Donează     Rugăciune       TV LIVE                 

Încurajează mass-media abuzurile sexuale?

unsplash.com

La scurt timp după ce m-am implicat în lucrarea de conștientizare a bisericilor și societății despre problemele abuzului, am început să fiu convins că media denaturată compunea problema în mare parte. Societatea este pe cât de indiferentă pe atât de ignorantă față de impactul pe care-l are media asupra vieților noastre. Prin media mă refer la orice lucru care comunică un mesaj cum ar fi radioul, cărțile, revistele, televiziunea, internetul, muzica, abțibildele, etc. Aceste denaturări apar în toate formele de media, dar de dragul acestui articol mă voi concentra doar asupra televiziunii.

Mai întâi, da-ți-mi voie să împărtășesc un episod din viața mea. Când eram în clasa a șaptea am cumpărat o carte de Harold Robins - The Stiletto. În acea perioadă era considerată riscantă.

Într-unul din capitolele de la început, un nobil italian se plimbă pe un drum întunecos prin pădure. El vede o țărancă apropiindu-se de el. Luând-o de mână el o conduce de pe drum în pădure unde îi rupe bluza și îi strânge sânii cu cruzime. Ea țipă de durere dar apoi răspunde cu pasiune. Uite în ce fel mi-a influențat psihicul meu de 12 ani. Țin minte că m-am gândit: „Sună ciudat pentru mine, dar cred că femeilor le place asta!” De unde era să știu? Eram doar un mucos de clasa a șaptea! Îmi aminteam periodic de acel pasaj când eram în liceu și chiar la colegiu și mă întrebam întotdeauna: „Femeilor chiar le place asta?”

Acum, voi răspunde la întrebarea pe care unii din voi abia așteaptă să o pună. Nu, nu am încercat niciodată! Dar unii tineri și/sau bărbați nu vor sta pe gânduri. Ei vor presupune automat că durerea le excită sexual pe femei și vor trăi ca atare, lăsând în urma lor femei rănite și derutate!

Îmi amintesc un episod din MASH. Frank Burns și „Hot Lips” aveau o neînțelegere. Furioasă, Margaret îl plesnește pe Frank peste față, el o plesnește înapoi. Se uită unul la altul șocați, apoi se aruncă unul în brațele celuilalt cu pasiune!

În această scenă este o denaturare dublă:

1. Violența este o parte normală într-o relație dintre o femeie și un bărbat. Din păcate, violența există în relațiile dintre femei și bărbați, dar nu într-o relație normală, sănătoasă. Nu este normal și nu ar trebui să fie tolerată niciodată!

2. Violența este excitant sexual! Este un excitant pentru cei prinși într-o relație sadică/masochistă, dar, din nou, nu este normal și nu ar trebui să fie tolerată niciodată.

Într-o reclamă la un parfum pentru bărbați era un bărbat foarte arătos, stând singur în cameră. O femeie frumoasă merge spre el seducătoare, îi trage o palmă și spune: „Îmi place parfumul tău.” Acest exemplu confirmă mesajul că violența este un excitant sexual și că este o parte normală într-o relație dintre un bărbat și o femeie.

Cu toții am văzut filme în care un bărbat bate o femeie, ea plânge isteric, buza ei este tăiată și sângerează, nasul ei este sângerând și dintr-o dată ea se aruncă în brațele lui cu pasiune. Din nou, mesajul este… violența este un excitant sexual.

Filmele romantice, filmele artistice, programele de televiziune, toate prezintă frecvent următorul scenariu: actorul principal, frumos, se dă la o actriță frumoasă. Ea nu este interesată, el o apucă de mână și începe s-o sărute cu forța. Ea se împotrivește, luptându-se, încercând să-l împingă și să scape din strânsoare, apoi dintr-o dată brațele sale se încolăcesc în jurul gâtului lui și începe să-l sărute înapoi cu pasiune. Mesajul? NU la o femeie nu înseamnă NU!

Haideți să examinăm unul din filmele cele mai apreciate din istoria cinematografului - Pe aripile Vântului. Rhett Butler și Scarlett O’Hara s-au căsătorit în sfârșit. După primul lor copil, Scarlett descoperă că și-a pierdut figura copilăroasă, nu i se mai potriveau hainele. „Fiddleledee!” - afirmă ea, „N-o să mai fac nici un copil!”

Nu aveau metode anticoncepționale în perioada aceea, deci știm cu toții ce înseamnă asta, nu? Rhett Butler a fost refuzat, nu mai primea nimic! Într-o noapte, Rhett se îmbată. Ignorând protestul ei, o ia pe Scarlett în brațe și o duce sus pe scările frumoase ale casei țipând și dând din picioare. În timp ce o duce sus în dormitor, ușa se închide în urma lui. Nu este nimic pornografic în acest film. Dimineața următoare Scarlett se trezește torcând ca o pisicuță și îndrăgostită până la urechi de Rhett Butler din nou.

În această scenă este o denaturare din patru puncte de vedere:

1. „Nu”-ul lui Scarlett nu a însemnat „Nu”.

2. Rhett Butler a știut mai bine ce a vrut sau ce a avut nevoie Scarlett decât ea.

3. Dacă o faci cum trebuie nu este viol.

4. Clark Gable care l-a interpretat pe Rhett Butler a fost în 1940 și 1950 un bărbat foarte atrăgător. Chiar și alte staruri de film au copiat felul cum se îmbrăca și cum se purta. Această scenă arată clar ca bărbații „adevărați” nu acceptă „Nu” ca răspuns.

