• Secțiunea „Creștinul și Biserica”

    crestinul si profesia 640CREȘTINUL ȘI BISERICA - Biserica lui Hristos a fost chemată să iasă afară și să „facă ucenici.” dar de multe ori s-a dovedit pasivă și a pierdut contactul cu realitatea din jur. Există și biserici care au înțeles că mesajul dragostei lui Dumnezeu trebuie manifestat față de aproape în diverse moduri. Această secțiune discută despre Biserica vie spiritual și cu impact în societate, tratând și cum ar trebui să ne raportăm noi, ca și credincioși, la Biserică, atât ca instituție cât și ca comunitate de creștini.

Realități și perspective 106 - Planul Domnului cu națiunile - Stephen Briggs

În cadrul acestui program, cu tema „Planul Domnului cu națiunile”, au fost discutate următoarele subiecte: Cum influențiază mass media națiunile în ziua de azi? De ce este Dumnezeu preocupat de fiecare națiune în parte?  Ce înseamnă întărirea unei prorocii? De ce este important să studiem și să înțelegem legămintele lui Dumnezeu? Cine este responsabil pentru „aliyah"?  Cum ne putem alinia la planul pe care Dumnezeu îl are cu națiunile? De ce țările europene nu susțin Israelul? Cum ar trebui să ne rugăm pentru situația din Marea Britanie?

Bine ați venit la o nouă ediție a emisiunii ”Realități și perspective” !

Astăzi avem alături de noi un oaspete special și un prieten drag, pe Stephen Briggs. Bine ai venit, Stephen !

Mulțumesc ! Mă bucur să fiu aici.

Îl cunoaștem pe Stephen de mai mulți ani. Stephen este producător pentru Hatikvah Films, multe dintre filmele lor fiind deja în grila noastră de program și sunt difuzate pe Alfa Omega TV prin diferite stații în România. Stephen, ca producător și având o mentalitate de jurnalist, aș vrea să discutăm câteva lucruri despre media. Evident, noi avem o perspectivă media pentru diverse evenimente, însă azi aș vrea să discutăm despre planul lui Dumnezeu pentru națiuni. Am tratat acest subiect cu diferiți invitați și am vrea să vedem și punctul tău de vedere. Înainte de aceasta, spune-ne câteva cuvinte despre tine și despre motivația ta de a sluji în media, mai ales în Israel și în alte națiuni.

După cum spuneai, mă numesc Stephen Briggs și sunt implicat în media. Am locuit în Israel câțiva ani. Știu că Alfa Omega TV are multă deschidere față de Israel. Am locuit cu Lance Lambert, care a slujit decenii la rând ca învățător, iar în 2015 a plecat la Domnul. Nu aveam nicio intenție de a face asta înainte de a fi chemat să merg în Israel, lucru care s-a întâmplat prin circumstanțe miraculoase, după cum îți povesteam înainte de emisiune, dar timpul nu ne permite să intrăm în detalii. Poate vom avea ocazia altă dată. Mereu mi-am dorit să comunic eficient. Chemarea mea este să învăț și să le propovăduiesc Evanghelia celor din jur, iar generația noastră are la dispoziție această unealtă minunată numită media pentru a face asta, care are diferite forme. Sunt convins că, dacă C.S. Lewis, autorul seriilor ``Narnia``, ar trăi astăzi, nu ar scrie cărți, ci ar fi implicat în media, fiindcă prin media ajungi la cele mai multe persoane.

El a fost implicat în lumea academică fiindcă, în generația sa, așa putea să ajungă la oameni și să aibă influență. În generația aceasta, media are cea mai mare influență, media le vorbește națiunilor. De aceea suntem implicați în producția de filme. Producem documentare despre Biblie și Israel.

O serie la care lucrăm de 10 ani se numește ”Binecuvântare, blestem sau coincidență?”. Am pornit de la relevanța versetului din Geneza 12:3 de-a lungul istoriei, care spune: ”Voi binecuvânta pe cei ce te vor binecuvânta și voi blestema pe cei ce te vor blestema și toate familiile pământului vor fi binecuvântate în tine.” Biblia Partea importantă cu privire la acest verset se găsește în Galateni 3:8, unde scrie: ”Scriptura, de asemenea, fiindcă prevedea că Dumnezeu va socoti neprihănite pe neamuri”, pe voi, ca români, pe noi, ca englezi, ”prin credință, a vestit mai dinainte lui Avraam această veste bună: ‘Toate neamurile vor fi binecuvântate în tine.’” Biblia

Geneza 12:3, din prima carte a Bibliei, este așadar o proclamare a Evangheliei și a metodelor prin care va lucra. Binecuvântările și blestemele din Geneza 12:3 au ca scop mântuirea.

”Binecuvântare, blestem sau coincidență ?”

Ai menționat seria ”Binecuvântare, blestem sau coincidență ?”. Am difuzat-o de mai multe ori în ultimii doi-trei ani de când am tradus-o.

Aș vrea să subliniem câteva puncte despre acest subiect, dar, înainte de aceasta, vom introduce o parte din unul dintre cele 13 episoade, pentru a le reaminti telespectatorilor de ele.

Ne-am întors în studio, la emisiunea ”Realități și perspective”. Am văzut un segment scurt din această serie.

Ai putea să ne spui mai multe cuvinte despre această serie, poate despre motivul din spatele ei și ideea sa ? Ce înseamnă pentru cariera ta, ca producător de film ?

Care este scopul seriei ?

Eu am un interes deosebit pentru națiuni. Tatăl meu s-a născut în Camerun. Bunicul a slujit în toată lumea, a locuit în Singapore, spărgea codurile japonezilor, a pus pe picioare afaceri în Nigeria și a călătorit foarte mult. Mereu am iubit națiunile. Psalmul 2 vorbește despre națiuni, despre comploturile acestora împotriva lui Mesia și împotriva lui Dumnezeu, dar în versetul 8 scrie: ”Cere-Mi și-ți voi da neamurile de moștenire și marginile pământului în stăpânire !”Biblia Dumnezeu e interesat de națiuni, nu doar de o națiune, la singular. Asta înseamnă că România contează pentru El. El nu e interesat doar de relația voastră personală cu El, ci de relația națiunii voastre cu El. Imaginea completă a lui Dumnezeu nu include doar Israelul sau implicarea personală a fiecăruia. Dumnezeu dorește să lucreze într-un context mai larg. În Apocalipsa 7:14 scrie că în Împărăția Sa vor fi oameni din orice seminție, limbă, națiune și popor. El nu e mulțumit cu o singură seminție, cu o singură entitate. Să luăm ca exemplu Israelul ! Imaginea nu ar putea fi completă doar cu Israelul.

