Cum să cauți pacea în fiecare relație | de Joyce Meyer
Relațiile sunt o parte importantă a vieții. Relațiile sănătoase au capacitatea de a ne aduce o mare bucurie și satisfacție; cu toate acestea, cele nesănătoase ne pot face viața mizerabilă.
De-a lungul vieții mele, Cuvântul lui Dumnezeu mi-a dat atât de multe lecții minunate legate de o relație bună cu oamenii, ceva la care nu fusesem prea bună multă vreme. Dar cea mai mare lecție a fost aceasta: Alege să trăiești în pace cu ceilalți.
Pe scurt, este voia lui Dumnezeu să trăim în pace și armonie unii cu alții, iar Cuvântul Său oferă instrucțiuni clare despre cum să ne înțelegem cu oamenii din viața noastră de zi cu zi.
1 Petru 3:11 (AMPC) spune: „...Să caute pacea (armonie; neperturbare de frici, pasiuni agitate și conflicte morale) și să o caute cu ardoare. [Nu ajunge să-ți dorești relații pașnice cu Dumnezeu, cu semenii tăi și cu tine însuți, ci urmărește-i, mergi după ele!]”
Observați că acest verset spune că nu ajunge să ne dorim relații pașnice, ci trebuie să le urmărim!
Asta nu înseamnă că nu vom avea niciodată păreri diferite. În mod normal, între oameni pot exista dezacorduri, și este în regulă să fie așa, dacă respectăm opinia celuilalt. Dar trebuie să evităm cearta.
Ce este cearta? Dicționarul definește cearta ca: „încăierare, discuție aprinsă, un dezacord aprins sau un ton furios”.
Cearta este una dintre cele mai mari amenințări la adresa relațiilor sănătoase; are capacitatea de a distruge căsătorii, relații și chiar biserici. Ca o sămânță, cearta poate fi plantată prin vorbele sau faptele noastre, apoi ia amploare și poate deveni o problemă serioasă.
Cuvântul lui Dumnezeu ne spune că „vulpile cele mici” se strecoară în vie și strică toți strugurii (Cântarea cântărilor 2:15). Cred că acest lucru este adevărat când vine vorba de ceartă. Lăsate necontrolate, chiar și dezacordurile sau frustrările minore pot distruge în cele din urmă o relație.
Deci, cum să ținem cearta în afara relațiilor noastre? Iată câteva sfaturi practice:
Fiți smeriți
Acolo unde e controversă și ceartă, e și mândrie. De aceea este atât de important pentru noi să fim smeriți.
Tuturor ne place să avem dreptate, fie că este o ceartă despre o problemă majoră sau ceva neînsemnat. Cu toate acestea, dacă suntem smeriți, atunci renunțăm la „dreptul nostru de a avea dreptate”.
Nu pot să vă spun de câte ori soțul meu, Dave, și cu mine am pierdut timpul certându-ne despre o problemă nesemnificativă. Și acele momente în care am „câștigat”, am pierdut cu adevărat, pentru că am stricat relația și, pe parcurs, am renunțat la pacea mea.
Vă încurajez să aveți atitudine smerită. Dacă vă certați, fiți primul care face pace sau își cere scuze... chiar dacă știți că aveți dreptate! Poate fi dureros pe moment, dar va merita la final.
Dragostea să fie ghidul vostru
Cearta nu este doar o problemă a secolului XXI. Apostolul Pavel a scris comunității bisericii primare, încurajându-i pe credincioși să evite certurile și să se ferească de disputele mărunte.
În Filipeni 2:2 (NIV), el scrie: „Faceţi-mi bucuria deplină şi aveţi o simţire, o dragoste, un suflet şi un gând.”
Acolo unde este unitate, Dumnezeu Își revarsă binecuvântările (Psalmul 133). Și în Matei 18:19 scrie că există putere în unitate. Cu toate acestea, nu putem fi de acord cu adevărat și să umblăm în unitate, dacă avem amărăciune, jignim sau ținem neiertare în inimile noastre.
Pot afișa un zâmbet larg și pot spune doar lucruri potrivite despre o persoană, dar dacă mai păstrez, în mod intenționat, tot felul de gânduri și sentimente negative despre cineva, nu umblu cu adevărat în dragoste sau unitate. Nu contează doar exteriorul – ceea ce se întâmplă în interior este și mai important.
1 Corinteni 13:5 (AMPC) spune că iubirea „nu este sensibilă, irascibilă sau plină de resentimente; nu ține cont de răul care i-a fost făcut.” Versetul 7 continuă să ne spună că dragostea crede ce este mai bun despre fiecare persoană.
Vă încurajez să iubiți cu adevărat oamenii din viața voastră. Rămâneți uniți, indiferent de ceea ce încearcă să se pună între voi. Pentru că, la urma urmei, „dragostea nu va pieri niciodată” (1 Corinteni 13:8).
Căutați-L pe Prințul Păcii
Cel mai bun sfat legat de relații pe care vi-l pot da este să dezvoltați o relație personală, intimă cu Isus Hristos, Prințul Păcii. Vă încurajez să petreceți timp în mod regulat cu El prin rugăciune și prin citirea și studierea Cuvântului Său.
Pe măsură ce o faceți, El vă va schimba literalmente din interior spre exterior, impulsionându-vă să gândiți și să acționați diferit. Doar atunci când acceptăm pacea și dragostea Lui, o putem oferi cu adevărat altora!
Sunt atât de recunoscătoare pentru pacea lui Dumnezeu din viața mea. Domnul nu numai că mi-a schimbat relațiile, dar m-a schimbat și pe mine. Și El va face același lucru și pentru voi.
Este posibil să vă bucurați de relații stabile, fericite și împlinite. Și totul începe cu o simplă decizie: aceea de a căuta pacea.
- - - - - - - -
Alte articole de Joyce Meyer găsești aici: https://alfaomega.tv/joyce-meyer/articole
Despre viața spirituală găsești mai multe materiale aici: https://alfaomega.tv/viata-spirituala