Amona - evacuarea controversată a unei așezări evreiești din Samaria-Cisiordania

Scris în . Publicat în Mapamond Creștin.

Pentru prima dată în ultimii 25 de ani, premierul israelian Benjamin Netanyahu s-a angajat să înființeze o nouă așezare evreiască în Samaria, parte din Cisiordania. Anunțul lui Netanyahu a venit la scurt timp după ce poliția israeliană a început să demonteze ceva ce ei numeau un "așezare ilegală". Între timp, Israelul așteaptă o atitudine diferită la Casa Albă în privința așezărilor evreiești.

Israelienii care locuiesc în ținuturile biblice Iudeea și Samaria speră că scenele acestea nu se vor mai repeta în vremea președintelui Trump. Acum, după acest moment din Amona și din Ofra, Netanyahu trebuie să îi comunice lui Trump și întregii lumi că noi vom fi aici pentru totdeauna. Vom construi și mai multe așezări și vom locui în Iudeea și Samaria, fiindcă acesta e pământul nostru, istoria noastră. Biblia noastră începe de aici.

Suntem în Amona. Marea parte a lumii ar spune că e un avanpost ilegal, dar pentru cele 42 de familii de aici, este căminul lor. Aproximativ 3 000 de forțe de poliție au venit aici pentru a demonta așezarea din vârful dealului. Viețile acestor oameni vor fi marcate pe vecie. Copiii lor vor fi traumatizați. I-am văzut pe copii cum plângeau azi-dimineață.

Sunt un copil din Israel și îmi doresc o casă. Și dacă sunt dat în judecată, tot am nevoie de o casă în Israel.

Evacuarea s-a terminat cu ciocniri violente la sinagogă între cei ce protestau împotriva descinderii din așezare și poliție. Sute de alți israelieni de aproape sau de departe au venit să protesteze în mod pașnic alături de cei ce și-au pierdut casele.

Iubesc această țară, acest stat, iubesc Israelul. Fac tot ce îmi stă în putință pentru poporul meu. În acest moment, am venit să fiu alături de frații mei. Așa cum m-ar durea o mână, mă doare atât de mult să văd cum soldații lovesc în frații mei. E ca și cum o mână ar lovi-o pe cealaltă.

E ca un cancer. Sunt aici să mă identific și să simt împreună cu frații mei îndurerați. E esențial să fim alături de poporul Israel, să ne arătăm solidaritatea și dorința de a locui țara și de a o construi. Aceasta e țara lui Avraam, Isaac și Iacov. Acesta e locul, nu Tel-Avivul. Tel-Avivul e important, dar toată istoria Bibliei e aici.

Curtea Supremă din Israel a dat ordin pentru distrugerea comunității din vârful dealului, veche de 20 de ani, după ce s-a pronunțat în favoarea palestinienilor, care au pretins că ar fi fost construită pe teren privat.

Comunitatea internațională consideră toate așezările evreiești din Iudeea și Samaria, sau Cisiordania, ca fiind ilegale. Aproape toți cei 430 000 de israelieni de aici locuiesc în comunități construite pe teritoriu israelian, nu pe teren palestinian privat.

După Războiul de Șase Zile din 1967, ne-am reîntors aici. Împreună cu guvernele următoare, cum ar fi partidul Likud sau cel Muncitoresc, am întemeiat așezări, ne-am întors acasă. E îngrozitor că demontăm așezările din țara Israelului.

Alții au spus că alungarea israelienilor nu va aduce pacea - Motivul pentru care e atât de tragic e că acest deal va rămâne sterp. Nu va mai ieși nimic bun de aici. Asta nu promovează pacea deloc.

De peste zece ani, Israelul n-a mai evacuat israelieni din zonele disputate. În 2005, au fost dezrădăcinați peste 9 000 de israelieni din 21 de comunități din Fâșia Gaza și patru din Cisiordania, într-un efort de retragere. Acum, cu președintele Trump la Casa Albă, mulți israelieni speră că evacuarea de la Amona va fi ultima.

Julie, tu ai fost în Amona. Spune-ne care au fost impresiile tale, fiindcă scena părea haotică.