De aceea, în Isaia 19 vedem o imagine incredibilă a harului lui Dumnezeu. La finalul capitolului 19, în versetul 25, găsim o declarație uimitoare: ”... Egiptul, poporul Meu, și Asiria, lucrarea mâinilor Mele, și Israel, moștenirea Mea !” Biblia

Israelul a fost și va fi mereu moștenirea Sa, dar adaugă și națiunile. E interesant ce spune despre Egipt, cu precădere.

Dumnezeu îi spune Egiptului, în Exodul, că nu vrea să aibă nimic de-a face cu el și să Îi lase poporul să plece ca să devină o națiune înaintea Lui, iar în Isaia spune ”Egiptul, poporul Meu”. Ce schimbare ! Ce imagine a harului ! Națiunea cu care Dumnezeu nu a avut nimic de a face pentru o perioadă, acum o numește a Sa.

E interesant că ai menționat acest segment din Biblie. Nu te-am întrebat înainte despre asta, dar mulți teologi vorbesc despre ”autostrada sfințeniei” și despre faptul că Israelul este prezentat într-o lumină complet nouă, iar Asiria va fi o nouă națiune. Probabil va avea loc o schimbare semnificativă la final în ce privește relația lui Dumnezeu cu națiunile. Suntem curioși să aflăm cum va lucra Dumnezeu la final.

Biblia vorbește despre multe evenimente, dar partea interesantă este că în era noastră vedem împlinindu-se mult mai multe lucruri din Biblie decât în orice altă perioadă din istorie. În 2 Petru 1:19 scrie: ”Și avem cuvântul prorociei făcut și mai tare, la care bine faceți că luați aminte, ca la o lumină care strălucește într-un loc întunecos, până se va crăpa de ziuă și va răsări luceafărul de dimineață în inimile voastre.” Biblia Când va fi făcut cuvântul prorociei și mai tare ? Voi citi versetul fiindcă vreau să le explic telespectatorilor foarte clar.

2 Petru 1:19... E interesant ce citim aici. Apostolul Petru spune că prorocia va fi făcută și mai sigură.

Cum se poate ca prorocia să fie făcută și mai tare, sau mai sigură ? Prorocia e fie adevărată, fie falsă, nu ? Cum se poate să fie făcută mai sigură ? Există un detaliu pe care îl vedem în acest verset: ”... cuvântul prorociei făcut și mai tare, la care bine faceți că luați aminte, ca la o lumină care strălucește într-un loc întunecos, până se va crăpa de ziuă și va răsări luceafărul de dimineață în inimile voastre. Fiindcă, mai întâi de toate, să știți că nicio prorocie din Scriptură nu se tâlcuiește singură. Căci nicio prorocie n-a fost adusă prin voia omului, ci oamenii au vorbit de la Dumnezeu, mânați de Duhul Sfânt.” Biblia Cum se poate ca prorocia să fie făcută mai sigură ? De ce a spus apostolul Pavel asta ? Foarte simplu, fiindcă el a fost martor ocular la acea prorocie. Fiindcă Petru a văzut moartea, învierea și înălțarea lui Isus, el a putut să scrie că a văzut acele lucruri venind în ființă. E o afirmație uimitoare, deoarece noi putem spune astăzi că am citit această profeție, iar acum o vedem venind în ființă. Israelul s-a întors în țara sa, are loc aliyah, evreii se întorc în Israel și devin o lumină pentru națiuni și Dumnezeu Își împlinește Cuvântul ad litteram în generația noastră. Cred că Petru și Pavel și-ar fi dorit să fie în viață în această perioadă.

Interesant ! Poate că unii telespectatori sunt confuzi și se întreabă de ce vorbești despre planul lui Dumnezeu cu națiunile. În bisericile noastre învățăm, mai ales creștinii născuți din nou, că un lucru esențial este relația noastră cu Dumnezeu, că mântuirea e individuală. De ce vorbești despre planul lui Dumnezeu cu națiunile ? Te rog, încearcă să le explici celor care au această întrebare !

Vă voi explica direct. În Matei, de la capitolul 5 la capitolul 7, avem Manifestul Împărăției. Dacă Isus ar candida pentru Parlamentul României, ar predica din Matei 5-7, care este de fapt Predica de pe munte. În engleză, cuvântul ”predică” sună a ceva plictisitor, dar în realitate e ceva foarte interesant. Ea reprezintă caracterul Lui. Eu spun adesea că Legea lui Dumnezeu este reprezentarea scrisă a caracterului lui Dumnezeu. Legea Sa ne spune ce dorește să facem în națiunile noastre. Noi slujim unui Împărat care are o împărăție. Împărăția Sa nu va avea sfârșit, este eternă, și implică un anumit caracter. Dumnezeu nu ți-a dăruit mântuirea doar ca bilet pentru a putea intra în rai. El te-a mântuit deoarece dorește să te transforme, să te ducă din slavă în slavă. Nu te-a mântuit doar pentru relația ta personală cu El, aceasta fiind primul pas, dar odată ce ai făcut acest prim pas, vei vrea să îți vezi și familia transformată. În Fapte scrie: ”Crede în Mine și vei fi mântuit, tu și familia ta.” parafrazare Nu vei fi mântuit doar tu. E egoism să crezi că e vorba doar despre tine. Lucrul acesta poate fi aplicat nu doar la casa ta, la părinți, bunici, la familia ta, deoarece după aceea vorbește despre răscumpărarea locului tău de muncă. În Efeseni 5 se vorbește despre relație dintre soț și soție, dar la începutul capitolului 6, înainte de a trece la armătura lui Dumnezeu, vorbește despre relația dintre copii și părinți și părinți și copii, dintre robi și stăpâni, sau, în termeni actuali, dintre angajați și angajatori. Cu alte cuvinte, și munca ta trebuie să fie transformată de Evanghelie, nu doar casa ta.

Stephen, vorbeai despre împlinirea profeției biblice sub ochii noștri. Cum ai rezuma pe scurt momentul în care trăim ? Înregistrăm emisiunea la mijlocul anului 2019 și probabil o vom redifuza peste câtva timp. Cum vezi mijlocul anului 2019 în planul profetic al lui Dumnezeu pentru națiuni și pentru Israel ?

