Planeta Pamant - Apa
Un alt exemplu care ilustreaza necesitatea unei rigiditati in variatiile de mediu necesare ale vietii, este apa. Pamântul este singura planeta cunoscuta care contine cantitati uriase de apa - 70% din suprafata sa este formata din oceane, lacuri, mari care inconjoara suprafetele imense de pamant.
Apa este unica prin faptul ca poate absorbi cantitati enorme de caldura, fara a-si modifica prea mult temperatura. In timpul zilei, portiunile de apa ale Pamantului pot absorbi rapid cantitati enorme de caldura; astfel incat Pamântul poate ramâne suficient de rece.
Noaptea, apele elibereaza mari cantitati de caldura care au fost absorbite in timpul zilei, care combinate cu efecte atmosferei, protejeaza cea mai mare parte a suprafetei pamantului de la a congela pe timp de noapte.
In cazul in care nu ar exista o cantitate asa de mare de apa pe Pamant, am avea parte de variatii mult mai mari de temperatura intre noapte si zi.
Cantitatile mari de apa pot crea de asemenea probleme. Majoritatea materialelor se dilata atunci cand sunt incalzite si se contracta atunci cand se racesc. Asadar, avand in vedere doua obiecte de aceasi dimensiune si din acelasi material, daca unul este mai rece, va fi mai dens.
In cazul apei insa avem de-a face cu o anomalie. Apa, precum alte substante se contracta cand ingheata, dar spre diferenta cu toate celelalte materiale (exceptie facand cauciucul si antimoniu), se contracta numa cand este racita pana la temperatura de 4 grade, apoi in mod uimitor se dilata pana cand ingheata.
Daca apa ar continua sa se contracte, cum este cazul altor substante, ar deveni mai densa si ca rezultat, s-ar scufunda pe fundul oceanului. Iar astfel, in timp, tot mai mult din fundul oceanului ar fi acoperit de gheata, din cauza blocurilor acumulate prin scufundare.
Cu toate acestea, datorita acestei anomalii a apei, gheata care se formeaza in oceane, mari si lacuri ramane la suprafata, unde caldura soarelui o poate incalzi in timpul zilei si caldura apei de dedesub o topeste in timpul verii. Acesta este efectul Coriolis care produce curenti oceanici care se asigura ca oceanul ramane intr-o forma lichida, favorizand viata creaturilor subacvatice.