Donează     Rugăciune       TV LIVE                           
100-steaua
100-istoric
100-teologia
100-pace
100-stiri
100-roaga-te
100-conferinta

O lupta strategica din istoria moderna a Israelului - Inaltimile Golan din nord

Spre finalul Razboiului de Sase Zile din 1967, atentia s-a mutat dinspre Ierusalim catre 200 km mai la nord. Trupele israeliene au preluat controlul inaltimilor Golan. Asa cum va vom arata, in ultimii 50 de ani, lupta aceea s-a dovedit a fi una din cele mai strategice din razboi.

Cine sta pe inaltimile Golan domina total intreaga regiune. Asta se datoreaza partial invecinarii cu Marea Galileei. Inaltimile Golan au granite comune cu Iordania, Siria si Liban, iar Damascul e la doar 65 km distanta.

Timp de decenii, Siria a controlat inaltimile Golan. Aici, la inaltime, privind Marea Galileei, artileria siriana si lunetistii au impuscat si au bombardat israelienii din vale. Copiii au crescut alergand la adaposturi de bombe, iar rezidentii traiau sub amenintarea constanta cu atacul. De-a lungul liniei acestei stanci erau buncare si posturi militare, tunuri si artilerie. Comunitatile din vale erau complet la mila sirienilor.

Privind Marea Galileei, expertul in Orientul Mijlociu Avi Melamed mi-a spus de ce acest teren e atat de important.

Trebuie sa retineti ca Marea Galileei e cel mai mare corp de apa dulce din Israel, care asigura in jur de 25 – 30% din apa potabila a Israelului. Intre 1948 si 1967, sirienii au ocupat zone strategice, ceea ce a rezultat intr-o presiune masiva asupra Israelului, mai ales in contextul apei si folosirii acesteia. Israelul a trebuit sa se lupte cu armata siriana, pe o panta pietroasa la 518 m inaltime fata de Marea Galileei.

Israelul a capturat platoul Golan in ultimele doua zile ale Razboiului de Sase Zile.

Ne era teama ca Siria va reveni si vor bombarda din nou valea, incercand sa preia controlul asupra apei. Am hotarat sa construim primul kibut pe inaltimile Golan.

La doar o luna dupa razboi, Yehuda Harel si familia lui s-au alaturat primilor israelieni care s-au mutat aici.

Am primit acordul armatei sa intram pe platoul Golan, caci era zona militara, si am primit sarcina sa adunam vacile risipite in regiune. Au locuit mai intai in cazarmile unde statusera ofiterii sirieni. Suntem foarte aproape de Quneitra, la cca. 100 m. Si suntem aproape de cartierul unde am locuit aproape cinci ani. Aceasta era casa unde am locuit alaturi de inca trei familii. Intr-un final, comunitatea s-a mutat dincolo de creasta si inca practica agricultura aproape de granita.

Azi, aproape 50 000 de oameni, peste 25 000 de israelieni si in jur de 22 000 de druzi locuiesc pe inaltimile Golan. Zona e cunoscuta pentru fructele proaspete, cum ar fi strugurii folositi pentru a face un vin premiat al Israelului.

In ultimii peste 40 de ani, podisul Golan a fost cea mai linistita zona din Israel. Totul s-a petrecut de cealalta parte a granitei. Dar asta s-ar putea schimba.

Vedeti vreo similitudine intre conditiile dinainte de 1967 si cele de acum ?

Amenintarea strategica in ceea ce priveste Israelul e mult mai grava in zilele noastre, comparativ cu perioada dinainte de 1967. Principalul motiv pentru asta e faptul ca prezenta iranienilor si a militiei siite iraniene nu e departe de linia de foc a israelienilor.

Melamed spune ca Iranul vrea sa stabileasca un nou front aici, similar celor stabilite in Libanul de Sud si Fasia Gaza.

A incerca sa lanseze un front militar impotriva Israelului in inaltimile Golan ar putea rezulta intr-o eruptie masiva, caci Israelul nu va tolera asta si va raspunde.

In a 49 aniversare a Razboiului de Sase Zile, prim-ministrul Bemjamin Netanyahu a afirmat clar cum vede Israelul inaltimile Golan.

In regiunea tumultuoasa din jur, Israelul e factorul de stabilitate. Israelul e solutia, nu problema. Inaltimile Golan vor ramane mereu in mainile israelienilor. Israelul nu va cobori niciodata de acolo.

Pentru moment, Harel spune ca e un motiv pentru care aceasta zona a ramas linistita.

Aici locuim in pace si e pace pentru ca suntem pe inaltimile Golan. Cand eram in vale si dusmanul era pe deal, nu era pace. Pentru a trai in pace, trebuie sa fii puternic si sa traiesti in locul cel mai inalt.

Stire difuzata in emisiunea Jerusalem Dateline 182 - 10 iunie 2017, la Alfa Omega TV. Ultimele stiri crestine: http://alfaomega.tv/stiri

Alfa Omega TVSusține producția de știri creștine

Prin platforma pe care o avem prin Alfa Omega TV, vă prezentăm evenimente și știri internaționale sau din România din perspectivă creștină, ajutându-vă să înțelegeți mai bine vremurile în care trăim. Însă toate acestea costă. Dacă doriți să vedeți mai multe articole de acest fel, ajutați-ne financiar să continuăm.

x

Abonează-te la revista gratuită, la newsletterul nostru email sau la punctele de rugăciune lunare, durează doar câteva secunde.  Abonare

Rugaciune Ai o problemă și ai nevoie de ajutor în rugăciune? Suntem aici pentru tine, te putem sprijini, ne rugăm împreună cu tine! Scrie-ne!

Alfaomega.tv folosește cookies. Info și setări: Politica Cookies. Politica confidențialitate.