Tehnologia - relevanta subiectului si capcanele tehnologiei pt generatia tanara - dr. Remus Runcan
Lumea nu mai poate fi imaginata fara internet. Este foarte clar ca internetul acapareaza un segment foarte mare din ceea ce inseamna viata unui om. Omul se informeaza de pe internet, nu mai exista presa scrisa apropae deloc si de aceea, omul are nevoie sa fie informat.
Asadar, foloseste aceasta latura a informarii virtuale. Este asa de important sa realizam ca in lumea noastra confruntarea majora se petrece in aria internetului. Atunci cand realizam lucrul acesta trebuie sa incepem sa studiem si sa vedem ce se intampla acolo pentru a pute fi pregatiti ca si crestini pentru ceea ce va urma.
Deja Biblia aproape ca nu mai exista decat in format digital, oamenii folosesc telefoanele, se vede si in biserica lucrul acesta. Sunt dependenti deWi-Fi, daca nu au, dintr-o data devin agitati. Internetul este parte integrata din viata noastra si se urmareste tot mai mult aceasta integrare totala. Se vorbeste despre faptul ca totul va fi conectat la internet. Televizorul este deja conectat la internet, smart TV-ul, smartphone-ul, sa nu mai vorbim de el. Centrala de caldura va fi conectata la internet, plantele din camera vor fi conectate la internet ca sa stim cand sa le udam. Astfel ca totul incepe sa se petreaca in acest taram al virtualului.
Din perspectiva mea, virtualul nu este periculos pentru ca e o alta lume, ci devine periculos cand nu mai stim sa facem distinctia dintre ceea ce este real si ceea ce este virtual. Exista o granita care daca realizezi ca este acolo in momentul in care intri in sfera virtuala vei putea sa te intorci inapoi in lumea reala. Daca nu mai percepi aceasta granita, asa cum este in zona Schengen, de exemplu, nu mai este granita, doar ne amintim ca a fost acolo, atunci nu mai simti nevoia sa te intorci inapoi in lumea reala si incepi sa traiesti in mediul virtual. Iar trairea in virtual este foarte periculoasa.
Nu consider internetul un lucru imoral, dar nici moral, multe lucruri sunt imorale acolo, totusi nu toate. De aceea, il consider un lucru amoral, internetul poate fi atat moral cat si imoral in functie de informatia care este acolo, de scopul cu care oamenii au pus lucrurile respective.
De aceea, ca si crestini trebuie sa fim foarte atenti atunci cand folosim aceasa unealta. As vrea sa o aseman cu un bisturiu. Un bisturiu este foarte important pentru un chirurg, fara acesta nu poate face o operatie. Insa daca dai un bisturiu unui copil de trei ani, bisturiul acela devine o arma letala. E important sa invatam sa folosim internetul punand unuele limite, granite pe care sa nu le trecem, deoarece de acolo lucrurile incep sa devina periculoase.
Interviu cu dr. Remus Runcan, doctor in sociologie.
Afla mai multe: http://alfaomega.tv/crestinulsisocietatea/tehnologie