Munca la negru, taxe și impozite, corupție
Cateva perspective asupra problemelor des intalnite in tara noastra, ce tin de etica la locul de munca si de raportarea crestinului la stat.
Mita - Fănel Șerban, pastor
Trăim într-o națiune în care lucrurile ce privesc folosirea banilor nu sunt clare, suntem foarte elastici: dăm bani la doctori, dăm bani la oficialități pentru a obține anumite favoruri. Legea numește acest lucru mită. Astfel de lucruri care sunt specifice culturii din Balcani și nu numai. Se practică și dincolo, dar nu atât de înrădăcinat ca și la noi, la noi este normalitate. Când naște soția, dacă nu îi dau euro și dolarii în buzunar la doctor, nu rezolvă sarcina.
Vreau să vă spun că noi am mers împotriva acestei culturi. Toți cei trei băieți cu care Domnul ne-a binecuvântat au fost născuți fără nici un ban dat la doctori. Suntem oameni, am avut frică crezând că nu va primi salonul care trebuie și că nu se va îngriji de soție cum trebuie, etc. I-am zis Domnului: „Doamne, știu că Tu nu o să mă binecuvântezi dacă eu merg pe calea mea!” Practicasem mita și în afaceri și am văzut că atunci când noi împingem lucrurile, Dumnezeu se retrage. Când noi ne încredințăm în mâna Lui, atunci Dumnezeu acționează. Va dau exemplul acesta pentru că a fost relevant la fiecare sarcină. Nu am dat nici un ban la doctor, soția s-a dus pur și simplu la spital cu gentuța și a fost tratată așa cum trebuie.
I-am învățat și pe cei din jur să nu facă acest lucru, ci să se încreadă în Domnul. Eu cred că Dumnezeu va binecuvânta încrederea noastră în El. Unii din biserică de la noi au experimentat faptul că soțiile lor au fost tratate că niște prințese și chiar li se spuneau „Hai prințeso, vino aici!”, fără să dea ceva doctorilor, pentru a favoriza anumite servicii.
Aș încuraja credincioșii, nu în mod legalist, ci crezând că e vorba mai mult de inima noastră: „Doamne, eu mă încred mai mult în principiile și promisiunile Tale, decât în acțiunile pe care eu le fac de a jongla și a fenta statul.
Poate uneori nu înțelegem că noi, românii, ne întindem prea mult, poate trebuie să ne revizuim calculele și să nu mai avem atâția angajați, să nu mai plătim la negru. Și eu ani de zile m-am chinuit cu o afacere și m-am oprit și I-am mărturisit lui Dumnezeu că nu vreau să trăiesc necurat. Ori binecuvânta El afacerea, ori urmă să o închid. Dumnezeu mi-a spus să o închid și am închis afacerea respectivă în urmă cu ani de zile. Foarte interesant, Dumnezeu m-a binecuvântat mai mult acum decât atunci când aveam afacerea.
Trebuie să ne încredem în Domnul și în ce privește aceste aspecte. El nu este constrâns de legi. Să ne gândim la Domnul Isus. Și el putea să facă ceva jonglări cu fariseii că să primească niște bonusuri, niște sponsorizări . Dar totuși, El a fost integru și când a venit momentul pentru impozit, Domnul a trimis pești care au plătit tot ce trebuia plătit. De aceea, să ne încredem mai mult în Domnul și vom vedea eficiența binecuvântării Sale.
Plata taxelor - Ilie Popa, pastor
Romani 13:1 spune: “oricine să fie supus stăpânirilor celor mai înalte”. Fiecare stat are politica sa fiscală, financiară, economică, diferită față de celălalte state. Fie că locuim în România, fie că locuim în Germania, Austria, Spania, sau oriunde altundeva, Dumnezeu ne-a așezat în niște granițe pentru ca noi să-L căutăm pe Dumnezeu.
