Situatia actuala din Ucraina - corespondenta pentru AOTV din Estul Ucrainei

Situatia actuala din Ucraina - corespondenta pentru AOTV din Estul Ucrainei

Scris în . Publicat în Lume - actualități comentate.

1. Care este situația actuală in Estul  Ucrainei?

După iarnă, situația din Donbas s-a tulburat din nou. În unele locuri, se duc lupte aproape non-stop. Informații despre răniți și morți vin în fiecare zi. Mor oameni pașnici. Cu câteva zile în urmă, a murit o femeie de 70 de ani în Avdeevka care a ieșit să lucreze pe câmp. Au explodat două mine lângă ea.


Urmareste video

2. Se duce acum război între armata ucraineană și cea separatistă?

Separatiștii nu încetează să lărgească aria controlată de ei. În fiecare zi, se trage în orașe și sate, cu armament greu. Punctele fierbinți sunt Zaițevo, Avdeevka și Novgorodskaia, unde ocupanții folosesc permanent lansatoare de mine

ucraina header bisericadinucraina 2016ARTICOL: BISERICA DIN UCRAINA ÎN VREME DE NECAZ

3. Cum credeți că se vor desfășura mai departe ostilitățile?

Se vorbește că acest conflict va îngheța în curând. Pacea în acea regiune nu va veni. Așa presupun militarii, așa presupun politicienii. În ziua de azi, încă nu se știe cum se vor comporta bărbații dintr-o parte și cealaltă a conflictului care au foarte mult armament. Nu se poate anticipa nimic. Însă ceea ce se știe este că încetarea focului și armistițiul nu va dura, acest lucru e sigur.

4. Sunt semnale de reînoire ale agresiunii?

Putem spune așa: după  situația care a fost mai linistita iarna aceasta, situația s-a tensionat din nou în unele zone. Nu putem spune nici că războiul fie s-a terminat, nici că a început din nou. Iarna a fost puțin mai liniștit. Războiul în Ucraina continuă, însă despre el nu se mai vorbește. Mass-media nu mai relatează, nu se mai dau știri. Dar războiul nu s-a terminat. În fiecare zi, primim înștiințări de pe front cu privire la faptul că încă mor militari și civili pașnici. Și în adevăr, război a fost, război încă este. Tot mai mult se vorbește despre Siria, despre refugiații de acolo, și de țara noastră au uitat.

Alfa Omega TVARTICOL: Corespondență specială din Ierusalim cu situația la zi din regiune, din perspectivă creștină.

5. Ce fel de acțiuni duce Rusia în Ucraina, se poate asemăna cu conflictul din Siria?

Rusia continuă agresiunea pe teritoriul Ucrainei. Rusia încurajează armata separatistă. Ea asigură armament și finanțează acțiunile militare ale separatiștilor. În Siria, tot e război, și Rusia asistă, însă diferența între războiul din Ucraina și cel din Siria este că în Siria,atât America cât și Rusia, cei mai puternici actori mondiali au același interes. Însă în Ucraina, interesul este diferit. America susține guvernul actual al Ucrainei, iar Rusia susține separatiștii și în felul acesta, Rusia își protejează interesele de planul viclean al anglo-saxonilor de distrugere a Rusiei. Oligarhii cu influență din conducerea Rusiei socotesc că toate revoluțiile, de la Egipt până la Ucraina, sunt inspirate, organizate și finanțate de americani.

situatia siria irak headerARTICOL: Situația din Siria și Irak - originea războiului civil și a SIIL

Numai că amândouă conflictele sunt foarte asemănătoare, au același fel de consecințe și probleme umanitare. Departe de zona de conflict a războiului sunt un număr mare de refugiați, există morți, locuințe distruse, infrastructura și economia sunt afectate. Asta e tot ce a adus războiul popoarelor din Ucraina și din Siria. Dar în Siria mai este și problema religiei, a confesiunii religioase, este o problemă foarte importantă. Însă  în Ucraina, conflictul e creat și susținut artificial pentru ca cineva să își apere interesele.

