Prima lege a sănătății: alimentează-te corect | Gordon Lindsay
Rugăciunea nu este menită a fi un agent de slăbire, cu excepția unor cazuri rare de dereglări ale glandelor. A slăbi presupune a reduce porția de mâncare asimilată. Ține minte următorul aspect: excesul semnificativ de greutate scurtează viața omului cu aproximativ cinci ani, aproape aceeași medie ca în cazurile fumătorilor înrăiți.
Imediat după ce Dumnezeu le-a oferit copiilor lui Israel legământul vindecării, El le-a dat câteva instrucțiuni speciale, pe care trebuiau să le respecte pentru a se bucura de binecuvântările unei sănătăți divine. Acest lucru este menționat cât se poate de clar în legământul făcut la Mara (vezi Exodul 15:22-27). În timpul robiei egiptene, mulți dintre israeliți au căutat în mod evident să evadeze din realitate (la fel cum mulți oameni frustrați o fac și in zilele noastre), practicând obiceiuri care i-au împins mai apoi spre lăcomie. Încă de la începutul umblării lor cu Dumnezeu, El i-a învățat pe copiii Lui să respecte legile unui mod de viață sănătos, pentru a se putea bucura de o sănătate divină.
Prin urmare, Domnul le-a dat provizii speciale de mană, care conținea elementele esențiale ale unui aliment, inclusiv minerale și vitamine. Când Domnul a rostit pentru ei legământul vindecării, a spus că-i va „încerca”. Tot așa îi va „încerca” să vadă dacă vor asculta de prima Lui lege a sănătății – respectarea poruncii date de El în vederea menținerii unei diete echilibrate corespunzătoare: „Domnul a zis lui Moise: „Iată că voi face să vă plouă pâine din ceruri. Poporul va ieşi afară şi va strânge, cât îi trebuie pentru fiecare zi, ca să-l pun la încercare şi să văd dacă va umbla sau nu după legea Mea” (Exodul 16:4).
Domnul a mai adăugat apoi ca supliment la mană o anumită cantitate de carne (vezi versetul 8). Dimineața strângeau mana. Seara primeau prepelițele. Se părea însă că mulți dintre ei nu erau mulțumiți doar cu acea porție de prepelițe. Doreau să aibă carne la fiecare masă! Ni se spune că în mijlocul lor era o „adunătură de oameni” – oameni care nu aveau 6 Gordon Lindsay sânge de evrei în ei. Numeri 11:4, 5 spune că „adunăturii de oameni, care se aflau în mijlocul lui Israel, i-a venit poftă” de carnea din Egipt.
Această înclinație senzuală în mod cert îi făcea să dorească să se îndoape cu mâncare consistentă și nesănătoasă. Dumnezeu a fost nemulțumit de dorința lor exagerată după carne și, chiar dacă le-a satisfăcut pofta, drept umare, asupra lor s-a abătut pedeapsa: „Au ispitit pe Dumnezeu în inima lor, cerând mâncare după poftele lor… Ei au mâncat şi s-au săturat din destul: Dumnezeu le-a dat ce doriseră. Dar n-apucaseră să-şi astâmpere bine pofta, mâncarea le era încă în gură, când s-a stârnit mânia lui Dumnezeu împotriva lor, a lovit de moarte pe cei mai tari din ei şi a doborât pe tinerii lui Israel” (Psalmul 78: 18, 29-31).
Prin urmare, primul lucru pe care Dumnezeu i-a învățat pe copiii lui Israel, după ce au primit legământul vindecării, a fost de a fi moderați la mâncare și de a înțelege că un apetit necontrolat poate duce la consecințe dezastruoase. Scriptura subliniază atât de des acest adevăr, încât ne silește să înțelegem că Dumnezeu acordă importanță maximă apetitului controlat.
După mulți ani de slujire în rugăciune pentru cei bolnavi, am descoperit că mulți creștini sunt bolnavi din cauza unor obiceiuri greșite de alimentație. Altfel spus, aceștia pur și simplu își pregătesc mormântul mai devreme. Reprezentanți din mediul medical și ai companiilor de asigurare confirmă faptul că cei supraponderali sunt cu mult mai mult expuși bolilor și decesului prematur decât cei cu greutate normală. Este o vorbă: „Nu poți fi și gras și în formă.” Medicii estimeză că 35% din populație sunt peste greutatea care le poate asigura sănătatea! Companiile de asigurare, care au acces la statisticile mortalității, au dovedit, dincolo de orice îndoială, că persoanele supraponderale sunt predispuse bolilor și morții premature. Oamenii obezi aud toate aceste avertismente, dar cei mai mulți nu iau seama.
Lor le este mult mai ușor să pășească în față la rugăciune, așteptând ca evanghelistul să rostească în dreptul lor o rugăciune făcută cu credință. Iar dacă nu se vindecă, îl acuză pe evanghelist de credință insuficientă. Problema însă nu este lipsa credinței evanghelistului, ci ignorarea de către ei a legii sănătății. Adunătura de oameni a atras asupra lor o pedeapsă severă, deoarece au mâncat exagerat și mulți oameni astăzi nu realizează că acest lucru poate fi valabil și pentru ei. Apostolul spune că toate aceste lucruri „s-au întâmplat ca să ne slujească drept pilde şi au fost scrise pentru învăţătura noastră” (1 Corinteni 10:11).
