Secțiunea

Creștinul și societatea

Cum putem fi sare și lumină în societate?

În această secțiune, găsiți materiale care să vă încurajeze să vă trăiți credinta acolo unde v-a pus Dumnezeu în societate, să implicați valorile și credința dvs în deciziile de zi cu zi, să-L reprezentați pe Hristos și să fiți sare și lumină oriunde ați fi. Publicăm interviuri, reportaje, emisiuni, articole și alte materiale structurate pe mari domenii ale vieții - Profesia (în muncă investim o treime din viață); Biserica (Raportarea la comunitatea locala de credință); Dimensiunea socială (atitudinea față de cei defavorizați și societate); Educația, cultura și știința; Raportarea la tehnologie, media și divertisment; Relația cu statul, instituțiile sale și legea; Relațile cu cei din jur - familie, prieteni, copii, cunoscuți.


12.07.2024

Sunt creștin și am o afacere

Cine este antreprenorul român care deţine afacerea SC Killer SRL din comuna Horodnic de Jos, judeţul Suceava? Alexandru Scheul vorbește despre drumul pe care l-a parcurs ca să ajungă cine este astăzi. De asemenea, menționează câteva principii care atrag binecuvântarea lui Dumnezeu.

Firma este românească

Am pus bazele firmei SC Killer SRL în 1995. Am început afacerea împreună cu soția și cu doi oameni din sat. Am început de la zero. Ne-a ajutat o misiune creștină din Germania, iar sora mea și cumnatul au venit și ei. Am instalat utilajele, practic niste vechituri, dar au fost bune la acea vreme. Am început să lucrăm și profitul pe care l-am făcut l-am tot investit, iar la ora actuală suntem cea mai mare firmă din județul Suceava, avem o producție de 15 tone/zi (la nivelul anului 2020) de preparate din carne și avem abatorul nostru care furnizează materia primă la carmangerie. Am 220 de angajați și fac export în 7 țări din Uniunea Europeană. Toate astea nu sunt datorită mie, ci datorită Celui care m-a iubit întotdeauna, Domnul Isus Hristos.

Cine are credință și curaj, reușește”

În 2016 am primit un premiu, „Antreprenorul anului”, iar citatul care îl însoțește spune așa: „Cine are credință și curaj, reușește.” Sunt mulți cu credință, dar fără curaj, și mulți au curaj, dar fără credință. Dacă este doar una din ele nu merge niciodată. Și în Biblie spune că „degeaba credeți, dar nu faceți”. În urma credinței vine și curajul de a face ceva. Și dacă faci cu inima curată, Dumnezeu te ajută întotdeauna.

Aș putea spune că sunt cel mai binecuvântat om din Bucovina, așa am crezut întotdeauna. Nu sunt în stare să-I mulțumesc lui Dumnezeu, nu pentru că sunt eu mai deștept sau mai bun, dar așa a socotit Dumnezeu cu cale și eu Îi mulțumesc.

Respectul pentru părinți

Un lucru care a contat, probabil, este ascultarea de părinți. Eu mi-am iubit foarte mult părinții și cred că ei au fost mulțumiți de ascultarea pe care le-am arătat-o și am căutat să nu-i supăr. Deși când eram copil mai greșeam, dragostea acoperă tot. Asta scrie și în Efeseni: „Copii, ascultați în Domnul de părinții voștri.” Eu am căutat să împlinesc acest cuvânt și cât au trăit părinții mei, au fost o binecuvântare pentru mine. Probabil că părinții s-au rugat mult pentru noi, și suntem 9 frați, și toți suntem credincioși, avem o grămadă de copii, nepoți, toți Îl urmează pe Domnul Isus și ăsta e un lucru binecuvântat de Dumnezeu.