Am putea discuta ore întregi despre asta. E suficient să ne uităm la Matei 24 și 25 pentru a răspunde, dar există un verset în particular, versetul 33 din Matei 24, pe care îl voi citi pentru telespectatori, care ne oferă răspunsul. Marcu 13, Luca 21 și Matei 24 și 25 vorbesc despre vremurile din urmă. Oamenii vor spune că în fiecare generație s-a spus că e ultima generație și aș avea mare grijă ce spun referitor la aceasta, dar fiți atenți ce scrie în versetul 33: ”Tot așa, și voi, când veți vedea toate aceste lucruri, să știți că Fiul omului este aproape...” Biblia Am văzut cutremure de pământ în istorie, am văzut trădări între frați, am văzut toate celelalte lucruri despre care se vorbește în Matei 24 și 25, dar cheia aici este cuvântul ”toate”, ”când veți vedea toate aceste lucruri”, toate lucrurile prezentate în Matei 24 și 25, nu doar întoarcerea Israelului în țară, înflorirea măslinului, să știți că sfârșitul este aproape. Noi vedem azi întâmplându-se toate lucrurile din acea listă. Și în Marcu 13:12 se vorbește despre asta și scrie că tatăl va da la moarte pe copiii săi, fiind vorba despre avorturi. În același verset scrie că și copiii își vor da părinții la moarte, fiind vorba despre eutanasiere, despre moartea asistată. Iată așadar o generație care legalizează avortul și care va culege eutanasierea. Știu că e un subiect delicat și nu vom intra în detalii, dar probabil ați difuzat ”Strigătul pământului”, un alt film produs de noi. Lucrurile acestea se întâmplă chiar sub ochii noștri și este un privilegiu să fim martori la împlinirea acestei realități. În Luca, Isus spune: ”Vegheați dar în tot timpul și rugați-vă”. Biblia Multe persoane se roagă cu ochii închiși. Unde scrie în Biblie că trebuie să te rogi cu ochii închiși ? Arăți mai multă reverență când te rogi astfel, dar Isus spunea aici că nu poți să te rogi fără să fii informat și implicat, fără să fii conștient de ceea ce se întâmplă. Noi trebuie să analizăm toate lucrurile care au loc la nivel mondial și să vedem ce spune Biblia despre ele, cum se aplică aceasta la situațiile prin care trecem, și cum răspund eu prin prisma Cuvântului lui Dumnezeu. De aceea este atât de important capitolul 12 din Geneza, deoarece implică ridicarea și căderea națiunilor de-a lungul istoriei. În Isaia scrie că cine se atinge de lumina ochilor Lui va cădea sub blestemul Său. Vedem asta la Imperiul Roman, la Imperiul Babilonian, la Imperiul Greciei, la Imperiul Bizantin, la Imperiul Britanic. Toate aceste imperii au suportat consecințe pentru că s-au atins de lumina ochilor lui Dumnezeu, de planul și scopul lui Dumnezeu pentru Israel și planul Său de răscumpărare.

Revenim din nou la relația noastră cu Dumnezeu, indiferent că e vorba de relația nostră din prezent sau a imperiilor din trecut cu Israelul, care e lumina ochilor Lui. Am trecut pe foaie subiectul seriei de 13 episoade ”Binecuvântare, blestem sau coincidență ?”. Ai un episod despre legământul și spui că sunt mai multe tipuri de legăminte. În România, există dezbateri și pe acest subiect. Se spune că unele legăminte sunt cu Israelul, și Noul Legământ este cu noi, că legămintele vechi fac parte din Vechiul Testament și nu ne privesc, iar noi ne concentrăm pe Noul Testament. Unii însă, spus că și Noul Legământ a fost făcut cu poporul evreu. Poate ne spui câteva cuvinte despre importanța studierii și înțelegerii legămintelor lui Dumnezeu și de ce sunt relevante și pentru noi, de ce Dumnezeu este obligat să Își țină legămintele și de ce noi, credincioși ai Noului Testament, trebuie să înțelegem Vechiul Testament și toate legămintele ?

Să facem o recapitulare rapidă a legămintelor. Primul legământ este legământul adamic și se referă la punerea omului în grădină și la celelalte lucruri, împreună cu responsabilitățile primite.

Următorul este legământul noetic în care Dumnezeu promite că nu va mai distruge omenirea prin potop. El a lăsat un semn al legământului prin curcubeu, curcubeu pe care îl vedem și astăzi ca dovadă că Dumnezeu nu va mai distruge omenirea prin potop.

Urmează legământul avraamic, un legământ uimitor, care este un legământ al deciziilor și care reprezintă decizia lui Dumnezeu de a salva omenirea. El a stabilit asta în Grădina Edenului, dar acum verbalizează promisiunea, ”taie” legământul. În Geneza 12, El promite că va face asta, dar Avraam întreabă de unde știe că se va întâmpla așa, iar în Geneza este îndrumat să ”taie” legământul, care însemna tăierea animalelor în două. Aceasta era o tranzacție comercială în vremea lui Avraam. Se tăia animalul în două și ambele părți implicate treceau printre cele două părți ale animalului despicat. Prin aceasta se spunea că dacă o parte încălca tranzacția comercială, cealaltă parte avea permisiunea să o taie în două. Avem așadar, o imagine uimitoare aici. Dumnezeu îi spune lui Avraam să pregătească animalele, să le despice în două, dar că el nu va trece prin mijloc deoarece va încălca înțelegerea și o va lua El pe toată pe umerii Săi. Dumnezeu a trecut ca niște flăcări și un fum ca dintr-un cuptor, iar Avraam a stat deoparte. Pentru a proteja acel legământ, Avraam a trebuit să gonească vulturii ca să nu distrugă ceremonia de tăiere a legământului. Acesta a fost legământul avraamic în care trebuie să observăm ceva foarte important și anume vărsarea de sânge, la fel ca în cazul legământului lui Moise, a tăierii împrejur.

Legământul cel nou este legământul abilității. Ce vreau să spun prin asta ? E vorba de abilitatea lui Dumnezeu de a ne salva prin Hristos. Nicăieri în Biblie însă, nu scrie că acesta înlocuiește legământul avraamic. Legământul avraamic nu va fi abolit niciodată. Biblia mea conține 66 de cărți, nu 27. Dacă alegi să joci doar cu o parte din cărți, e treaba ta, dar Dumnezeu a lăsat 66 de cărți. Noi trebuie să înțelegem că în vremea lui Isus nici nu exista Noul Testament. Noul Testament a fost scris după ce El a plecat. Tot ce știau apostolii era din Vechiul Testament, iar când Isus a spus că nu va trece o iotă sau o frântură de slovă din Lege, se referea la Vechiul Testament. Atât de important e ! Să mergem mai departe deoarece și Noul Legământ a fost încheiat prin sânge. Mai avem și legământul căsniciei care e încheiat tot prin sânge, ceea ce e fascinant, deoarece tot ce se află în afara acelui legământ al căsătoriei este o denaturare a imaginii lui Dumnezeu.

