Intalnire la virf Netanyahu-Trump. Care e insemnatatea pentru Orientul Mijlociu?

Scris în . Publicat în Mapamond Creștin.

Pentru prima dată de când președintele Trump a preluat mandatul, premierul israelian Netanyahu a venit la Casa Albă. A fost o schimbare majoră față de ultimii opt ani. O prietenie reînnoită a alungat răceala de la Casa Albă. După ani de zile de tensiuni cu administrația Obama, Benjamin Netanyahu îl considerăpe președintele Trump ca fiind un partener cheie.

Îl cunosc pe președinte, familia și echipa sa de multă vreme. Nu există un susținător mai mare al poporului și statului evreu decât președintele Donald Trump. Sunt, însă, de rezolvat niște puncte cheie, începând cu încercarea de a face pace cu palestinienii. Ca în orice negociere reușită, va trebui ca ambele părți să ajungă la un compromis.

Într-un comentariu care ar înfuria liderii palestinieni, Trump a spus că soluția celor două state nu e necesară pentru obținerea păcii.

Privind la soluția celor două state și la cea cu un singur stat, vă spun că mie îmi place aceea pe care ambele părți o doresc. Voi fi mulțumit cu soluția dorită de ambele părți, indiferent care va fi.

Netanyahu insistă că palestinienii trebuie să recunoască dreptul de existență al Israelului, înainte ca orice plan de pace să poată fi pus la cale.

Trebuie să vă întrebați de ce evreii se numesc așa ? Chinezii se numesc așa fiindcă provin din China, japonezii fiindcă provin din Japonia, iar iudeii fiindcă provin din Iudeea. Aceasta e patria noastră strămoșească. Iudeii nu sunt niște colonizatori în Iudeea.

Celălalt aspect dureros este al așa-numitelor așezări. Netanyahu a avansat în Cisiordania, însă Casa Albă spune că aceasta s-ar putea să nu fie cea mai bună mișcare pentru a ajunge la pace.

Acesta e un subiect despre care CBN a cerut detalii la conferința de presă.

Legat de problema așezărilor, sunteți amândoi pe aceeași lungime de undă ? Cum ați formula asta, cu privire la problema așezărilor ?

Cât despre așezări, mi-ar plăcea dacă ați mai putea aștepta puțin. O vom rezolva noi cumva, însă aș vrea să văd un acord întâi. Cred că se va ajunge la un acord.

Nu pare prea optimist, dar el e un bun negociator. Așa e arta negocierii.

A fost și o ocazie în care președintele să poată clarifica situația creată în jurul consilierului Michael Flynn. Nu a adus vorba de agenda pe care a avut-o fostul consilier în discuțiile avute cu oficialii ruși. În schimb, a dat vina pe mass-media.

Cred că el a fost tratat în mod incorect de către mass-media, pe care de multe ori le numesc "fals-media". E trist că el a fost tratat atât de nedrept.

Mai mult, în cadrul serviciilor, au loc scurgeri de informații. E o acțiune condamnabilă, o faptă nelegiuită, care exista înainte de mine, dar acum chiar se face simțită.

Rămâne de văzut dacă administrația Trump va reuși să oprească aceste scurgeri, ca să-și poată pune apoi planurile în aplicare.

Pentru detalii despre întâlnirea dintre Trump și Netanyahu, ni se alătură John Waage, din Washington D.C., și aici, în studioul din Ierusalim, Julie Stahl, corespondenta noastră din Orientul Mijlociu. John, cu ce ai rămas de la conferința de presă a premierului Netanyahu și președintelui Trump ?

Am impresia că suntem într-o nouă eră. Până și limbajul lor corporal trăda camaraderia dintre cei doi lideri. Amândoi au o mulțime de idei noi. Interesant e că, în Ierusalim, toate știrile vorbeau despre posibilul sfârșit al soluției celor două state, despre cât de bine păreau că se înțeleg cei doi lideri, iar știrile din Washington vorbeau de problemele lui Trump cu colegii republicani, cu aparatul de securitate și cu mass-media.

El are multe de făcut legat de problema Orientului Mijlociu. Are atât de multe probleme politice locale de rezolvat, doar ca să se poată "așeza" în Washington. Opoziția se dezlănțuie aici. Pare a fi o administrație sub asediu, dar, așa cum spuneai, perspectiva din cadrul conferinței reprezintă însă o mare schimbare față de cum a fost cu Obama în ultimii opt ani.

Julie, care crezi că a fost reacția israeliană, respectiv palestiniană, la conferința de presă ?

Pentru israelieni, această conferință a fost foarte benefică. Aici, reacțiile au fost amestecate. Aripa dreaptă e mulțumită de Netanyahu, căruia i s-a oferit o mare libertate, deși cred că problema așezărilor le-a dat ceva bătăi de cap.

Înțeleg că ai avut o conversație cu Saed Erekat, negociatorul șef pentru OEP.