Viața de credință: credincios și patron

Este greu să fii și credincios și patron. Am spus deja că am 220 de angajați și lumea devine tot mai rea, se pizmuiesc și se urăsc între ei. E foarte greu să poți face pace între atâția oameni, să-i poți face să vină cu drag la serviciu. Ăsta e unul dintre obiectivele mele. Le-am spus: „Nu vreau să ziceți 'Au, iar trebuie să merg la serviciu'. Nu. Eu m-aș bucura dacă ați veni cu drag la serviciu, să vă simțiți ca într-o familie.” De multe ori sunt ispitit de concepția pe care o au românii și de modul în care se organizează la muncă și cum își îndeplinesc sarcinile de serviciu. Lasă de dorit.

Am fost prin multe țări în lumea asta și am văzut altceva. În Japonia chiar am fost surprins. Oamenii lucrează câte 8 ore și după aceea, din proprie inițiativă rămân încă 2 sau 3 ore să-și definitiveze lucrul. Dar au dat o lege că nu mai au voie să stea decât o oră peste program. Eu mă lupt să fiu și un bun creștin, și să fiu bun cu oamenii și să fiu un bun manager.

Transmiterea moștenirii

Când era decernarea premiilor la Camera de Comerț din Suceava pentru „Topul firmelor” am văzut că mai mult de jumătate dintre antreprenori sunt creștini evanghelici (neoprotestanți). Pentru viitor, ne gândim la copii că ne vor urma exemplul, dar ei nu prea știu cum stau lucrurile. Noi sperăm ca oamenii credincioși să-și ducă firmele mai departe, să aibă unde lucra și ceilalți credincioși. Eu am căutat să aduc la firmă oameni credincioși. Ăsta a fost scopul meu principal. De asta am și făcut firma aici pentru că puteam să plec de foarte multe ori în altă țară.

Copiii vor face ceea ce văd la părinți. Dacă ești corect și cu Dumnezeu și cu ei, copiii te vor urma, dar dacă încerci să fii cu două fețe copiii vor fi la fel. Contează foarte mult cât te implici în viața lor.

Fragment extras din emisiunea „Vieți în lumină”, cu Alexandru Scheul.

Articolul a fost publicat în revista Alfa Omega TV Magazin (anul 14, nr. 4), din iulie-august 2024, cu tema „Între sacru și secular”. Mai multe despre revistă și despre cum te poți abona: https://alfaomega.tv/revista


Relația cu Dumnezeu este cea mai valoroasă | Vieți în lumină 7.25, cu Raluca Sârb Cozîrtea

Aflată la vârsta adolescenței, Raluca Sârb Cozîrtea s-a întrebat ce rost are ea pe acest pământ. Anturajul prietenilor nu o împlinea și nu îi aducea bucurie. Atunci s-a gândit că viața trebuie să fie mai mult de atât și a început să-L caute pe Dumnezeu și să citească Biblia. Viața ei s-a schimbat după ce a fost născută din nou și a experimentat vindecarea pentru mai multe probleme de sănătate.

Despre bărbăția adevărată | Un dar pentru tine 2.61 cu Tiberiu Ciubotari

Masculinitatea și bărbăția, în sensul de virtuți, sunt calități dobândite. Dacă ascultă de Cuvântul Său, Dumnezeu îi învață pe bărbați ce înseamnă adevărata bărbăție. Soții ar trebui să reflecteze la modul în care Dumnezeu a creat femeia, să o trateze cu înțelepciune, să îi acorde cinste, respect și considerație. Fericirea soțiilor aduce, implicit, fericire bărbaților. Femeia are aceeași valoare, și nu ar trebui să fie disprețuită. Ignorarea acestei porunci atrage după sine consecințe.


Idolii moderni | Pastor Dorel P. Mengher

În Vechiul Testament, închinarea era legată de locuri sacre, și uneori de anumiți idoli în care oamenii se încredeau, cărora le duceau jertfe, care însemnau ceva pentru ei, un lucru sacru, profund și important în viața lor de zi cu zi. Astăzi asistăm la un alt gen de închinare la idoli, un alt tip de idolatrie, care este legată mai mult de inima omului, lucruri în care își pune speranța, încrederea, și de care este atașat.

Chiar și în viața de zi cu zi a creștinului, el nu poate să spună că este total lipsit de acest flagel și această mare provocare de a fi atent la idolii din viața lui.