Agenda care e răspândită în prezent la nivel global este un atac asupra manifestării caracterului lui Dumnezeu, deoarece doi bărbați împreună... Vă voi citi ce scrie în Efeseni 5 deoarece Cuvântul lui Dumnezeu aduce claritate. Efeseni 5:21 vorbește despre supunerea unii față de alții, apoi scrie: ”Nevestelor, fiți supuse bărbaților voștri ca Domnului, căci bărbatul este capul nevestei, după cum și Hristos este capul Bisericii, El, Mântuitorul trupului.” Biblia. Puțin mai jos, de la versetul 26, scrie: ”... ca s-o sfințească, după ce a curățit-o prin botezul cu apă prin Cuvânt, ca să înfățișeze înaintea Lui această Biserică, slăvită, fără pată, fără zbârcitură...” Biblia Vorbește despre Biserică, despre soția lui Isus. Asta suntem noi chemați să fim. La o astfel de căsnicie suntem chemați și tot ce există în afara acestei căsnicii produce distorsiune.

Astfel, adulterul transmite în mod greșit că Isus Își va înșela Biserica, că Își va căuta o altă iubită. Violul transmite în mod greșit să Biserica poate fi silită să creadă??? Dacă soțul este imaginea lui Hristos, iar soția este imaginea Bisericii, toate celelalte reprezentări denaturează realitatea în care ne-am născut. Suntem destinați pentru o nuntă, o nuntă între un mire și o mireasă, nu între două mirese sau doi miri, sau poligamie. Poligamia e interesantă. Dacă soțul este imaginea lui Hristos, iar soția este imaginea Bisericii, poligamia ne spune că există un Dumnezeu și mai multe confesiuni. Nu e adevărat ! Isus se căsătorește cu o singură Mireasă. Sau invers, să existe o singură Biserică și mai mulți Dumnezei. Nici așa nu se poate. Isus a spus: ”Eu sunt Calea, Adevărul și Viața. Nimeni nu vine la Tatăl decât prin Mine.” Biblia Avem în acest legământ ceva extrem de semnificativ și asta deoarece s-a făcut prin vărsare de sânge. Isus a trebui să se nască dintr-o fecioară deoarece a fost nevoie să rupă legământul din cealaltă parte. În ce realitate uimitoare am intrat !

Mulțumim pentru această perspectivă, deoarece oamenii trebuie să înțeleagă toată Biblia pentru a cunoaște planul lui Dumnezeu, să nu se rezume doar la faptul că ei cred în Hristos, în sacrificiul Său și că sunt creștini născuți din nou. Să nu spună că Vechiul Testament este doar Lege, iar ei citesc doar din Noul Testament.

E mai mult de atât, deoarece în Efeseni 1:9 citim ceva important. Să vedem un alt pasaj înainte. În 2 Corinteni 4:1-2 citim: ”Iată cum trebuie să fim priviți noi: ca niște slujitori ai lui Hristos și ca niște ispravnici ai tainelor lui Dumnezeu. Încolo, ce se cere de la ispravnici este ca fiecare să fie găsit credincios...” Biblia Ca să fii slujitor al lui Hristos, trebuie să lucrezi pentru El, să te închini Lui, să ai o relație cu El. Mulți creștini vor să se oprească acolo, dar mai departe scrie ”și ca niște ispravnici ai tainelor lui Dumnezeu...”. Înțelegem din asta că nu este o singură taină, ci mai multe taine ale lui Dumnezeu. Una dintre taine e Israelul, apoi mai e Biserica, învierea, Mireasa, curva din Apocalipsa, și mai sunt multe altele. O altă taină apare în Efeseni 1:9, unde scrie ”taina voii Sale”, la singular. Citim în continuare: ”... să ne descopere taina voii Sale după planul pe care-l alcătuise în Sine Însuși, ca să-l aducă la îndeplinire la împlinirea vremurilor, spre a-Și uni iarăși într-unul în Hristos toate lucrurile: cele din ceruri și cele de pe pământ.” Biblia E foarte interesant. Dacă voia lui Dumnezeu este să unească în Hristos toate lucrurile, nu se referă doar la Iuda???, ci și la copiii săi și soția sa, la afacerea sa și slujirea sa, la locul de muncă, la națiune. Se referă la toate lucrurile, nu doar la viața ta personală. Să mergem puțin mai departe. Care e voia Sa ? El a spus, în Geneza 1, că dorește să aibă o relație cu omenirea. El i-a dat lui Adam responsabilitatea de a le pune nume tuturor animalelor. Adam a căutat un tovarăș de viață, dar nu a găsit pe nimeni potrivit. Atunci, Dumnezeu a creat și a delegat. Geneza 1 corespunde exact cu Apocalipsa 21 și 22. În Geneza 3, păcatul intră în lume. În Apocalipsa 20, păcatul părăsește lumea. Avem un pom al vieții la început și avem un pom al vieții la sfârșit. Avem aur la început ascuns în râu și aveam aur la sfârșit. Avem o grădină la început și un oraș la sfârșit. Avem pomul cunoștinței binelui și răului la început, ai pomul vieții la sfârșit. Toate corespund exact. Dacă lași doar Geneza 1, 2 și Apocalipsa 21, 22, vei vedea că acestea corespund perfect. Asta îmi spune că există un Designer în spatele întregii Cărți, nu doar a Noului Testament.

Interesantă perspectivă ! Să revenim la Israel. Vom difuza imediat un segment dintr-un documentar produs de voi ”Forsaken Promise”, dar aș vrea să discutăm acum despre provocarea lui Dumnezeu pentru Regatul Unit referitor la relația cu Israelul. Am discutat despre aliyah despre care toți telespectatorii noștri știu, despre întoarcerea poporului evreu în țară. Cine este responsabil pentru aliyah? Statul Israel, evreii, Biserica, alte națiuni ? Cine este responsabil de aliyah?

Nu e o întrebare simplă. De fapt, toate elementele amintite sunt responsabile. Unele persoane s-au întors în Israel din spirit de pionierat, iar în Isaia 49:22 scrie că neamurile vor ajuta la întoarcere poporului evreu înapoi. Ca neamuri, și noi vom face parte din acel proces. În Isaia 49:22 vedem că aceasta este o responsabilitate a neamurilor, apoi mai e și responsabilitatea națiunilor de a face asta. Chiar și în Isaia 60:9 vedem ceva ce are legătură cu Marea Britanie în deosebi, dar nu numai. În Isaia 60:9 citim: ”Căci pe Mine Mă așteaptă ostroavele”, Marea Britanie e o insulă, ”și corăbiile din Tarsis sunt în frunte, ca să aducă înapoi, de departe, pe copiii tăi, cu argintul și aurul lor, pentru Numele Domnului Dumnezeului tău, pentru Numele Sfântului lui Israel, care te proslăvește.” Biblia Vedem că sunt implicate ostroavele și corăbiile din Tarsis pentru a aduce înapoi pe copiii lui Israel, cu argint și aur. Citim asta în contextul cu ???. Apoi, în versetul 12, scrie: ”Căci neamul și împărăția care nu-ți vor sluji vor pieri și neamurile acelea vor fi în totul nimicite.” Biblia Este vorba despre politica externă a națiunilor și împărățiilor. Afacerile externe ale unei națiuni vor determina dacă acea națiune va supraviețui sau nu, și mă refer la afacerile externe cu Israelul.

