De ce și cum să citesc Biblia?

De ce și cum să citesc Biblia?

De ce să citesc Biblia?

Biblia sau Sfânta Scriptură este rostirea inimii lui Dumnezeu adresată inimii omului. Chiar dacă este o scriere de origine divină ea a fost consemnată într-o formă accesibilă percepției omului care să-i poată pătrunde înțelesul.

Deși pot citi multe cărți ale oamenilor celebri care și-au câștigat faima de scriitori în cultura universală, de ce am nevoie să citesc și Biblia?

Pentru că, deși a fost scrisă de oameni sub inspirația Duhului Sfânt, autorul ei este Dumnezeu. Ea este Cartea ce ”mă citește pe mine” de parcă mi-ar fi fost adresată dintr-o cunoaștere fără greș a Autorului despre mine însumi. Dacă o citesc cu atenție, observ că nu tratează aspecte superficiale ale existenței. Cuvântul ei îmi poate pătrunde cele mai ascunse cute ale inimii, și cele mai întortocheate labirinturi ale minții mele, despre care nimeni nu are știre în afara lui Dumnezeu. Ea poate provoaca în mine trăiri și stări autentice, unice, ”nepământești” și totuși atât de reale, atât de personale, prin lucrarea și mijlocirea Duhului Sfânt.

Adevărul Cărții s-a dovedit ca fiind încercat, testat, cu rezultate excepționale în dreptul oricărei persoane care a îndrăznit să se apropie de măreția Autorului, a rostirilor Lui și a faptelor Lui mântuitoare. Cei care au procedat așa au găsit sens pentru viața lor, stabilitate emoțională, principii pe care și-au clădit viața și s-au dovedit a fi funcționale, au reușit să înainteze motivați de acel ”ceva” sau mai bine zis de Acel Cineva, de Autorul Scripturii, care parcă le vorbea undeva în străfundul ființei lor: ”se poate”, ”nu ești singur””vei reuși”!

Cu toate că Biblia vorbește despre lucruri pe care alții le-au trăit înaintea mea, ea este totuși atât de reală în dreptul meu, încât consider că este cea mai de preț moștenire pe care vreau să o las copiilor și nepoților mei.

Cum să citesc Biblia?

Imaginează-ți că ai trece printr-o împrejurare care ți-ar pune viața în pericol, un dezastru iminent, iar un om ar fi alături de tine să te salveze. Cu ce atitudine ai asculta apoi cuvintele lui ? Sau dacă te-ai confrunta cu diagnosticul unei boli terminale, care te-ar dezrădăcina din mijlocul familiei tale iar cineva ți-ar prezenta un tratament miraculos, cum i-ai da atenție ? Dar dacă ai ajunge în situația în care nimeni nu ar mai da nimic pe tine, iar o persoană ți-ar spune că pentru El ești valoros, ți-ar lega rănile, ți-ar spune că ai loc în casa Lui, la masa Lui și în familia Lui?

Aș vrea să știi și să înțelegi că toate acestea le-a împlinit în mod desăvârșit Dumnezeu prin Hristos. A făcut aceasta pentru mine, pentru tine, pentru noi toți, în oricât de mare număr vom auzi, generație după generație, chemarea mântuitoare a Celui ce este Cuvântul întrupat, Isus Hristos Domnul. Și dacă ai asculta, ai ține cont și ai respecta cuvântul oamenilor care ți-au făcut bine în viață, cu atât mai mult ar trebui să asculți, să respecți și să te supui Cuvântului Celui care ți-a făcut cel mai mare bine posibil și nu doar pentru viața aceasta, ci pentru veșnicie.

Să ne amintim că Scriptura nu este un cuvânt oarecare, ci:

  • este insuflată de Dumnezeu și de folos ca să învețe, să mustre, să îndrepte, să dea înțelepciune în neprihănire, pentru ca omul lui Dumnezeu să fie desăvârşit şi cu totul destoinic pentru orice lucrare bună. (2 Timotei 3:16,17)
  • este Cuvântul viu şi lucrător, mai tăietor decât orice sabie cu două tăişuri: pătrunde până acolo că desparte sufletul şi duhul, încheieturile şi măduva, judecă simţirile şi gândurile inimii.” (Evrei 4 :12)
  • Trebuie”să locuiască din belşug în noi în toată înţelepciunea.” (Col. 3:16)
  • Generează credință care ”vine în urma auzirii, iar auzirea vine prin Cuvântul lui Hristos.” (Romani 10:17)

Domnul Isus Hristos ne-a promis că dacă rămânem înrădăcinați în El și Cuvintele lui rămân în noi, avem permisiunea Lui de a cere orice, cu asigurarea că ni se va da. (Ioan 15:7)

Cum abordez în mod practic citirea Bibliei:

