Donează     Rugăciune       TV LIVE                           

Realitati si perspective 61 - Halloween - granita dintre divertisment si ocult - Fanel Serban

Halloween-ul a patruns in Romania recent. El se suprapune cu o sarbatoare deja existenta de foarte mult timp pe teritoriul Romaniei. Aceste doua evenimente, „Seara mortilor” si „Halloween”-ul au radacini comune, cu diferenta ca Halloween-ul in vest si-a dezvoltat o latura comerciala si a fost adoptat ca sarbatoare intr-un mod mai frumos. In Romania in schimb, „Sarbatoarea mortilor” a ramas ancorata in vechiile traditii pre-crestine.

Cât de „la mijloc” este adevărul despre sărbătoarea Halloween?

Aici nu este vorba de opinii personale. Când vorbim despre o sărbătoare celtică, trebuie ne ducem în istorie și să vedem că civilizația celtică este una pre-creștină. Halloween-ul nu este o sărbătoare creștină ci una păgână, ce își are rădăcinile în civilizația secolului I.

Halloween-ul este o zi care are de a face cu ocultul. Istoric privind, celticii spuneau că în ziua acestei sărbători se deschid niște porți între lumea naturală și cea spirituală, astfel că accesul spritelor din supranatural este foarte ușor. Se presupunea că acestea puteau intra în legătură cu oamenii. Datorită că aceste spirite puteau intra în conact cu umanitatea, ele veneau și făceau rău. În acest mod s-a ajuns să se ofere mâncare, jertfe și cadouri, pentru a îmbuna acele spirite. În acest mod a apărut și costumarea, pentru a trece nevăzut printre spiritele care aveau acces în lumea naturală. Oamenii au început să se costumeze asemenea acelor spirite. Încet-încet s-a diluat această imagine clară a ocultului din secolul XIX, copiii începând să se costumeze în super eroi și prințese.

Așadar, în ce privește această sărbătoare, avem de a face cu un crez care precizează că în ziua respectivă se intră în contact cu morții. O altă problemă legată de această sărbătoare este ceea ce spun oamenii din „spatele cortinei”. Cel care a scris Biblia satanistă (Anton LaVey) consideră cea mai importantă sărbătoare din întregul an pentru această religie, ca fiind Halloween-ul. În această zi, în religia satanistă au loc jertfe, sacrificii și tot felul de ritualuri care de cele mai multe ori sunt ascunse de ochii oamenilor. Un alt pilon tot din latura ocultului este cel al organizației vrăjitoarelor magiei albe, ce pun accentul pe această sărbătoare, menționând că este una dintre cele mai importante sărbători, la egalitate cu cea mai importantă sărbătoare a lor, care se află pe 1 mai, unde iarăși au tot felul de ritualuri.

Ce efect poate să aibă participarea sau cochetarea cu manifestări asociate Halloween-ului?

Pavel menționează că Vechiul Testament conține istoria poporului Israel, care ne este dată ca exemplu, ca învățătură și ca pildă, pentru ca noi să învățăm să ascultăm de Dumnezeu.

Vechiul Testament și Noul Testament fac referire la anumite acțiuni care au legătură astăzi cu sărbătoarea Halloween-ului. Prima referire este faptul că poporul Israel este pus în fața promisiunii „Țării Promise”. Dumnezeu nu trimite poporul în pustie ca să fie izolați cu ziduri mari și să trăiască acolo în pace și liniște. Dimpotrivă, Domnul îi trimite pe un teritoriu binecuvântat din punct de vedere natural, dar foarte periculos din punct de vedere spiritual. Acolo vedem foarte clar atitudinea lui Dumnezeu în a se feri de lucrurile care au de a face cu religia acelor popoare. Dumnezeu a fost foarte radical când i-a spus lui Iosua (în Iosua 7:12) că poporul Israel nu poate ține piept vrăjmașilor lor și vor pierde. Acest motiv era faptul că poporul Israel avea în mijlocul lor lucruri care trebuiau date spre nimicire. Până acestea nu erau scoase afară, ei nu puteau ține piept vrăjmașilor. Bijuteriile acelea și tot felul de alte lucruri trebuiau date spre nimicire, deoarece ele purtau o conotație spirituală. Vechiul Testament fără Noul testament este greu de înțeles. Revelația Noului Testament ne dă pricepere să înțelegem ce s-a întâmplat defapt în Vechiul Testament.

În Noul Testament avem ilustrația poporului lui Dumnezeu (Biserica) spălat de sângele lui Hristos și apoi trimis în lume (nu doar într-o țară), cu un mesaj.

Întotdeauna când o mâncare sau un lucru este închinat cuiva, se întâmplă ceva. Nu este vorba despre ce crede o persoană, ci despre principiile spirituale pe care Dumnezeu le-a lăsat. Dumnezeu ne-a lăsat Scriptura să ne ghideze, deoarece din joacă sau de dragul distracției, intrăm pe teritorii care nu îi aparțin lui Dumnezeu și „împărtășirea” cu astfel de lucruri ne pun în contact cu demonii.

