• Secțiunea „Creștinul și Biserica”

    crestinul si profesia 640CREȘTINUL ȘI BISERICA - Biserica lui Hristos a fost chemată să iasă afară și să „facă ucenici.” dar de multe ori s-a dovedit pasivă și a pierdut contactul cu realitatea din jur. Există și biserici care au înțeles că mesajul dragostei lui Dumnezeu trebuie manifestat față de aproape în diverse moduri. Această secțiune discută despre Biserica vie spiritual și cu impact în societate, tratând și cum ar trebui să ne raportăm noi, ca și credincioși, la Biserică, atât ca instituție cât și ca comunitate de creștini.

Cursul Alfa

Cursul Alfa

L -am cunoscut pe Dumnezeu la 24 de ani și de atunci am înțeles că El vrea să Îl slujesc. L-am cunoscut pe soțul meu la școala biblică. Chiar în anul în care ne-am căsătorit am auzit despre Cursul Alfa, iar aceasta a devenit chemarea lui Dumnezeu pentru noi. Noi credem în evanghelizare, credem că Evanghelia este pentru toți oamenii și credem că orice creștin poate să facă evanghelizare. Aceasta este esența cursului Alfa: este o unealtă pusă în mâna oamenilor pentru a fi folosită în vederea transmiterii evangheliei lui Isus Hristos.

Unul dintre cursurile Alfa de curând finalizate, s-a desfășurat într-un grup format de 13-14 femei din comunitatea de turci din Constanța. Cinci dintre ele s-au alăturat bisericii, având viața schimbată de Dumnezeu. Este extraordinar ce se întâmplă în cadrul acestui curs: el oferă un mediu în care oamenii pot întreba orice doresc. El nu impune nimic nimănui ci creează acest cadru deschis pentru oameni în care ei pot întreba despre viață, despre Dumnezeu, despre moarte, suferință.

La un moment dat, la curs a venit un tânăr care nu cunoștea nimic despre Dumnezeu, din punctul nostru de vedere ca și creștini. De la începutul cursului Alfa și până acum, citește zilnic Biblia. Dacă mergem în cartierul în care locuiește, îl vedem șezând pe trotuar cu Biblia în mână. Este extraordinar să vezi că un tânăr musulman citește Biblia, crede în ea și o devorează pur și simplu.

Cursul Alfa este o metodă de evanghelizare. El nu este nici cea mai bună metodă din lume, nici singura. Dacă este folosită așa cum trebuie, în rugăciune și cu pregătire, această metodă dă rezultate. Cursul Alfa se desfășoară pe o perioadă de 10 săptămâni, cu o întâlnire pe săptămână. În acest cadru, un grup de creștini se întâlnește cu un grup de prieteni care nu îl cunosc pe Dumnezeu și care nu merg la biserică. Ei mănâncă ceva împreună (acesta este un aspect foarte important deoarece la masă putem discuta orice și ne putem împrieteni mai ușor), se prezintă un mesaj foarte simplu din Scriptură, un mesaj fundamental care cuprinde teme precum: cine este Isus Hristos, de ce a murit El, ce înseamnă rugăciunea, de ce trebuie să citesc Biblia, într-o serie de 15 mesaje.

alfa-5-4-1Cursul Alfa nu este un curs pe care îl facem noi, ci îl punem la dispoziția bisericilor, a organizațiilor și a celor care doresc să îl facă. Le oferim resurse, le stăm la dispoziție cu instruire, iar cursurile sunt susținute de biserica locală, cu oamenii lor. În acest fapt constă și eficiența cursului: oamenii se întâlnesc cu cei din biserică, iar când încep să meargă la biserică, se întâlnesc tot cu ei.

Cursul Alfa prezintă lucruri de bază din credința creștină. Primul mesaj este intitulat „Înseamnă viața mai mult decât atât?”, ce este viața cu alte cuvinte. Apoi „Cine este Isus?”, dovezi ale faptului că Isus a existat și a trăit pe pământ, că a murit și a înviat. Urmează „De ce a murit Isus?”, „De ce și cum trebuie să mă rog?” Suntem un popor de oameni creștini, dar avem nevoie să învățăm să ne rugăm. Abordăm „De ce și cum trebuie să citesc Biblia?”, „Ce înseamnă credința?”, „Mai vindecă Dumnezeu astăzi?”, „Cum trebuie să vorbesc despre credința mea cu prietenii?”, „Ce este biserica?”

