Educarea copiilor în spiritul valorilor creștine
Educarea copiilor în spiritul valorilor creștine este o mare provcare pentru părinți și pentru Biserică. Există o preocupare majoră în direcția pregătirii academice a tinerei generații, dar și în domeniul spiritual, pentru a le insufla principii de viață în concordanță cu ceea ce spune Cuvântul lui Dumnezeu. În ultimii 30 de ani au fost create și continuă să se pună bazele unor școli cu specific creștin, școli de pregătire teologică, studii biblice și sunt organizate tabere, în special, pentru copii și tineri. Toate aceste inițiative au același scop: dezvoltarea tinerei generații atât din punct de vedere academic, cât și spiritual.
Seminarul Biblic Baptist Timișoara
Motto: Gândește biblic, slujește biblic
Scopul centrului de instruire biblică este să ajute pastorii și liderii laici din România și din diaspora română să gândească și să slujească biblic în contextul bisericilor locale. Cuvântul lui Dumnezeu este autoritatea infailibilă și suficientă pentru viața și lucrarea lor, iar pregătirea are în vedere predicarea Scripturii într-o manieră expozițională. Misiunea școlii este să echipeze lideri competenți și credincioși care să fie în stare să gândească și să slujească biblic pentru beneficiul Bisericii lui Hristos și pentru a oferi speranță unei lumi fără Hristos. În acest sens, participanții au la dispoziție o serie de cursuri: certificatul de Studii Biblice (CSB), Diploma/Master în Predicare Expozitivă (DPE), Diploma de Studii Pastorale (DSP), Master of Divinity (M. Div.).
Școala Creștină ALMA - Colaborare pentru educația creștină din România
Școala Creștină ALMA vrea să fie un reper al educației creștine în România. Fondatorii doresc să creeze un mediu în care elevii să se dezvolte atât academic, cât și spiritual, și își propun să unească comunitățile creștine, astfel încât taxele de școlarizare să rămână accesibile pentru cât mai multe familii. Școala Creștină ALMA oferă o educație centrată pe Hristos și are un curriculum creștin conceput pentru a insufla fiecărui elev o fundație solidă de credință și cunoștințe. Prin planuri de învățare personalizate, studiu biblic zilnic și un curriculum american centrat pe Hristos, elevii sunt echipați cu instrumentele esențiale pentru succes academic și în viață. Obiectivele educaționale includ: dezvoltarea caracterului, cunoașterea lui Hristos, stil de viață sănătos, educație financiară.
Provocări pentru educația tinerei generații în disapora
(Tiberiu Pop, pastor, Biserica „Peniel” din Londra)
Cea mai mare responsabilitate în creșterea și educarea copiilor o au părinții, pentru că Dumnezeu a dat copiii, în primul rând, părinților, nu societății sau guvernului. În școlile din Anglia este o problemă foarte serioasă pentru familiile de creștini, cum sunt cele de români. Este o cultură a drogurilor, a găștilor, a imoralității și în acest context foarte multe familii aleg să se întoarcă în România.
Noi avem trei copii și în urmă cu cinci ani i-am retras de la școala în regim instituționalizat și facem homeschooling creștin, care este acreditat și recunoscut. Asta a fost cea mai bună soluție pe care am găsit-o noi. Însă e o problemă foarte serioasă pentru comunitatea românească din Anglia și sunt foarte mulți care doar din acest motiv s-au întors în România. Noi ne dorim să punem acolo bazele unei școli creștine, în limba engleză, dar pentru comunitatea românească. Deocamdată ne lipsește locația, chiar dacă am avea infrastructura, oamenii, dar încă este la nivel de viziune.
Ca și părinte, mi-am dat seama că școala, prin modul în care gândește și se autoguvernează, nu ne poate conduce copiii pe un drum pe care noi ca și părinți îl considerăm potrivit pentru ei. La biserică, școala duminicală nu poate împlini toate nevoile, chiar dacă este de ajutor și are o valoare deosebită. Așa că, în acest triunghi – familie, școală, biserică – tata și mama sunt responsabili înaintea lui Dumnezeu pentru educarea copiilor.
After school pentru copiii rromi din Boldești-Scăeni
„Am văzut copiii desculți și flămânzi.”
Comunitățile de rromi se confruntă și în prezent cu lipsa educației în rândul copiilor, dar și al adulților, cu sărăcie, însă și cu o mentalitate învechită care îi împiedică să își depășească condiția. Pe de altă parte, există și zone în România în care diferite organizații neguvernamentale s-au implicat și au creat centre în care copiii primesc o masă caldă, sunt ajutați la lecții și participă la activități în timpul liber. Un asemenea after school pentru copiii rromi a fost realizat în Boldești-Scăeni, de Viorel Oprișan, care este pastorul Bisericii „Eben Ezer”.