Ce efecte poate avea asupra unui copil participarea la acest gen de festival/ sărbătoare?

Nu este vorba neapărat de Halloween sau de imagini înfiorătoare ce să îl sperie pe copil, ci este vorba de ce anume a intrat în urma unor anumite imagini. Ochii și urechile sunt ferestre care pot deschide porți către binecuvântare sau către blestem, către lumea ocultului sau către lumea lui Dumnezeu. Fiind ființe spirituale, în noi există un interes către spiritual.

Câteva îndemnuri pentru părinți

Putem vedea la nivel global că radicalitatea cu care se ține o credință se manifestă în dreptul poporului islam și a poporului evreu. Oamenii atât la nivel de copil, cât și la nivel de adult, sunt legați de credința lor mai mult decât partea creștină. Copiii trebuie învățați de mici căile Domnului, ca atunci când vor crește să rămână înrădăcinați în ele. Lor trebuie să li se explice chiar și noțiuni despre lumea ocultă.

Credeți că este o agendă în spatele a ceea ce se întâmplă, în spatele sistemului educațional din România și din lume?

Nu cred în lucruri întâmplătoare. Există o agendă, așa cum și Dumnezeu are una, pe care Diavolul o știe. Ce ma înspăimântă și văd că se întâmplă în ultimul timp este readucerea în prim-plan a zeităților, fără să ne dăm seama. Ei sunt numiți „supereroi”, dar în majoritatea filmelor de genul acesta încep să se includă zei. În mod agresiv, există ceva în spate care promovează aceste lucruri în mai multe moduri. Încep să se renască din nou credințele păgâne ale Antichității. De fiecare dată când Hollywood a lansat anumite apucături sau obiceiuri în filmele lor, în vremea respectivă au fost extravagande, dar mai târziu au devenit vicii. Aici se includ: fumatul, divorțul și lista poate continua.

Ce le spuneți pastorilor care nu deschid subiectul ocultului în biserici?

Cred că trebuie să avem un echilibru. Isus vorbește despre Diavol, incluzând strategii ale lui. Mesajul Evangheliei are de a face cu eliberarea de sub captivitatea celui rău. De multe ori noi ieșim de sub captivitatea celui rău, mai apoi căzând din nou, deoarece nu-i cunoaște strategiile.

Realități și perspective 61 - Halloween - granita dintre divertisment si ocult. Invitat: Fănel Șerban, pastor, Biserica Punctul Zero Brașov. Urmăriți emisiunile „REALITĂȚI ȘI PERSPECTIVE” pentru a obține o perspectivă creștină asupra contextului actual în care trăim - în fiecare sâmbătă, de la ora 21, la Alfa Omega TV. Urmărește toate emisiunile Realități și Perspective - http://alfaomega.tv/mediacenter/category/realitati-si-perspective

#RSP‬ ‪#RealitatiSiPerspective‬

 

Alfa Omega TVSusține producția de știri creștine

Prin platforma pe care o avem prin Alfa Omega TV, vă prezentăm evenimente și știri internaționale sau din România din perspectivă creștină, ajutându-vă să înțelegeți mai bine vremurile în care trăim. Însă toate acestea costă. Dacă doriți să vedeți mai multe articole de acest fel, ajutați-ne financiar să continuăm.

sidebar pulsspiritual
sidebar MC
sidebar stiriro
sidebar stiridinisrael
sidebar aotv cinesuntem
sidebar facebook
sidebar revista
sidebar manaprofetica
sidebar crestinul societatea
sidebar creationism
sidebar proviata
sidebar intelegerea vremurilor
sidebar tvlive
sidebar programtv
sidebar receptie
sidebar mediacenter

Alte informatii

Canalul Alfa Omega TV poate fi receptionat gratuit via satelit: Eutelsat E16A, 16 grade Est, Frecventa – 12.717 Mhz, Polarizare Orizontală, Symbol rate - 7500 ks/s, FEC - 3/4, Codare - MPEG-4. Alfa Omega TV Production detine 2 licente de emisie TV pe satelit: canalele Alfa Omega TV si Alfa Omega TV International. SC Alfa Omega TV Production SRL, Str Aurel Pop nr. 8, Timisoara. Reprezentant legal si asociat unic: Petan Tudor. Conducerea societatii: Petan Tudor: director general, coodonator programe; Petan Mirela: director executiv; Mocofan Muguras: director tehnic/dezvoltare.  Cod de conduita profesionala

x

Abonează-te la revista gratuită, la newsletterul nostru email sau la punctele de rugăciune lunare, durează doar câteva secunde.  Abonare

Rugaciune Ai o problemă și ai nevoie de ajutor în rugăciune? Suntem aici pentru tine, te putem sprijini, ne rugăm împreună cu tine! Scrie-ne!

Alfaomega.tv folosește cookies. Info și setări: Politica Cookies. Politica confidențialitate.