Aș dori să încep cu un idol foarte subtil, care poate fi chiar persoana mea. Eu pot să fiu propriul meu idol, să mă închin propriilor mele păreri, să cred că am grijă de viața mea după cum vreau eu, că știu cel mai bine, că nu am nevoie de alții. Eul îmi poate poate fi idolul de care trebuie să fiu scăpat, eliberat.

Un alt domeniu pe care l-aș menționa este familia. Pot copiii mei să devină idoli? Să nu conteze ce e adevărat, ce e drept? Este normal să-ți iubești familia, să îți protejezi copiii și soția, dar e nevoie de o protejare în dreptate și în adevăr, nu în minciună și în neadevăr. În momentul în care copiii devin idoli, pentru tine nu mai contează adevărul, ci doar să-i meargă bine copilului și el să ajungă undeva în viață.

Hobby-urile pot să devină idoli. Putem ajunge să slăvim lucruri precum sportul sau vacanțele. Contează atât de mult pentru noi și ne atașăm atât de tare încât le idolatrizăm.

Un alt lucru foarte subtil: poate lucrarea mea să devină idol? Poate lucrarea pe care o fac pentru Dumnezeu, dar într-un mod nepotrivit, să ajungă să fie un idol pentru mine? Mă voi referi puțin acum la lucrarea de închinare. Aici este un domeniu în care, dacă nu suntem atenți, putem să ne închinăm închinării, nu lui Dumnezeu. Putem să facem idoli din melodiile care ne plac, care ne ating sufletul, nu duhul.

Ne simțim bine în închinare, dar nu pentru că duhul nostru este atins. Care este diferența? Atunci când duhul meu este atins în închinare, urmează o schimbare, apare ceva nou în viața mea, care mă duce într-o direcție bună, mă face mai sensibil pentru Dumnezeu, pentru lucrarea Lui. Pe de altă parte, o închinare sufletească, în care doar emoțiile mele sunt atinse, mă face să mă simt bine pe moment numai. Îmi place să fredonez melodia, dar viața mea nu este schimbată.

De aceea, cred că trebuie să fim foarte atenți și la domeniul închinării, pentru că poate să devină o închinare la idoli atunci când eu sunt preocupat doar de instrumentul meu. Cred că instrumentiștii trebuie să fie buni și să se pregătească pentru când vor cânta, dar să fie foarte atenți că poate perfecționismul sau forma în care se prezintă pot fi o închinare la idoli.

Fără să își dea seama, oamenii din biserică se pot închina talentului pe care unul sau altul îl prezintă în față. Este foarte periculos pentru biserica lui Hristos când eu sunt îndrăgostit mai mult de o melodie decât de Dumnezeu, când sunt admir mai mult de un solo de chitară decât pe Dumnezeu.

De aceea, cred că trebuie să fim foarte atenți.

Mai sunt și faptele noastre bune. Unii se închină faptelor lor bune și cred că sunt îndreptățiți înaintea lui Dumnezeu prin faptele lor, nu prin credință, prin jerfa lui Isus Hristos. Toți suntem socotiți neprihăniți doar prin jertfa lui Isus Hristos, prin credința în Isus Hristos, prin darul lui Dumnezeu pentru viața noastră.

Dorel P. Mengher, pastor, biserica „Casa Închinării”, Timișoara

Articolul a fost publicat în revista Alfa Omega TV Magazin (anul 12, nr. 4), din iulie - august 2022, cu tema „Cum poți fi binecuvântat”. Mai multe despre revistă și despre cum te poți abona: https://alfaomega.tv/revista

 

Cum funcționează legile spirituale | Un dar pentru tine 1.44, cu Sefora Ignat

Nu te poți aștepta să gândești sau să spui anumite cuvinte și să nu aibă nicio consecință. Când sunt folosite corect, cuvintele aduc încurajare, zidire, eliberare. De partea cealaltă, când nu folosim corect cuvintele, acest lucru poate aduce piedici în viața noastră.

