Biserica Evanghelică din Europa și românii - interviu cu președintele Alianței Evanghelice din Europa

Biserica Evanghelică din Europa și românii - interviu cu președintele Alianței Evanghelice din Europa

Interviu cu Frank Hinkelmann, președinte al Alianței Evanghelice din Europa

frank hinkelmannSunt unul dintre cei care am ajutat la a pune bazele unui consorțiu de organizații de misiune evanghelică în Austria spre sfârșitul anilor ’90, similară cu PIM (Parteneri în misiune) în România. Ceea ce îmi doresc este să văd cum organizații și lucrări vin împreună pentru un efort comun în promovarea misiunii. Ceea ce avem nevoie în această vreme este ca oamenii să nu facă lucrare de unii singuri, ci împreună să lucrăm și să ne ajutăm unii pe alții, pentru ca Evanghelia să fie răspândită.

Privind la România, una dintre țările cu cel mai mare număr de evanghelici, mi-aș dori să văd o activitate misionară care vine din România și răspândește Vestea Bună a lui Isus Hristos oriunde sunt. Aceasta mi se pare o provocare.

tineri fara religie studiu 2018

Oportunități pentru mărturie în Europa

  1. Mulți tânjesc după o formă de spiritualitate (versus ateism)
  2. Mulți tânjesc după o experiență autentică și reală (versus religia formală)
  3. Migrația musulmanilor aduce atât provocări, cât și oportunități (versus frica de Islam)

Calități pentru a avea o mărturie eficientă în Europa

  1. O credință autentică ce influențează fiecare aspect al vieții tale
  2. O convingere a faptului că Isus e singura cale a lui Dumnezeu pentru mântuire
  3. Hotărârea de a persevera

Bisericile române din diaspora

Cred că dacă ne uităm la populația României din diaspora din Europa, una din cele mai puternice comunități evanghelice ca număr, din Spania, Portugalia, chiar și Austria, sunt din România, din diverse denominațiuni. Am prieteni, păstori din biserica penticostală din Austria și sunt încântat să văd că bisericile continuă să crească. Dar mi-aș dori ca aceaste biserici să nu rămână doar biserici de emigranți români, ci să primească viziunea de a evangheliza și a ajunge și la cetățenii din respectivele țări, Austria, Spania, Portugalia, etc.

Dacă luăm Cuvântul lui Dumnezeu în serios, Evanghelia după Matei ne spune să mergem în toată lumea. România și alte țări, cu secole în urmă, au devenit creștine pentru că oameni au venit aici și au împărtășit Vestea Bună a lui Isus. Deci avem o responsabilitate să mergem și să împărtășim Evanghelia.

Am avut o mare libertate în Europa în ultimele decenii, a fost și este o oportunitate uriașă. Sunt amenințări și pericole, dar în același timp sunt și multe uși deschise unde m-aș bucura să luăm inițiativa și să împărtășim Evanghelia lui Isus Hristos cu oamenii.

Europa la momentul actual

Perspectiva mea e mai degrabă vest-europeană, nu am locuit niciodată în țări ortodoxe, ci trăiesc într-o țară influențată puternic de romano-catolicism. Trebuie să înțelegem că oamenii din anii 1970-1980 din occident au devenit seculari. Cu declanșarea mișcării New Age în anii ‘80-‘90, vedem o foame după o formă de spiritualitate.

Cred că mulți vest-europeni doreau o formă sau alta de experiențe spirituale. Ei nu cred că creștinismul este răspunsul, pentru că niciodată nu au întâlnit un credincios care să împărtășească Evanghelia.

Dacă mergi în Germania de est, fosta RDG, în multe regiuni doar 8% aparțin unei biserici, de orice denominațiune ar fi ea. Mulți oameni, dacă îi întrebi despre ce e Crăciunul sau Paștele, nu știu. Am făcut asta, când am întrebat oameni în Germania de est ce sărbătorim la Paște, ei au spus de iepurașul de Paști, niciodată nu auziseră de învierea lui Isus.

pewresearch 2016 musulmani europa

Cred că e o oportunitate uriașă să împărtășim din nou, proaspăt, Evanghelia lui Isus Hristos cu oamenii, cu europenii. Știu că din punct de vedere politic este o chestiune delicată, cu toată problema imigrației și cu ridicarea islamului în Europa. În același timp, dacă Regele Regilor și Domnul Domnilor este cu noi, de ce ne este frică? De ce nu împărtășim Vestea Bună chiar și cu musulmanii?

Personal, am văzut mulți musulmani care s-au întors la Domnul în ultimii ani. Cred că responsabilitatea noastră ca biserici, ca creștini evanghelici, este să ajungem la ei, să clădim prietenii și să împărtășim Evanghelia.

Biserica și imigranții musulmani

Trebuie să fim atenți că în majoritatea țărilor din Europa, rata natalității este negativă. De fapt, toate țările noastre au nevoie de imigranți, dacă vrem să supraviețuim ca națiuni.

Cred că mass-media de multe ori prezintă problema migrației foarte partizan, foarte neechilibrat. Doar 53% din toți migranții care au venit în Europa în ultimii ani sunt musulmani. Alții provin din context creștin, adesea din contexte creștin-evanghelice, în special din Africa.

Și întrebarea este: Care este răspunsul nostru, cum ne raportăm la asta? Cred că e o mare oportunitate. Am văzut africani care ajung să spună europenilor despre Isus Hristos.

Mi-ar place să văd mai puțină frică în bisericile noastre, în cercurile evanghelice, și mai multă îndrăzneală și să fim conștienți că suntem biruitori prin Isus Hristos și că nu trebuie să ne temem să împărtășim Evanghelia lui Isus cu alții.

Creștini în Europa

Aderenți 

% din populație

Creștere anuală

Catolici 245,192,242 33.51 - 0.5%
Ortodocși 176,662,319     24.14 - 0.2%
 Protestanți 66,680,808  9.11  - 0.1%
 Independenți 5,492,468  0.75  +1.0%
 Anglicani 22,835,894    3.12 - 0.8%
Marginali 3,918,130   0.54 +0.4%
Evanghelici 37,789,1421  5.12  (1.1/2.1)
Sursa: Operation World, 7th Edition, 2010

foto header: Shutterstock

  Aboneaza-te gratuit la revista AOTV Magazin

Articol tiparit in revista Alfa Omega TV Magazin 8.3 - Înțelegerea vremurilor (mai-iunie 2018). Aceasta revista se distribuie gratuit, aboneaza-te sa o primesti acasa: www.alfaomega.tv/revista

1762 accesări
sidebar tvlive
sidebar facebook
sidebar revista
App mobila

Alte informații

Canalul Alfa Omega TV poate fi receptionat gratuit via satelit: Eutelsat E16A, 16 grade Est, Frecventa – 12.717 Mhz, Polarizare Orizontală, Symbol rate - 7500 ks/s, FEC - 3/4, Codare - MPEG-4. Alfa Omega TV Production detine 2 licente de emisie TV pe satelit: canalele Alfa Omega TV si Alfa Omega TV International. SC Alfa Omega TV Production SRL, Str Aurel Pop nr. 8, Timisoara. Reprezentant legal si asociat unic: Petan Tudor. Conducerea societatii: Petan Tudor: director general, coodonator programe; Petan Mirela: director executiv; Mocofan Muguras: director tehnic/dezvoltare.  Cod de conduita profesionala

Aplicația mobilă AO

badge google play badge appstore

 Alfa Omega TV - E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. | Tel.:+40 256 284913 | Fax:+40 256 284912

Alfaomega.tv folosește cookies. Info și setări: Politica Cookies. Politica confidențialitate.