Darurile spirituale pot fi folosite greșit

Darurile spirituale pot fi folosite greșit

  Intimitate cu Dumnezeu

Darurile spirituale pot fi folosite greşit în multe feluri. Eruditul metodist unit Kenneth Kinghorn descrie extremele, folosind cuvinte pline de culoare: „carisfobia” şi „carismania”. Unii care sunt pe deplin conştienți de potențialul darurilor lor spirituale le pot folosi pentru a dobândi putere, a câştiga avere, a se răzbuna sau a-i exploata pe ceilalți credincioşi. Nu voi încerca să intru în amănunte în aceste privinţe sau să cataloghez toate celelalte abuzuri obişnuite ale darurilor spirituale din zilele noastre. Dar vreau să numesc şi să comentez două dintre ele, pe care eu le consider deosebit de răspândite şi contraproductive pentru creşterea bisericii.

Exaltarea darurilor

Primul abuz îl constituie exaltarea darurilor. În unele cercuri, este popular să ridici un dar deasupra celorlalte. A avea un anumit dar reprezintă un simbol al statusului spiritual în unele grupuri. Cetățenii de primă clasă sunt separați de cetățenii de clasa a doua, pe baza exercitării unui anumit dar sau a unor daruri.

Când se întâmplă acest lucru, darurile pot deveni cu uşurință scopuri în sine. Ele pot glorifica mai degrabă pe utilizator, decât pe Dătător. Ele pot aduce beneficii mai degrabă individului decât Trupului. Ele pot produce mândrie şi îngăduinţă prea mare de sine. Corintenii au căzut în această capcană şi Pavel le scrie 1 Corinteni 12-14 în încercarea de a-i îndrepta. Toți trebuie să primim un avertisment clar pentru a evita exaltarea darurilor.

În timp ce revizuiam literatura despre darurile spirituale, am descoperit manifestarea exaltării darurilor în locuri neaşteptate. Un autor, de exemplu, considera profeția ca fiind cel mai mare dar. Un altul spunea că cel mai mare dar este cuvântul despre înțelepciune. Un altul sugerează că apostolia ar putea fi acela. Eu însumi nu cred că un dar este mai presus de altele, deşi vedem o ordonare clară a slujbelor în 1 Corinteni 12:28, unde Pavel îi menționează în primul rând pe apostoli, în al doilea pe profeți, în al treilea pe învăţători şi apoi urmează celelalte daruri, dar nu neapărat în ordine.

Se pare că anumite daruri pot fi mai potrivite decât altele, pentru anumite ocazii şi locuri, pentru anumite filozofii ale slujirii, pentru anumite grupuri şi pentru anumite sarcini. În situația din Corint, profeția era necesară mai mult decât limbile, după cum se explică în 1 Corinteni 14. Acest fapt nu exaltă un dar; ci ordonează darurile.

Sindromul proiecției darurilor

Al doilea abuz este proiecția darurilor. Majoritatea creştinilor care au biografii scrise despre ei înşişi au realizat lucruri extraordinare în timpul vieții lor. Ce anume le-a dat capacitatea de a transforma performanțele obţinute pe parcursul vieții care le justifică biografia? Trebuie să fie faptul că Dumnezeu le-a dat un dar spiritual sau mai multe daruri într-o mod neobişnuit, că le-au dezvoltat în mod conştiincios şi că le-au folosit pentru slava lui Dumnezeu şi în folosul Trupului lui Hristos.

Cu toate acestea, câţiva biografi şi eroi ai biografiilor au fost persoane sensibile la învăţătura biblică despre darurile spirituale. Aceasta i-a făcut să aibă o altă abordare faţă de explicarea cauzei realizărilor lor neobişnuite. Din păcate, abordarea în astfel de cărţi tinde spre teologia consacrării, mai degrabă decât spre teologia darurilor. Cu alte cuvinte, apare ideea că o persoană a realizat fapte mari pur şi simplu pentru că el sau ea L-a iubit pe Dumnezeu atât de mult. Prin urmare, dragă cititorule, dacă L-ai fi iubit pe Dumnezeu ca persoana respectivă, ai fi putut face şi tu acelaşi lucru. În cazul în care nu eşti capabil să faci aceste lucruri, acum ştii şi motivul. Ceva este greşit în relaţia ta cu Dumnezeu.

Mulţi creştini care citesc aceste biografii sunt, de fapt, total dedicaţi lui Dumnezeu. Prin urmare, ei se simt adesea cei mai frustrați, vinovați şi învinşi, atunci când aud despre aceşti uriaşi ai credinţei. Pentru a înrăutăţi şi mai mult lucrurile, atunci când eroii biografiilor ignoră darurile spirituale, se angajează uneori în ceea ce eu numesc proiecția darului. Ei au tendința să spună, cu o smerenie reală: „Uite, eu sunt doar un creştin obişnuit, nu sunt mai diferit decât oricine altcineva. Iată ceea ce fac şi Dumnezeu binecuvântează ce fac. Dacă faci doar ceea ce fac eu, Dumnezeu te va binecuvânta în acelaşi fel.” Ceea ce spun în realitate, din păcate, este: „Pot face ceea ce fac, pentru că Dumnezeu mi-a dat un dar spiritual. Dacă descoperiți că Dumnezeu v-a dat şi vouă acelaşi dar, uniţi-vă cu mine în asta. Dacă nu, ne vom iubi şi ne vom ajuta unul pe altul ca membri diferiţi ai Trupului.”

