Rugăciune       TV LIVE                 

Cine a luat trupul?

Cine a luat trupul?

  Intimitate cu Dumnezeu

Cine a luat trupul? Rusty Wright și Linda Raney Wright ne pun la dispoziție o scurtă examinare documentată a dovezilor învierii lui Isus.

E cel mai important lucru din lume! Dacă Hristos n-a înviat, atunci mii de creștini au trăit și au murit pentru o farsă.

Dacă, însă, Isus a înviat, atunci încă e viu și poate să îndrepte lumea noastră haotică. Datele vorbesc întotdeauna mai tare decât opiniile. Haideți să aruncăm o privire asupra câtorva dovezi istorice ale învierii și să vedem unde ne duc datele.

O considerație preliminară: numeroși savanți – printre care apostolul Pavel, sfântul Augustin, Sir Isaac Newton și C. S Lewis – au crezut în înviere. Nu avem motive să ne temem că vom comite suicid intelectual dacă o împărtășim.

Pavel a scris că „Hristos a murit pentru păcatele noastre, a fost îngropat și a înviat a treia zi. I s-a arătat lui Chifa, apoi celor douăsprezece. După aceea, S-a arătat la peste cinci sute de frați deodată, dintre care cei mai mulți sunt încă în viață”. (Parafrază după 1 Corinteni 15:3-6)

Luați în considerare alte patru dovezi:

1. Creșterea explozivă a Bisericii creștine

La câteva săptămâni de la crucificare a răsărit o mișcare ce, după cum au recunoscut mai târziu dușmanii acesteia, „a răscolit lumea” (Fapte17:6). Trebuie să se fi întâmplat ceva care a stârnit această mișcare într-un răstimp atât de scurt de la execuția liderului ei. Ce s-a întâmplat?

2. Viețile schimbate ale ucenicilor

După arestarea și răstignirea lui Isus, majoritatea ucenicilor erau înfricoșați. Petru, de exemplu, s-a lepădat de Hristos de trei ori (de două ori în fața a două servitoare!). Totuși, 10 din 11 ucenici au fost martirizați pentru credința lor. Petru a fost răstignit cu capul jos; Toma a fost străpuns cu o lance; Ioan a fost fiert în ulei, dar a supraviețuit. Trebuie să se fi întâmplat ceva care a revoluționat viețile acestor bărbați. Fiecare a crezut că L-a văzut pe Hristosul cel înviat.

 3. Mormântul gol

Trupul decedat al lui Isus a fost dat jos de pe cruce, înfășurat în giulgiu ca o mumie și acoperit cu 45 de litri de mirodenii parfumate și pus într-un mormânt. Mormântul fusese cioplit într-o stâncă și se pare că avea o singură criptă. Un bolovan extrem de mare a fost rostogolit într-o canelură ușor înclinată, de la intrarea mormântului. Unii au estimat, cu reținere, că bolovanul ar fi avut între o tonă și jumătate și două tone.

O unitate de soldați romani, echivalentul experților din „Beretele verzi”, a fost plasată la intrare pentru a păzi cavoul. Disciplina militară a romanilor era atât de strictă încât un soldat care și-ar fi părăsit postul sau nu și-ar fi îndeplinit datoria ar fi suferit pedepse corporale severe, ori chiar pedeapsa capitală. Duminică dimineața, piatra a fost găsită dată la o parte, trupul dispărut, dar giulgiul era încă la locul lui. Ce s-a întâmplat?

Unii spun că prietenii lui Hristos au furat trupul. Înseamnă fie că una dintre femei i-a luat cu vorbe dulci pe soldați, timp în care celelalte două au mutat bolovanul și s-au strecurat apoi afară cu trupul, fie că bărbați precum Petru (amintiți-vă cât de viteaz era) sau Toma (ce ușor era de convins) i-au învins pe soldați, au furat trupul și au inventat un mit.

Teoriile amintite nu par foarte plauzibile. Garda era prea puternică, piatra prea grea, iar ucenicii, care nu experimentaseră încă puterea Duhului Sfânt, erau prea lipsiți de coloană vertebrală ca să întreprindă o asemenea acțiune.

Alții spun că dușmanii lui Hristos au furat trupul. Totuși, dacă romanii sau evreii au avut cadavrul, l-ar fi expus public, iar creștinismul s-ar fi stins. Nu l-au furat și nu s-a stins.

