Donează     Rugăciune       TV LIVE                           
100-steaua
100-istoric
100-teologia
100-pace
100-stiri
100-roaga-te
100-conferinta
galerie home devotional

Sapaturile arheologice din Silo confirma Scripturile

Tot mai multe sapaturi arheologice confirma Scriptura si, dupa cum ne relateaza Chris Mitchell, una dintre sapaturi a descoperit unul din locurile cele mai de seama din Vechiul Testament.

„Bine ati venit la Silo din vechime! Aici a fost prima capitala a Israelului antic si e un loc sfant fiindca aici era cortul intalnirii, unde oamenii veneau sa intre in legatura cu Dumnezeu.”

Scott Stripling conduce operatiunile de excavare de aici si, impreuna cu zeci de alti voluntari, sapa prin istorie. „Avem de-a face cu oameni, locuri si evenimente reale. Nu e mitologie. Monedele pe care le-am gasit pana acum ne spun despre Irod cel Mare, Pilat din Pont, Festus, Felix, Agripa I, Agripa al II-lea. Biblia vorbeste despre acesti oameni, iar noi avem ceva palpabil despre ei chiar aici.”

Printre lucrurile palpabile avem si un zid fortificat construit de canaaniti. Oamenii acestia gasesc o comoara de artefacte care include monede si 2 000 de fragmente de vase pe zi.

„Acest fragment a fost gasit ieri si a fost spalat deja, iar acesta tocmai a fost scos din pamant. Acestea sunt fragmente din manerele vaselor de piatra. Ne amintim de prima minune a lui Isus din Cana, unde erau vase de piatra, pline cu apa. Era vorba de cultura de purificare din primul secol.”

Un arheolog priveste la aceste cioburi ca la un orologiu. „Daca vasele pe care le foloseau bunicii nostri sunt diferite de cele pe care le folosim azi, odata ce am invatat despre olarit, acesta poate deveni principalul nostru mod de datare.”

Stripling mai spune ca aceste sapaturi in Scripturi iti pot schimba viata: „Poti citi Biblia si sa o implinesti, dar cat de minunat e sa poti sapa in Biblie! Cand sapam aici, asa cum o fac acum studentii de la Universitatea Lee, care vad, miros, aud, ating si au contact direct cu acele locuri si expun astfel acea cultura antica... Noi, ca oameni, suntem luati din pamant, si, in timp ce sapam, ne putem relationa la Dumnezeu si unii la altii intr-un fel deosebit.”

Oameni de toate varstele sapa aici, iar cei mai multi sunt studenti precum Abigail. „E obositor, dar si rasplata e pe masura. E fascinant sa gasesti obiecte antice, care au stat ascunse in pamant, asteptand parca de mii de ani sa le gasim.” Ea mai spune ca Biblia capata viata in pamant.„Citesc Biblia intr-un mod diferit de cum o citeam inainte sa vin aici. Acum, cand citesc, cunosc locurile si stiu ce s-a petrecut, inteleg mult mai profund, mai ales ca arheologii dinaintea noastra pretindeau ca arheologia infirma Biblia. Cand noi sapam aici, insa, gasim ca toate se potrivesc. Citesti in Biblie, sapi in pamant si gasesti adevarul.”

„Arheologia nu se pune in pozitia in care sa aprobe sau sa infirme Biblia. Noi dorim sa aducem lumina in textul biblic, sa punem un fundal, pentru a-l plasa in contextul culturii din lumea reala. Noi numim aceasta verosimilitudine, adica avem undeva o descriere antica, iar acum avem materialul cultural care se potriveste descrierii. Chris, stam aici alaturi de Samuel, Eli, Ana si toti acesti oameni despre care am citit si care au venit pe acest pamant ca si noi, cautand raspunsuri, cautand iertare si dorind partasia cu Dumnezeu.”

El mai spune ca, sapand in trecut, gasesc lectii pentru prezent: „Una dintre lectiile credintei pentru noi e ca Dumnezeu e Olarul, iar noi suntem lutul. Chiar daca vietile noastre sunt frante, asa cum sunt aceste vase, Dumnezeu i-a spus lui Ieremia, dupa ce i-a spus sa mearga la Silo sa vada ce a facut cu acest loc, i-a spus sa mearga la casa olarului si sa priveasca cum olarul ia un vas nereusit si il pune inapoi pe roata pentru a-i repara imperfectiunile. Lectia de credinta pentru mine e ca suntem imperfecti, dar daca Ii permitem lui Dumnezeu, El vrea sa ne puna pe roata olarului si sa ne faca un vas de cinste.”

Stripling citeaza des Psalmul 102, care zice: Caci robii Tai iubesc pietrele Sionului si le e mila de tarana lui.

„Pana la urma, daca Biblia e adevarata, inseamna ca Dumnezeul Bibliei pretinde ceva de la viata noastra. In timp ce dovedim veridicitatea textelor biblie, sper ca telespectatorii nostri se vor gandi la faptul ca Dumnezeu ne iubeste si ca are pretentii cu privire la felul cum ne traim viata.”

Stire difuzata in emisiunea Jerusalem Dateline 263 - ianuarie 2019, la Alfa Omega TV.

Ultimele stiri crestine: http://alfaomega.tv/stiri 

Etichete: israel, arheologie, biblia

Alfa Omega TVSusține producția de știri creștine

Prin platforma pe care o avem prin Alfa Omega TV, vă prezentăm evenimente și știri internaționale sau din România din perspectivă creștină, ajutându-vă să înțelegeți mai bine vremurile în care trăim. Însă toate acestea costă. Dacă doriți să vedeți mai multe articole de acest fel, ajutați-ne financiar să continuăm.

sidebar pulsspiritual
sidebar MC
sidebar stiriro
sidebar stiridinisrael
sidebar aotv cinesuntem
sidebar facebook
sidebar revista
sidebar manaprofetica
sidebar crestinul societatea
sidebar creationism
sidebar proviata
sidebar intelegerea vremurilor
sidebar tvlive
sidebar programtv
sidebar receptie
sidebar mediacenter

Alte informatii

Canalul Alfa Omega TV poate fi receptionat gratuit via satelit: Eutelsat E16A, 16 grade Est, Frecventa – 12.717 Mhz, Polarizare Orizontală, Symbol rate - 7500 ks/s, FEC - 3/4, Codare - MPEG-4. Alfa Omega TV Production detine 2 licente de emisie TV pe satelit: canalele Alfa Omega TV si Alfa Omega TV International. SC Alfa Omega TV Production SRL, Str Aurel Pop nr. 8, Timisoara. Reprezentant legal si asociat unic: Petan Tudor. Conducerea societatii: Petan Tudor: director general, coodonator programe; Petan Mirela: director executiv; Mocofan Muguras: director tehnic/dezvoltare.  Cod de conduita profesionala

x

Abonează-te la revista gratuită, la newsletterul nostru email sau la punctele de rugăciune lunare, durează doar câteva secunde.  Abonare

Rugaciune Ai o problemă și ai nevoie de ajutor în rugăciune? Suntem aici pentru tine, te putem sprijini, ne rugăm împreună cu tine! Scrie-ne!

Alfaomega.tv folosește cookies. Info și setări: Politica Cookies. Politica confidențialitate.