A treia lege a sănătății: „Nu vă îngrijorați de nimic” | Gordon Lindsay
În timpul campaniilor de rugăciune pentru vindecare vedem adesea oameni care umplu rândurile din față pentru a ne ruga pentru ei spre vindecare. Aproape jumătate dintre ei sunt afectați de probleme nervoase ca rezultat al îngrijorării și temerii. Oricât de puternică ar fi manifestarea puterii de vindecare, atunci când acești oameni sunt slujiți, ei nu vor putea fi eliberați până când nu va fi înlăturată cauza problemei lor.
Biblia spune:
„Cum sare vrabia încoace şi încolo şi cum zboară rândunica, aşa nu nimereşte blestemul neîntemeiat.” (Proverbe 26:2)
Stările de frică, neliniște și mânie pot avea efecte adverse asupra sistemului nervos. Dacă acestea nu sunt controlate, ele pot afecta stabilitatea psihologică a organismului. Glandele supraexcitate produc otravă în organism, cu rezultate devastatoare. După un val de teamă neașteptată, apare o stare de slăbiciune extremă. Tot așa, o izbucnire de mânie sau orice altă reacție excesivă emoțională pot aduce o persoană într-o stare fizică severă.
Mult mai distructive însă decât acestea sunt stările chinuitoare de teamă și neliniște. Toate acestea îi pot aduce pe creștini într-o stare în care, disperați, vor apela la serviciile unor așa-ziși medici care se dovedesc a fi necalificați. Tratamentul psihiatric profesional este extrem de scump și cel mai adesea este de puțin ajutor când vine vorba de eliberarea de legăturile demonice.
Teama nu are ce căuta în viața unui creștin. S-a spus foarte clar că nu poți avea credință și, în același timp, să te temi.
Isus i-a dojenit mereu pe ucenicii Săi, spunându-le să nu se teamă.
„Când L-au văzut pe Isus umblând pe apă, crezând că este o nălucă, au strigat plini de spaimă. Isus i-a liniștit spunându-le: „Îndrăzniţi, Eu sunt; nu vă temeţi!” (Matei 14:27)
Când ucenicii I-au spus lui Isus că fiica lui Iair este moartă, neținând seama că pentru părinții îndurerați nu mai exista nicio speranță, El a spus: „Nu te teme; crede numai, şi va fi tămăduită” (Luca 8:50)
Cei mai mulți dintre noi am dobândit un oarecare nivel de dominare a acestor emoții nefolositoare și dăunătoare, însă ceea ce un creștin pare aproape imposibil să controleze este neliniștea de zi cu zi. Este vorba de acel obicei constant de a ne îngrijora care, mai devreme sau mai târziu, ne va afecta sistemul nervos.
De exemplu, ulcerul de stomac, care le cauzează durere atâtor persoane, își are originea în general în lucruri cum ar fi îngrijorările de la locul de muncă, probleme familiale sau frustrări personale.
Rugăciunea nu poate asigura un remediu permanent până când nu este înlăturată cauza.
În medicina modernă se practică uneori o operație cât se poate de ingenioasă, numită vagotomie, acelor persoane care suferă de mult timp de ulcer de stomac. Sunt anumiți nervi care conectează creierul cu stomacul. Când o persoană este cuprinsă de frică, neliniște sau orice altă emoție puternică, acei nervi transmit mesajul stomacului. Dacă persoana rămâne multă vreme în această condiție, va ajunge să sufere de ulcer. Prin vagotomie are loc secționarea chirurgicală a acestui nerv pneumogastric prin care creierul comunică cu stomacul. În urma acestei intervenții, stomacul se vindecă.
Ar fi însă mult mai simplu și mai puțin costisitor dacă aceste persoane ar urma tratamentul prescris în Filipeni 4:6:
„Nu vă îngrijoraţi de nimic; ci, în orice lucru, aduceţi cererile voastre la cunoştinţa lui Dumnezeu, prin rugăciuni şi cereri, cu mulţumiri.”
Apostolul Pavel ne spune că nu trebuie să ne îngrijorăm de nimic. Însă mai important este faptul că ne arată cum ne putem bucura de această stare de fericire. Este zadarnic să-i spui unei persoane aflate în necaz să nu se îngrijoreze. Cei mai mulți oameni, chiar și atunci când folosesc cea mai bună judecată și dau dovadă de cât se poate de multă prudență, realizează că li se pot întâmpla și lor în viață lucruri neprevăzute și extrem de tulburătoare.
