Asociația „Micii exploratori” din Sibiu
Asociația „Micii exploratori” este o lucrare care duce Evanghelia copiilor și adolescenților din România, folosind pedagogia prin experiență. Asociația se adresează copiilor cu vârste între 9 și 12 ani, și adolescenților între 12 și 15 ani. Această lucrare se bazează pe voluntari care iubesc copiii și doresc să le împărtășească Vestea Bună, spune directorul executiv, Simona Moașa.
În momentul de față, avem 33 de cluburi de „Mici Exploratori” și de „Tineri Exploratori”. Am început în Brașov, în 2002, cu primul club de copii și apoi ne-am tot extins. Visul nostru este să ajungem în fiecare județ din România cu cel puțin un club de copii până în 2025.
Copiii și adolescenții pot să fie din mediul urban sau din mediul rural, pot să fie copii care sunt foarte buni la școală sau pot fi din medii mai defavorizate și au nevoie de ajutor. Orice naționalitate, orice etnie, orice culoare ar avea copilul și adolescentul, este foarte binevenit la cluburile de „Mici Exploratori” sau de „Tineri Exploratori”.
În momentul de față, voluntarii sunt foști copii care au fost în grupurile „Micii Exploratori” și au devenit lideri. Sunt tineri, și mai puțin tineri, din bisericile locale, care își doresc să ducă Evanghelia și au adoptat metoda „Micii Exploratori”. Avem 160 de voluntari la nivel național în 27 de echipe care sunt conduse de un lider local.
O valoare a noastră este să avem relații sănătoase cu copiii și cu liderii. În cadrul întâlnirilor, facem o lecție biblică, poate o scenetă, dar activitatea de experimentare este cea care leagă toate lucrurile și noi numim asta un program tot unitar. Trecem o idee principală prin toate activitațile din ziua respectivă.
Mai avem cluburile de adolescenți, care sunt un pic mai dinamice și cu discuții mai lungi, cu Evanghelia care este prezentată mai clar și mai des, cu ieșiri de conectare, cu ieșiri informale. Apoi avem partea de traininguri. Pe cele scurte, de weekend, le oferim la cerere. Dacă este vorba de un curs mare, de obicei îl facem vara și durează o săptămână. Apoi, oferim tabere pe care le organizăm la nivel național și copiii din cluburile noastre pot veni la o tabără națională sau oferim sprijin și mergem noi cu două sau trei cluburi care vor să învețe să facă o tabără.
În lucrarea „Micii exploratori” se oferă sprijin pentru deschiderea cluburilor, prin pregătirea voluntarilor, dar și cu materiale și echipamentul necesar activităților în aer liber.
Conferința „ENERGIA” – inspirație pentru lucrătorii cu copiii
O dată la doi ani, „Europe's Children” organizează conferința „Energia”, în diferite orașe ale Europei, pentru echiparea și formarea lucrătorilor cu copiii din bisericile locale. Ediția 2024 a avut loc în România și a fost găzduită de Biserica „Centrul Creștin Emanuel” din București. Au participat învățători de copiii și misionari din 17 țări europene, care au prezentat metode pentru a ajunge mai eficient cu Evanghelia la cei tineri. „Europe's Children” este departamentul care se ocupă cu slujirea copiilor din Europa pentru Misiunile Mondiale „Adunările lui Dumnezeu”. Organizația își propune să ajungă la cei 80 de milioane de copii din Europa prin acțiuni caritabile, prin Cuvântul lui Dumnezeu și prin materiale de educație creștină.
Ioan Bochian, pastor fondator, Biserica „Centrul Creștin Emanuel” – București: E vorba de energia de care este nevoie pentru a ridica și a educa această nouă generație de credincioși în spiritul Sfintelor Scripturi.
Efren Portillo, director, Kidz România: Chiar numele spune asta, că trebuie să fie acest „dunamis”, energie împuternicită de puterea Duhului Sfânt pentru a câștiga această generație pentru Hristos. E urgent să ne implicăm în această lucrare pentru cei cu vârsta de până la 16 ani din bisericile noastre.
Mindy Benintendi, „Europe's Children”: În trecut, poate am crezut ca și creștini, că biserica este pentru adulți. Adulții merg și ascultă pastorul. Nu realizăm cât este de important să începem să ne ucenicizăm copiii de când sunt foarte mici. Ei învață puțin câte puțin, pe măsură ce le dăm învățătură, pe măsură ce îi lăsăm să experimenteze în clasă, ce înseamnă să umbli cu Dumnezeu, pe măsură ce văd în familia lor ce înseamnă să trăiești pentru Dumnezeu în fiecare zi, zi de zi.
Tamara Henkes, Muntenegru: Știm că mulți lucrători cu copiii slujesc singuri și nu au acces la resurse, instruire și materiale, așa că, îi aducem împreună pentru a-i încuraja. De asemenea, sperăm să inspirăm oamenii să înceapă să slujească următoarei generații, deoarece copiii nu sunt Biserica de mâine, ei sunt Biserica de astăzi!
Tece Entsminger, director, „Europe's Children”: Există o mișcare numită „Fereastra 4-14”, care arată că peste 80% dintre oamenii care Îl cunosc pe Isus, sunt cei care au între 4 și 14 ani. Și nu putem ignora acest lucru. Trebuie să avem oameni care sunt instruiți, dispuși și pregătiți să slujească copiilor, pentru că acești copii vor deveni tinerii noștri, vor umple bisericile și, sperăm, vor deveni pastori, misionari și lideri în întreaga lume.