Există și „teoria leșinului”, potrivit căreia Hristos n-a murit, ci doar și-a pierdut cunoștința. Experții călăi romani doar au crezut că era mort. După câteva zile în mormânt, fără mâncare sau medicamente, aerul rece L-ar fi resuscitat. Apoi, potrivit acestei teorii, s-a ridicat de sub cei 45 de litri de substanțe de îmbălsămare și de sub giulgiu, a rostogolit piatra cu mâinile găurite de cuie, a mers kilometri întregi pe picioarele-I rănite și Și-a convins ucenicii că înviase din morți. Această ipoteză e mai greu de crezut decât însăși învierea.

Cu alte cuvinte, dacă Isus a fost omorât, la cine e trupul? Nu avem decât un mormânt gol.

4. Înfățișările Hristosului celui înviat

Timp de 40 de zile după moartea Lui, s-a raportat că Isus a fost văzut viu pe pământ. Unii spun că au fost halucinații, dar ce demonstrează relatările?

Doar persoanele nevrotice sau cu imaginație bogată tind să aibă asemenea experiențe paranormale. Și totuși, o femeie, un vameș încăpățânat, câțiva pescari și alți 500 de oameni odată au susținut că L-au văzut. Halucinațiile sunt foarte individuale – prin contrast cu faptul că peste 500 de oameni au văzut același lucru, în același timp și loc.

Alți doi factori subminează ideea halucinației. De obicei, asemenea închipuiri se întâmplă în cazul evenimentelor așteptate, iar ucenicii își pierduseră speranța după răstignire. În plus, fenomenele psihotice apar de obicei în cicluri, dar înfățișările nu au avut loc după niciun tipar stabil.

Încercările de a explica aparițiile lui Isus se lovesc de un zid de dovezi. Informațiile indică o singură concluzie: Hristos a înviat.

Datele de mai sus nu reprezintă o dovadă exhaustivă, ci mai degrabă o examinare argumentată a probelor. Fiecare dintre noi trebuie să le luăm în considerare și să decidem asupra autenticității învierii. (Bineînțeles, veridicitatea sau falsitatea învierii e o chestiune de adevăr istoric și nu depinde de ce crede o persoană anume.)

Dacă datele vin în sprijinul afirmației, putem conchide că El a înviat. În orice caz, o simplă aprobare intelectuală a faptelor nu face nimic în viața în viața nimănui.

O dovadă majoră apare prin experiență, în a-L primi personal pe Hristos ca Domn și Mântuitor. Isus a spus: „Iată, Eu stau la ușă și bat! Dacă aude cineva glasul Meu și deschide ușa, voi intra la el (…)” (Apocalipsa 3:20).

N-ai vrea să-I deschizi?

Sursă: Thoughts of God

1003 accesări

Urmărește emisiunea Pasiune Pură

promo-pasiune-pura

Pasiune Pură este o emisiune unică în televiziune. Abordează un domeniu al vieții (cel sexual) care are nevoie de multă vindecare. Milioane de oameni eșuează din punct de vedere sexual, având nevoie să afle despre harul și Adevărul care eliberează și trasează standardele unei sexualități umane sănătoase. O serie de mărturii ale unor vieți transformate și restaurate.

Urmărește Pasiune Pură în fiecare zi de sâmbătă și duminică, ora 23:30, pe canalul Alfa Omega TV.

Alfa Omega TVSusține publicarea materialelor creștine

Dacă v-a plăcut acest articol și doriți să citiți mai multe articole de acest gen, dați click aici pentru a afla despre modalitățile prin care ne puteți ajuta. Dorim să ajungem la cât mai mulți oameni cu mesajul Evangheliei, dar nu putem face aceasta fără ajutorul vostru! Ajutați-ne financiar să continuăm!

sidebar tvlive
sidebar facebook
sidebar revista
App mobila

Alte informații

Canalul Alfa Omega TV poate fi receptionat gratuit via satelit: Eutelsat E16A, 16 grade Est, Frecventa – 12.717 Mhz, Polarizare Orizontală, Symbol rate - 7500 ks/s, FEC - 3/4, Codare - MPEG-4. Alfa Omega TV Production detine 2 licente de emisie TV pe satelit: canalele Alfa Omega TV si Alfa Omega TV International. SC Alfa Omega TV Production SRL, Str Aurel Pop nr. 8, Timisoara. Reprezentant legal si asociat unic: Petan Tudor. Conducerea societatii: Petan Tudor: director general, coodonator programe; Petan Mirela: director executiv; Mocofan Muguras: director tehnic/dezvoltare.  Cod de conduita profesionala

Aplicația mobilă AO

badge google play badge appstore

 Alfa Omega TV - E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. | Tel.:+40 256 284913 | Fax:+40 256 284912

Alfaomega.tv folosește cookies. Info și setări: Politica Cookies. Politica confidențialitate.