Trăind într-o lume atât de rea, cum putem să le spunem oamenilor să nu se îngrijoreze?
Trebuie să facem din rugăciune o prioritate. Zilnic trebuie să avem un timp de rugăciune. Prin rugăciune, așezăm în mod deliberat în mâinile lui Dumnezeu toate lucrurile ce țin de viața noastră, de casă, de familie, de copii, de locul de muncă. Apoi, și nu altfel, ne vom putea uita la promisiunea lui Dumnezeu din Romani 8:28:
„De altă parte, ştim că toate lucrurile lucrează împreună spre binele celor ce iubesc pe Dumnezeu, şi anume spre binele celor ce sunt chemaţi după planul Său.”
Dacă ne vom încredința zilnic viețile în mâna lui Dumnezeu, atunci cu siguranță vom vedea purtarea de grijă divină a Lui lucrând de partea noastră și astfel ne vom trăi viața conform modelului intenționat de El.
Mulți oameni nu au parte de sănătate divină pentru că nu și-au încredințat pe deplin viața în mâna lui Dumnezeu. Aceștia Îl iubesc pe Domnul și Îl slujesc până la un punct, acest lucru însă nu este suficient pentru a anticipa și a zădărnici planurile diabolice ale vrăjmașului.
Obișnuim să ne încredem în totalitate în purtarea de grijă desăvârșită a lui Dumnezeu doar atunci când suntem pe sfârșite. De ce n-am face-o chiar acum?
Isus ne-a lăsat în predica de pe munte câteva dintre cele mai importante învățături pentru viață. Cuvintele Lui sunt atât de semnificative încât am hotărât să le citez în întregime. Ar fi bine pentru noi dacă le-am citi neîncetat:
„De aceea vă spun: nu vă îngrijoraţi de viaţa voastră, gândindu-vă ce veţi mânca sau ce veţi bea; nici de trupul vostru, gândindu-vă cu ce vă veţi îmbrăca. Oare nu este viaţa mai mult decât hrana, şi trupul mai mult decât îmbrăcămintea?
Uitaţi-vă la păsările cerului: ele nici nu seamănă, nici nu seceră şi nici nu strâng nimic în grânare; şi totuşi Tatăl vostru cel ceresc le hrăneşte. Oare nu sunteţi voi cu mult mai de preţ decât ele?
Şi apoi, cine dintre voi, chiar îngrijorându-se, poate să adauge măcar un cot la înălţimea lui?
Şi de ce vă îngrijoraţi de îmbrăcăminte? Uitaţi-vă cu băgare de seamă cum cresc crinii de pe câmp: ei nici nu torc, nici nu ţes; totuşi vă spun că nici chiar Solomon, în toată slava lui, nu s-a îmbrăcat ca unul din ei. Aşa că, dacă astfel îmbracă Dumnezeu iarba de pe câmp, care astăzi este, dar mâine va fi aruncată în cuptor, nu vă va îmbrăca El cu mult mai mult pe voi, puţin credincioşilor?
Nu vă îngrijoraţi, dar, zicând: „Ce vom mânca?” sau: „Ce vom bea?” sau: „Cu ce ne vom îmbrăca?” Fiindcă toate aceste lucruri Neamurile le caută. Tatăl vostru cel ceresc ştie că aveţi trebuinţă de ele.
Căutaţi mai întâi Împărăţia lui Dumnezeu şi neprihănirea Lui, şi toate aceste lucruri vi se vor da pe deasupra. Nu vă îngrijoraţi, dar, de ziua de mâine; căci ziua de mâine se va îngrijora de ea însăşi. Ajunge zilei necazul ei.”
Peter Steincrohn, în cartea sa Add Years to Your Life (Adaugă zile la viața ta) scrie următoarele: „Scopul meu nu este să folosesc expresia demodată și fără sens „nu te îngrijora”. Nu sunt alte cuvinte mai prostești decât acestea. Nu vă putem spune cum să nu vă mai îngrijorați. Vă putem spune doar că îngrijorarea nu este bună pentru voi și că ar trebui să găsiți un mod prin care să controlați intensitatea acestei stări dăunătoare. Iată aici câteva stări naturale prin care poate trece organismul: „Un ulcer necontrolat poate suferi un colaps la câteva zile după o neliniște intensă. Pacienții care suferă de diabet încep să elimine mai mult zahăr în urină după ce au trecut printr-o stare de îngrijorare.”