Să vedem segmentul din ”Forsaken promise”. și vom reveni pentru a doua parte a discuției noastre.

Documentarul din care am văzut acest segment și pe care îl difuzăm din când în când pe Alfa Omega TV vorbește despre responsabilitatea pe care Dumnezeu a dat-o unei națiuni precum Marea Britanie, și am vrea să știm dacă și România are vreo responsabilitate de a face parte din planul lui Dumnezeu pentru Israel. Prezintă în câteva cuvinte ideea principală a acestui film pentru cei care nu l-au văzut.

”Forsaken Promise” este doar o parte din poveste. Dacă vrem să cunoaștem toată povestea, trebuie să ne întoarcem la începuturile Marii Britanii cu diferitele sale nume și forme. În 1290, regele Eduard I a izgonit din țară toți evreii. A avut loc o perioadă cumplită în istoria noastră, despre care însă nu s-a scris aproape nimic. Apoi, în 1600 vine la putere un bărbat pe nume Oliver Cromwell și Cuvânt lui Dumnezeu este tradus în engleză. Cu ajutorul oferit de tipografia Gutenberg, Cuvântul lui Dumnezeu a putut fi tradus în engleză. Având Biblia în engleză, aceasta putea să fie citită de oamenii de rând într-un limbaj accesibil, nu doar în latină, într-un limbaj poetic, sau în greacă. Un alt lucru pe care l-a făcut Oliver Cromwell, și pe care îl prezentăm în filmul nostru ”Cyrus Nations”, a fost ca, la insistențele lui Menasseh ben Israel, să se întâlnească cu evrei care fuseseră persecutați în Europa și a decretat în numele colegilor săi că evreii pot să se întoarcă în Anglia. Era o decizie uimitoare, deoarece evreii fuseseră persecutați în Spania, prin Inchiziția spaniolă, și au fost împrăștiați pe tot pământul. Rezultatul a fost Cuvântul lui Dumnezeu în engleză și primirea poporului evreu și ne amintim de Geneza 12 unde scrie ”voi binecuvânta pe cei ce te vor binecuvânta” și poporul evreu a îmbrățișat această societate. Au fost oare aceste două aspecte catalizatorul extinderii Imperiului Britanic ? Eu cred că s-ar putea să fi fost, deoarece datorită acestui lucru, Cuvântul și Legea lui Dumnezeu au ajuns la o mulțime de națiuni din lume, printre care India, Singapore, stalele estice, America. Acestea au fost punți... În perioada aceea s-au ridicat evangheliști precum William Wilberforce, frații Wesley, J.C. Ryle, Robert Murray M’Cheyne, Charles Spurgeon și lista poate continua. Au fost mulți creștini minunați ale căror imnuri le cântăm și astăzi și pe care îi cunoaștem ca patriarhi ai Marii Britanii. Au citit și ei Cartea și au văzut că înainte ca Isus să se întoarcă, trebuie să se întâmple ceva. Acest lucru era restaurarea poporului evreu și a națiunii Israel și s-au rugat până s-a întâmplat. Rezultatul culminant a aproape 300 de ani de rugăciune a fost faptul că o insulă micuță de la marginea Europei, o țară foarte mică în comparație cu celelalte națiuni ale lumii, primește responsabilitatea de a duce poporul evreu înapoi în patria sa. De ce nu a primit America această responsabilitate ? De ce nu a primit România această responsabilitate, sau Spania, sau orice altă țară ? De ce tocmai această insulă ?! ”Căci pe Mine Mă așteaptă ostroavele, și corăbiile din Tarsis sunt în frunte, ca să aducă înapoi, de departe, pe copiii tăi”. Biblia În Declarația Balfour din 1917, șapte din cei zece bărbați implicați în scrierea ei au fost creștini evanghelici. Dacă vreți, aceasta a fost punctul culminant al rugăciunii și mijlocirii, răspunsul la Evanghelie. Aceștia au primit responsabilitatea de a duce poporul evreu în patria sa, dar nu și-au ținut promisiunea care fusese legală, care trecuse de Liga Națiunile și în cele din urmă de ONU. Marea Britanie însă, și despre aceasta e vorba în ”Forsaken Promise”, nu a împlinit responsabilitățile de a duce poporul evreu înapoi în patria sa. I-au ajutat și au intervenit pentru ei în Al Doilea Război Mondial, dar nu și-au împlinit întru totul responsabilitatea. La începutul acestui an, eram în biroul Ministerului de Externe în Anglia cu Jeremy Hunt, unul din cei doi candidați la funcția de prim-ministru al Angliei. El a recunoscut că în istoria Angliei există bile negre cu privire la modul în care am tratat poporul evreu în ultimul secol.

Ca cetățean al Marii Britanii, crezi că deciziile acestea au consecințe ? Mă gândesc și la țara noastră. Dacă nu ascultăm de planul lui Dumnezeu, chiar și referitor la poporul evreu, ar putea exista consecințe ? Bineînțeles, ne putem pocăi ca națiune, dar există consecințe ?

Categoric ! În Ioel 3:1-2 scrie: ”Căci iată că, în zilele acelea și în vremurile acelea când...”, nu ”dacă”, ci ”când voi aduce înapoi pe prinșii de război ai lui Iuda și ai Ierusalimului...”Biblia Ni se oferă informații despre perioada de timp. În primul rând ni se spune că e vorba despre zilele din urmă, în al doilea rând, că Dumnezeu va realiza restaurarea. ”... în vremurile acelea […] voi strânge pe toate neamurile și le voi coborî în Valea lui Iosafat”, în ebraică ”valea în care Dumnezeu judecă”, dar nu se spune că din cauza păcatului, ci pentru că au împărțit între ele țara Sa și I-au risipit poporul între neamuri. În 1921, când Winston Churchill era ministru al afacerilor de externe, a luat un creion și a desenat de-a lungul râului Iordan, noi primind mandatul pentru acel teritoriu la San Remo, și a creat Regatul Hașemit al Iordaniei care nu a fost niciodată un regat și Palestina, iar în Ioel 3 scrie că El va duce neamurile în Valea Judecății pentru că au împărțit țara Sa. Imperiul Britanic se afla atunci în cea mai de succes perioadă, dar în câțiva ani, imperiul a dispărut. Marea Britanie încă e aici și încă e implicată, dar imperiul a fost împărțit din nou și din nou fiindcă a pierdut din vedere pe Cel ce a dat har Marii Britanii și unitate în împărăție, adică Dumnezeu care stă pe tron.

