Donează     Rugăciune       TV LIVE                           

Utilizarea in exces a internetului afecteaza viata sociala a copiilor

Un studiu privind utilizarea internetului de catre copii arata ca peste un sfert din copiii romani stau 6 ore online intr-o zi de scoala. Daca este o zi la sfarsit de saptamana sau de vacanta atunci cifra aproape se dubleaza si ajunge la 48,3%.

Sondajul de opinie online a fost realizat de organizatia „Salvati Copiii” in 2018, pe un eşantion reprezentativ de 1.156 de copii din Romania cu varsta intre 12 şi 17 ani inclusiv.

Potrivit cercetarii, accesul la internet si la dispozitive mobile se face la varste tot mai mici. Peste 60% dintre copii afirma ca au inceput sa utilizeze Internetul la o varsta cuprinsa intre sase si zece ani, iar aproximativ 10% declara ca aveau varsta de cinci sau mai putini ani atunci cand au inceput sa foloseasca Internetul.

Internetul este adictiv. Digitalul este adictiv. O buna prietena de-a mea care este profesor la Babes-Bolyai spunea: „Oare cum se face ca permitem unui tanar sa aiba carnet de conducere la 18 ani? Pentru ca foarte probabil exista ratiuni pentru asta, sau in alte state, cum e cazul americanilor, la 16 ani. Socotim ca este ceva in personalitatea lui pentru care nu este gata sa-si asume un asemenea risc. Dar nu avem nicio problema sa punem un ecran in mana unui copil de 3 ani si chiar ne minunam, il aplaudam, ce destept este si cum intra pe youtube fara sa-l fi invatat cineva. A spus dr. Ileana Radu, psihoterapeut, Institutul de terapie familiala si practica sistematica Dianoia.

73% dintre cei care au raspuns sondajului spun ca utilizeaza internetul la şcoala si mai puţin de jumatate il folosesc la clasa impreuna cu profesorul sau in cazul orelor de informatica. Pentru a reduce tentatia, in unele scoli romanesti s-a luat masura interzicerii telefonului mobil la cursuri.

Daca copilul nu raspunde la telefon, parintele intra in panica. Asta, categoric creeaza alte probleme. In educatie exista scoli unde telefoanele se pun in cos in timpul orei sau pana se termina orele. Dupa cum vedem in intalnirile adolescentilor, ei sunt impreuna, dar fiecare este cu telefonul lui. A precizat dr. Ileana Radu, psihoterapeut, Institutul de terapie familiala si practica sistematica Dianoia.

Tehnologia distorsioneaza şi limiteaza interacţiunile social-umane. Oamenii şi-au pierdut abilitatea şi talentul de a purta o conversaţie faţa in faţa. Studiul releva ca, din populatia de copii care utilizeaza Internetul lipsa unui profil pe o retea sociala este o exceptie.

Daca un om sta 10-15 minute, jumatate de ora pe facebook, twitter sau alta retea sociala, deoarece eu nu le numesc retele de socializare datorita faptului ca acolo nu se petrece socializare. Ceea ce se intampla pe toate aceste retele sociale este interactiune umana, comunicare, dar nu socializare. Punctul final al socializarii este integrarea individului intr-o grupare sociala, ori lucrul asta nu se intampla in virtual. A aratat dr. Remus Runcan, conferentiar, Timisoara.

Ce-ti ofera lumea virtuala, lumea digitala si lipseste in lumea reala? Daca in lumea reala, relatiile au mai multa savoare, culoare, pasiune, entuziasm, atunci vei incerca sa stai de aceasta parte. A adaugat dr. Ileana Radu, psihoterapeut, Institutul de terapie familiala si practica sistematica Dianoia.

Dezvoltarea tehnologiei, prezenta volumului mare de informatii in mediul online si care este disponibil doar la un click distanta, determina Biserica sa gaseasca noi metode de a se adresa generatiei tinere.

In urmatorii 25 de ani nu vom putea face lucrarea asa cum a facut-o in ultimii 25 de ani pentru ca vom esua si ca persoana, si ca organizatie. Trebuie sa devenim tot mai tineri, si mai tineri, si mai tineri. A subliniat Josh McDowell, scriitor, apologet din SUA.

Foloseste internetul precum folosesti un cutit. Il poti folosi la taiat painea, dar si poti ucide pe cineva cu el. Cu alte cuvinte, foloseste internetul nu doar pentru a aduna informatiile necesare, ci foloseste-l in favoarea Imparatiei lui Dumnezeu. Astfel ca, oamenii incep sa educe o noua generatie de tineri care sa stie cum sa intre pe internet si sa foloseasca internetul ca pe un mijloc de evanghelizare a celor care se afla in lumea virtuala. A mentionat Lucian Oniga, presedinte, Fundatia Peniel Romania.

Negarea contextului in care traim nu este o solutie pentru copiii si tinerii nostri. Iar folosirea cu discernamant a internetului presupune ca parintii si pastorii sa fie bine informati. Chiar Apostolul Pavel spune in prima epistola catre Biserica din Corint ca nimic nu trebuie sa puna stapanire pe noi.

Stire difuzata in emisiunea Mapamond crestin 761 - februarie 2019. Ultimele stiri crestine: https://alfaomega.tv/stiri 

Alfa Omega TVSusține producția de știri creștine

Prin platforma pe care o avem prin Alfa Omega TV, vă prezentăm evenimente și știri internaționale sau din România din perspectivă creștină, ajutându-vă să înțelegeți mai bine vremurile în care trăim. Însă toate acestea costă. Dacă doriți să vedeți mai multe articole de acest fel, ajutați-ne financiar să continuăm.

sidebar pulsspiritual
sidebar MC
sidebar stiriro
sidebar stiridinisrael
sidebar aotv cinesuntem
sidebar facebook
sidebar revista
sidebar manaprofetica
sidebar crestinul societatea
sidebar creationism
sidebar proviata
sidebar intelegerea vremurilor
sidebar tvlive
sidebar programtv
sidebar receptie
sidebar mediacenter

Alte informatii

Canalul Alfa Omega TV poate fi receptionat gratuit via satelit: Eutelsat E16A, 16 grade Est, Frecventa – 12.717 Mhz, Polarizare Orizontală, Symbol rate - 7500 ks/s, FEC - 3/4, Codare - MPEG-4. Alfa Omega TV Production detine 2 licente de emisie TV pe satelit: canalele Alfa Omega TV si Alfa Omega TV International. SC Alfa Omega TV Production SRL, Str Aurel Pop nr. 8, Timisoara. Reprezentant legal si asociat unic: Petan Tudor. Conducerea societatii: Petan Tudor: director general, coodonator programe; Petan Mirela: director executiv; Mocofan Muguras: director tehnic/dezvoltare.  Cod de conduita profesionala

x

Abonează-te la revista gratuită, la newsletterul nostru email sau la punctele de rugăciune lunare, durează doar câteva secunde.  Abonare

Rugaciune Ai o problemă și ai nevoie de ajutor în rugăciune? Suntem aici pentru tine, te putem sprijini, ne rugăm împreună cu tine! Scrie-ne!

Alfaomega.tv folosește cookies. Info și setări: Politica Cookies. Politica confidențialitate.