Ucenicie 2 - Cum să primești botezul cu Duhul Sfânt
Cel mai mare dar al Domnului Isus Hristos pentru urmașii Lui a fost măreața umplere cu Duhul Sfânt. În timp ce stătea cu micul grup de ucenici pe Muntele Măslinilor, chiar înainte de înălțarea Lui la Cer, Cuvintele Lui au fost: „Pe când Se afla cu ei, le-a poruncit să nu se depărteze de Ierusalim, ci să aștepte acolo făgăduința Tatălui, „pe care”, le-a zis El, „ați auzit-o de la Mine. Căci Ioan a botezat cu apă, dar voi, nu după multe zile, veți fi botezați cu Duhul Sfânt.” (Faptele Apostolilor 1 : 4, 5)
Descarcă acum Vezi toate brosurile
După ce a vorbit aceste cuvinte, Domnul S-a înălțat la cer, iar ucenicii s-au întors la Ierusalim. Aceștia au mers în camera de sus, așa cum Isus le-a zis să facă, iar acolo au așteptat prețiosul Duh Sfânt. Au petrecut 10 zile în rugăciune și închinare. Apoi, dintr-o dată, Duhul Sfânt a venit peste ei în limbi ca de foc și într-un vânt puternic. Prezența Lui a umplut casa în care așteptau cu credință și fiecare a început să vorbească în limbi așa cum Duhul Sfânt le dădea să vorbească. Acest dar minunat, pe care l-au primit, le-a revoluționat viețile și i-a înflăcărat pentru Dumnezeu. Deși nu erau oameni învățați, au mers și au predicat mesajul care a schimbat viețile oamenilor. (Faptele Apostolilor 4 : 13)
Care este natura acestei experiențe a botezului cu Duhul Sfânt? Care sunt motivele pentru care cineva și-ar dori să primească acest botez? Ce va face Duhul Sfânt pentru o persoană? În paginile următoare vom răspunde la câteva din aceste întrebări, oferindu-vă motive pentru care fiecare creștin ar trebui să primească acest mărețul botez cu Duhul Sfânt.
1. Dacă Isus și apostolii au avut nevoie de botezul cu Duhul Sfânt, atunci și noi avem nevoie
Hristos, Fiul lui Dumnezeu, a coborât din Cer. Pentru că S-a dezbrăcat de gloria Sa și a devenit om, Isus a fost supus slăbiciunilor omului (Evrei 5 : 7 – 9). În acest rol uman ca Fiu al omului, El a avut nevoie să fie botezat de Duhul Sfânt. De aceea, înainte de a începe primul act al lucrării Sale, El a primit Duhul Sfânt în timp ce a fost botezat de Ioan în râul Iordan. (Matei 3 : 16)
Cei 12 apostoli au primit botezul cu Duhul Sfânt în odaia de sus. Femeile care L-au urmat pe Isus au primit Duhul Sfânt. (Faptele Apostolilor 1 : 14) Maria, mama lui Isus, care prin Duhul Sfânt a conceput pe Salvatorul nostru, a primit Duhul Sfânt. Frații Domnului Isus au primit gloriosul botez cu Duhul Sfânt.
Cele 120 de persoane aflate în odaia de sus au primit Duhul Sfânt. Fiecărei persoane din cele 3 000 de suflete care l-au auzit pe Petru predicând în Ziua Cincizecimii, i s-a dat promisiunea Duhului Sfânt (Faptele Apostolilor 2 : 37 – 39). Dacă toți acești oameni au avut nevoie de botezul cu Duhul Sfânt, atunci eu și tu avem, de asemenea, nevoie.
2. Duhul Sfânt oferă putere de mărturie
„Ci voi veți primi o putere, când Se va coborî Duhul Sfânt peste voi, și-Mi veți fi martori în Ierusalim, în toată Iudeea, în Samaria și până la marginile pământului.” (Faptele Apostolilor 1 : 8)
Primul lucru la care se gândește cineva care dorește să ducă o adevărată viață de creștin este nevoia de putere. Avem nevoie de putere pentru a fi în stare să-L mărturisim pe Domnul și să ne îndeplinim misiunea de creștini. Scopul Duhului Sfânt este să ne ofere puterea Lui.
Cea mai minunată dovadă a creștinismului adevărat stă în viața și mărturia celor 12 apostoli. Acest grup format din pescari umili, care au fost „oameni de rând și necărturari” (Faptele Apostolilor 4 : 13) potrivit cu standardele liderilor religioși ai vremii, au fost în stare să meargă împotriva opoziției severe și, împreună cu Dumnezeu, să aducă la viață cele mai puternice mișcări religioase ale istoriei.
3. Duhul Sfânt oferă putere pentru a trăi o viață sfântă
„Acum, dar, nu este nicio osândire pentru cei ce sunt în Hristos Isus, care nu trăiesc după îndemnurile firii pământești, ci după îndemnurile Duhului. În adevăr, legea Duhului de viață în Hristos Isus m-a izbăvit de legea păcatului și a morții. Dacă trăiți după îndemnurile ei, veți muri; dar dacă, prin Duhul, faceți să moară faptele trupului, veți trăi.” (Romani 8 : 1, 2, 13)
Aici ni se spune că Duhul Sfânt ne eliberează de legea păcatului și a morții. Fără Duhul Sfânt, încercările omului de a trăi o viață sfântă sunt în zadar. Omul nu poate trăi o viață biruitoare prin propriile lui puteri. Acesta va eșua din nou și din nou, așa cum Pavel descrie în experiența lui autobiografică din Romani 7. Într-adevăr, dreptatea proprie a omului este un nimic în ochii lui Dumnezeu.
Fiecare creștin are duhul lui Hristos – la un anumit nivel – altfel nu este deloc un urmaș al Domnului (Romani 8 : 9). Cu toate acestea, experiența primită în Ziua Cincizecimii reprezintă o măsură mai mare a Duhului Sfânt. El a fost cu credincioșii, iar acum este în credincioși. Duhul Sfânt este Cel ce oferă putere omului pentru a trăi o viață sfântă.