Ne întoarcem în ultima parte a emisiunii la discuția privind provocările care există pentru tine ca britanic. Mă gândeam care ar fi provocarea pentru România și pentru alte națiuni din Europa în acest moment. La ce ar trebui să fim atenți ? Ce provocări ar putea exista pentru noi acum ? Ne dorim să fim pe deplini aliniați la planul lui Dumnezeu cu privire la Israel, ca națiuni și ca Biserică.

Să revenim la Carte. În Împărați și în Cronici vedem doar o mână de împărați care au fost considerați neprihăniți în ochii lui Dumnezeu. Pentru a fi considerați neprihăniți în ochii lui Dumnezeu, trebuia să facă doar două lucruri. În primul rând, să dărâme altarele dumnezeilor străini, iar al doilea lucru avea de a face cu politica lor externă, cu cine se aliniau. Deși erau numai două condiții, doar câțiva, unul dintre ei fiind Iosia, au fost socotiți neprihăniți în ochii lui Dumnezeu pe baza acestora. Unii dintre ei au respectat doar una dintre cele două condiții, iar alții pe niciuna, însă doar cei care dărâmau dumnezeii străini și aveau relații corecte cu celelalte națiuni erau considerați neprihăniți în ochii lui Dumnezeu. La nivel național, e foarte important cine se află la conducere. Cuvântul ”conducere” în engleză vine de la expresia ”nava din frunte”, adică prima nava care le dirijează pe celelalte din spate. Noi trebuie să ne rugăm pentru conducerea noastră. De aceea, în 1 Timotei 2:1 scrie: ”Vă îndemn, dar, înainte de toate, să faceți rugăciuni, cereri, mijlociri, mulțumiri pentru toți oamenii, pentru împărați și pentru toți cei ce sunt înălțați în dregătorii.” Biblia De ce ? În Versetele 3 și 4 scrie: pentru ca să puteți duce o viață pașnică și liniștită și să fiți mântuiți. Avem așadar, responsabilitatea ca Biserică, și voi aici în România, să ne rugăm pentru cei din conducere. Acesta este primul lucru. Nu doar pentru cei din conducerea bisericii, ci și pentru cei din conducerea națiunii, după cum ne spune și Psalmul 2: ”Cere-Mi, și-ți voi da neamurile de moștenire și marginile pământului, în stăpânire !” Biblia Biblia vorbește de asemenea despre neînțelegeri între unele națiuni din cauza relațiilor acestora cu Israelul. Vedem lucrul aceste peste tot în Scriptură și el e valabil și astăzi. Dumnezeu a adus poporul evreu înapoi în țara sa și caută națiuni despre care să poată spune: Și aceasta s-a născut în Sion !

În prezent, atât România cât și Regatul Unit, deși acesta nu știm pentru cât timp, fac parte din UE. Știm că atmosfera în țările din Europa nu este pro-Israel. Ai putea explica în câteva cuvinte de ce ? De ce țările europene nu susțin Israelul ?

Foarte simplu. Cred că era în urmă cu doi Papi când s-a format UE... Acesta a mers la UE, potrivit Constituției, și a spus că trebuie să recunoască măcar faptul că Biblia este o sursă a civilizației europene, dar ei au refuzat să recunoască asta. Europa ca întreg a refuzat faptul că pentru multe dintre națiunile europene Biblia a fost esențială în formarea și alcătuirea lor. Dacă Îl respingi pe Dumnezeu și Dumnezeu te va respinge pe tine. Ca națiuni, ele au responsabilitatea de a administra dreptatea și legea în mod corect. Ceea ce avem împotriva Europei este faptul că a subminat dreptul Israelului la autoguvernare, a continuat să divizeze țara, iar ca rezultat Europa, ca entitate, se află în contradicție cu Dumnezeu. Poate încă nu vedem asta perfect, dar dacă încerci să împarți țara lui Dumnezeu, după cum vă spuneam că a făcut Marea Britanie și după cum prevede politica europeană, Dumnezeu va diviza și țara ta, deoarece culegi ceea ce semeni. Dacă semeni corupție, vei culege corupție, dacă semeni vânt, vei culege furtună. Trebuie să înțelegem că legea semănatului și seceratului este valabilă și astăzi, fiindcă Biblia ne spune asta. Nu e vorba de o gândire fatalistă, ci de o realitate. Cuvântul lui Dumnezeu spune că dacă ești generos, și alții vor fi generoși cu tine. E un principiu real. Nu mă refer să fii generos doar cu banii tăi. Acesta este un element secundar. Să fii generos cu timpul tău, cu resursele tale, cu abilitățile primite de la Dumnezeu. Scriptura spune: ”Fără plată ați primit, fără plată să dați.” Biblia Cu privire la Europa, la Brexit și la toate celelalte lucruri, Dumnezeu încearcă să atragă atenția națiunilor, nu doar a Marii Britanii sau a României, ci a tuturor națiunilor. Ceea ce văd eu în asta în primul rând este faptul că unii se bazează pe carele lor, alții pe caii lor, pe banii și bogățiile lor, dar noi ne bazăm pe numele Domnului. Marea Britanie s-a bazat mereu, după cum știm din istorie, pe Domnul și cred că, prin harul lui Dumnezeu, Marea Britanie va reveni în acest loc. Europa a fost salvată în urmă cu mai puțin de un secol deoarece Marea Britanie nu a făcut parte din Europa. Văd asta întâmplându-se și acum. Ieșirea Marii Britanii în procesul la care suntem martori va fi în cele din urmă pentru salvarea Europei, deoarece așa a fost salvată Europa și ultima dată, și asta doar prin rugăciunile unor sfinți precum Rees Howells și a femeilor rugăciunii. Acesta este un subiect complex dintr-un context mai larg. Vă încurajez să vă uitați în Isaia 23 unde scrie despre o națiune care a fost uitată timp de 70 de ani, timpul vieții unui împărat, ceea ce e foarte interesant. Scrie că o națiune va fi uitată timp de 70 de ani, timpul vieții unui împărat. În Scriptură, cea mai lungă domnie a fost a lui Manase, care a domnit 55 de ani. La ce regalitate se referă aici ? Doar câțiva au ajuns la vârsta de 70 de ani. Ultima mișcare măreață a lui Dumnezeu în Marea Britanie a fost cea din Hebrides, din 1949 până 1952-1953. Regina a urcat pe tron în același ani, 1952-1953, când a avut loc ultima mare mișcare a lui Dumnezeu. În Isaia 23 se vorbește despre o națiune care a fost uitată timp de 70 de ani, timpul vieții unui împărat. Apoi vorbește despre credincioșii care vor lua harpa și vor străbate cetatea strigând la Dumnezeu ca lumea să își aducă aminte iar de națiune... Cred că noi ne aflăm în același punct. Au trecut 68 de ani de la ultima mare trezire a lui Dumnezeu și regina noastră conduce de 68 de ani. În același mod în care Daniel a primit o înștiințare cu privire la Babilon și la restaurarea Israelului, noi avem o fereastră de doi ani în care Dumnezeu, în mila și îndurarea Sa, pare să dorească să cheme Regatul Unit înapoi la El. Însuși steagul care se vede în spate susține asta. Crucea din mijloc a fost pusă acolo cu un scop. Nu e o coincidență faptul că e roșie. Sângele lui Hristos a pus Cruce Sfântului Gheorghe acolo. Există istorie în ea, există moștenire. E lucrarea lui Dumnezeu de răscumpărare. O altă paralelă ar fi Faraon, când i s-a adresat cererea ”lasă-Mi poporul să plece”, iar el nu a vrut să îl lase. În 24 martie, anul acesta, Borris Johnson spunea într-un ziar național că trebuie să avem în noi duhul lui Moise și să le spunem celor de la Bruxelles să ne lase poporul să plece. E foarte interesant.