Unul dintre aspectele Cursului Afla este că nu se pliază pe nicio confesiune creștină. În Cursul Alfa nu se vorbește despre lucrurile care diferențiază bisericile între ele.

El a fost inițiat în biserica Anglicană, în Anglia, dar este folosit de biserici penticostale, baptiste, catolice și alte confesiuni la care ne putem gândi, inclusiv de Biserica Ortodoxă din România. Aceasta știe despre Cursul Alfa. A existat chiar o colaborare între Biserica Ortodoxă Română și biserica Holy Trinity Brompton, din Londra, cea în care a început Cursul Alfa. În România există preoți care fac Cursul Alfa în parohiile lor. Oamenii au nevoie să audă despre Hristos și Cursul Alfa îi ajută să facă acest lucru. Chiar mulți preoți capelani care slujesc în închisori folosesc Cursul Alfa ca metodă de evanghelizare în închisori deoarece deținuții au nevoie să audă despre Dumnezeu pe limba lor.

În octombrie 2014, s-a desfășurat o conferință Alfa, în special pentru Biserica Ortodoxă, în Sofia, fiind o colaborare între Biroul Alfa România și Biroul Alfa din Bulgaria. Aproximativ 50 de preoți ortodocși au participat la această conferință pentru a învăța mai mult despre Alfa și cum poate fi implementat.

Visul meu este ca toate bisericile creștine din România să-L prezinte pe același Hristos. Cursul Alfa poate să facă acest lucru deoarece nu este părtinitor vreunei confesiuni creștine, el este baza, fundamentul credinței creștine. Dorința, visul și pasiunea mea este ca Biserica Ortodoxă să preia Cursul Alfa la nivel național, să-l folosească în parohii cu oamenii care merg la biserică și cu cei care nu merg la biserică și care au nevoie de acest lucru.

alfa-5-4-3Pentru bisericile care doresc să preia și să folosească acest curs, este suficient să ne invite la dânșii la biserică. Noi stabilim o zi în care să ne întâlnim cu echipa care va face Cursul Alfa în cadrul căreia vom discuta câteva lucruri practice, un fel de instruire care nu durează mai mult de o jumătate de zi. Ca și echipă Alfa, suntem dispuși să mergem pe cheltuiala noastră acolo unde suntem chemați pentru această instruire. De asemenea, le punem la dispoziție resursele necesare. Avem manualul care este oferit fiecărui participant la Cursul Alfa. Avem materiale pentru lideri, materiale pentru cei care au de prezentat mesaje, pentru echipa de slujire din Cursul Alfa. Mesajele Alfa sunt pe DVD-uri și ne dorim ca în curând acestea să fie disponibile, cu subtitrare, și online. Noi punem la dispoziție toate resursele de care este nevoie, inclusiv o instruire pentru echipa lor.

4355 accesări

Secțiunea - Istoria creștinismului

istoriacrestinismului

Istoria creștinismului - Această mică secțiune de istorie a creștinismului acoperă perioada de la răstignirea lui Hristos până în zilele noastre, structurată pe 6 părți. Istoria e prezentată succint, oferind frânturi din marile evenimente ce au marcat evoluția creștinismului de-a lungul timpului, cu scopul de a vă stimula curiozitatea mai departe. Sunt de asemenea schițate portretele marilor personalități care au influențat creștinismul și au modelat astfel istoria întregii lumi. Vezi aici toate părțile

sidebar tvlive
sidebar facebook
sidebar revista
App mobila

Alte informații

Canalul Alfa Omega TV poate fi receptionat gratuit via satelit: Eutelsat E16A, 16 grade Est, Frecventa – 12.717 Mhz, Polarizare Orizontală, Symbol rate - 7500 ks/s, FEC - 3/4, Codare - MPEG-4. Alfa Omega TV Production detine 2 licente de emisie TV pe satelit: canalele Alfa Omega TV si Alfa Omega TV International. SC Alfa Omega TV Production SRL, Str Aurel Pop nr. 8, Timisoara. Reprezentant legal si asociat unic: Petan Tudor. Conducerea societatii: Petan Tudor: director general, coodonator programe; Petan Mirela: director executiv; Mocofan Muguras: director tehnic/dezvoltare.  Cod de conduita profesionala

Aplicația mobilă AO

badge google play badge appstore

 Alfa Omega TV - E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. | Tel.:+40 256 284913 | Fax:+40 256 284912

Alfaomega.tv folosește cookies. Info și setări: Politica Cookies. Politica confidențialitate.