Este incontestabil faptul că acestea sunt urmările îngrijorării și anxietății. Noi nu ne vom putea bucura niciodată de sănătate divină până când nu ne vom alinia la voia lui Dumnezeu în ce privește încrederea noastră în purtarea de grijă zilnică a Lui, așa cum a spus Isus în pasajul de mai sus.
Acest lucru implică angajament. Domnul ne-a arătat că primul scop în viață este:
„Căutaţi mai întâi Împărăția lui Dumnezeu şi neprihănirea Lui, şi toate aceste lucruri vi se vor da pe deasupra.” (Matei 6:33)
Dacă pe primul loc în viața noastră vor fi Dumnezeu, voia Lui și Cuvântul Său, vom vedea că și El ne așează pe primul loc. Mai apoi, El va adăuga toate binecuvântările materiale de care avem nevoie. Ne va da viață și încă viață din belșug. Astfel, nu va mai trebui să ne îngrijorăm sau să fim neliniștiți.
REGULA NUMĂRUL III – Neliniștea, îngrijorarea și frica sunt cauze sigure de boală. A veni în față la rugăciune nu poate rezolva pe deplin problema și nici nu va anula efectele acestor emoții. Antidotul pentru îngrijorare este încredințarea vieților noastre în mâinile lui Dumnezeu, încredințarea tuturor lucrurilor care privesc viața noastră de zi cu zi. Dacă facem acest lucru, putem uita de neliniștea noastră și vom avea încredere că toate lucrurile vor lucra spre bine.
Extras din broșura Cum poți avea sănătate divină, de Gordon Lindsay, care prezintă 7 legi ale sănătății. Dacă vrei să aprofundezi subiectul, poți achiziționa broșura de aici: https://alfaomega.tv/librarie/slujind-trupul-lui-hristos/cum-poti-avea-sanatate-divina-produs
Alte resurse despre sănătate, boală și vindecare ți-am pregătit aici: https://alfaomega.tv/viata-spirituala/vindecare
Sursa foto: Unsplash
oameni care umplu rândurile din față pentru a ne ruga pentru ei spre
vindecare. Aproape jumătate dintre ei sunt afectați de probleme nervoase
ca rezultat al îngrijorării și temerii. Oricât de puternică ar fi manifestarea
Cum poți avea sănătate divină 13
puterii de vindecare, atunci când acești oameni sunt slujiți, ei nu vor
putea fi eliberați până când nu va fi înlăturată cauza problemei lor. Biblia
spune: „Cum sare vrabia încoace şi încolo şi cum zboară rândunica,
aşa nu nimereşte blestemul neîntemeiat.” (Proverbe 26:2)
Stările de frică, neliniște și mânie pot avea efecte adverse asupra
sistemului nervos. Dacă acestea nu sunt controlate, ele pot afecta stabilitatea
psihologică a organismului. Glandele supraexcitate produc otravă în
organism, cu rezultate devastatoare. După un val de teamă neașteptată, apare
o stare de slăbiciune extremă. Tot așa, o izbucnire de mânie sau orice altă
reacție excesivă emoțională pot aduce o persoană într-o stare fizică severă.
Mult mai distructive însă decât acestea sunt stările chinuitoare de teamă și
neliniște. Toate acestea îi pot aduce pe creștini într-o stare în care, disperați,
vor apela la serviciile unor așa-ziși medici care se dovedesc a fi necalificați.
Tratamentul psihiatric profesional este extrem de scump și cel mai adesea
este de puțin ajutor când vine vorba de eliberarea de legăturile demonice.