  • Dacă încă nu ai o Biblie, fă ce este necesar pentru a intra în posesia uneia.
  • Citește Biblia într-un spirit al rugăciunii pentru ca Duhul lui Dumnezeu să te ajute să înțelegi ceea ce citești.
  • Citește zilnic, nu neapărat foarte mult, dar cu o atitudine bună a inimii, în acel timp din zi în care ești cel mai liniștit, odihnit și atent. ”Mă veţi căuta, şi Mă veţi găsi dacă Mă veţi căuta cu toată inima.” (Ieremia 29:13)
  • Citirea Bibliei este un angajament de durată, un maraton, nu un sprint.
  • Cercetează Scripturile, convinge-te că lucrurile pe care le auzi sunt fundamentate biblic. ”Iudeii aceştia aveau o inimă mai aleasă decât cei din Tesalonic. Au primit Cuvântul cu toată râvna şi cercetau Scripturile în fiecare zi, ca să vadă dacă ce li se spunea este aşa.” (Fapte 17:11)
  • Nu încerca să forțezi textul biblic să spună ceea ce vrei tu. Cercetează Scriptura fără prejudecăți și preconcepții de genul: ”știu eu cum este”, ”am auzit eu despre acest lucru”. În același timp ține cont și de contextul istoric, cultural și social al vremii în care autorii biblici se adresau.

Unii teologi sugerează să începi citirea Bibliei cu Evanghelia după Marcu (care subliniază ce a făcut Domnul Isus), apoi Evanghelia după Ioan (care subliniază ce a zis Domnul Isus). Dar lucrurile acestea au fost scrise pentru ca voi să credeţi că Isus este Hristosul, Fiul lui Dumnezeu; şi crezând, să aveţi viaţa în Numele Lui.” (Ioan 20:31). Continuă cu Faptele Apostolilor (care ne prezintă unele dintre experiențele comunității creștine primare) și cu Epistola către Romani (unde găsim învățăturile de bază referitoare la credința creștină într-o singură scriere). Deasemenea poți include și Psalmii în citirea ta devoțională.

Un alt pas este citirea integrală a Bibliei ce o poți face într-un an sau doi. Treci dincolo de obiceiul de a deschide Biblia la întâmplare pentru a afla ce îți vorbește Domnul.

Cugetă împreună cu Duhul Sfânt la lucrurile pe care le citești. Lectura în sine este bună dar nu suficientă. ”Cartea aceasta a legii să nu se depărteze de gura ta; cugetă asupra ei zi și noapte, căutând să faci tot ce este scris în ea, căci atunci vei izbândi în toate lucrările tale și atunci vei lucra cu înțelepciune.”(Iosua 1:8) Educa-ți mintea și inima în sensul acesta.

Poți lua un caiet în care să îți faci notițe în timp ce citești, consemnează ce înveți din acel pasaj despre Dumnezeu, despre tine și despre cum să trăiești într-un mod plăcut Lui și semenilor tăi. Notează-ți gândurile care te frământă, ce nu înțelegi, cum poți aplica ce înveți, ce ar trebui să schimbi în viața ta cu ajutorul Duhului Sfânt.

Nu aștepta ca altcineva să citească, să mediteze și să memoreze Biblia în locul tău, doar dacă ești într-o condiție specială și este necesară prezența unei alte persoane care să îți citească din Scriptură.

Întâlnește-te cu alți credincioși cu care să ai părtășie și să discuți în mod constructiv despre lucrurile pe care le citești, le înțelegi sau pe care dorești să le clarifici.

Deprinderea de a citi Biblia aduce nenumărate beneficii celui ce manifestă interes. Bucură-te de ele!

articol de Marcel Ioan Strubert, Pastor Zonal Centrul Creștin Timișoara

  Aboneaza-te gratuit la revista AOTV Magazin

Articol tiparit in revista Alfa Omega TV Magazin 8.1 - Evanghelia în viața mea (ianuarie-februarie 2018). Aceasta revista se distribuie gratuit, aboneaza-te sa o primesti acasa: www.alfaomega.tv/revista

9804 accesări
sidebar tvlive
sidebar facebook
sidebar revista
App mobila

Alte informații

Canalul Alfa Omega TV poate fi receptionat gratuit via satelit: Eutelsat E16A, 16 grade Est, Frecventa – 12.717 Mhz, Polarizare Orizontală, Symbol rate - 7500 ks/s, FEC - 3/4, Codare - MPEG-4. Alfa Omega TV Production detine 2 licente de emisie TV pe satelit: canalele Alfa Omega TV si Alfa Omega TV International. SC Alfa Omega TV Production SRL, Str Aurel Pop nr. 8, Timisoara. Reprezentant legal si asociat unic: Petan Tudor. Conducerea societatii: Petan Tudor: director general, coodonator programe; Petan Mirela: director executiv; Mocofan Muguras: director tehnic/dezvoltare.  Cod de conduita profesionala

Aplicația mobilă AO

badge google play badge appstore

 Alfa Omega TV - E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. | Tel.:+40 256 284913 | Fax:+40 256 284912

Alfaomega.tv folosește cookies. Info și setări: Politica Cookies. Politica confidențialitate.