Iar în Romani 13:7 este scris: “Daţi tuturor ce sunteţi datori să daţi: cui datoraţi birul, daţi-i birul; cui datoraţi vama, daţi-i vama; cui datoraţi frica, daţi-i frica; cui datoraţi cinstea, daţi-i cinstea”. În Biblia în traducere actualizată spune “cui datorați taxele, plătiți taxele, dați-le taxele”.
Sunt situații în care am putea ocoli, eluda, atât taxele cât și vama. Dar Biblia spune: cui datorați vama, dați-i vama! Cui datorați taxele și impozitele, plătiți-le! De ce? Pentru că sistemul fiscal, sistemul de stat este finanțat din bugetul de stat, iar bugetul de stat centralizează taxele și impozitele. Biblia spune “fiți supuși dregătorilor” - dregătorul e slujitorul lui Dumnezeu pentru binele tău, el apără dreptul tău. Chiar dacă nu funcționează acest lucru, chiar dacă nu ești apărat de fiecare dată și unele state nu au o politică transparentă, noi suntem creștini și ascultăm de Cuvântul lui Dumnezeu.
Am stat de vorbă cu oameni de afaceri și le-am spus: Dragul meu, dacă nu Îl onorezi pe Dumnezeu plătindu-ți taxele, eu îți spun din start că vei falimenta cât de repede, pentru că Dumnezeu nu apără o bogăție câștigată pe nedrept. Dumnezeu nu se implică într-o bogăție câștigată pe nedrept.
Corupția și plata taxelor - Cristian Șoimaru, pastor
Dumnezeu spune să dăm Cezarului ce e al Cezarului, și lui Dumnezeu ce e al lui Dumnezeu (Matei 22). E un pasaj controversat, mai ales că se referă la lucruri delicate - sistemul de taxe și impozite. Eu cred că Isus a validat modelul de taxe și impozite, prin faptul că l-a plătit - i-a zis lui Petru să meargă să ia banii din gura peștelui și să facă ceea ce se cuvine (Matei 17:27). Și prin faptul că în Vechiul Testament, El a dat un sistem în care fiecare trebuia să dea o parte pentru preoți, sistem în care leviții nu aveau posibilitatea să facă un anumit business, dar primeau sprijin. Ideea de susținere și de împărțire a unor bani are bază scripturală.
Însă ce nu îmi place în România este că Cezarul, adică statul, vrea să fie Dumnezeu - să-ți educe copiii complet, vrea să-ți ia cât mai mulți bani din taxe. Puțini români știu, mai ales cei care sunt salariați, că peste 70% din banii pe care ei îi câștigă ajung să fie dați către stat prin CAS, impozite, TVA. Desigur, statul dă înapoi niște lucruri, niște școli imperfecte, străzi mai bune sau mai rele. Însă în momentul în care statul ia așa de mult din resursele tale, devii tot mai dependent de stat. De aceea, militez pentru un sistem în care oamenii să aibă ei mai multe resurse la dispoziție, și Cezarul să fie limitat.
În același timp, nu sunt de acord nici cu aceia care spun că statul e rău și nu dă nimic, iar noi trebuie să îl fentăm, să nu plătim taxe. “Eu dau zeciuială lui Dumnezeu, nu mai trebuie să plătesc taxe”. Nu văd asta în Scriptură, Romani 13 și viața lui Isus spun altceva. Cred că trebuie să fim cât mai corecți posibil cu sistemul de taxe, dar trebuie să milităm pentru schimbarea sistemului de taxare, pentru ca bisericile, cetățenii, familiile să aibă ei mai multe resurse și bani, ca să facă inclusiv ajutorare socială sau susținerea unei școli.
Extras dintr-o serie de materiale difuzate în emisiunea Întrebări Esențiale, difuzată zilnic pe canalul Alfa Omega TV de la ora 6:45, și disponibile și online. Foto: Shutterstock.
Aboneaza-te gratuit la revista AOTV Magazin
Articol tiparit in revista Alfa Omega TV Magazin 7.4 - De ce? Indrăznește să întrebi! (iulie-august 2017). Aceasta revista se distribuie gratuit, aboneaza-te sa o primesti acasa: www.alfaomega.tv/revista