Cum să-ți administrezi bugetul personal

Ray și Shirley Noftsinger

Liber de datorii

Înainte de a pune o bază pentru schimbare, trebuie să devii sincer cu situația ta actuală, să știi exact unde ești acum: Care este situția ta actuală? Care este situația ta financiară actuală? Folosind ierahia nevoilor de bază a lui Maslow și GPS-ul Financiar (Goal Powered Spending-cheltuiește doar cu scop), stabilește care este gravitatea stării tale finaciare.

Abraham Maslow, un renumit psiholog american, a identificat nivelurile nevoilor de bază ale oamenilor, care arată mai clar motivațiile și dezvoltarea personală a oamenilor. Conform teoriei lui Maslow, sunt cinci niveluri ale nevoilor oamenilor de la cele de bază până la cele complexe: fiziologice, siguranță și securitate, dragoste și apartenență, stimă de sine, auto-actualizare.

Aceste niveluri au devenit o ierarhie care ne oferă o imagine a priorităților prin care oamenii sunt motivați să performeze în medii de antrenament educațional și ocupațional. În principiu, o persoană care nu are nevoile de bază fiziologice satisfăcute (respirația, setea, foamea, siguranța) va fi mai puțin motivată să îndepliniească sarcinile care îi sunt atribuite. Vedem aceeași disperare și în ierarhia financiară a oamenilor din societatea noastră. Unii oameni lucrează necontenit pentru a supraviețui și prospera în orice stagiu al economiei, iar alții nu opun nicio rezistență și devin doar o statistică a nivelului de sărăcie. Dar, din nou, găsim legi spirituale care pot să determine trecerea noastră prin diferitele stadii.

Supraviețuire: Legea Perseverenței

Nivelul 1. Nevoile de bază conform ierahiei lui Maslow.

Cele mai grele condiții de viață în mod natural cer cea mai multă perseverență pentru a le birui. În stadiul de supraviețuire, oamenii operează la nivelul de bază al ierahiei lui Maslow: nevoile simple fiziologice de mâncare, apă, adăpost și siguranţă, și nevoile emoționale de dragoste și apartenență. Respectul de sine, auto-actualizarea și nevoile altora primesc foarte puțină importanță la acest nivel.

Stagnarea: Legea Responsabilității

Nivelul 2. Căutând nivelul de înzestrare.

Oamenii aflați în această situație mai puțin critică supraviețuiesc dar sunt blocați, nu pot avea o siguranță financiară pentru a putea urca. Ei în mod responsabil caută să își ridice stima de sine în carieră și în stilul de viață, dar evenimente de viață neprevăzute îi țin să nu poată ieși din datorii, blocându-le fiecare ban în plus și nu le permit să termine luna cu un buget pozitiv.

Semnificativ: Legea Măreției

Nivelul 3. Slujitor

Oamenii la acest nivel de auto-actualizare sunt în număr destul de mic care, nu doar că au nevoile de bază împlinite, ci sunt și lipsiți de datorii. Ei sunt capabili să ofere donații considerabile din timpul și finanțele lor pentru a-i ajuta pe cei în nevoi. Ei operează într-un stadiu avansat de dezvoltare al talentelor și abilităților lor și sunt capabili să îi învețe și să-i ridice pe alții la un nivel de independență financiară.

Buna administrare

Cel mai important este să înțelegi că Dumnezeu te iubeşte indiferent dacă dăruiești sau nu pentru extinderea Împărăţiei Lui. Dumnezeu vrea ca tu să-I dai Lui suma de bani pe care o poţi da cu bucurie chiar dacă este cu mult sub 10% din veniturile tale. Vei merge în Rai oricum şi El te iubeşte oricum.

Dar chiar dacă Dumenzeu te iubeşte indiferent de procentul pe care îl dai cu bucurie, orice sumă mai mică de 10% arată că nu Îl onorezi. Uită-te la Dumnezeu în postura de bunic. Nepoţii noştrii ne dezonorează constant prin neascultare, fiind obraznici şi uneori chiar nepoliticoși. Noi, ca bunici, tot îi iubim dar bineînțeles că nu le vom cumpăra înghețată dacă se poartă astfel cu noi! Am spus aceste lucruri fără intenţia de a te face să te simţi vinovat. Vreau să-ţi atrag atenţia asupra unei legi spirituale Biblice, legea reciprocităţii.