6. Cum se răsfrânge conflictul asupra populației civile pașnice?

După statisticile ONU, conflictul din Ucraina de Est s-a soldat cu aproximativ 7000 de morți. Războiul a cauzat peste un milion și jumătate de refugiați. Ei au pus o sarcină grea pe economia țării Ucrainei. În același timp, mai mult de 400000 au plecat din țară, și nu se cunoaște soarta acestora.

7. Cum a afectat conflictul din Estul Ucrainei pe creștini?

Situația creștinilor din Ucraina s-a tensionat. Cel mai mult au suferit credincioșii protestanți. Mai mult de 12 clădiri au fost confiscate și folosite în scop militar de către separatiști. 7 slujitori au fost omorâți. 40 de oameni au fost arestați, bătuți și interogați. În ziua de azi, pe teritoriul ocupat, situația credincioșilor este foarte grea. Ei practic se află în afara legii, și conform constituției așa-numitei Republici Populare Donețk, dacă un slujitor al bisericii ar avea relații cu Ucraina, ar fi condamnat la 10 ani de pușcărie sau chiar executat. Oamenii sunt înfricoșați, și sunt nevoiți să se adune în case, să se ascundă și în fiecare zi se tem că vor veni după ei.

8. Ca și creștin, cum vedeți conflictul ucrainienilor cu separatiștii pro-ruși?

Separatismul se subînțelege ca fiind o despărțire. Însă această mișcare separatistă nu are temelie, nu are sub ea un fundație. Este o manipulare artificială a subconștientului oamenilor neintegrați în societatea ucraineană. Partea de est a Ucrainei întotdeauna a fost pro-comunistă, și această ideologie a format  mentalitatea lor. La început a pornit o luptă pentru sufletele oamenilor, și abia apoi a început războiul adevărat.

ucraina header bisericadinucraina 2016ARTICOL: BISERICA DIN UCRAINA ÎN VREME DE NECAZ

9. Cum se comportă credincioșii din alte zone ale Ucrainei în această perioadă de război?

Creștinii din toate colțurile țării și-au asumat responsabilitatea vieții oamenilor din zona de conflict. S-au mobilizat din toate puterile pentru a salva oamenii de foame, frig și moarte. Mii de oameni care locuiesc în zona gri (unde au loc luptele) primesc în fiecare zi produse alimentare, pâine, lemne, sobe, asistență medicală. Sunt restaurate casele dărâmate, și aceasta nu este nici pe departe tot ceea ce fac credincioșii. Dar cel mai important, în fiecare zi, în fiecare oră, în bisericile din Ucraina se aduc rugăciuni pentru pace și pentru estul Ucrainei.

10. Au fost cazuri în care au fost ajutați oameni afectați de acțiunile militare?

Nu pot numi un caz anume, pentru că scopul lucrărilor noastre este de a salva oamenii. Credincioșii intră în casele oamenilor în fiecare zi. Ei aduc pâine, și aduc Evanghelia. Sute, mii de oameni primesc în fiecare zi ajutoare, chiar din mâinile credincioșilor, plătite cu donații adunate de credincioșii din Ucraina și din toată lumea.

Pot să vă spun de un caz când noi am fost nevoiți să evacuăm o familie unde continuă să se tragă, unde am ajuns doar cu ajutorul militarilor. Am evacuat această familie cu 3 copii care nu aveau unde să plece. În unitate cu toată lumea, noi am adunat bani pentru o casă pentru ei. Și slavă Domnului că acești 3 copii sunt în siguranță și au casa lor. Acum ne confruntăm cu provocarea de a evacua un alt copil din prima linie. Dar eu cred că, în unitate cu comunitatea creștinilor, vom putea face și acest lucru bun.

