Donează     Rugăciune       TV LIVE                          
AOTV - Lucrare de media crestina »
Fii la curent cu ultimele noutati »
Marturii - cum sunt atinsi oamenii »
Suntem parte din Trupul lui Cristos »
Cum poti si tu sa fii parte »
Doneaza - fii Partener Alfa Omega »

Înțelegerea vremurilor - editorial

„...fiii lui Isahar, care se pricepeau în înţelegerea vremurilor şi ştiau ce trebuia să facă Israel.” 1 Cronici 12:32. Cum spuneau și făceau mulți lideri creștini în trecut, e important să ne rugăm și să interpretăm vremurile „cu Biblia într-o mână și cu ziarul în cealaltă”, în zilele noastre ziarul fiind probabil site-urile sau televiziunile de știri.

Europa de vest e post-creștină, o regiune care abandonează la scară mare credința creștină. Vesticii nu înlocuiesc creștinismul cu o altă religie, ci în marea lor măsură devin fie atei, fie non-religioși sau agnostici, adică luând în considerare faptul că Dumnezeu ar putea exista, dar undeva departe, fără să le afecteze viața. În postmodernism, cu atâtea „adevăruri”, nu mai știi în ce să crezi.

Evanghelia nu mai este Vestea Bună pentru europeni, ea este Vestea Veche, chestia încercată deja timp de vreun mileniu. Mulți văd doar păcatele Bisericii și minimalizează covârșitoarea influență a creștinismului asupra evoluției țărilor noastre, sau faptul că creștinismul a fost cel ce a permis dezvoltarea științei moderne. Dar adevărul este și că Biserica a abuzat de poziția ei de-a lungul secolelor, în Est și în Vest. Relația strânsă între Biserică și Stat a fost unul din factorii majori ce au determinat secularizarea europenilor și a dus la izolarea creștinismului la periferia societății.

În doar o generație, în Europa occidentală, rata creștinilor practicanți a scăzut dramatic, Occidentul s-a secularizat. Un sondaj recent în Islanda găsea că 0% din tinerii sub 25 de ani cred că Dumnezeu a creat Universul.


Procentul de români care s-au declarat ortodocși scade mult!
În anul 2000 era 91%. În anul 2010 a scăzut la 88%. Acum, în 2018, sunt doar 82%!

Ce s-a întâmplat cu acești oameni? Din păcate, majoritatea s-au declarat atei sau agnostici!

Mihai Lundell, OCI, statistici 2018

Influența secularizării vine și spre noi, spre Est. România e ceva mai creștină, cel puțin nominal, dar chiar și la noi, statisticile OCI afirmă că creștinii ortodocși au scăzut de la 91% în 2000 la 82% în 2018, majoritatea devenind atei sau agnostici.

România urmează drumul Occidentului. Și chiar dacă generația mai în vârstă continuă să fie credincioasă, tinerii, în special la oraș și în special cei educați, sunt „din alt film”. Generația mea, tinerii sub 30-40 de ani, se desprind de creștinism, fiind mai „europeni” în acest sens, unii părăsind „religia organizată” dar rămânând creștini în inima lor și practicând creștinismul strict personal, alții însă renunță complet la creștinism și la orice Dumnezeu, secularizându-se. Iar motivele lor, în general, sunt legate de cum este Biserica în România.

Dacă ne uităm la cum merge țara noastră, la lipsa integrității sau la statistica avorturilor, a divorțurilor sau a concubinajelor, la epidemia de corupție prezentă la toate nivelele societății, inclusiv în Biserică, e destul de evident că România e creștină doar cu numele, chiar suntem printre cei mai religioși din Europa. În România sunt puțini atei, cam 3%. Putem estima că creștinii practicanți, creștini adevărați care își trăiesc viața „bine” cu Dumnezeu, fie ei ortodocși, catolici sau evanghelici, sunt cumulat 10% sau un optimist 15%. Dar rămânem cu aproape 80-85% români care au nevoie de Evanghelia autentică, oameni care foarte probabil au o idee despre creștinism și forma sa culturală, dar care nu au treabă cu el totuși, cu esența lui.