Imaginea copiilor desculți și flămânzi, dar și lipsa de perspectivă a adulților, l-a determinat pe pastorul Viorel Oprișan să pună bazele unui proiect social. El a înțeles că este nevoie atât de educație, cât și de hrană, motiv pentru care s-a gândit la realizarea unui after school. În primul rând era nevoie de un teren pe care l-a cumpărat din banii lui. Clădirea pe care au ridicat-o a ținut loc și de biserică și de after school.
Viorel Oprișan, pastor, Biserica „Eben Ezer”: „Am amenajat și o sală de mese, cu bucătărie pentru că era foarte dificil să asigurăm copiilor hrană rece, era prea scump și nu era nici așa de folositor. Acum, copiii au mâncare gătită ca acasă. Cel mai mult mă bucur că nu se face totul degeaba. Dar la urma urmei, și dacă n-ar fi rezultate școlare, simplul fapt că un copil care nu are ce mânca acasă vine și mănâncă aici este destul de mult. Poate că acum trăiește doar o bucurie de moment, dar când va fi mai mare își va aduce aminte că mânca acolo unde erau credincioșii.”
În prezent, proiectul cu tot ce înseamnă hrană și facturi, este susținut financiar de membrii bisericii.
Taberele creștine Camp Cristia de la Voroneț
Proiectul taberelor creștine Camp Cristia este unul de pionierat în România și este situat în zona localității Voroneț, la 40 de km de municipiul Suceava. Fondatorii sunt frații Pavel și Corneliu Clipa.
După Revoluția din 1989, au început taberele de vară cu sprijinul unui grup din Anglia. Viziunea pe care o aveau cei din această zonă era câștigarea pentru Hristos nu doar a tinerilor din bisericile din județul Suceava, ci și a orfanilor. În acea zonă erau mulți copii orfani, care au crescut fără un părinte. Aceste tabere au fost ca un blasam, spune Pavel Clipa. În vara lui 1991, într-o tabără de corturi cu 60 de tineri, în ultima seară, 47 de adolescenți și-au predat viața Domnului Isus, și aceasta a fost prima trezire spirituală în rândul tinerilor de aici. De la debutul din 1991, acest proiect a continuat fără întrerupere și mii de tineri au trecut pe aici, iar viețile lor au fost schimbate.
Centrul de tabere Camp Cristia care s-a dezvoltat de-a lungul timpului oferă diverse facilități: 150 de locuri de cazare pentru taberiști și însoțitori, o sală de conferințe, săli de studiu, sală de sport, teren de fotbal, tiroliană, bucătărie. Centrul creștin Camp Cristia este deschis pentru tineri de toate vârstele și din toate denominațiunile, dar trebuie respectate anumite reguli de conduită creștină și morală.
Taberele Peniel: zeci de mii de tineri schimbați de Dumnezeu
Taberele Peniel au început să fie organizate în anul 1995, în zona Bistrița. Aceste întâlniri se adresau tinerilor, iar impactul a fost foarte mare în acea perioadă, când existau puține evenimente pentru ei. Inițiativa organizării taberelor a venit tot din partea unor tineri, care doreau să fie relevanți și să-L prezinte pe Dumnezeu acelei generații. Pastorul Lucian Oniga, de la Biserica „Peniel” din Bistrița avea doar 21 de ani când, împreună cu un coleg de clasă, George Găvruș de la Satu Mare, au inițiat aceste tabere în zona Bistriței, mai precis lângă Lacul Colibița. Evenimentele au trecut și dincolo de granițele țării. De asemenea, la cererea participanților, au fost organizate și conferințe pentru tineri. La fiecare ediție a taberelor, organizatorii L-au pus în centru pe Isus Hristos, iar temele au avut câteva elemente comune: mântuirea, trăirea în sfințenie, relația cu semenii, trăirea prin Duhul Sfânt și misiunea. Pastorul Lucian Oniga, unul dintre fondatori, estimează că peste 40 de mii de tineri au fost cel puțin o dată la un eveniment Peniel, iar mărturiile lor sunt încurajatoare. Prin parteneriatul cu Alfa Omega, impactul evenimentelor Peniel a fost amplificat. Această colaborare datează din anul 2002.
Fundația „Beautiful Gate Ministries” din Sibiu
(Tatiana Danilenco, „Beautiful Gate Ministries” - Sibiu )
Articolul a fost publicat în revista Alfa Omega TV Magazin (anul 14, nr. 5), din septembrie-octombrie 2024, cu tema „Descifrând Scripturile”. Mai multe despre revistă și despre cum te poți abona: https://alfaomega.tv/revista