Denaturări din media de genul acesta determină ca abuzul sexual și activitatea sexuală să fie privite ca același lucru. Femeile și bărbații deopotrivă, să nu mai menționăm și copiii și tinerii noștri, sunt învățați că activitatea sexuală forțată este acceptabilă și plăcută.

Majoritatea oamenilor nu confundă televiziunea cu realitatea, dar cei care o fac, încep să trăiască „realitatea” așa cum o văd interpretată la televizor și lasă în urma lor victime îndurerate! Deoarece ei cred că „nu” pe care-l spune o femeie înseamnă „poate”, ei văd o seducere de succes ca un amestec de manipulare, constrângere și dacă este necesar, forță, care în ultimă instanță topește orice rezistență și aprinde focul pasiunii în partenera nedoritoare. Ceea ce victima vede ca o violență sexuală, atacatorul vede ca o „seducere forțată.” Autorul este literalmente atât furios, cât și confuz când este acuzat de abuz sexual.

Ce se poate face? Sunt 3 soluții:

1. Lasă ca protestul tău să fie auzit în industria televiziunii/filmului și de către sponsorii lor.

2. La fel de important este să explici aceste denaturări copiilor tăi. Nu sugerez să despici firul în patru și să le predici. Eu m-aș întoarce către ei și le-aș spune: „În viața reală nu se întâmplă așa.” De obicei, copiii mei răspundeau: „Da, tată, știm.” Dacă nu combatem aceste denaturări, cum vor știi copiii să distingă între realitate și fantezie?

3. Apoi, fiți selectivi cu ceea ce vizionați. Știm că televizorul poate deveni o companie și 1 Corinteni 15:33 ne avertizează de faptul că: „Tovărășia rea strică obiceiurile bune.”

Un ghid bun pentru alegerea programelor TV este Filipeni 4:8: „Încolo, fraţii mei, tot ce este adevărat, tot ce este vrednic de cinste, tot ce este drept, tot ce este curat, tot ce este vrednic de iubit, tot ce este vrednic de primit, orice faptă bună şi orice laudă, aceea să vă însufleţească.”

Pentru majoritatea oamenilor, televiziunea a devenit o companie care ocupă 4-6 ore din viața de zi cu zi. Cum am menționat mai sus, în 1 Corinteni 15:33 suntem avertizați: „Nu vă înșelați: Tovărășia rea strică obiceiurile bune.” În funcție de calitatea programelor vizionate, televiziunea poate fi o companie rea cu o influență coruptibilă sau o companie evlavioasă care aduce o influență pozitivă, edificatoare pentru telespectatori. 1 Corinteni 5:9 ne spune: „V-am scris în epistola mea să n-aveţi nicio legătură cu curvarii.” Cu câți oameni imorali sexual avem legătură prin intermediul televiziunii? Cel mai simplu mod de a verifica dacă ar trebui sau nu să vizionezi un anumit program este să-ți pui următoarea întrebare: „Aș fi rușinat sau neconfortabil dacă Isus ar intra în casa mea și m-ar vedea uitându-mă la acest program?”

Material extras din cartea Conspirația tăcerii de Joseph Paluszak, un manual care tratează probleme sensibile ce țin de abuz fizic, emoțional sau sexual. Comandă varianta tipărită accesând http://alfaomega.tv/librarie/consiliere-vindecare-eliberare/conspiratia-tacerii-joseph-paluszak-produs#axzz50HdROruu  sau accesează http://alfaomega.tv/viata-spirituala/abuz pentru a accesa cartea completă, gratuit online.

Etichete: abuz sexual, conspiratia tacerii

Alfa Omega TVSusține publicarea materialelor creștine

Dacă v-a plăcut acest articol și doriți să citiți mai multe articole de acest gen, dați click aici pentru a afla despre modalitățile prin care ne puteți ajuta. Dorim să ajungem la cât mai mulți oameni cu mesajul Evangheliei, dar nu putem face aceasta fără ajutorul vostru! Ajutați-ne financiar să continuăm!

Instalează aplicația mobilă Alfa Omega TV

badge google play badge appstore

 

Alte informatii

Canalul Alfa Omega TV poate fi receptionat gratuit via satelit: Eutelsat E16A, 16 grade Est, Frecventa – 12.717 Mhz, Polarizare Orizontală, Symbol rate - 7500 ks/s, FEC - 3/4, Codare - MPEG-4. Alfa Omega TV Production detine 2 licente de emisie TV pe satelit: canalele Alfa Omega TV si Alfa Omega TV International. SC Alfa Omega TV Production SRL, Str Aurel Pop nr. 8, Timisoara. Reprezentant legal si asociat unic: Petan Tudor. Conducerea societatii: Petan Tudor: director general, coodonator programe; Petan Mirela: director executiv; Mocofan Muguras: director tehnic/dezvoltare.  Cod de conduita profesionala

x

Abonează-te la revista gratuită, la newsletterul nostru email sau la punctele de rugăciune lunare, durează doar câteva secunde.  Abonare

Rugaciune Ai o problemă și ai nevoie de ajutor în rugăciune? Suntem aici pentru tine, te putem sprijini, ne rugăm împreună cu tine! Scrie-ne!

Alfaomega.tv folosește cookies. Info și setări: Politica Cookies. Politica confidențialitate.