Chiar este. Întrebarea mea pentru final este cum am putea să ne rugăm noi în România pentru situația din Regatul Unit, deoarece situația este destul de complicată acum, deși se poate schimba în două-trei luni. Aș vrea ca acum să vedem un segment din ultimul tău film ”Brexit: Înșelăciune sau înaltă trădare ?”, după care ne vom întoarce în studio.

Poate voi aveți o perspectivă diferită cu privire la UE, dar noi în România ne rugăm sincer pentru locul nostru în UE. Ne aflăm într-o poziție geografică diferită de voi și mulți se uită la UE ca la o umbrelă de protecție, ca la o putere economică, și mai puțin ca la structură politică, ca la un organism care impune reguli. Asta din mai multe motive. Avem vecini precum Rusia. Am trecut prin comunism și știm ce înseamnă sărăcia, ce înseamnă să nu poți călători, deoarece nu eram liberi să călătorim. Noi avem probabil perspective diferite față de voi în Marea Britanie. Dă-ne câteva motive de rugăciune pentru care să ne rugăm pentru voi. Biserica din România este foarte preocupată de situația din Marea Britanie.

În primul rând, când Israelul a părăsit Egiptul, a devenit o națiune, prima oprire a acelei călătorii fiind muntele Sinai. E foarte interesant ce cuvânt s-a folosit în ebraică. Unele traduceri spun: ”Lasă pe poporul Meu să plece, ca să Mi se închine.” Cuvântul în ebraică pentru ”închinare” este ”avodah”, cuvânt folosit și pentru ”muncă”. Așadar, putem spune: ”Lasă pe poporul Meu să plece, ca să Mi se închine”, ”să Îmi slujească”, sau ”ca să lucreze pentru Mine. ” Dumnezeu caută muncitori, persoane gata să colaboreze cu El, nu ca sclavi, deoarece noi suntem liberi. Noi toți suntem chemați să muncim în națiunile noastre, suntem chemați la ”avodah”. ”Obadiah” înseamnă ”slujitorul lui Dumnezeu”. Ideea este că România, ca celelalte națiuni, are un caracter unic și o istorie unică. Fiecare națiune are o istorie unică și o poveste unică. Dumnezeu nu Și-ar fi putut exprima în întregime caracterul doar prin chinezi, sau doar prin spanioli, sau italieni, sau români, sau doar prin evrei. Eu văd națiunile ca pe niște diamante cu 70 de fațete. Din orice parte îl privești, vezi un alt aspect al frumuseții, dar pentru asta, e important ca prin acel diamant să pătrundă lumina. Lumina pătrunde, refractează și reflectă printr-un diamant. Asta dorește Dumnezeu să facă printr-o națiune. Experimentul european însă, a erodat acel caracter și acea cultură, lucru ce mi se pare foarte periculos, deoarece acestea au fost date de Dumnezeu. El spune în Scriptură să nu mutăm hotarele vechi, ceea ce e foarte interesant, deoarece Europa s-a implicat în modificarea hotarelor Africii în 1884-1885, în Conferința de la Berlin. Puterile europene au partajat Africa, de aceea ai națiuni africane vorbitoare de franceză, sau de engleză etc. acolo. Cred că, la nivel global, Dumnezeu începe să expună cum dorește să arate națiunile, România fiind și ea una dintre ele. Nu e bine să fim legați de o anumită entitate pentru protecție, resurse etc., ci trebuie să înțelegem că Dumnezeu e Cel care are grijă de națiuni, nu super-statul european, și să Îl întrebăm pe El care este locul nostru în toate acestea. Ideea este că toate aceste relații sunt conduse fie de teamă, fie de credință, iar uneori trebuie să înaintăm în credință pentru a vedea ce va face Dumnezeu.

Stephen, ești cetățean al Marii Britanii, cetățean european și cetățean al Împărăției lui Dumnezeu. Care cetățenie este cea mai importantă pentru tine ?

Sunt pro Europa, dar sunt și pro Brexit, și cred că Dumnezeu orchestrează toată situația, dar nu voi intra în detalii. Dincolo de acestea, sunt cetățean al Împărăției. Noi nu am fost creați pentru democrație, ci pentru teocrație. Isus este Regele regilor și Domnul domnilor. Trebuie să avem gândul acesta nu doar cu privire la viața noastră de familie, ci și cu privire la națiunile noastre. Trebuie să ne dorim să auzim ce ne spune Dumnezeu și să răspundem la ceea ce spune. Sunt recunoscător pentru toate aceste cetățenii. Mă bucur mult că m-am născut în Marea Britanie, în Londra. Aceasta mi-a oferit oportunitatea de a călători și de a sluji Domnului în multe țări. Am avut parte de o libertate pe care multe națiuni nu o au și sunt recunoscător pentru ea. În același timp însă, sunt cetățean al Europei. Fac parte din acest continent. Îmi plac europenii, îmi plac românii, spaniolii, italienii. Îmi plac toate aceste națiuni și știu că fiecare din ele are o responsabilitate înaintea lui Dumnezeu, o responsabilitate unică, cu un caracter unic. Dacă Îi permitem lui Dumnezeu să devină centrul ei, îi va oferi o frumusețe măreață, dar dacă va fi coruptă de om, lucrurile se schimbă. De aceea Psalmii 1 și 2 sunt atât de diferiți. Psalmul 1 este un psalm personal, iar Psalmul 2 este național. ”Împărații se răscoală și domnitorii se sfătuiesc împotriva Domnului și zic: ‘Să le rupem legăturile și să scăpăm de lanțurile lor !’” parafrazare Ei de fapt se răzvrătesc împotriva Cuvântului lui Dumnezeu, dar atunci când o națiune recuperează Cuvântul lui Dumnezeu, acea națiune este recuperată.