Și mulți străini ne spun că Biserica din România este marea speranță a EuropeiBiserica din România este marea speranță a Europei. De exemplu, numărul evanghelicilor români e egal cu cel din 15 țări din jurul nostru, cu excepția Ucrainei. Și sunt și credincioși adevărați în alte Biserici creștine. Suntem mulți nominal, dar inerți, apatici, căldicei și legaliști, legați de bisericile noastre unde contează doar programele bune și aparențele. Suntem corupți de atmosfera din jur, preocupați de a face bani mai mult decât a căuta Împărăția lui Dumnezeu, preocupați de a ne lărgi influența, de a trage sfori în politica bisericească sau în cea din societate. Suntem prea puțin sare și lumină, pentru că nu înțelegem vremea în care trăim și rolul nostru în societate.

Dacă vrem sincer eradicarea corupției și transformarea în bine a țării în care trăim, atunci Biserica trebuie să se reformeze mai intâi, începând cu conducătorii ei și până la ultimul creștin. Ar trebui să eliminăm abuzurile, corupția, traficul de influență și luptele fratricide din biserici. Ar trebui să învățăm creștinii să trăiască după cum ne-a învățat Hristos, iar dragostea noastră să fie sinceră, autentică. Ar trebui să ne pese unul de celălalt, să renunțăm la bârfă și judecată și să nu ne mai împușcăm legalist răniții. Ar trebui să-L lăsăm liber pe Duhul Sfânt să ne conducă așa cum consideră potrivit, pentru că El înțelege cel mai bine vremurile, iar contextul actual nu Îl sperie, El are putere și astăzi.

Dacă nu ne vom înnoi spiritual noi, ca Biserică, atunci drumul spiritual al României  va fi cel deja parcurs de Occident. Tânăra generație va lăsa în urmă creștinismul, devenit irelevant și osificat și fără putere, care predică ceva și trăiește altceva, într-o simbioză coruptă cu puternicii veacului. Deja semnele declinului creștinismului la români se arată. Și e mare păcat, dacă noi, creștinii, devenim pietre de poticnire pentru cei care nu Îl cunosc pe Dumnezeu.

Și totuși, ca organizație de media, chiar dacă aflăm multe informații ce ne întristează, descoperim și lucruri extraordinare pe care le face Dumnezeu cu oamenii sinceri, integri și la dispoziția Lui. Există sare și lumină în România, există și creștini autentici. Există și profeții despre o mare mișcare a lui Dumnezeu care va pleca din România. Războiul nu e pierdut iremediabil. Trebuie să recuperăm o Evanghelie proaspătă, pentru generația de azi.

Există speranță pentru România, există speranță pentru Europa. Speranța aceasta putem fi noi, știm că Dumnezeu vrea să lucreze, doar să aibă cu cine. Doar noi să ne hotărâm să trăim altfel, în integritate, competență și compasiune pentru alții, fiind cuplați prin rugăciune la Duhul Sfânt, prudenți și înțelepți ca șerpii, dar nevinovați ca porumbeii, căutând să înțelegem ce avem de făcut, astăzi, împreună cu Duhul Sfânt.

Sorin Pețan,
Redactor, Alfa Omega TV

  Aboneaza-te gratuit la revista AOTV Magazin

Articol tiparit in revista Alfa Omega TV Magazin 8.3 - Înțelegerea vremurilor (mai-iunie 2018). Aceasta revista se distribuie gratuit, aboneaza-te sa o primesti acasa: www.alfaomega.tv/revista

Informatiile publicate pe site-ul alfaomega.tv (text sau video) pot fi preluate de alte publicatii, site-uri si bloguri online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ spre pagina de pe site-ul nostru. Orice abatere de la aceste norme constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si o vom trata ca atare.

