim ca să fim pompieri, de exemplu, adică pentru noi postul nu este extinctorul de stins flăcări. Biblia este Cuvântul pe care ne bazăm, pe care noi îl credem și atunci când există un capitol dedicat pentru o anume lucrare, Dumnezeu vrea să transmită ceva. Există un capitol pentru dragoste, 1 Corinteni 13. Există un capitol al credinței, Evrei 11. Dar există un capitol al postului, Isaia 58. Dacă un capitol întreg este dedicat unui lucru, înseamnă că lucrul ăla este scos în lumină și este de folos.
Ungerea teritoriului
Mircea Molin (pastor, Biserica „Emanuel” - Reșița)
Reșița a fost un oraș economic puternic. După 1990 a fost în cădere liberă și astăzi avem doar ruine ale fostei industrii. Ce poate să facă o biserică? Să se roage, da? Am mijlocit cu frații, luni de zile, ani de zile, și am zis: „Doamne, vrem să vedem că se mișcă ceva în orașul acesta.” Mai trebuia făcut ceva și nu știam ce. La un moment dat, am simțit o voce lăuntrică, care mi-a spus: „Du-te și unge orașul cu untdelemn.” Reșița se întinde pe 15 km și dacă mergi dus întors sunt 30 km. M-am gândit că e de la mine, însă Dumnezeu atât a insistat până când am fost nevoit să acționez și a trebuit să merg singur, iar frații s-au rugat. Cum să merg singur și să ung atâta teritoriu cu untdelemn (ulei)? Am început să mă pregătesc, frații se rugau, mijloceau, iar eu mi-am cumpărat untdelemn. M-am rugat pentru el, l-am binecuvântat, dar cum să îl împrăștii? Pentru că trebuia efectiv să ung orașul. Am luat o sticlă de jumătate de litru și am făcut gaură în dop. Mergeam prin oraș, proclamam Împărăția lui Dumnezeu și mă rugam. Am făcut tot ce am putut. Au fost vreo 10 litri de ulei. Am împărțit orașul pe zone și în trei zile l-am uns. După acea ungere s-a întâmplat ceva în oraș: au început să se construiască fabrici. În doi ani de zile a fost ridicată o fabrică și mai sunt încă două în construcție. Să nu ne descurajăm. Când ne rugăm, Dumnezeu răspunde.
Acte profetice
Aurelian Barbu (Biserica „Dunamis” - București)
Importanța unor inițiative de rugăciune
Cred că Dumnezeu vrea ca fiecare biserică să aibă o structură sănătoasă de rugăciune și mijlocire, „vegheați și rugați-vă ca să nu cădeți în ispită”. Adică pentru a fi sănătos, viu, funcțional spiritual, ai nevoie de rugăciune. Dumnezeu ne cheamă să fim oameni ai rugăciunii și să fim în biserici care înțeleg rugăciunea. Dar ca strategie pentru un oraș, Dumnezeu mi-a vorbit în urmă cu câțiva ani de zile că este nevoie să ieșim din „pătrățica” noastră. Conceptul de casă de rugăciune nu are de-a face cu o biserică, ci vrem ca mai multe biserici din București să vină împreună pentru oraș și pentru țara aceasta. Și m-am bucurat să văd că această chemare, Dumnezeu a făcut-o simultan în mai multe locuri din România, fără ca oamenii neapărat să lucreze împreună strategic. Efectiv, a fost o strategie divină, dar cred că acum strategia divină este ca aceste biserici, care au înțeles puterea rugăciunii, să vină împreună, să existe astfel de case de rugăciune care să nu fie sub patronatul unei biserici, ci mai multe biserici să vină împreună cu echipele de mijlocire, poate cu echipe de laudă, de închinare, să-L glorifice pe Domnul și să aibă astfel de acțiuni pentru orașul acela și chiar pentru țara unde Dumnezeu ne-a așezat.
Nevoia de pocăință
Care variantă e mai bună, cu pocăința sau cu proclamarea? Spun că ambele, în această ordine. Degeaba proclami dacă nu ești într-un loc al smereniei. De exemplu, Domnul Isus când a rostit, cuvintele Lui au fost pline de putere. Dar, hai să ne uităm puțin, care este fundamentul vieții Lui. El a fost blând, a fost smerit cu inima și a trăit în ascultare perfectă de Tatăl. El nu făcea decât ce vedea pe Tatăl făcând. Deci, cred că mai întâi trebuie să ne pocăim noi, cei care suntem în biserică în legământ cu Hristos, apoi, națiunea noastră. Și când spun pocăință, nu înseamnă să-și schimbe religia, să se ducă într-un alt cult, ci pur și simplu să se întoarcă cu fața către Dumnezeu, să își mărturisească păcatul, să se smerească, adică să recunoască faptul că Dumnezeu e drept în legile Lui, în hotărârile Lui, și să ceară iertare pentru păcat. Și când poporul face lucrurile astea, atunci, în autoritate, în numele Domnului Isus, putem să ne rugăm și să rostim cuvintele lui Dumnezeu.
De ce să dorim să cunoaștem mai mult vremurile?
Florin Dan (pastor, Oradea)
Vor fi oameni care nu se mulțumesc cu puțin. Și Dumnezeu zice: „Vă voi asculta, mă veți găsi, mă voi lăsa găsit de voi”. Adică Dumnezeu nu pune o limită. E cineva care dorește mai mult? Și cred că Duhul Sfânt, de aceea a fost trimis. „Nimeni nu cunoaște mai bine lucrurile omului decât duhul Lui. Nimeni nu cunoaște mai bine lucrurile lui Dumnezeu decât Duhul lui Dumnezeu”. De ce ne-a dat Duhul Lui? Să ne conectăm cu El, să avem legătură cu El, să ne vorbească, să ne deschidă mintea să înțelegem Scripturile. Mai mult. Să ne deschidă mintea să înțelegem vremurile. Eu cred că Dumnezeu așteaptă ca noi să ne rugăm și pentru ceea ce se întâmplă în nordul țării noastre. Sau în Israel, sau în altă parte. De ce? Să cunoaștem. „Căutați să mă cunoașteți”, zice Dumnezeu. E responsabilitatea noastră să căutăm și să ne rugăm.
Binecuvântarea României
La nord de țara noastră este război. Și cred că Dumnezeu ar vrea în perioada asta să fim mai insistenți în rugăciune pentru protecție. Să ne rugăm pentru protecția țării noastre, pentru belșug, pentru binecuvântarea acestei națiuni. Adevărul e că viitorul președinte al acestei țări va avea o responsabilitate enormă. Duhul Sfânt mi-a zis să aduc untdelemn, să ung granițele țării pe această hartă. Este un act profetic. E vorba de națiunea noastră, e vorba de țara noastră. Să ne rugăm pentru că aceasta aduce binecuvântare pentru țară.