Este dovedit că multe dintre bolile obișnuite de care oamenii suferă, cum ar fi bolile de inimă, hipertensiunea arterială, hemoragiile cerebrale, bolile de rinichi, crizele de fiere, se datorează unui apetit necontrolat. Foarte mulți oameni încearcă să scape de îngrijorările și frustrările lor mâncând fără măsură. Cel mai bine este să înfrunți problemele și nu să găsești o formă de a scăpa de ele. O persoană care încearcă să slăbească are șanse de a-și recăpăta sănătatea și astfel nu va mai avea nevoie de rugăciuni speciale pentru vindecare. Există o listă cu principalele boli care cauzează moartea și care subliniază foarte clar punctul nostru de vedere. Cele mai multe dintre bolile care duc la deces sunt acelea care, într-o bună măsură, sunt consecințe ale obezității.
PRINCIPALELE BOLI CARE DUC LA DECES DIN STATELE UNITE ALE AMERICII
Boli de inimă: 733.800
Cancer 496.200
Atac cerebral 145.500
Boli pulmonare 84.300
Pneumonie și gripă 76.900
Diabet 46.800
Boli de ficat (ciroză) 26.700
Cifre conform Breviarului Statistic al Statelor Unite din 1992, publicat de Publicația guvernamentală oficială pentru 1989.
Aproape 70% dintre decese în America se datorează bolilor asociate cu obezitatea. Multe dintre aceste decese au fost din rândul persoanelor în vârstă, însă un procent semnificativ s-a putut semnala în rândul persoanelor sub 70 de ani.
Cartea din care e extras fragmentul, în mod cert, nu intenționează să ofere sfaturi pentru dietă. Există multe alte surse de informații practice pe acest subiect. Totuși, este cunoscut faptul că alimentele slabe în calorii, cum ar fi fructele și legumele, pe lângă faptul că sunt pline de vitamine și minerale, au și efectul de ardere a grăsimilor depozitate.
Rugăciunea nu este menită a fi un agent de slăbire, cu excepția unor cazuri rare de dereglări ale glandelor. A slăbi presupune a reduce porția de mâncare asimilată. Ține minte următorul aspect: excesul semnificativ de greutate scurtează viața omului cu aproximativ cinci ani – aproape aceeași medie ca în cazurile fumătorilor excesivi. (Cu siguranță, nicio persoană care face exces de băutură și fumat nu se poate aștepta să beneficieze de sănătate divină). Foarte mulți mor înainte de vreme pur și simplu datorită greutății lor excesive.
DANIEL: EXEMPLUL UNUI MOD DE VIAȚĂ MODERAT
Povestea lui Daniel și a celor trei prieteni ai săi este exemplul clasic de răsplătire a unui mod temperat de hrănire. Cartea Daniel, una dintre cele mai dramatice cărți ale Bibliei, ne prezintă viața de succes a unui om al lui Dumnezeu, care a trăit aproape o sută de ani. În vreme ce împărății se ridicau și cădeau, Dumnezeu l-a păstrat pe Daniel și l-a făcut un confident al regilor și prinților. Unicitatea caracterului său folositor pe o perioadă atât de îndelungată te provoacă să afli secretul succesului lui. Factorul vital a fost, în mod cert, credincioșia lui în rugăciune. Și totuși, fără sănătate, viața de rugăciune a cuiva este ineficientă. Daniel și-a propus să nu se spurce cu mâncărurile bogate în carne de la masa regelui. Cumpătarea lui i-a permis să poarte în mod activ responsabilitățile statului pe o perioadă de mai bine de 70 de ani – perioada robiei babiloniene.
„Daniel s-a hotărât să nu se spurce cu bucatele alese ale împăratului şi cu vinul pe care-l bea împăratul şi a rugat pe căpetenia famenilor dregători să nu-l silească să se spurce… El i-a ascultat în privinţa aceasta şi i-a încercat zece zile… Îngrijitorul lua bucatele şi vinul care le erau rânduite şi le dădea zarzavaturi” (Daniel 1:8, 14, 16).
Bucatele alese ale Babilonului nu erau pentru Daniel și tovarășii lui. Ei au ascultat de legea înfrânării în ce privește alimentația. În vreme ce conducătorii Babilonului dispăreau unul după altul de pe scena vieții, Daniel a reușit să trăiască o viață lungă și plină de succes.
REGULA NUMĂRUL 1: Cel ce dorește să beneficieze de o sănătate divină ca a lui Daniel trebuie să aibă o viață cumpătată. Persoana care devine supraponderală din cauza unei alimentații necumpătate deschide ușa spre boli degenerative și, mai mult ca sigur, își va scurta viața. La început, Dumnezeu le-a promis copiilor Lui sănătate divină, însă cu respectarea anumitor condiții. Una dintre ele era respectarea unei diete echilibrate. Acest lucru implică stăpânire de sine, cu rezultate însă care-și merită efortul.
Extras din broșura Cum poți avea sănătate divină, de Gordon Lindsay, care prezintă 7 legi ale sănătății. Dacă vrei să aprofundezi subiectul, poți achiziționa broșura de aici: https://alfaomega.tv/librarie/slujind-trupul-lui-hristos/cum-poti-avea-sanatate-divina-produs
Alte resurse despre sănătate, boală și vindecare ți-am pregătit aici: https://alfaomega.tv/viata-spirituala/vindecare
Sursa foto: Unsplash