Etichete: biserica, intelegerea vremurilor, Europa, biserica si societatea, romania

Proiectele Alfa Omega TV

Proiectul evanghelistic Cartea Cărților

Proiectul evanghelistic Cartea Cărților

Din 2016, ne concentrăm pe generația tânără, investind resurse în dezvoltarea proiectului de evanghelizare pentru copii Cartea Cărților. Aventurile lui Cristi, Oana și Memo în lumea Bibliei îi expun pe copiii de azi pentru prima dată la povestirile fascinante ale Scripturii. Prin desene difuzate pe TV, prin site-ul interactiv pentru copii și evenimente evanghelistice, investim în dezvoltarea generației de mâine!
Evanghelizare

Evanghelizare

Răspândim Evanghelia 24/7 prin diverse canale media și proiecte, la mii de români de toate vârstele. Difuzăm pe Alfa Omega TV și pe 40 de televiziuni comerciale partenere programe de evanghelizare și pre-evanghelizare, derulăm campanii multimedia de știință-creaționism pentru atei. Anual, 300.000 de utilizatori unici vizitează site-ul nostru si peste 10.000 parcurg prezentarea Evangheliei. Prin media, mulți Îl descoperă pe Dumnezeu și mântuirea Lui.
Slujire și rugăciune pentru probleme

Slujire și rugăciune pentru probleme

Ca organizație de media creștină, dincolo de informare sau divertisment, ne focalizăm pe slujirea personală în rugăciune și implicarea directă în viața credincioșilor, vedem o mare nevoie mare. Anual, primim peste 5000 de cereri de rugăciune. Ne rugăm cu ei, încercăm să oferim soluții practice, să-i ajutăm, îi conectăm cu credincioși maturi sau biserici din regiunea lor, și producem resurse media care să răspundă nevoilor concrete ale oamenilor. Zeci de mii parcurg anonim materiale publicate de noi, pe teme sensibile.
Creștere spirituală și ucenicizare

Creștere spirituală și ucenicizare

Prin tematica variată abordată în materialele noastre, suntem o sursă de hrană spirituală pentru creștinii români. Difuzăm și publicăm sute de seminarii biblice, predici, emisiuni, cursuri și articole, pe TV, pe DVD, în cărți, în revista AOTV Magazin, pe site și media socială. Abordăm teme relevante – bazele creștinismului, apologetică, rugăciune și mijlocire, profeție, vindecare, eliberare, consiliere și viața creștină. Alături de cei care ne susțin, ajutăm credincioșii să se maturizeze spiritual și să fie echipați pentru a extinde Împărăția lui Dumnezeu în România.
Creștinul și societatea

Creștinul și societatea

Cu ajutorul partenerilor Alfa Omega TV, realizăm materiale relevante care să inspire creștinii pentru a fi sare și lumină la locul în care se află, să aplice principiile creștine în toate domeniile vieții: profesia, Biserica, dimensiunea socială, educația, tehnologia, banii, statul și relațiile cu cei din jur. Prin toate canalele media, încurajam atât creștinul obișnuit, cât și liderii din diverse sfere ale societății.
Înțelegerea vremurilor

Înțelegerea vremurilor

Prin Înțelegerea vremurilor, provocăm creștinii să înțeleagă, să se roage și să interpreteze din punct de vedere biblic semnificațiile știrilor zilnice. Prin producerea și difuzarea pe TV, site, Youtube și Facebook a documentare de actualitate și a știrilor Mapamond Creștin și Jerusalem Dateline, oferim perspective creștine și informații noi despre evenimente actuale, fiind o sursă credibilă de informare creștină.
Reflectarea lucrării Domnului din România

Reflectarea lucrării Domnului din România

Ca organizație de media, intrăm în contact cu multe biserici, organizații creștine și lideri care au ca scop aducerea Împărăției lui Dumnezeu în România. Acest lucru ne dă o privire de ansamblu asupra lucrării lui Dumnezeu în țara noastră. Prin producțiile noastre - emisiuni, reportaje, știri și materiale promoționale - încurajăm și reflectăm aceste mișcări, fiind martori media și parte la lucrarea lui Dumnezeu în România.
x
x

GDPR - avem nevoie de acordul tău pentru a putea să-ți trimitem materiale

Dacă ești abonat la revistă sau la newsletterul nostru, trebuie să știi că nu ți le mai putem trimite, decât dacă primim un acord explicit de la tine, conform legislației GDPR. Durează câteva secunde să ne dai acordul. alfaomega.tv/acord
Alfaomega.tv folosește cookies. Info și setări: Politica Cookies. Politica confidențialitate.