Mai am o întrebare pentru ultimele două minute, dar înainte de asta, aș vrea să vedem o contribuție cu Annemarie Visoianu-Kanatas căreia i-am luat interviu. Ea este consul onorific în Regatul Unit și vorbește despre provocările comunităților române de acolo. Cum vezi tu viitorul imigranților, implicit și al românilor de acolo ? Să urmărim scurta contribuție după care vom discuta despre provocările românilor din Regatul Unit după Brexit.

Am urmărit un fragment scurt dintr-un interviu. Multe persoane din diverse țări, chiar și din România, merg acum în Marea Britanie. Cineva afirma că sunt aproape jumătate de milion de români care lucrează în Marea Britanie. Cum vezi viitorul acestor persoane și provocările cu care se vor confrunta în noul context politic ?

Iubesc românii. Am prieteni români în comunitatea creștină, Mihai și Raluca Rusu??? Îmi sunt prieteni foarte dragi. Ne cunoaștem de mulți ani. Iubesc foarte mult Israelul și Biserica. Să ne întoarcem la Carte. Cartea ne spune că avem responsabilitatea să avem grijă de orfani și de văduve, dar și de străini. Știu că există multă teamă cu privire la situația imigranților după Brexit, dar cred că în mare parte se încearcă doar alarmarea oamenilor. Românii din Anglia au dreptul să rămână acolo. Am prieteni care au obținut cetățenia, cunosc familii de români care locuiesc acolo. Cred că situația este amplificată deoarece se dorește împiedicarea înaintării procesului. Eu consider esențială responsabilitatea păzirii celorlalte națiuni din națiunea noastră. Unul din indicatorii unei biserici sănătoase este să vezi în ea orice limbă, popor și națiune. Dacă intru într-o biserică în care sunt doar englezi, mă întristez, fiindcă ar trebui să fie reprezentanți din Africa, din Asia, din România, din China. Ar trebui să fie reprezentate toate limbile, popoarele și națiunile, deoarece asta înseamnă Împărăția lui Dumnezeu. Susțin venirea românilor și participarea lor la cultura britanica, deoarece adaugă o valoare imensă societății britanice. Nu cred că românii trebuie să fie îngrijorați în privința aceasta. Deși situația e prezentată ca fiind problematică, nu cred că va fi așa.

Stephen, mulțumim foarte mult ! O întrebare pentru ultimele 30 de secunde. Spuneai mai devreme că națiunea va trece prin valea deciziei, și asta nu din cauza păcatului, ci pentru a-și decide poziția față de Israel. Cât de aproape crezi că suntem de acest moment, deoarece situația politică este foarte complexă în Orientul Mijlociu ?

Lucrurile se vor întâmpla foarte repede, ținând cont de profeții. Eu spun adesea că a avut loc o conferință a profeților înainte de prima venire a lui Isus. Un profet a spus că Isus se va naște în Betleem, altul că se va naște din fecioară, altul că va veni din Egipt, dar că El e nazarinean, altul că va fi din Galileea. Oamenii au privit la acest eveniment din unghiuri diferite și au văzut diferite aspecte ale realității. Cred că la fel este și acum. Cred că sunt lucruri din Scriptură care pot să aibă loc foarte repede, altele care nu au avut loc încă, dar trebuie să aibă loc. Va fi foarte interesant cum se vor derula evenimentele. Îi încurajez pe telespectatorii voștri ca, dacă nu au citit din Biblie, să înceapă să citească, să nu se bazeze pe interpretările altora, să Îi ceară Domnului să le vorbească și să le arate ce să facă, să citească și cărțile profetice, nu doar Noul Testament. Noul Testament e ideal pentru caracterul nostru, dar Vechiul Testament ne spune povestea și ne oferă contextul pentru Noul Testament. E vital pentru noi, ca neamuri, să înțelegem scopul lui Dumnezeu în aceste vremuri pentru noi, pentru țara noastră, pentru poporul nostru, fiindcă ceea ce i-a spus Mardoheu Esterei, ”pentru o vreme ca aceasta ai fost chemată”, este valabil pentru fiecare credincios român.

Mulțumim, Stephen, pentru acest program ! A fost o provocare pentru fiecare dintre noi pentru a înțelege planul lui Dumnezeu pentru națiuni. Dumnezeu să te binecuvânteze !

Ne vedem săptămâna viitoare la ”Realități și perspective” !

Realități și perspective 106, invitat: Stephen Briggs, producător, Hatikvah Films-US.
Găsiți mai multe emisiuni Realități și perspective pe site-ul Alfa Omega, la https://alfaomega.tv/intelegereavremurilor/rsp

1067 accesări

Secțiunea - Istoria creștinismului

istoriacrestinismului

Istoria creștinismului - Această mică secțiune de istorie a creștinismului acoperă perioada de la răstignirea lui Hristos până în zilele noastre, structurată pe 6 părți. Istoria e prezentată succint, oferind frânturi din marile evenimente ce au marcat evoluția creștinismului de-a lungul timpului, cu scopul de a vă stimula curiozitatea mai departe. Sunt de asemenea schițate portretele marilor personalități care au influențat creștinismul și au modelat astfel istoria întregii lumi. Vezi aici toate părțile

sidebar tvlive
sidebar facebook
sidebar revista
App mobila

Alte informații

Canalul Alfa Omega TV poate fi receptionat gratuit via satelit: Eutelsat E16A, 16 grade Est, Frecventa – 12.717 Mhz, Polarizare Orizontală, Symbol rate - 7500 ks/s, FEC - 3/4, Codare - MPEG-4. Alfa Omega TV Production detine 2 licente de emisie TV pe satelit: canalele Alfa Omega TV si Alfa Omega TV International. SC Alfa Omega TV Production SRL, Str Aurel Pop nr. 8, Timisoara. Reprezentant legal si asociat unic: Petan Tudor. Conducerea societatii: Petan Tudor: director general, coodonator programe; Petan Mirela: director executiv; Mocofan Muguras: director tehnic/dezvoltare.  Cod de conduita profesionala

Aplicația mobilă AO

badge google play badge appstore

 Alfa Omega TV - E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. | Tel.:+40 256 284913 | Fax:+40 256 284912

Alfaomega.tv folosește cookies. Info și setări: Politica Cookies. Politica confidențialitate.