ucraina ajutoare

11. Cum vedeți viitorul Ucrainei, ca credincioasă?

Ca și credincioasă, viitorul Ucrainei îl văd luminos, plin de bucurie și bineînțeles creștin. În prezent, vedem că la noi în țară este un război spiritual, un război între bine și rău, între lumină și întuneric. Dumnezeu încearcă poporul nostru. Dumnezeu încearcă astăzi Biserica, El dă harul mântuirii la mii de oameni. Chiar și azi noi vedem sute de oameni care se pocăiesc, dar eu cred că mâine vor fi mii. Cred că estul Ucrainei se va ridica, și din Estul Ucrainei, Evanghelia va merge în toată Ucraina. Oamenii care astăzi sunt plini de răutate vor fi umpluți de dragostea pe care le-o va da harul divin.

Noi, ca credincioși, trebuie să ducem Evanghelia poporului chinuit. Viitorul țării noastre este generația tânără, generația care a ieșit pe câmpul de misiune: misionarii și tinerii care merg în zonele de conflict, acolo unde e durere și distrugere. Ei aduc acolo lumină. Ei aduc acolo viitor și speranță. Și eu cred că vremurile grele din țara noastră vor trece, și tot poporul ucrainean se va închina lui Dumnezeu și vor proslăvi numele Său, pentru marea Sa dragoste și milă, și Dumnezeu ne dăruiește pacea.

ucraina comunitatea romana 2016ARTICOL: Comunitatea română din Ucraina - Misiune într-o țară afectată de război

12. Cum pot românii să susțină Ucraina?

Oamenii din România pot să facă parte din slujirea noastră. Ei pot susține financiar proiectele pe care le fac credincioșii peste tot pe linia de conflict. Nu rămâneți pasivi. Când sunteți în casele voastre, gândiți-vă că pe linia frontului sunt sute de misionari care aduc lumină, bunătate, dragoste și salvare oamenilor care suferă și pier. Țineți minte că în timp ce se trage, în beciuri sunt mii de copii care strigă după ajutor. Ei strigă și cer “Salvați sufletele noastre.  Ajutați-ne. Aduceți înapoi pacea în țara noastră.“

Pacea poate să vină în țara noastră doar atunci când pacea vine în inimile oamenilor. Pentru aceasta, vă rog să vă rugați pentru pace în Ucraina, și mai întâi de toate, pentru ca pacea lui Dumnezeu să vină în fiecare suflet, în fiecare casă, în fiecare familie.

  Aboneaza-te gratuit la revista AOTV Magazin

Articol tiparit in revista Alfa Omega TV Magazin 6.3 - Înțelegerea vremurilor (mai-iunie 2016). Aceasta revista se distribuie gratuit, aboneaza-te sa o primesti acasa: www.alfaomega.tv/revista

intelegereavremurilor campanieAOTV

3039 accesări
sidebar tvlive
sidebar facebook
sidebar revista
App mobila

Alte informații

Canalul Alfa Omega TV poate fi receptionat gratuit via satelit: Eutelsat E16A, 16 grade Est, Frecventa – 12.717 Mhz, Polarizare Orizontală, Symbol rate - 7500 ks/s, FEC - 3/4, Codare - MPEG-4. Alfa Omega TV Production detine 2 licente de emisie TV pe satelit: canalele Alfa Omega TV si Alfa Omega TV International. SC Alfa Omega TV Production SRL, Str Aurel Pop nr. 8, Timisoara. Reprezentant legal si asociat unic: Petan Tudor. Conducerea societatii: Petan Tudor: director general, coodonator programe; Petan Mirela: director executiv; Mocofan Muguras: director tehnic/dezvoltare.  Cod de conduita profesionala

Aplicația mobilă AO

badge google play badge appstore

 Alfa Omega TV - E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. | Tel.:+40 256 284913 | Fax:+40 256 284912

Alfaomega.tv folosește cookies. Info și setări: Politica Cookies. Politica confidențialitate.