• Secțiunea „Creștinul și Dimensiunea socială”

    CREȘTINUL ȘI DIMENSIUNEA SOCIALĂ - În Scriptură, Dumnezeu anunță repetat că e interesat nu doar de mântuirea indivizilor, ci și de restaurarea comunității per ansamblu, inclusiv social-economic. Domnul ne cere să fim drepți, să iubim mila, să nu fim aroganți (Mica 6), să avem grijă de văduve și orfani (Iacov 1), să practicăm filantropia și să eliminăm nedreptatea (Isaia 58), să ne iubim aproapele ca pe noi înșine (Matei 22). Vă prezentăm ce fac creștinii pentru a fi răspunde marilor nevoi din România, a fi mâna lui Dumnezeu întinsă celor defavorizați.

Proiectul O zi cu tata - Un proiect de reintegrare sociala a detinutilor - de Alin Padureanu (ABC)

Proiectul O zi cu tata - Un proiect de reintegrare sociala a detinutilor - de Alin Padureanu (ABC)

“O zi cu tata“ este o inițiativă a Asociaţiei Bărbaţilor Creștini și aplicat în parteneriat cu Penitenciarul Timișoara și Fundaţia Umanitară Rescue din Cluj. Program acreditat de Administraţia Naţională a Penitenciarelor din România și chiar mai mult, se bucură atât de aprecierea persoanelor private de libertate și familiile acestora dar și de cadrele din sistemul penitenciar din România și Republica Moldova fiind apreciat ca un “exemplu de bună practică.“ 

Proiectul are ca scop reintegrarea socială a persoanelor private de libertate, prin implementarea și consolidarea valorilor creștine și implicarea activă a familiei lor în acest proces, în special copiii.

La momentul de față (Aug. 2014) proiectul a fost implementat cu succes și se derulează în nouă penitenciare din țară, urmând ca din luna Septembrie 2014, să înceapă în alte șapte.

Grupe de bărbaţi aflaţi în detenţie — între 12 și 15 persoane — care, timp de 4 luni se întâlnesc săptămânal pentru studiu teoretic motivaţional având la bază cartea „Principiul Potenţialului” de Ed. Cole, urmând să aplice principiile învăţate în cele patru întâlniri cu familia, întâlniri ce au loc în afara penitenciarului.

o zi cu tata activitate 660

o zi cu tata artanaiva 250MEȘTERESC CU TATA este o întâlnire de aproximativ 120 minute în care persoanele private de libertate vor face activităţi de lucru manual împreună cu copiii lor. Timpul petrecut împreună, lucrând spre un scop comun, contribuie într- un mod semnificativ spre întărirea relaţiilor și promovarea comunicării autentice.

ȘI NOUĂ NE PASĂ este o acţiune socială în care persoanele private de libertate slujesc împreună cu copiii lor unei familii nevoiașe sau comunităţii, învăţând împreună cu copiii lor și experimentând importanţa și împlinirea ce o dă slujirea semenilor.

LA SPECTACOL CU TATA este o întâlnire cultural-educativă în care deţinuţii participă împreună cu copii lor la un spectacol, teatru sau film.

ÎN EXCURSIE CU TATA este un atelier practic în care se urmărește apropierea relaţiei dintre deţinut și copilul său într-un cadru relaxat în natură. Este activitatea culminantă a proiectului.

Exemplele și ilustrațiile din cărțile folosite în grupurile de dezbatere, principiile creștine prezentate și experiențele personale ale voluntarilor care participă, reprezintă momente speciale de întărire a speranţei pentru cei care nu mai văd nici măcar o soluţie.  O parte din voluntari au trecut prin privarea de libertate și au reușit, nu numai să se integreze social, ci și să urce pe scara socială, iar relatările lor sunt o reală inspirație pentru participanți.  Considerăm că un obiectiv important în procesul de reabilitare și recuperare socială a celor privați de libertate îl constituie revizuirea concepțiilor despre sine, lume și viață, după modelul Creatorului. 

o zi cu tata activitate2

Mărturii:

L.M.  „Sunt foarte mândră de tati că a participat la acest program și că s-a gândit la noi.“

M.D. „Programul acesta mi-a demonstrat că alături de Dumnezeu există întotdeauna un nou început.

