Povestea expulzarii in masa a evreilor din Orientul Mijlociu

Scris în . Publicat în Mapamond Creștin.

La începutul săptămânii, Israelul a comemorat expulzarea în masă a evreilor de pe teritoriile arabe. Poate nu știți, însă zece națiuni arabe, plus Iranul, au expulzat sute de mii de evrei după renașterea Statului Israel. Povestea aceasta, însă, este rareori amintită. Timp de mii de ani, comunitățile evreiești au prosperat peste tot în Orientul Mijlociu, însă totul s-a schimbat în 1948, când națiunile musulmane au reacționat foarte violent la nașterea Israelului.

'Evreii din Orientul Mijlociu și din Africa de Nord, aproape 900 000 de evrei, au fost exilați din casele lor când a fost fondat Statul Israel', a afirmat Dan Diker.

După 1967, după Războiul de Șase Zile, a urmat un alt val de persecuții, când majoritatea evreilor rămași în 11 țări din Orientul Mijlociu și din Africa de Nord au fost forțați să plece. Linda Menuchin a fost una dintre acei refugiați.

'Nimeni nu mai dorea să aibă de-a face cu evreii, mai ales în urma instigărilor din moschei și de la radio. Eram etichetați ca făcând parte din 'coloana a cincea'. S-au stabilit noi restricții. De exemplu, nu puteai să scoți din propriul cont bancar mai mult de 100 de dinari pe lună', a afirmat Linda Menuchin.

jd 56 orientul mijlociu 04În 1970, Menuchin și fratele ei au părăsit Bagdadul pentru a merge în Israel, fără să îi spună despre aceasta tatălui lor, care era un avocat remarcabil.

'Nici măcar nu ne-am sărutat la despărțire, fiindcă mă gândeam că aveam să ne reîntâlnim într-o zi. A trebuit să străbatem Iranul alergând', mărturisea Linda Menuchin.

Au scăpat în necunoscut.

'Eram îmbrăcată ca o arăboaică, iar fratele meu cumpărase o haină foarte veche. Era o iarnă foarte rece. Din fericire pentru noi, totul a decurs foarte bine, fiindcă pe atunci evreii nu aveau voie să se depărteze mai mult de 80 sau 100 de kilometri de casă', mărturisea Linda Menuchin.

Astfel de exemple au avut loc peste tot în Orientul Mijlociu: expulzări, confiscări de proprietăți și uciderea evreilor.

jd 56 orientul mijlociu 01'După Războiul de Șase Zile din 1967, oamenii din Libia, în special din Tripoli și din Benghazi, au ieșit pe străzi și au început să ardă casele evreilor și să ne jefuiască depozitele. Au ars depozitul tatălui meu și au început să toarne benzină în jurul casei mele. Un vecin musulman a coborât de pe clădire și le-a spus că familia de evrei nu mai locuia în casă și astfel ne-a salvat viețile', spunea Gina Waldman.

Americanca Gina Waldman a fondat organizația JIMENA, Jews Indigenous to the Middle East and North Africa.

'Tot timpul am simțit că s-a comis o nedreptate. Deși ne-am construit o viață bună în țările în care am fost primiți, lumea nu a recunoscut răul care ni s-a făcut', a afirmat Gina Waldman.

jd 56 orientul mijlociu 02Două treimi dintre refugiații evrei s-au restabilit în Israel, iar ceilalți în alte țări occidentale. Waldman și Menuchin, însă, au spus că au fost traumatizate. Menuchin spunea că este un mesaj pentru lumea occidentală de astăzi:

'850 000 de evrei au fost expulzați din țările arabe sau au fost persecutați. De fiecare dată când încercăm să depășim aceste probleme, ele se repetă într-o nouă formă. Acum este rândul creștinilor. Aceștia sunt uciși, împușcați, iar Occidentul nu acționează în niciun fel.'

Pentru Israel, împărtășirea poveștii refugiaților evrei se dorește să atragă atenția oamenilor din lumea întreagă asupra suferințelor lor.

'Există două tabere de refugiați. Pe de o parte, este tabăra refugiaților evrei, iar, pe de altă parte, este cea a refugiaților arabi. Ambele tabere ar trebui despăgubite', a afirmat Dan Diker.

Stire difuzata in Jerusalem Dateline 56 - decembrie 2014 - ultimele stiri despre Israel: http://alfaomega.tv/stiri/stiri-despre-israel/

1106 accesări

Alfa Omega TVSusține producția de știri creștine

Prin platforma pe care o avem prin Alfa Omega TV, vă prezentăm evenimente și știri internaționale sau din România din perspectivă creștină, ajutându-vă să înțelegeți mai bine vremurile în care trăim. Însă toate acestea costă. Dacă doriți să vedeți mai multe articole de acest fel, ajutați-ne financiar să continuăm.

sidebar tvlive
sidebar facebook
sidebar revista
App mobila

Alte informații

Canalul Alfa Omega TV poate fi receptionat gratuit via satelit: Eutelsat E16A, 16 grade Est, Frecventa – 12.717 Mhz, Polarizare Orizontală, Symbol rate - 7500 ks/s, FEC - 3/4, Codare - MPEG-4. Alfa Omega TV Production detine 2 licente de emisie TV pe satelit: canalele Alfa Omega TV si Alfa Omega TV International. SC Alfa Omega TV Production SRL, Str Aurel Pop nr. 8, Timisoara. Reprezentant legal si asociat unic: Petan Tudor. Conducerea societatii: Petan Tudor: director general, coodonator programe; Petan Mirela: director executiv; Mocofan Muguras: director tehnic/dezvoltare.  Cod de conduita profesionala

Aplicația mobilă AO

badge google play badge appstore

 Alfa Omega TV - E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. | Tel.:+40 256 284913 | Fax:+40 256 284912

Alfaomega.tv folosește cookies. Info și setări: Politica Cookies. Politica confidențialitate.