• Secțiunea „Creștinul și Biserica”

    crestinul si profesia 640CREȘTINUL ȘI BISERICA - Biserica lui Hristos a fost chemată să iasă afară și să „facă ucenici.” dar de multe ori s-a dovedit pasivă și a pierdut contactul cu realitatea din jur. Există și biserici care au înțeles că mesajul dragostei lui Dumnezeu trebuie manifestat față de aproape în diverse moduri. Această secțiune discută despre Biserica vie spiritual și cu impact în societate, tratând și cum ar trebui să ne raportăm noi, ca și credincioși, la Biserică, atât ca instituție cât și ca comunitate de creștini.

Ian Green - Un ciclu de 500 de ani in viata Bisericii

Ian Green, din Marea Britanie, este director executiv la Ian Green Communications.

În cartea „The Great Emergence”, Phyllis Tickle ne prezintă un principiu incredibil de important: la fiecare 500 de ani, în viața Bisericii se întâmplă ceva dramatic. Tocmai am sărbătorit 500 de ani de la Reformă (octombrie 2017). Phyllis spune că, după Reformă, viitorul Bisericii a arătat diferit față de ce era înainte.

Dacă mai mergem încă 500 de ani în trecut față de Reformă, avem Marea Schismă a Bisericii, în urma căreia s-au ivit Biserica Ortodoxă și cea Catolică. Și atunci, viitorul creștinismului a fost diferit de ce era înainte de acel moment.

Dacă sărim încă 500 de ani în trecut, avem apariția mișcării monahale. Și atunci, viitorul Bisericii a arătat diferit după acel moment. Și putem merge mai departe, la Isus, marele Reformator. După ce a venit și a pus bazele Împărăției Lui, viitorul Bisericii a fost diferit de ce era până atunci, îl putem vedea prezentat în Noul Testament.

Iată-ne ajunși aici, într-o perioadă de tranziție, la jalonul a 500 de ani de la Reformă. Unii istorici spun că în interiorul celor 500 de ani de tranziție, pot apărea între 60 și 120 de perioade intermediare.

Când se discută despre Biserică azi, unii vorbesc despre mișcările „Biserica simplă”, sau „Biserica Organică” sau „Biserica întrupării”. Folosim toți acești termeni fiindcă ne dăm seama că ce avem este acceptabil, dar nu este ceea ce Dumnezeu ar vrea. De aceea, începem să privim la posibilitățile care apar.

Creștinismul nostru diferă de cel al Bisericii primare. Ei nu aveau clădiri de biserică, în primii 300 de ani. Aveau extrem de puțini lucrători plătiți de biserică. Cu toate acestea, eficacitatea vieții lor, impactul lor asupra societății s-a văzut prin faptul că 25% din populația de atunci s-a convertit, iar societatea s-a schimbat profund.

Azi, chiar și în țările unde creștinii reprezintă un procent ridicat

Tocmai m-am întors din Uganda, unde se estimează că 85% din locuitori sunt creștini născuți din nou. Cu toate acestea, impactul creștinilor născuți din nou asupra societății e infim. În Biserică există la fel de multă corupție ca în afara ei. În Uganda, guvernul e corupt, sărăcia endemică e pretutindeni, iar impactul Evangheliei e foarte redus.

Pentru viitor, cred că Biserica va deveni mai degrabă organică decât organizată. Deseori, Biserica începe ca o mișcare organică, cu energie, viață și pasiune. Apoi, când pierde aceste lucruri, devine organizată, chiar disciplinată, dar mulți ar spune că devine lipsită de viață. Așadar, Biserica e o organizație organică, nu e doar o organizație.

Pe viitor, vom vedea asta, vom vedea credincioșii obișnuiți asumându-și mult mai mult din mișcare, din direcția în care merge Biserica, nu doar liderii religioși. Credincioșii obișnuiți își vor asuma Marea Trimitere, nu vor aștepta ca liderii bisericilor locale să le ofere permisiunea de a face ceea ce Isus ne-a chemat să facem. Cred că va fi o împuternicire a Trupului lui Hristos, și asta deja se vede în multe părți ale lumii, unde Biserica crește într-un ritm accelerat. Acolo, tot Trupul face lucrarea lui Isus, nu doar liderii care predică de la amvoane.

Gasesti mai multe materiale crestine la urmatorul link: https://alfaomega.tv/ 

 revista AOTVMagazin Abonează-te gratuit la revista AOTV Magazin

Articol tipărit în revista Alfa Omega TV Magazin 9.1 - Biserica în timp (ianuarie-februarie 2019). Această revistă se distribuie gratuit.
Abonează-te să o primești acasă

 

787 accesări

Secțiunea - Istoria creștinismului

istoriacrestinismului

Istoria creștinismului - Această mică secțiune de istorie a creștinismului acoperă perioada de la răstignirea lui Hristos până în zilele noastre, structurată pe 6 părți. Istoria e prezentată succint, oferind frânturi din marile evenimente ce au marcat evoluția creștinismului de-a lungul timpului, cu scopul de a vă stimula curiozitatea mai departe. Sunt de asemenea schițate portretele marilor personalități care au influențat creștinismul și au modelat astfel istoria întregii lumi. Vezi aici toate părțile

sidebar tvlive
sidebar facebook
sidebar revista
App mobila

Alte informații

Canalul Alfa Omega TV poate fi receptionat gratuit via satelit: Eutelsat E16A, 16 grade Est, Frecventa – 12.717 Mhz, Polarizare Orizontală, Symbol rate - 7500 ks/s, FEC - 3/4, Codare - MPEG-4. Alfa Omega TV Production detine 2 licente de emisie TV pe satelit: canalele Alfa Omega TV si Alfa Omega TV International. SC Alfa Omega TV Production SRL, Str Aurel Pop nr. 8, Timisoara. Reprezentant legal si asociat unic: Petan Tudor. Conducerea societatii: Petan Tudor: director general, coodonator programe; Petan Mirela: director executiv; Mocofan Muguras: director tehnic/dezvoltare.  Cod de conduita profesionala

Aplicația mobilă AO

badge google play badge appstore

 Alfa Omega TV - E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. | Tel.:+40 256 284913 | Fax:+40 256 284912

Alfaomega.tv folosește cookies. Info și setări: Politica Cookies. Politica confidențialitate.