A.M. „Programul O zi cu Tata mi-a unit familia și ne-a arătat ce importanți suntem unii pentru alții.“

I.N.  „Este un program foarte important pentru că poţi să îţi regăsești pierderile în viaţă, mai ales familia și credinţa. ...vă mulţumesc pentru că v-aţi gândit la noi.”

T.B.  „După eliberare, îmi doresc să mă implic în slujirea persoanelor aflate în detenţie. Am văzut schimbări în rândul celor care au participat, unii chiar și-au salvat căsnicia prin acest curs.”

o zi cu tata marturie 660

 Aprecieri ale cadrelor

„Este un program care schimbă vieți. Comportamentul deținuților s-a îmbunătățit, atât în relația dintre deținuți, dintre deținuți și cadre, dar mai ales dintre deținuți și familiile lor. Declarațiile pe care le-au dat unii dintre copii sunt de-a dreptul emoționante: “până azi, tata nu s-a jucat nici măcar o dată cu mine, astăzi m-a făcut să fiu fericit. Îl iubesc mult pe tata.“ Comisar șef de penitenciare Ioan IUGA, director penitenciar Satu Mare.“ 

„Apreciem ca admirabil programul “O zi cu tata,“ o excelentă oportunitate de a redefini rolul familial al tatălui în spiritul tradițiilor creștine, unificatoare în spirit ecumenic, care responsabilizează individul în raport cu destinul său social. Aprecierile noastre către colaboratorii ABC, a căror contribuție, din perspectiva programului “O zi cu tata,“ este recunoscută și reflectată ca un exemplu de bună practică, la nivelul sistemului penitenciar!.“ Comisar de penitenciare Ioana MORAR, Director Direcția Reintegrare Socială.

ABC LOGO„O zi cu tata,“ este un proiect pe care l-am apreciat de la început pentru potențialul lui profund uman și creștin, pentru că menține sau dezvoltă relația de familie și responsabilizează persoanele private de libertate. Chestor Dr. Ioan BĂLA, Director penitenciar Timișoara. 

Alte proiecte

De asemenea tot din luna Septembrie începem derularea programului “O zi cu mama,“ un program dedicat femeilor aflate în detenție și care se desfășoară după aceleași principii. 

Mulțumesc și pe această cale tuturor voluntarilor și colaboratorilor care prin dedicarea și consecvența lor au împărtășit semenilor lor din detenție dragostea lui Dumnezeu.  

www.abcr.ro

www.ozicutata.ro

Acest articol este publicat si in revista Alfa Omega Magazin. Va puteti abona sa primiti prin posta aceasta revista, lasand adresa dvs. prin formularul regasit in pagina de abonare.
7761 accesări

Alfa Omega TVSusține publicarea materialelor creștine

Dacă v-a plăcut acest articol și doriți să citiți mai multe articole de acest gen, dați click aici pentru a afla despre modalitățile prin care ne puteți ajuta. Dorim să ajungem la cât mai mulți oameni cu mesajul Evangheliei, dar nu putem face aceasta fără ajutorul vostru! Ajutați-ne financiar să continuăm!

sidebar tvlive
sidebar facebook
sidebar revista
App mobila

Alte informații

Canalul Alfa Omega TV poate fi receptionat gratuit via satelit: Eutelsat E16A, 16 grade Est, Frecventa – 12.717 Mhz, Polarizare Orizontală, Symbol rate - 7500 ks/s, FEC - 3/4, Codare - MPEG-4. Alfa Omega TV Production detine 2 licente de emisie TV pe satelit: canalele Alfa Omega TV si Alfa Omega TV International. SC Alfa Omega TV Production SRL, Str Aurel Pop nr. 8, Timisoara. Reprezentant legal si asociat unic: Petan Tudor. Conducerea societatii: Petan Tudor: director general, coodonator programe; Petan Mirela: director executiv; Mocofan Muguras: director tehnic/dezvoltare.  Cod de conduita profesionala

Aplicația mobilă AO

badge google play badge appstore

 Alfa Omega TV - E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. | Tel.:+40 256 284913 | Fax:+40 256 284912

Alfaomega.tv folosește cookies. Info și setări: Politica Cookies. Politica confidențialitate.