La început a fost liniștită, dar a fost foarte trist, iar purtătorul de cuvânt al poliției spunea mereu că fac acest lucru doar fiindcă aceasta e decizia Curții. Poliția nu era fericită să-și îndepărteze concetățenii de pe deal. Oamenii erau nemulțumiți că sunt scoși de acolo. La început a existat o ordine. Scenele mai violente au apărut mai târziu. Se vedea că oamenii erau foarte supărați.

Dă-ne câteva detalii despre istorie și context, fiindcă această problemă pare a fi una mai complicată și oamenii văd doar un filmuleț, dar nu știu ce se întâmplă. Spune-ne câte ceva despre trecutul așezării din Amona.

Așa cum spuneam în reportaj, Amona exista de 20 de ani. A mai existat o evacuare acolo cu vreo 11 ani în urmă. Unele case au fost distruse. Mare parte din cei de acum locuiau aici de 20 de ani. Deodată, un palestinian, despre care unii israelieni spun că ar fi susținut de cei de stânga, a mers la Curtea Supremă și a spus că e terenul său privat.

Marea parte a terenului pe care erau construite așezările aparținea Regatului Iordaniei, iar când Israelul a preluat controlul după războiul din 1967, a devenit teritoriu de stat. Așadar, nu poate să fie un teren privat al palestinienilor.

Acum, a apărut un palestinian care pretinde că e terenul său, iar Curtea Supremă l-a crezut. Se pare că avea anumite acte de proprietate, cu toate că unii spun că n-ar fi fost verificate.

Casa Albă a emis un comunicat care nu menționa în mod direct Amona, ci vorbea despre ceva ce Benjamin Netanyahu a făcut. El a anunțat, după mai mult de 25 de ani, întemeierea unei noi așezări. Iată ce scria, în parte, în acel comunicat: "Deși nu credem că așezările sunt un impediment în calea păcii... construcția unor noi așezări sau extinderea celor existente dincolo de limitele actuale s-ar putea să nu ajute la obținerea ei." Cum ai interpreta acest comunicat al Casei Albe ?

Cred că sunt foarte precauți și nu vor să se avânte prea repede. În comunicat mai scrie că încă n-au ajuns la o concluzie în ce privește așezările. Știm doar că viitorul ambasador în Israel, David Friedman, a fost un mare susținător al așezărilor, contribuind financiar. Chiar și președintele Trump a contribuit, cândva, în onoarea lui David Friedman, pentru înființarea unor așezări. Se pare că ei pășesc cu grijă în acest moment, încercând să nu-și mai facă alți dușmani. Au spus că vor discuta mai multe cu Netanyahu, când va veni în SUA. Cred că pe 15 februarie va avea loc acea întâlnire.

Stire difuzata in emisiunea Jerusalem Dateline 165 - 11 februarie 2017 pe Alfa Omega TV. Ultimele stiri crestine: http://alfaomega.tv/stiri

2092 accesări

Alfa Omega TVSusține producția de știri creștine

Prin platforma pe care o avem prin Alfa Omega TV, vă prezentăm evenimente și știri internaționale sau din România din perspectivă creștină, ajutându-vă să înțelegeți mai bine vremurile în care trăim. Însă toate acestea costă. Dacă doriți să vedeți mai multe articole de acest fel, ajutați-ne financiar să continuăm.

sidebar tvlive
sidebar facebook
sidebar revista
App mobila

Alte informații

Canalul Alfa Omega TV poate fi receptionat gratuit via satelit: Eutelsat E16A, 16 grade Est, Frecventa – 12.717 Mhz, Polarizare Orizontală, Symbol rate - 7500 ks/s, FEC - 3/4, Codare - MPEG-4. Alfa Omega TV Production detine 2 licente de emisie TV pe satelit: canalele Alfa Omega TV si Alfa Omega TV International. SC Alfa Omega TV Production SRL, Str Aurel Pop nr. 8, Timisoara. Reprezentant legal si asociat unic: Petan Tudor. Conducerea societatii: Petan Tudor: director general, coodonator programe; Petan Mirela: director executiv; Mocofan Muguras: director tehnic/dezvoltare.  Cod de conduita profesionala

Aplicația mobilă AO

badge google play badge appstore

 Alfa Omega TV - E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. | Tel.:+40 256 284913 | Fax:+40 256 284912

Alfaomega.tv folosește cookies. Info și setări: Politica Cookies. Politica confidențialitate.