Creștinii din Orientul Mijlociu se simt „uitați” și „trădați” de Occident

Creștinii din Orientul Mijlociu se simt „uitați” și „trădați” de Occident

Scris în . Publicat în Mapamond Creștin.

Tensiunile religioase și criza migrației continuă în Orientul Mijlociu. Liderii principali ai Bisericii din această regiune au declarat că creștinii se simt abandonați de comunitatea internațională, care a făcut foarte puține lucruri pentru a ajuta la rezolvarea situației.

Potrivit Patriarhului catolic Ignatie Iosif al III-lea Younan al Antiohiei, creștinii din Orientul Mijlociu „simt că au fost abandonați, chiar trădați de către Occident. Ei sperau ca comunitatea internațională să apere mai mult drepturile celor persecutați, dar nu a fost așa”.

Nu este ușor să treci printr-o asemenea schimbare violentă ca locuitor al Siriei sau al Irakului”, a spus el. Atât credincioșii, cât și conducătorii Bisericii din regiune împărtășesc acest sentiment de abandon și trădare din partea țărilor occidentale, despre care au spus că sunt mai mult oportuniste decât altruiste.

Noi, liderii bisericilor, alături de alți laici proeminenți care se îngrijesc de comunitățile lor, încercăm să ne facem auzită vocea, drepturile. Dar precum Sfântul Ioan Botezătorul, dar se pare că strigăm în zadar în deșert” a mai adăugat el.

„Politicienii care guvernează țările occidentale nu au interes față de credința noastră, ci față de petrol. Însă noi nu avem banii sau petrolul, de aceea am fost uitați.” a spus el.

Younan a spus că până acum peste 50% din creștinii din Irak au părăsit deja țara, în timp ce o treime din populația creștină rămasă este strămutată în alte părți ale țării. 

Principalele nevoi ale refugiaților și ale persoanelor strămutate sunt resurse de bază, a spus Younan, explicând că Biserica încearcă să asigure nevoile de bază a acestora, „însă cu siguranță nu este suficientă”.

„Suferim împreună cu ei și nu știm ce să facem pentru a-i ajuta. Dacă încercăm să obținem vize pentru refugiați, toată comunitatea creștină va părăsi țara, iar această pierdere ar fi una foarte mare”, a spus el. „Dar încercăm să răspundem nevoilor lor de bază”.

În ceea ce privește dialogul dintre creștini și islamiști, patriarhul a spus că este dificil să vorbești despre așa ceva în contextul actual. În prezent, dialogul se axează pe modul în care cele două părți pot coexista pașnic, a spus el. A accentuat faptul că „trăim în secolul 21, că trebuie să ne respectăm reciproc, să ne acceptăm reciproc și să nu ne mai discriminăm unii pe alții din cauza religiei”.

„La ONU vorbim toți despre drepturile omului și, prin urmare, trebuie să susținem aceste drepturi pentru toată lumea, nu numai pentru cei care cred în religia noastră, ci pentru toți oamenii”.

„Conform eticii Evangheliei, adevărata apărare a drepturilor omului este apărarea celor slabi și celor uitați”, a spus el. „Dar nu este cazul, nu prezentăm un interes pentru alții.”

Primul drept care trebuie acordat creștinilor din Orientul Mijlociu este acela de a putea „trăi în libertate și de a fi toți cetățeni egali”. Un alt drept cheie este „libertatea de a alege propriul crez, propria religie și dreptul de a putea vorbi despre acestea”, a spus el.

În prezent este interzisă evanghelizarea în toate țările musulmane, în afară de Liban. Din acest motiv, „am fost de-a lungul secolelor considerați o minoritate pentru că ne-a fost interzis să fim misionari în propria noastră țară”.

Făcând un apel către comunitatea internațională, Younan a cerut națiunilor occidentale să nu mai privească creștinii și alte minorități din Orientul Mijlociu „ca numere, ci ca oameni, ca persoane care au fost persecutatea de-a lungul secolelor”.

„Suntem considerați o minoritate nu pentru că a trebuit să ne părăsim țara, ci pentru că nu suntem considerați cetățeni egali cu majoritatea musulmană”, a spus el și a cerut ca „această așa-numită lume civilizată, să nu-și mai caute doar propriul interes politic și economic”.

„Acesta este modul prin care problemele noastre critice pot fi rezolvate”, a spus el. Și dacă lumea nu reușește să apere drepturile omului și drepturile religioase ale tuturor oamenilor „Orientul Mijlociu va rămâne fără creștini iar acest lucru va fi o pierdere foarte mare”.

Sursă: Catholic News Agency

2756 accesări

Alfa Omega TVSusține producția de știri creștine

Prin platforma pe care o avem prin Alfa Omega TV, vă prezentăm evenimente și știri internaționale sau din România din perspectivă creștină, ajutându-vă să înțelegeți mai bine vremurile în care trăim. Însă toate acestea costă. Dacă doriți să vedeți mai multe articole de acest fel, ajutați-ne financiar să continuăm.

sidebar tvlive
sidebar facebook
sidebar revista
App mobila

Alte informații

Canalul Alfa Omega TV poate fi receptionat gratuit via satelit: Eutelsat E16A, 16 grade Est, Frecventa – 12.717 Mhz, Polarizare Orizontală, Symbol rate - 7500 ks/s, FEC - 3/4, Codare - MPEG-4. Alfa Omega TV Production detine 2 licente de emisie TV pe satelit: canalele Alfa Omega TV si Alfa Omega TV International. SC Alfa Omega TV Production SRL, Str Aurel Pop nr. 8, Timisoara. Reprezentant legal si asociat unic: Petan Tudor. Conducerea societatii: Petan Tudor: director general, coodonator programe; Petan Mirela: director executiv; Mocofan Muguras: director tehnic/dezvoltare.  Cod de conduita profesionala

Aplicația mobilă AO

badge google play badge appstore

 Alfa Omega TV - E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. | Tel.:+40 256 284913 | Fax:+40 256 284912

Alfaomega.tv folosește cookies. Info și setări: Politica Cookies. Politica confidențialitate.