Donează     Rugăciune       TV LIVE                           
100-steaua
100-istoric
100-teologia
100-pace
100-stiri
100-roaga-te
100-conferinta

O nouă întrebare: A fugi sau a lupta?

Lideri ai guvernelor și lideri evrei se adună la Paris pentru a discuta despre creșterea alarmantă a antisemitismului din Europa. La mai bine de 75 de ani de la Holocaust, antisemitismul e încă în floare, mai ales în Europa. Cum vor reacționa evreii ? Vor fugi sau vor lupta ? Julie Stahl, corespondentul CBN în Orientul Mijlociu, a mers la Paris pentru a vedea cum luptă două grupuri cu cea mai veche ură de pe Pământ.

Paris, casa Arcului de Triumf, a Turnului Eiffel și a catedralei Notre Dame. Din păcate, deși simbol al frumuseții și al culturii, e în același timp și unul din locurile din Europa unde faptele antisemite sunt tot mai dese. Avem parte de amenințări în toată Europa și ne punem zilnic întrebarea dacă noi, ca evrei, mai avem sau nu un viitor în Europa.

Rabinii Yehuda Kovesh și Menachem Margolin cred că viitorul e posibil dacă se va trece la acțiune acum. De aceea au invitat 300 de lideri din toată lumea ca să confrunte situația care amenință comunitatea evreiască. Din nefericire, aici în Europa, antisemitismul și creșterea acestuia sunt o provocare care se întețește din toate părțile, fie că vine din partea extremiștilor musulmani sau extremiștilor de stânga sau de dreapta. Ura față de evrei rămâne aceeași, diferența constă doar în ideologia adoptată, sub care se deghizează sau tabăra ideologică de unde provine. Oricum ar fi, trebuie combătută.

Organizatorii au desfășurat evenimentul la Centrul Iudaismului Nou-european din spatele meu, un Ierusalim în inima Parisului. Ei văd acest centru ca pe o lumină în întuneric și speră că e un semn al unor lucruri mai bune pentru comunitatea evreiască din Europa. Ca primar, cred că trebuie să luptăm, fiindcă atunci când oamenii țintesc în comunitatea evreiască, ei de fapt atacă toată democrația noastră și umanitatea. Trebuie să luptăm contra întunericului cu lumină, trebuie să luptăm contra vocilor urii cu vocea iubirii și valorile eterne ale iudaismului și a practicilor evreiești.

Rabinul Kovesh, președintele Ligii Acțiunii și Protecției, a efectuat unul din cele mai cuprinzătoare sondaje, pentru a măsura atitudinile antisemite din Europa. Sondajul a fost făcut pe un eșantion de 16 000 de oameni din 16 națiuni europene. Rezultatele indicau că o cincime din europeni cred că un grup secret de evrei controlează politica și economia la nivel mondial. Tot o cincime crede că poporul evreu profită de pe urma Holocaustului pentru a obține ceea ce dorește și un sfert din respondenți au fost de acord că politicile Israelului reprezintă motivul pentru care unii oameni urăsc evreii.

Odată ce aflăm care e situația de pe câmpul de luptă, putem să ne angajăm în lupta cu antisemitismul și putem ataca antisemitismul cu armele iubirii, cum spuneam, și mijlocul principal e educația. Rabinul Margolin de la Asociația Evreiască Europeană e de părere că există o singură cale de a lupta cu antisemitismul de pe continentul european.

Credem cu tărie că doar guvernele ar putea lua măsurile potrivite pentru eradicarea antisemitismului. Acest plan ar cuprinde și legislații guvernamentale care să dea dispoziții pentru informarea cetățenilor legat de antisemitism, legat de Holocaust și de istoria contribuțiilor evreiești în Europa. Proiectul de lege ar include interzicerea stereotipurilor antisemitice în spațiile publice, precum au fost recentele carnavaluri din Belgia și Spania, cât și comercializarea de suveniruri naziste. Putem condamna, putem vorbi, putem încerca să avem un dialog, dar până la urmă sunt prea mulți antisemiți și problema e una foarte veche. Apoi mai există acel antisemitism de tip nou, de stânga.

Mulți din comunitatea evreiască spun că antisemitismul merge mână în mână cu antisionismul. Antisemitismul tot antisemitism rămâne și în ultimele generații, antisemiții căutau mereu noi motive și scuze pentru a acționa împotriva evreilor. Au găsit că statul Israel e o oportunitate de a-i ataca pe evrei. Cel mai important însă e faptul că de fiecare dacă când oamenii vor să atace Israelul, ei atacă și evreii din Europa. În Paris, frica împiedică mulți evrei să mai poarte kippa sau să-și acopere capul.

Margolin, un evreu ortodox, spune că familia sa s-a confruntat cu acest bigotism în propria lor țară natală, Belgia, dar cu toate acestea nu vor da înapoi. Vom insista să umblăm așa, fiindcă dorim ca toți oamenii să ne vadă și să înțeleagă că intenționăm să rămânem aici și să continuăm să luptăm pentru drepturile noastre. Dorim să transmitem mesajul că toți evreii ar trebui să fie mândri de identitatea lor. Julie Stahl, Știrile CBN, Paris.

Distribuie clipul dacă ți-a plăcut.

Dacă nu știai, pe site-ul nostru publicăm mereu știri, articole, reportaje din lumea creștină și nu numai: https://alfaomega.tv/stiri

Urmărește-ne pe Facebook: https://www.facebook.com/pg/alfaomegatv/posts/

Reportajul face parte din emisiunea „Jerusalem Dateline” 318, difuzată în martie 2020.

Alfa Omega TVSusține producția de știri creștine

Prin platforma pe care o avem prin Alfa Omega TV, vă prezentăm evenimente și știri internaționale sau din România din perspectivă creștină, ajutându-vă să înțelegeți mai bine vremurile în care trăim. Însă toate acestea costă. Dacă doriți să vedeți mai multe articole de acest fel, ajutați-ne financiar să continuăm.

sidebar pulsspiritual
sidebar MC
sidebar stiriro
sidebar stiridinisrael
sidebar aotv cinesuntem
sidebar facebook
sidebar revista
sidebar manaprofetica
sidebar crestinul societatea
sidebar creationism
sidebar proviata
sidebar intelegerea vremurilor
sidebar tvlive
sidebar programtv
sidebar receptie
sidebar mediacenter

Alte informatii

Canalul Alfa Omega TV poate fi receptionat gratuit via satelit: Eutelsat E16A, 16 grade Est, Frecventa – 12.717 Mhz, Polarizare Orizontală, Symbol rate - 7500 ks/s, FEC - 3/4, Codare - MPEG-4. Alfa Omega TV Production detine 2 licente de emisie TV pe satelit: canalele Alfa Omega TV si Alfa Omega TV International. SC Alfa Omega TV Production SRL, Str Aurel Pop nr. 8, Timisoara. Reprezentant legal si asociat unic: Petan Tudor. Conducerea societatii: Petan Tudor: director general, coodonator programe; Petan Mirela: director executiv; Mocofan Muguras: director tehnic/dezvoltare.  Cod de conduita profesionala

x

Abonează-te la revista gratuită, la newsletterul nostru email sau la punctele de rugăciune lunare, durează doar câteva secunde.  Abonare

Rugaciune Ai o problemă și ai nevoie de ajutor în rugăciune? Suntem aici pentru tine, te putem sprijini, ne rugăm împreună cu tine! Scrie-ne!

Alfaomega.tv folosește cookies. Info și setări: Politica Cookies. Politica confidențialitate.