Oamenii capturați de sindromul proiecției darului par să vrea ca întregul Trup să fie un ochi. Ei le insuflă fără să vrea vină şi ruşine celorlalți creştini. Ei îi fac pe cei care ar putea fi picioare să spună: „Fiindcă nu sunt mână, nu sunt din trup.” (1 Corinteni 12:15) De obicei puţini îşi dau seama cât de devastatoare poate fi proiecția darului pentru cei care au daruri diferite de ale lor. Ei sunt ca ispravnicul din pildă care a înapoiat 10 talanți, spunând celui care a înapoiat 5: „Doar dacă L-ai fi iubit pe stăpânul mai mult, te-ai fi întors cu 10”, fără a menționa că acestuia din urmă stăpânul i-a dat 5 talanţi cu care să înceapă, pe când celuilalt i-a dat numai doi.

Oamenii care întrebuinţează proiecția darului, nu numai că pot să le insufle altora vină, ci şi mai grav, ei nu reuşesc să admită că motivul pentru care alții sunt diferiți de ei, şi pot avea două talente în loc de 5, este că Duhul Sfânt Însuşi le-a distribuit „fiecăruia în parte cum voiește” (1 Corinteni 12:11). Într-un fel, ei pun în discuție înțelepciunea şi suveranitatea lui Dumnezeu în acel moment. S-ar putea să se lase legănaţi în „complexul creator” - intenţionând să-i transforme şi pe ceilalți după propria lor imagine.

George Müller din Bristol, Anglia, de exemplu, a fost numit apostolul credinței. Un număr de biografii au fost scrise despre el, descriind modul în care Dumnezeu a lucrat prin el ca să aibă grijă de orfani acum 100 de ani. Am citit câteva dintre ele şi trebuie să spun că George Müller ar fi fost, fără îndoială, enumerat în Cartea Recordurilor Lumii Spirituale, dacă o astfel de carte s-ar fi publicat vreodată. Avea şi alte daruri, dar unul dintre cele mai mari daruri ale sale a fost darul credinței. Cu toate acestea, Müller, din câte ştiu, nu a înţeles niciodată credinţa ca pe un dar spiritual. La un moment dat, într-una din aceste biografii, în timp ce cititorii sunt cât se poate de orbiți de faptele lui spirituale, domnul Müller spune: „Să nu vă înşele Satana, făcându-vă să credeţi că nu aţi putea avea aceeaşi credință, şi că ea este numai pentru persoane ca mine... Mă rog Domnului şi aştept răspunsul la cererile mele; şi să nu faci şi tu la fel, dragă cititorule credincios?”

La un moment dat, la începutul vieții mele creştine, obişnuiam să citesc multe biografii. Apoi m-am oprit aproape de tot din a le citi şi la început nu ştiam de ce. Ceea ce ştiam era că, în timp ele reprezentau o lectură plăcută, când le terminam, mă simțeam mizerabil. Întotdeauna simțeam că „dacă cutare a putut face aşa ceva, atunci aşa ar trebui să fac şi eu.” Acum cred că ştiţi de ce am încetat să le citesc - nu îmi plăcea să mă simt mizerabil! Tăişul din „dragă cititorule credincios” m-a atins. Fără a bănui nimic, eram o victimă a proiecției darului, şi pentru că încă acţionam din ipotezele teologiei consacrării, mai degrabă decât din teologia darului, nu ştiam cum să tratez problema.

Material extras din cartea „Darurile tale spirituale îți pot ajuta biserica să crească”, de Peter Wagner.

2082 accesări

Urmărește emisiunea Pasiune Pură

promo-pasiune-pura

Pasiune Pură este o emisiune unică în televiziune. Abordează un domeniu al vieții (cel sexual) care are nevoie de multă vindecare. Milioane de oameni eșuează din punct de vedere sexual, având nevoie să afle despre harul și Adevărul care eliberează și trasează standardele unei sexualități umane sănătoase. O serie de mărturii ale unor vieți transformate și restaurate.

Urmărește Pasiune Pură în fiecare zi de sâmbătă și duminică, ora 23:30, pe canalul Alfa Omega TV.

Alfa Omega TVSusține publicarea materialelor creștine

Dacă v-a plăcut acest articol și doriți să citiți mai multe articole de acest gen, dați click aici pentru a afla despre modalitățile prin care ne puteți ajuta. Dorim să ajungem la cât mai mulți oameni cu mesajul Evangheliei, dar nu putem face aceasta fără ajutorul vostru! Ajutați-ne financiar să continuăm!

sidebar tvlive
sidebar facebook
sidebar revista
App mobila

Alte informații

Canalul Alfa Omega TV poate fi receptionat gratuit via satelit: Eutelsat E16A, 16 grade Est, Frecventa – 12.717 Mhz, Polarizare Orizontală, Symbol rate - 7500 ks/s, FEC - 3/4, Codare - MPEG-4. Alfa Omega TV Production detine 2 licente de emisie TV pe satelit: canalele Alfa Omega TV si Alfa Omega TV International. SC Alfa Omega TV Production SRL, Str Aurel Pop nr. 8, Timisoara. Reprezentant legal si asociat unic: Petan Tudor. Conducerea societatii: Petan Tudor: director general, coodonator programe; Petan Mirela: director executiv; Mocofan Muguras: director tehnic/dezvoltare.  Cod de conduita profesionala

Aplicația mobilă AO

badge google play badge appstore

 Alfa Omega TV - E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. | Tel.:+40 256 284913 | Fax:+40 256 284912

Alfaomega.tv folosește cookies. Info și setări: Politica Cookies. Politica confidențialitate.