Așa este, am vorbit cu el în dimineața asta și repeta mereu "dezastru", spunând încontinuu că, dacă acesta e sfârșitul soluției celor două state, va fi dezastru pentru israelieni și pentru palestinieni. L-am întrebat dacă ar recunoaște Israelul ca stat evreiesc și mi-a spus că ei au recunoscut deja Israelul, însă a evitat să pomenească de problema evreiască.

John, palestinienii par să fie în afara discuțiilor, într-un fel. Președintele Trump, maestru al negocierilor, pare să aibă o nouă idee în problema Orientului Mijlociu, nu doar în termenii negocierilor dintre israelieni și palestinieni. El pare să spună că e vorba de o problemă regională. Ce părere ai despre asta ?

Cred că exact așa a făcut. Lucrurile din lumea arabă capătă un nou contur și ambii lideri s-au referit la asta cu optimism, cu speranța unor noi soluții. Acest lucru pare că i-a lăsat pe palestinieni pe dinafară. Va fi interesant de văzut cum, în cadrul lumii arabe, vor exista concesii reciproce care vor prezenta o parte a negocierilor. Asta ar putea deveni o problemă reală în perioada următoare.

Ceea ce cred că aduce împreună Israelul și națiunile arabe sunite este dușmanul lor comun, Iranul.

Julie, cât de importantă e problema Iranului pentru Israel ?

E una deosebit de importantă. Premierul spunea că pe rachetele iraniene e scris "Moarte Israelului". Iranul e o amenințare reală.

Julie, spune-ne ce se află în spatele acordului nuclear ?

Din ce spunea Netanyahu, am înțeles că ei vor să fabrice nu doar una, ci o sută de arme nucleare. El mai spunea că aceasta nu e o amenințare doar pentru Israel, ci și pentru SUA.

Rachetele balistice intercontinentale vor ajunge în SUA, nu în Israel. Așadar, un Iran înarmat nuclear va reprezenta o amenințare nu doar pentru Israel, ci și pentru SUA și pentru lumea întreagă.

John, mai am o întrebare pentru tine. Iată că Iranul reprezintă o amenințare pentru Israel, pentru regiune și pentru SUA. Cum crezi că noi, în calitate de creștini, ar trebui să ne rugăm pentru era aceasta nouă în care intrăm ?

Am auzit multe lucruri în cadrul conferinței despre negocieri, arta negocierii și alte lucruri de acest fel. Creștinii care cred în ceea ce spune Biblia trebuie să își dea seama că Biblia are multe de spus despre granițele Israelului și despre planurile lui Dumnezeu pentru această țară. Ne putem uni în rugăciunea domnească, "... vie Împărăția Ta, facă-se voia Ta precum în cer și pe pământ". Dorim ca planurile Domnului să se împlinească aici.

Se prea poate ca, atunci când ești angrenat în lupte politice, să dorești ca unii să câștige și ceilalți să piardă, iar ideea acordului să înceapă să sune bine, dar important este ca planurile și scopurile Domnului să se împlinească în Orientul Mijlociu. Cred că acesta e motivul principal de rugăciune, în plus față de cel pe care îl găsim în Biblie, de a ne ruga pentru pacea Ierusalimului.

Despre această temă importantă vom continua să relatăm și în perioada următoare.

 Stire difuzata in emisiunea Jerusalem Dateline 167 - 25 februarie 2017 pe Alfa Omega TV. Ultimele stiri crestine: http://alfaomega.tv/stiri

1289 accesări

Alfa Omega TVSusține producția de știri creștine

Prin platforma pe care o avem prin Alfa Omega TV, vă prezentăm evenimente și știri internaționale sau din România din perspectivă creștină, ajutându-vă să înțelegeți mai bine vremurile în care trăim. Însă toate acestea costă. Dacă doriți să vedeți mai multe articole de acest fel, ajutați-ne financiar să continuăm.

sidebar tvlive
sidebar facebook
sidebar revista
App mobila

Alte informații

Canalul Alfa Omega TV poate fi receptionat gratuit via satelit: Eutelsat E16A, 16 grade Est, Frecventa – 12.717 Mhz, Polarizare Orizontală, Symbol rate - 7500 ks/s, FEC - 3/4, Codare - MPEG-4. Alfa Omega TV Production detine 2 licente de emisie TV pe satelit: canalele Alfa Omega TV si Alfa Omega TV International. SC Alfa Omega TV Production SRL, Str Aurel Pop nr. 8, Timisoara. Reprezentant legal si asociat unic: Petan Tudor. Conducerea societatii: Petan Tudor: director general, coodonator programe; Petan Mirela: director executiv; Mocofan Muguras: director tehnic/dezvoltare.  Cod de conduita profesionala

Aplicația mobilă AO

badge google play badge appstore

 Alfa Omega TV - E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. | Tel.:+40 256 284913 | Fax:+40 256 284912

Alfaomega.tv folosește cookies. Info și setări: Politica Cookies. Politica confidențialitate.