Teama nu are ce căuta în viața unui creștin. S-a spus foarte clar că
nu poți avea credință și, în același timp, să te temi. Isus i-a dojenit mereu pe
ucenicii Săi, spunându-le să nu se teamă. Când L-au văzut pe Isus umblând
pe apă, crezând că este o nălucă, au strigat plini de spaimă. Isus i-a liniștit
spunându-le: „Îndrăzniţi, Eu sunt; nu vă temeţi!” (Matei 14:27) Când ucenicii
I-au spus lui Isus că fiica lui Iair este moartă, neținând seama că pentru
părinții îndurerați nu mai exista nicio speranță, El a spus: „Nu te teme; crede
numai, şi va fi tămăduită” (Luca 8:50)
Cei mai mulți dintre noi am dobândit un oarecare nivel de dominare
a acestor emoții nefolositoare și dăunătoare, însă ceea ce un creștin pare
aproape imposibil să controleze este neliniștea de zi cu zi. Este vorba de acel
obicei constant de a ne îngrijora care, mai devreme sau mai târziu, ne va afecta
sistemul nervos. De exemplu, ulcerul de stomac, care le cauzează durere
atâtor persoane, își are originea în general în lucruri cum ar fi îngrijorările
de la locul de muncă, probleme familiale sau frustrări personale. Rugăciunea
nu poate asigura un remediu permanent până când nu este înlăturată cauza.
În medicina modernă se practică uneori o operație cât se poate de
ingenioasă, numită vagotomie, acelor persoane care suferă de mult timp de
ulcer de stomac. Sunt anumiți nervi care conectează creierul cu stomacul.
14 Gordon Lindsay
Când o persoană este cuprinsă de frică, neliniște sau orice altă emoție
puternică, acei nervi transmit mesajul stomacului. Dacă persoana rămâne
multă vreme în această condiție, va ajunge să sufere de ulcer. Prin vagotomie
are loc secționarea chirurgicală a acestui nerv pneumogastric prin care
creierul comunică cu stomacul. În urma acestei intervenții, stomacul
se vindecă. Ar fi însă mult mai simplu și mai puțin costisitor dacă aceste
persoane ar urma tratamentul prescris în Filipeni 4:6:
„Nu vă îngrijoraţi de nimic; ci, în orice lucru, aduceţi cererile
voastre la cunoştinţa lui Dumnezeu, prin rugăciuni şi cereri,
cu mulţumiri.”
Apostolul Pavel ne spune că nu trebuie să ne îngrijorăm de nimic.
Însă mai important este faptul că ne arată cum ne putem bucura de această
stare de fericire. Este zadarnic să-i spui unei persoane aflate în necaz să nu
se îngrijoreze. Cei mai mulți oameni, chiar și atunci când folosesc cea mai
bună judecată și dau dovadă de cât se poate de multă prudență, realizează că
li se pot întâmpla și lor în viață lucruri neprevăzute și extrem de tulburătoare.
Trăind într-o lume atât de rea, cum putem să le spunem oamenilor să nu se
îngrijoreze? Trebuie să facem din rugăciune o prioritate. Zilnic trebuie să
avem un timp de rugăciune. Prin rugăciune, așezăm în mod deliberat
în mâinile lui Dumnezeu toate lucrurile ce țin de viața noastră, de casă, de
familie, de copii, de locul de muncă. Apoi, și nu altfel, ne vom putea uita la
promisiunea lui Dumnezeu din Romani 8:28: „De altă parte, ştim că toate
lucrurile lucrează împreună spre binele celor ce iubesc pe Dumnezeu, şi
anume spre binele celor ce sunt chemaţi după planul Său.”
Dacă ne vom încredința zilnic viețile în mâna lui Dumnezeu, atunci
cu siguranță vom vedea purtarea de grijă divină a Lui lucrând de partea
noastră și astfel ne vom trăi viața conform modelului intenționat de El. Mulți
oameni nu au parte de sănătate divină pentru că nu și-au încredințat pe
deplin viața în mâna lui Dumnezeu. Aceștia Îl iubesc pe Domnul și Îl slujesc
până la un punct, acest lucru însă nu este suficient pentru a anticipa și a
zădărnici planurile diabolice ale vrăjmașului. Obișnuim să ne încredem în
totalitate în purtarea de grijă desăvârșită a lui Dumnezeu doar atunci când
suntem pe sfârșite. De ce n-am face-o chiar acum?
Cum poți avea sănătate divină 15
Isus ne-a lăsat în predica de pe munte câteva dintre cele mai
importante învățături pentru viață. Cuvintele Lui sunt atât de semnificative
încât am hotărât să le citez în întregime. Ar fi bine pentru noi dacă le-am
citi neîncetat:
„De aceea vă spun: nu vă îngrijoraţi de viaţa voastră,
gândindu-vă ce veţi mânca sau ce veţi bea; nici de trupul
vostru, gândindu-vă cu ce vă veţi îmbrăca. Oare nu este
viaţa mai mult decât hrana, şi trupul mai mult decât
îmbrăcămintea?
