Donează     Rugăciune       TV LIVE                           

Era tipăririi 3D a armelor de foc

În Statele Unite există de mult timp o controversă privind dreptul cetățenilor de a deține arme de foc. Însă organizația texană Defense Distributed, fondată de Cody Wilson, a dezvoltat prototipuri de arme de foc 3D ale căror planuri și-a propus să le publice pe internet la liber de la 1 august 2018. Cu aceste fișiere, oricine deține o imprimantă 3D poate tipări și asambla o armă de foc de plastic, imposibil de detectat de către detectoarele de arme actuale. Compania Defense Distributed anunța triumfător: „Era armelor de foc care pot fi descărcate online începe”.

Pe 31 iulie însă, o hotărâre judecătorească a unui tribunal american a obligat compania să îndepărteze aceste fisiere de pe site-ul lor, defdist.org, însă fișierele cu modelul 3D pentru mai multe arme 3D deja fuseseră descărcate și acum circulă pe alte site-uri și torenți, dincolo de controlul legal. Fișierele prototip variază ca mărime de la 2-3MB (un pistol), la 40MB (o pușcă) sau 150MB (armă automată), și au fost descărcate de redactorul acestei reviste de pe site-uri accesibile din România, ale căror adresă însă nu o vom dezvălui din motive de securitate.

Imprimantele 3D funcționează relativ similar cu cele obișnuite, din casele noastre, cu excepția faptului că nu tipărește cu cerneală pe hârtie, ci tipărește obiecte 3D din materiale speciale. Ele necesită modele computerizate 3D pentru imprimare, nu imagini bidimensionale (ca paginile pe care suntem obișnuiți să le tipărim acasă sau la serviciu). Deja există companii în România care imprimă în 3D „statui” personalizate după profilul clientului, pozându-l din toate unghiurile și transformând acele imagini într-un model 3D care apoi este trimis imprimantei 3D pentru tipărire.

Acum, cu aceste modele 3D de arme, chiar și țări ca România, unde controlul armelor personale este foarte strict, vor fi probabil afectate de fenomenul „tipăririi” armelor 3D. Când o armă este de fapt un fișier digital, restricționarea armelor e practic imposibilă, avansul tehnologiei ducând la un impas etic și legal. Întrucât multiplicarea armelor nu poate duce decât la creșterea violenței, ca creștini, e dificil să fim încântați de asemenea vești.

arma 3d DD AR 57

  Aboneaza-te gratuit la revista AOTV Magazin

Articol tiparit in revista Alfa Omega TV Magazin 8.5 - Provocarea tehnologiei pentru credință și societate (septembrie-octombrie 2018). Aceasta revista se distribuie gratuit, aboneaza-te sa o primesti acasa: www.alfaomega.tv/revista

Informatiile publicate pe site-ul alfaomega.tv (text sau video) pot fi preluate de alte publicatii, site-uri si bloguri online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ spre pagina de pe site-ul nostru. Orice abatere de la aceste norme constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si o vom trata ca atare.

Alfa Omega TVSusține producția de știri creștine

Prin platforma pe care o avem prin Alfa Omega TV, vă prezentăm evenimente și știri internaționale sau din România din perspectivă creștină, ajutându-vă să înțelegeți mai bine vremurile în care trăim. Însă toate acestea costă. Dacă doriți să vedeți mai multe articole de acest fel, ajutați-ne financiar să continuăm.

x

Abonează-te la revista gratuită, la newsletterul nostru email sau la punctele de rugăciune lunare, durează doar câteva secunde.  Abonare

Rugaciune Ai o problemă și ai nevoie de ajutor în rugăciune? Suntem aici pentru tine, te putem sprijini, ne rugăm împreună cu tine! Scrie-ne!

Alfaomega.tv folosește cookies. Info și setări: Politica Cookies. Politica confidențialitate.