Între modele reale și imaginare - Cartea Cărților
În data de 28 septembrie 2024, a avut loc în Biserica „Betania” din Șimleu Silvaniei, județul Sălaj, un eveniment „Cartea Cărților”, sub genericul „Eroii Bibliei”. Organizatorii au ales acest titlu inspirați fiind de episodul cu același nume, din sezonul 5 „Cartea Cărților”.
Organizatorii au spus că acest proiect a venit din inima lui Dumnezeu, că El este Cel care a coordonat întreaga activitate, deoarece au venit împreună oameni din mai multe adunări, din mai multe generații, pentru a sluji aceluiași Tată. Cei peste 100 de copii s-au bucurat să petreacă timp împreună și să afle că în Biblie sunt oameni reali care le pot fi modele.
Activitatea s-a focalizat pe episodul „Eroii Bibliei”. După vizionarea episodului, au urmat activități pe trei centre: dezbatere, lucru manual și jocuri. Copiii prezenți au avut vârste între 5 și 16 ani. Ei au fost împărțiți în trei echipe: echipa „Noe” (5-8 ani), echipa „David” (9-12 ani) și echipa „Iosif” (13-16 ani). Memo a fost atracția evenimentului și a adus multă bucurie copiilor. El a fost peste tot, pe tot parcursul evenimentului.
Nu a lipsit cântecul „Poemul Mântuirii” care era deja cunoscut de copii, deoarece foarte mulți dintre ei urmăriseră episoadele „Cartea Cărților”. După activitatea pe ateliere, a urmat o întâlnire cu toți participanții în sala mare, unde au răsunat, pline de bucurie, glasurile copiilor, cântând „Poemul Mântuirii”, după care a fost și un concurs. Copiii care au răspuns au fost răsplătiți cu căni inscripționate cu personajele favorite: Cristi, Oana și Memo. De premii, însă, s-au bucurat toți copiii, deoarece organizatorii au dorit ca fiecare copil să meargă acasă cu o amintire. Astfel, broșura „David și Goliat”, broșură de benzi desenate, pusă la dispoziție de Alfa Omega TV, împreună cu câteva dulciuri, au însoțit copiii acasă.
Potrivit DEX-ului, un erou este o persoană care se distinge, care iese în evidență prin vitejie și curaj, care devine celebră prin fapte deosebite. Deci, dacă spunem eroi, spunem... MODELE. Și în jurul nostru avem multe modele, începând din familiile noastre. Sunt părinții și bunicii noștri, dar poate fi și un prieten. S-ar putea să fie o persoană implicată în salvarea de vieți, cum sunt pompierii, sau medicii, sau cei din armată, din poliție. Viața ne oferă ocazia de a întâlni mai multe modele: bune sau rele, reale sau imaginare. Important este să identificăm modelele bune.
Pentru că Biblia nu este o carte învechită, pentru că ea ne oferă modele, eroi, în cadrul evenimentului, participanții au făcut cunoștință cu câțiva eroi ai Bibliei. Mai sunt eroi în zilele noastre? Fiecare copil a primit răspuns. Dumnezeu caută și azi copii și adulți care sunt dispuși să Îl asculte și să împlinească planul Lui, de dragul Lui, prin ascultare. Copiii au putut să Îl identifice pe Domnul Isus, cel mai mare erou, a cărui iubire este și pentru ei, erou care nu doar că a ascultat de Tatăl, ci S-a jertfit pentru fiecare dintre noi.
O „aromă” specială în acest proiect, a fost munca în echipă, slujirea cu bucurie și cu foarte mare drag, împreună. Dumnezeu i-a adunat, pe învățători și organizatori, copiii Lui din mai multe locuri, adolescenți, tineri, adulți ca să poată fi împlinit acest vis al Lui: copiii să cunoască dragostea Lui și să își ia modele din Biblie. Pe parcursul perioadei de organizare, în derularea evenimentului i-a însoțit bucuria slujirii, bucuria în așteptarea roadelor și armonia în echipă. Biserica „Betania” a fost ca un furnicar slujind toți scopului Lui, ca Numele să Îi fie vorbit de bine și copiii să Îl cunoască pe El, să cunoască oameni care L-au iubit și L-au urmat, să spună la sfârșitul zilei: „Și eu vreau să fiu un erou!”
Parteneriatul cu Dumnezeu a făcut să fie bucurie și rod. Parteneriatul cu Alfa Omega TV a făcut să existe acces mai ușor la resurse. Organizatorul evenimentului, Delia Marcela Remeș, a mulțumit pentru toate resursele puse la dispoziție: episodul de desene animate, costumul lui Memo, broșuri, grafica pentru inscripționarea cănilor, afișul. Mulțumiri au fost adresate și departamentului de evenimente „Cartea Cărților” pentru consultanță, pentru amabilitate, promptitudine și disponibilitate. Domnul să fie lăudat pentru toate!
Articolul a fost publicat în revista Alfa Omega TV Magazin (anul 14, nr. 6), din noiembrie - decembrie 2024, cu tema „Sunt o ființă nouă în Hristos”. Mai multe despre revistă și despre cum te poți abona: https://alfaomega.tv/revista