Munceşte pentru a fi o binecuvântare:

„Aduceți însă la casa vistieriei toate zeciuielile, ca să fie hrană în Casa Mea; puneți-Mă astfel la încercare, zice Domnul oștirilor, și veți vedea dacă nu vă voi deschide zăgazurile cerurilor și dacă nu voi turna peste voi belșug de binecuvântare. Și voi mustra pentru voi pe cel ce mănâncă (lăcusta), și nu vă va nimici roadele pământului, și vița nu va fi neroditoare în câmpiile voastre, zice Domnul oștirilor. Toate neamurile vă vor ferici atunci, căci veți fi o țară plăcută, zice Domnul oștirilor.” (Maleahi 3:10-12)

Legea Reciprocităţii ne este arătată în Luca 6:38, unde Isus ne învaţă să dăm şi vom primi – nu neapărat din același loc unde am dat. Domnul este acela care primeşte darurile noastre chiar dacă dăm unor oameni care sunt în nevoi (dăm ca şi cum îi dăm Lui – dăm în numele Lui), iar El va avea grijă să primim ceea ce am dat în aceeaşi măsură „îndesată, clătinată, care se va vărsa pe deasupra”.

Fragment extras din cartea „Liber de datorii”, scrisă de Ray și Shirley Noftsinger.

Ce rol are Biserica în lumea afaceriștilor? | Michael Baer

Biserica trebuie să își schimbe mentalitatea asupra afacerilor. A face business e ceva bun, iar pastorii trebuie să își învețe enoriașii care au afaceri cum pot face asta într-un mod cinstit care să îi aducă onoare lui Dumnezeu. Oamenii de afaceri își doresc să fie echipați de pastorul lor!

Risipa alimentară la români. Cum putem evita pierderile

„Românii aruncă la gunoi, în medie, aproximativ 9 kilograme de mâncare pe lună, arată statisticile făcute de mai multe organizaţii active în domeniul combaterii risipei de alimente. Cifra este uriașă, în raport cu sărăcia pe care o clamăm aproape la fiecare pas. În multe case din România, cantităţi importante din alimentele cumpărate ajung în scurt timp la gunoi, fără să-și fi justificat cheltuiala. Care sunt însă adevăratele costuri, dincolo de suma înscrisă pe bon?”

sidebar tvlive
sidebar revista
facebook alfa omega tv
App mobila

Aplicația mobilă

Descarcă aplicația mobilă „Alfa Omega TV” și fii la curent cu știri, recomandări și noutăți!

badge google play badge appstore

Alte informații

Canalul Alfa Omega TV poate fi recepționat gratuit via satelit: Eutelsat E16A, 16 grade Est, Frecventa – 12.717 Mhz, Polarizare Orizontală, Symbol rate - 7500 ks/s, FEC - 3/4, Codare - MPEG-4.
Alfa Omega TV Production deține 2 licențe de emisie TV pe satelit: canalele Alfa Omega TV și Alfa Omega TV Internațional. Alfa Omega TV editeaza, la fiecare doua luni, revista: "Alfa Omega TV Magazin".
SC Alfa Omega TV Production SRL, Str Aurel Pop nr. 8, Timisoara. Reprezentant legal și asociat unic: Pețan Tudor. Conducerea societății: Pețan Tudor: director general, coodonator programe; Pețan Mirela: director executiv; Mocofan Muguraș: director tehnic/dezvoltare.
Cod de conduită profesională

Organismul de reglementare sau de supraveghere competent este Consiliul National al Audiovizualului (CNA), cu sediul in Bd. Libertatii nr.14, sector 5, Bucuresti, tel: 40 (0)21 305 5350, email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

 Alfa Omega TV - E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. | Tel.:+40 256 284913 | Fax:+40 256 284912

Alfaomega.tv folosește cookies. Info și setări: Politica Cookies. Politica confidențialitate.