Uitaţi-vă la păsările cerului: ele nici nu seamănă, nici nu
seceră şi nici nu strâng nimic în grânare; şi totuşi Tatăl vostru
cel ceresc le hrăneşte. Oare nu sunteţi voi cu mult mai de
preţ decât ele? Şi apoi, cine dintre voi, chiar îngrijorându-se,
poate să adauge măcar un cot la înălţimea lui? Şi de ce vă
îngrijoraţi de îmbrăcăminte?
Uitaţi-vă cu băgare de seamă cum cresc crinii de pe câmp: ei
nici nu torc, nici nu ţes; totuşi vă spun că nici chiar Solomon,
în toată slava lui, nu s-a îmbrăcat ca unul din ei. Aşa că, dacă
astfel îmbracă Dumnezeu iarba de pe câmp, care astăzi este,
dar mâine va fi aruncată în cuptor, nu vă va îmbrăca El cu
mult mai mult pe voi, puţin credincioşilor?
Nu vă îngrijoraţi, dar, zicând: „Ce vom mânca?” sau: „Ce
vom bea?” sau: „Cu ce ne vom îmbrăca?” Fiindcă toate aceste
lucruri Neamurile le caută. Tatăl vostru cel ceresc ştie că aveţi
trebuinţă de ele. Căutaţi mai întâi Împărăţia lui Dumnezeu
şi neprihănirea Lui, şi toate aceste lucruri vi se vor da pe
deasupra. Nu vă îngrijoraţi, dar, de ziua de mâine; căci ziua
de mâine se va îngrijora de ea însăşi. Ajunge zilei necazul ei.”
Peter Steincrohn, în cartea sa Add Years to Your Life (Adaugă zile la
viața ta) scrie următoarele:
16 Gordon Lindsay
„Scopul meu nu este să folosesc expresia demodată și fără
sens „nu te îngrijora”. Nu sunt alte cuvinte mai prostești
decât acestea. Nu vă putem spune cum să nu vă mai
îngrijorați. Vă putem spune doar că îngrijorarea nu este
bună pentru voi și că ar trebui să găsiți un mod prin care
să controlați intensitatea acestei stări dăunătoare. Iată aici
câteva stări naturale prin care poate trece organismul: „Un
ulcer necontrolat poate suferi un colaps la câteva zile după
o neliniște intensă. Pacienții care suferă de diabet încep să
elimine mai mult zahăr în urină după ce au trecut printr-o
stare de îngrijorare.”
Este incontestabil faptul că acestea sunt urmările îngrijorării și
anxietății. Noi nu ne vom putea bucura niciodată de sănătate divină până
când nu ne vom alinia la voia lui Dumnezeu în ce privește încrederea noastră
în purtarea de grijă zilnică a Lui, așa cum a spus Isus în pasajul de mai sus.
Acest lucru implică angajament. Domnul ne-a arătat că primul scop în viață
este „ Căutaţi mai întâi Împărăția lui Dumnezeu şi neprihănirea Lui, şi toate
aceste lucruri vi se vor da pe deasupra.” (Matei 6:33) Dacă, pe primul loc
în viața noastră vor fi Dumnezeu, voia Lui și Cuvântul Său, vom vedea că
și El ne așează pe primul loc. Mai apoi, El va adăuga toate binecuvântările
materiale de care avem nevoie. Ne va da viață și încă viață din belșug. Astfel,
nu va mai trebui să ne îngrijorăm sau să fim neliniștiți.
REGULA NUMĂRUL III – Neliniștea, îngrijorarea și frica
sunt cauze sigure de boală. A veni în față la rugăciune
nu poate rezolva pe deplin problema și nici nu va anula
efectele acestor emoții. Antidotul pentru îngrijorare este
încredințarea vieților noastre în mâinile lui Dumnezeu,
încredințarea tuturor lucrurilor care privesc viața noastră
de zi cu zi. Dacă facem acest lucru, putem uita de neliniștea
noastră și vom avea încredere că toate lucrurile vor lucra
spre bine.